Hírek Attól félnek a kutatók, hogy globális pánik lenne úrrá az emberiségen, ha felfedeznénk egy idegen civilizáció létezését

Attól tartanak, hogy egy ilyen észlelést követően „fejetlen csirkeként” viselkedne kollektíven az egész emberiség.


Mindennapi nyűgjeink mellett erre talán kevés gondolatot szánunk, de a tudósok már készülnek rá, hogy egy nap üzenetet fogunk egy fejlett földönkívüli civilizációtól – emiatt is állították fel a SETI Post-Detection Hub-ot (magyarul nagyjából: SETI Észlelést Követő Központ) a St Andrews-i Egyetemen.

A központ lényege, hogy a tudósok felkészültek legyenek az esetlegesen beérkező rejtélyes jelek elemzésére, és kitalálják azt is, hogyan reagáljanak minderre. Míg a SETI kutatóinak már léteznek útmutatásai arra vonatkozóan, hogy mi a közvetlen teendő, ha kétségtelenül egy idegen civilizációra utaló technológiai lenyomatot („technosignature”-t) vagy csillagközi üzenetet érzékelnek, a következő lépésekkel kapcsolatban már alig akad bármiféle irányadás.

Korábban már írtunk (lenti cikk) egy olyan vitáról is, ahol két megoldást is javasoltak arra, hogy miként kerüljük el itt a Földön a nukleáris konfliktust a nemzetállamok között, amit egy ilyen észlelés egyesek szerint kiválthatna. A vita során az egyik fél kizárólag a szűk nemzeti érdekeket képviselte, és lényegében az adott ország (jelesül az USA) teljes titoktartásában látta a megoldást, míg a másik fél már globális jelentőségű felfedezésként kezelte volna a kérdést, és épp ezért a teljes átláthatóságot tartotta volna kívánatosnak.

A St Andrews-i Egyetemen működő központra visszatérve – ez egyre inkább határozott formát ölt, mint arról a The Guardian beszámolt. A központ egy nemzetközi kutatócsoportot fog össze, hogy tervet dolgozzanak ki tehát a külöböző forgatókönyvekre, egyben ösztönözzék az ENSZ-t, hogy vállaljon vezető szerepet a Föld válaszlépéseinek koordinálásában. Mint látható tehát, a központ is az átláthatóság pártján áll egy ilyen felfedezéssel kapcsolatban.


A kutatók szerint a leginkább az ad okot az aggodalomra, hogy ha ilyen üzenetet kapnánk, annak pontosan milyen társadalmi és kulturális hatásai lehetnek. Mint azt Dr. John Elliott, számítástechnikai szakértő és nyelvész elmondta:


„Megvizsgálnánk a társadalmi hatást, az információterjesztést, a médiát, a vallásokra és a hitrendszerekre gyakorolt hatást, a dezinformáció lehetőségét, és azt hogy milyen elemző képességekre lesz szükségünk, és még sok minden mást. Fontos, hogy stratégiák legyenek, és átláthatóak legyünk azzal kapcsolatban, hogy mit tudunk és mit nem.”

Az a lehetőség, hogy üzenetet kapjunk egy fejlett földönkívüli civilizációtól, nem olyan távoli, mint amilyennek látszik. Az elmúlt 30 évben a technológia fejlődése növelte az ilyen üzenetek észlelésének esélyét. 1992 óta, amikor a csillagászok először fedeztek fel egy Naprendszeren túli bolygót, több mint 5000 ilyen planétát észleltek. A tudósok azt is feltételezik, hogy a Tejútrendszer 300 milliárd csillagának többsége saját bolygócsaláddal rendelkezik. Ezenkívül ma már erősebb távcsöveket használunk, vagy sokkal erősebb távcsövek és egyéb technológiai lehetőségek válnak elérhetővé a földönkívüli civilizációk jeleinek keresésére a közeljövőben.

Ez azt jelenti, hogy az égbolt jóval nagyobb részén tudunk majd jeleket keresni. A SETI kutatói már most figyelik a földönkívüli élet jeleit, és fedeztek is fel már érdekes jeleket, de eddig ezek egyikéről sem bizonyosodott be, hogy egy fejlett civilizációból származna.


