Audi-sztrájk: már több pénzt vitt el, mint amennyi a dolgozók bérkövetelése

Nyolc százalék a különbség a dolgozók követelése és a győri Audi béremelési ajánlata között, amit 3,5 napi bevételből fedezhetnének. Ennél most már régebben áll a gyár.


Csütörtök reggel hat óta áll a győri Audi gyár, ahol eddig példátlan, egyhetes sztrájkot hirdetett az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ).

Nincs előremozdulás a sztrájktárgyalásokon

– mondta a 24.hu megkeresésére az AHFSZ kommunikációs vezetője, Szimacsek Tibor hétfő reggel. 18 százalékos, minimum 75 ezer forintos béremelést kért a szakszervezet még november elején, a gyár azonban csak 10 százalékot ajánlott, és ebből nem engedett, így fajult sztrájkig a bérkövetelés. Hogy mikor lesz megegyezés, azt még nem tudni.

Audi Hungária Zrt.
2017-ben egy százalékkal, 7,136 milliárd euróra (2220 milliárd forint) növelte árbevételét a győri Audi Hungaria Zrt. 1 965 165 motort gyártottak, ami 1,9 százalékkal több az előző évinél, míg a gyártósorokról legördült 105 491 jármű 16,5 százalékos csökkenést jelez. A dolgozói létszám az év végén 12 307 fő volt, ami 5,8 százalékos bővülés. A 442 millió eurónyi beruházás 45 százalékkal haladta meg az előző évit. Az 1993-as cégalapítás óta a összberuházás 8,753 milliárd euró volt. A cég a magyar GDP 1,44 százalékát adta 2016-ban.

Pedig vasárnap a Kisalföld azt írta, hogy már hét ajánlatot tett a gyár a szakszervezetnek. A győri cégvezetés szerint ez jelzi megegyezési szándékukat, és az ajánlatokban szereplő számok egybeesnek a szakszervezeti követelések lényeges pontjaival. Szimacsek Tibor szerint viszont még mindig nagyon messze van a gyár ajánlata attól, amit a szakszervezet és a dolgozók követelnek. Részleteket nem árulhatott el, mivel a gyár ajánlatai üzleti titoknak minősülnek. A helyzetet így jellemezte: csak az ajánlatok darabszáma nőtt, érdemi változás nincs. Ugyanazokat az elemeket variálják, ettől nem lesz több a bér.

A szakszervezet számításai szerint bérköveteléseik kiegyenlítése a gyár 3,5 napi árbevételéből kifutná.

Vagyis az eddigi több mint négy napos munkabeszüntetés már nagyon fájhat a cégnek.

A kölcsönmunkások sem dolgoznak
Megerősítette, a munkáltató belső csatornáin keresztül próbálja bomlasztani a sztrájkot, levélben, videóban sulykolja, hogy a szakszervezet követelése nehéz helyzetbe hozza a gyárat. Szimacsek Tibor szerint azonban ez csak olaj a tűzre, a dolgozók elszántsága nem csökkent, nem hátrálnak.

Hétfő reggel is fegyelmezetten ültek a team-szobákban, beszélgettek, kártyáztak, társasoztak. Az együtt töltött idő nem haszontalan, közelebb hozza egymáshoz a dolgozókat a munkabeszüntetés. Akinek gondot okozna a kieső munkabér, azt segítik a többiek.

Megható, ahogyan az összefogás egyre fokozódik.

A sztrájkőrök, a sztrájkbizottság tagjai beosztották egymás között a teendőket, őrzik a törvényességét. A belsős dolgozók közül senki nem dolgozik, de a kölcsönzött munkások sem, mert bár ők nem vehetnek részt a sztrájkban, a munkafolyamatok leálltak.

Sztrájkaszabályok
A sztrájktörvény szerint a sztrájk ideje alatt is be kell menniük a dolgozóknak a munkahelyükre, fel kell venniük a munkaruhát, munkára készen kell állniuk. A sztrájk idejére nem jár fizetés, de igazolt távollétnek számít.