Dr. Elliott hozzátette még, hogy:


„Ha üzenetet kapnánk egy fejlett földönkívüli civilizációtól, az transzformatív esemény lenne az emberiség számára. Fontos, hogy felkészüljünk egy ilyen eseményre mind tudományos, mind társadalmi szempontból. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy tudományosan, társadalmilag és politikailag is rosszul reagáljunk egy olyan eseményre, amely bármikor megtörténhet, és nem engedhetjük meg magunknak, hogy ezt hibásan kezeljük.”

Felkai Ádám

1672997839965.png
 
Az "alvási paralizis-röl" már többször volt szó itt a canada.hun-oldalain, elsősorban az "élet a halál után" témákban.

:)
 
Az ember egy biológiai lény ami azt jelenti, hogy
- mi nemcsak könyvekbe préselhető tudással rendelkezünk, hanem
- a testünkben hordozzuk mindazokat az ismereteket amikkel az evolúciós elődjeink az évmilliárdok alatt találkoztak
- ez pedig több mint az érettségi tételekben vagy egy diplomamunkában van.

A íróasztalom felett log már vagy 50 éve két kép, a négy Maxwell-Egyenletek és a kémiai elemek periódusos rendszere.
1674234594685.png


Vegyük az elsős.
- Igen, a négy egyenlet nem sok, négy egyenlet
- A vicces a dologban, hogy ebben a négy egyenletben le van írva az Elektromosságtan, az elektrodinamika, a villanyégötöl a villanymotoron át a rádiózásig és még tovább
- Aki ezeket a jeleket érti az képes nagyon, nagyon sok dolgot megmegyarázni

A periódusos rendszerben ugyancsak orjási mennyiségű ismeret van összetömörítve.
- A laboratóriumban magyarázatot kapunk mi zajlik a bennünket körülvevő világban, a talpunk alatt vagy a milliárd fényévre levő galaxisokban..
- Egy "hőmérővel" meg tudjuk állapitani mikor jött létre a világmindenség, 10^32 (az az tiz a 36-on pontossággal) ami szemlátomást precízebb mind a mennyei fazekasmester meséje.

Röviden, nem az a meglepő, hogy nem tudunk mindent, hanem az, hogy képesek vagyunk a világunkat nagyon nagy mértékben megismerni.

Biztos vannak/ voltak/ vagy lesznek hozzánk hasonló képességgel bíró lények a világmindenségben.
A kérdés, hogy létre tud e jönni egy információcsere köztünk és köztük, mert ez egyidejűség ahogy tudjuk az relativ.

Gondoljunk csak a klima-változásra, lehet, hogy amire egy rádió jelünkre megjön az üzenet már el is tűnt az emberiség.

Szép és jó, hogy kapcsolatot keresünk de értelmesebb lenne ha a földön élő lényekkel intenzívebben foglalkoznánk.

Azonnal elementáris jogokat a prímátoknak,

 
Biztos vannak/ voltak/ vagy lesznek hozzánk hasonló képességgel bíró lények a világmindenségben.
A kérdés, hogy létre tud e jönni egy információcsere köztünk és köztük, mert ez egyidejűség ahogy tudjuk az relativ.

Gondoljunk csak a klima-változásra, lehet, hogy amire egy rádió jelünkre megjön az üzenet már el is tűnt az emberiség.
Ez a megallapitas akkor is igaz, ha mar 1935ben bizonyitották a féregjjáratok létrejottenek lehetosegét?
Az Einstein–Rosen‑híd nem utopia hanem bizonyitott!
A 90-es évekig az a nezet uralkodott, hogy a fereglyukak olyan rovid ideig léteznek, hogy még a fény sem képes áthatolni rajtuk fennállásuk alatt.
Mára szintén bizonyitott as lehetosege egy relative hosszu idewig létezo féregjáratna!
A Heisenberg féle határozatlansági relacio létezik a vilagegyetemben! Ami szinten lehetoseg feregjaratok létrejottere, vagy letrehozasara!

Az hogy meg nem sikerult letrehozni?
Az inzulint sem sikerult sokaig.
A kvarcorat sem!
 
Ez a megallapitas akkor is igaz, ha mar 1935ben bizonyitották a féregjjáratok létrejottenek lehetosegét?
Az Einstein–Rosen‑híd nem utopia hanem bizonyitott!
A 90-es évekig az a nezet uralkodott, hogy a fereglyukak olyan rovid ideig léteznek, hogy még a fény sem képes áthatolni rajtuk fennállásuk alatt.
Mára szintén bizonyitott as lehetosege egy relative hosszu idewig létezo féregjáratna!
A Heisenberg féle határozatlansági relacio létezik a vilagegyetemben! Ami szinten lehetoseg feregjaratok létrejottere, vagy letrehozasara!

Az hogy meg nem sikerult letrehozni?
Az inzulint sem sikerult sokaig.
A kvarcorat sem!

A tér-idö-távolság lerövidítéséről szóló "féreg-járat", vagy Einstein-Rosen-hid nem egy igazolt fizikai tény,
csupán egy lehetséges matematikai megoldás az általános relativitáselmélet téregyenletének.

87_Das_Wurmloch__Wurmloch__Nach_Einstein_denkbar_1922.jpeg


A kép egy ilyen eseményt akar szemléletessé tenni, hogyan lehetne a Földről az Alpha Centurio-hoz repülni egy Wurm-hol-on keresztül.

Ismétlem, nincs semmi féle kísérleti bizonyíték a féreglyukak létezésére az univerzumban.
Ez eddig csak a fantasztikus regények íróinak egy téma.

A fantáziálás egyik legnagyobb botló-köve, amikor mondjuk
- egy kvantummechanikai jelenséget, ami elemi részecskékről és az időmérés határán játszódnak le egyszerűen átteszi valaki emberi dimenziókba.
- vagy gyorsulásokról beszélünk ami összeegyezhetetlen az ember biologiájával.

Röviden fogalmunk sincs, hogy egy ilyen "híd" - már ha egyáltalán realizálódni is tudna - milyen méretű lenne.
Minden vicc nélkül, lehet, hogy beleszorulnánk vagy olyan rövid életű lenne, hogy megszűnne mire a másik felületre érnénk. :)
 
Mar korabban is feltunt, hogy nem azt olvassatok amit leirok, és hajlamosak vagytok egy egy - egyxébként pont a lényeget jelento . szot kihagyni.
Nem azt irtam hiogy az einsteint rosen hid létezése bizonyitott az univ ersumban, hanem hogyx a létezésének LEHETOSEGE bizonyitott!

Heisenberg elég egyértelmuen bizonyitotta a hatarozatlansági relaciorol szolo teziseben, hogy a m4ennyiségpárok olyan dolgok esetében mint a heky és az ido nem hatarozhatok meg tetszoleges pontossaggal!

Lehetoseg, lehetoseg, lehetoseg...
Nem allitom sem én sem más nem állithatja hogy bizonyos dolgok léteznek, de az már sok esetben bizonyithato volt, hogy létezhetnek!
Ami nem bizonyithato, az az, hogy kétségbe vonjuk a létezésuket, ez pedig ellent mond annak a nyitottságnak, ami egy gyermekben még ott van, de a felnottek jelentos része már szivesebben ul egy kényelmes fotelben, és csak okos képet vágva csovaléja a fejét!

Zárásként G.B. Shownak néhány sora: "ti láttok dolgokat, és azt kerditek miért, én álmodok dolgokat, és azt kérdem, miért ne!"
 
Sajnalom hogy vitat gerjesztettem ebbol, de senki nem fogja megrengetni azt a hitemet, hogy az embereiseg elott meg egy számunkra m a elképzelhetetlen fejlodes áll. Fejlodes, ahol ott van egy masik hozzank hasonlo ertelmes lénnyel , vagy sok ilyennel valo talalkozas is.
A technikai szingularitás már kopogtat!