Az AHFSZ elkülönített alapjából minden olyan dolgozó kérhet sztrájksegélyt, aki legalább 24 órája (3*8 óra, vagy 2*12 óra) beszüntette a munkát. A sztrájksegély 5 ezer forint nyolc órára, ami jóval kevesebb, mint a bér. Szimacsek Tibor szerint a szakszervezetnek nem okoz likviditási problémát akár az egy hétnél hosszabb sztrájk sem. Fizetés minden hónap negyedik munkanapján van, tehát január 7-én még teljes bért kaptak az audisok, február 6-án lesz majd kevesebb a „borítékokban”.

Győrön túl is érezni fogják a leállást
A győri munkabeszüntetés hatással van a többi európai telephely munkájára is, hiszen a csoport legnagyobb motorgyáráról van szó, s ha ennek termelése leáll, előbb-utóbb ellátási gondok lesznek a többi gyárban is, mondta Szimacsek Tibor. A szakszervezethez már érkeztek is ilyen jelzések. Ezért sem értik, miért nem siet a gyár a megegyezéssel.


Soha nem volt célunk a károkozás, mi vezetők egész nap bent vagyunk, készen arra, hogy megegyezzünk a gyárral, és folytassuk a munkát. A munkáltató a sztrájk második napja után nézte csak át részletesen a szakszervezet követelését, és másfél napok telnek el, mire a gyár egy-egy tárgyalásra sor kerül. Érdemi ajánlat nem érkezett.

A minimum 75 ezer forintos béremeléssel nem a német gyár béreit szeretnék utolérni, hanem „csak” a cégcsoport közép-kelet-európai VW-telephelyeihez szeretnének felzárkózni. És ha a munkáltató elfogadja 18 százalékos bérkövetelésüket, még akkor sem érik utol a régiós céges béreket, hiszen mint Csalogány György AHFSZ-alelnök a Blombergnek elmondta (Portfolio), a cseh VW-dolgozók 25 százalékkal, a szlovákok 28 százalékkal, a lengyelek 39 százalékkal keresnek többet a magyaroknál. Nem is beszélve a belgákról, akik 3,6-szor többet kapnak a győrieknél.

Évek óta a győri telephely a legolcsóbb,

holott a magyar dolgozók is prémium munkát végeznek, ugyanannyi értéket teremtenek, mint a többi ország telephelyein dolgozó emberek. Éppen ezért tartja indokoltnak az AHFSZ a felzárkóztatást.

Sokat mondó, hogy vasárnapra már több mint 25 magyarországi és több mint 15 külföldi szakszervezet küldött szolidaritási nyilatkozatot a győrieknek, köztük az Audi más országokban lévő telephelyeiről és más autógyárakból is.

Több mint 300 új szakszervezeti tag a sztrájk kezdete óta
Az Audi-gyár alapkövét 1993-ban tették le, 1996-ban alakult meg az Audi Hungária Független Szakszervezet, mintegy 300 fővel. Az utóbbi három és fél, négy évben megduplázódott a taglétszám, csak tavaly november óta pedig 1500 új tagjuk lett. Most már 70 százalék feletti a gyárban a szervezettség.

Csütörtök reggel hat óra óta több mint háromszázan léptek be a szakszervezetbe, így már több mint 9300 tagjuk van a 13,2 ezer dolgozóból. A számok is azt mutatják tehát, hogy egyre nő a támogatottságuk. A sztrájk egyfajta megerősítés, hogy lehet és kell is tenni.

Meddig bírjuk? Ha belenézek az emberek szemébe, úgy látom, az egy hét nem kérdés. És ha nem hoz eredményt, a folytatás sem


– mondta kérdésünkre Szimacsek Tibor.

Az Életre Tervezett Munkavállalók Országos Szakszervezete (ÉTMOSz) szakszervezet szerint a küzdelem nemcsak az Audiról és az AHFSz-ről szól, hanem a magyar munkavállalók általános érdekérvényesítő képességéről, és a tőkeerős vezető járműgyártók erőfölényének ellensúlyozásáról is. Szerintük ha a győriek elbuknak, az ország munkavállalói a teljes kiszolgáltatottság szélére sodródhatnak. A sikertelen általános sztrájk visszavetheti az egyébként sem erőtől duzzadó munkavállalói érdekérvényesítésbe vetett hitet.