Egy szomorú szivar vagyok, az vagyok, kimondhatom
A nagyvilág bekerít, lábaimat a Földig lógatom.
Nagyon magányos vagyok, csendben végzem a dolgom.
Kezdem érteni, de néha a világon elcsodálkozom
Majd meglátod növünk még, én... és a kíváncsiságom.

Mikor az összes csillag zuhan a magányba
A földre és a nagy óceánba.
Mogorva morajok szállnak szél szárnyán
Egy fénysugár betölti elméd aranysárgán.9
Eszedbe jut mit őseink beszéltek
Sokjóemberek, kik e világon éltek.
Más embert fogsz majd látni.
Hasonlít mindkettőnkre: talmi
Valahogy Ő, már nem érzi ugyanazt,
Élete sok nyomorúságot fakaszt
Nem úgy gondolkodik mint te meg én
Mert ő nem láthatja azt mit két egyén,

 
Kedves eddy56,

nekem semmi problémám a személyeddel, csupán arra törekszem, hogy egy másik oldalról is meg legyen világítva a dolog.

Ami az intelligens lényekkel való kapcsolatot illeti,
biztos vagyok abban, hogy előbb fogunk itt a földön mesterséges intelligenciát (A.I.) létrehozni, mint, hogy egy ilyen földönkívülivel találkozni. :)

1200px-Artificial_Intelligence_%26_AI_%26_Machine_Learning_-_30212411048.jpg
 
Kedves eddy56,

nekem semmi problémám a személyeddel, csupán arra törekszem, hogy egy másik oldalról is meg legyen világítva a dolog.

Ami az intelligens lényekkel való kapcsolatot illeti,
biztos vagyok abban, hogy előbb fogunk itt a földön mesterséges intelligenciát (A.I.) létrehozni, mint, hogy egy ilyen földönkívülivel találkozni. :)

1200px-Artificial_Intelligence_%26_AI_%26_Machine_Learning_-_30212411048.jpg
Akkor ujra leirom a korabbi postom utolso mondatát:
a tecnikai szingularitas mar valoban kopogtat!
Ami utan megjelenhet a mesterséges intelligencia épp ugy mind olyan felfedezések amiknek a leterol ma meg nem is almodunk!
A dolognak azt hiszem pont ez a lényege!
Az hogy nem lehet a jelenlegi tudasunkkal, és gondolkodásunkkal még felmérni sem mi9 kovetkezhet.

Mint ahogy az volt az osrobbanas pillanataban is!
 
Én azokra értettem, akik hisznek minimum az UFO-ban.
Nos hogy lehet hinni vagy nem az UFO-ban??? (azonosítatlan repülő jelenség/tárgy)
Az van és kész.
Ami inkább ide vonatkozhat az ET (földönkívüli)
Az a baj hogy keverik az emberek a fogalmakat ritkán szoktam kijavítani mert egyszerűen aki UFO-t mond az egy földönkívüli űrhajóra gondol...
Már fárasztó.
(ráadásul megszűnt az UFO magazin is itthon)
 
Mar korabban is feltunt, hogy nem azt olvassatok amit leirok, és hajlamosak vagytok egy egy - egyxébként pont a lényeget jelento . szot kihagyni.
Nem azt irtam hiogy az einsteint rosen hid létezése bizonyitott az univ ersumban, hanem hogyx a létezésének LEHETOSEGE bizonyitott!

Heisenberg elég egyértelmuen bizonyitotta a hatarozatlansági relaciorol szolo teziseben, hogy a m4ennyiségpárok olyan dolgok esetében mint a heky és az ido nem hatarozhatok meg tetszoleges pontossaggal!

Lehetoseg, lehetoseg, lehetoseg...
Nem allitom sem én sem más nem állithatja hogy bizonyos dolgok léteznek, de az már sok esetben bizonyithato volt, hogy létezhetnek!
Ami nem bizonyithato, az az, hogy kétségbe vonjuk a létezésuket, ez pedig ellent mond annak a nyitottságnak, ami egy gyermekben még ott van, de a felnottek jelentos része már szivesebben ul egy kényelmes fotelben, és csak okos képet vágva csovaléja a fejét!

Zárásként G.B. Shownak néhány sora: "ti láttok dolgokat, és azt kerditek miért, én álmodok dolgokat, és azt kérdem, miért ne!"

te se olvasod amit írunk, vagy nem érted:
az hogy valami elméleti LEHETŐSÉG, nem azt jelenti, hogy igaz is, de ha igaz is, lehet hogy nem több mint matematikai absztrakció, amit sose lehet gyakorlatilag megvalósítani, felépíteni - nemcsak ma, de 8 millió év múlva sem.
Röviden a lényeg: ne gondold már azt, ha valami ma nem megvalósítható, az a jövőben biztos hogy az lesz.
 
Ma este egy személyautó nagyságú (3 méter) Asteroid fogja megközelíteni a földet egy eddig még soha fel nem jegyzett közelségben.

asteroid23bug.jpg


3.600 km az a Hold-Föld távolság kb. 1/10 része.

Lehet, hogy utasok is vannak a fedélzeten? :oops:
 
Utoljára módosítva:
A vilagunkat azok az emberek vittek elore akik tudtak álmodni!
Elsősorban gazdaságunk fejlettségi szintje kevés ahhoz, hogy ilyen nagyot merjünk álmodni.
pályafutása megkoronázásának tartaná, ha hazánk egyszer a világot fogadhatná egy budapesti olimpia rendezésével
1675443884310.png

Ludovic Orban megirigyelhette a Fidesz egyik korábbi kampányszlogenjét, amely úgy szólt, hogy Merjünk nagyot álmodni!
Csak asszociáció a merjünk álmodni-ról
Merjünk nagyot álmodni és konzultáljunk
Bocs de annyi csatornája van.
Hogy minket altat
 
Utoljára módosítva:
Ady Endre

A Tűz csiholója

Csak akkor születtek nagy dolgok,
Ha bátrak voltak, akik mertek

S ha százszor tudtak bátrak lenni,
Százszor bátrak és viharvertek.

Az első emberi bátorság
Áldassék: a Tűz csiholója,
Aki az ismeretlen lángra
Úgy nézett, mint jogos adóra.

Mint egy Isten, hóban vacogva
Fogadta szent munkája bérét:
Még ma is minden bátor ember
Csörgedezteti az ő vérét.

Ez a világ nem testálódott
Tegnaphoz húzó, rongy pulyáknak:
Legkülömb ember, aki bátor
S csak egy külömb van, aki: bátrabb.


S aki mást akar, mint mi most van,
Kényes bőrét gyáván nem óvja:
Mint ős-ősére ütött Isten:
A fölséges Tűz csiholója.
 
Vannak olyan vélemények is, hogy az Alienek azért nem keresnek velünk kapcsolatot mert túl primitívnek tartanak bennünket. :)

Rádióhullámokat amivel kommunikálni tudnánk csak 200 éve fedeztük fel, 200 fényév távolságban meg alig 15 csillag van. :)
 
Utoljára módosítva:

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Hi! Does anyone here have the easy deutsch books by Jan richter in English?
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322
katuskatus wrote on adabigel's profile.
Szia kedves Abigél! Neked sikerült letölteni Az egészség piramisa c. könyvet? Ha igen, elküldenéd nekem? Szép napot kívánok!
ametiszt99 wrote on boyocska's profile.
Szia,nem tudom,hogy megoldódott e a Bauer Barbara könyvvel kapcsolatban a problémád,de feltettem a könyvet ide:
Ne haragudj,de nem vettem észre hamarabb az üzenetedet:):)
ametiszt
Vasas István wrote on kukta's profile.
Kedves Árpád !

Nagyon boldog névnapot kívánok !

Áldott , boldog Húsvéti Ünnepet is kívánok !

Jó egészséget kívánva üdvözöl v.pisti .

Statisztikák

Témák
38,117
Üzenet
4,798,952
Tagok
615,575
Legújabb tagunk
nagykata71
Oldal tetejére