A szakszervezet már az ingolstadti cégvezetést ostromolja
Kin fog múlni a döntés? Be fognak-e avatkozni a németek, ha már konszernszinten is gondot okoz a kieső termelés? A szakszervezet szerint november 9-e óta, mióta a szakszervezet közölte bérkövetelését, már meg lehetett volna egyezni a magyar gyárvezetéssel, ha erre lett volna részükről komoly szándék. De nem jutottak egyről a kettőre, ezért a szakszervezet elnöksége más szintre terelné a tárgyalásokat. Hétvégén megkérték az Audi AG ingolstadti felső vezetését, személyesen jöjjenek el. Választ erre a felkérésre hétfő reggel még nem kaptak, viszont a győri gyár vezetése vasárnap este új tárgyalást kért, hétfő délután kettőre. A szakszervezet most újra bizakodó.

Tamásné Szabó Zsuzsanna

16_dkrcs20190124001-1024x576.jpg
 
Hmmm feletek nem divat a szerzodessel egyidoben alairatni ,hogy tavozas eseten X idoig NEM VALLALHAT hasonlo pl. a conkurencianal munkat ???

Oly annyira nem divat hogy a legoban bejelentés nélkül foglalkoztatják az embereket. Húgom is így húzott le ott 2 hónapot hetente kapta a zsét aztán lett jobb állása. se szerződés se semmi csak annyit kellet aláírnia hogy átvette a nap beléptetőkártyát és szevasz. Tescobol mennek át Spárba, lidl, Aldi stb az emberek oda vissza.
 
Hmmm feletek nem divat a szerzodessel egyidoben alairatni ,hogy tavozas eseten X idoig NEM VALLALHAT hasonlo pl. a conkurencianal munkat ???
Ez alap.
De, természetesen ez csak a felső vezetésre vonatkozik akik ˝csak˝dolgoznak azoknak nincs ilyen előírás a szerződésükben.
Általában a cégek is megegyeznek egymással hogy nem szívják el egymás menedzsment tagjaikat.
 
Hmmm feletek nem divat a szerzodessel egyidoben alairatni ,hogy tavozas eseten X idoig NEM VALLALHAT hasonlo pl. a conkurencianal munkat ???
Ferika ,
kérlek ez már nyugaton sem járja mér régota ! Talán emlékszel igaz ez elég régen volt amikor a spanyol Ignazio Lopez az Opeltöl a VW-hez váltott vagy 7 személyes munkatársával és több kartonnyi "bizalmas" paipirt is magával vitt ! Aztán ott fent egyik "Niete" a másiknak adja át a helyét a különbözö "felügyelö tanácsokban".
 
Ferika ,
kérlek ez már nyugaton sem járja mér régota ! Talán emlékszel igaz ez elég régen volt amikor a spanyol Ignazio Lopez az Opeltöl a VW-hez váltott vagy 7 személyes munkatársával és több kartonnyi "bizalmas" paipirt is magával vitt ! Aztán ott fent egyik "Niete" a másiknak adja át a helyét a különbözö "felügyelö tanácsokban".
Biztos jó ilyenekkel dolgozni...sosem lehet tudni hogy mikor megy el innen...
Vállalalti hűség...
 
Megállapodott ma délután az Audi Hungaria Zrt. és az Audi Hungária Független Szakszervezet az idei évi bérekről.
A részletek a szakszervezet honlapján megtalálhatók:
 
Hmmm feletek nem divat a szerzodessel egyidoben alairatni ,hogy tavozas eseten X idoig NEM VALLALHAT hasonlo pl. a conkurencianal munkat ???
A sima munkásnak, szakmunkásnak nem, persze, de a felsőbbvezetőknek, ügyvezetőnek, kereskedelmi részlegen dolgozóknak rendszerint van ilyen megkötés. Hasonló munkakörbe 1-2 év kihagyással mehetnek csak, ugyanazzal a profillal működő céghez ennél több éves kihagyással. Nekem egyszerű külkereskedelmi ügyintézőként is volt ilyen kikötés a szerződésemben, de ha emlékezetem nem csal, még a könyvelőnek is.
 
Én a kedvenc sajtómból az INDEX-ből idézve írom.... Ha jól olvasom az indexet a szakszervezet kiharcolta a dolgozóknak a 18%-os béremelést / max.75000 Ft-ot/ 15 hónapra.... a mocsok gyár ajánlatával szemben ami 10% + 10% volt 24 hónapra / max 75000 Ft./

A követelt 767 ezres cafeteria helyett csak 400 ezret ajánlott az Audi, igaz ezt garantálja 24 hónapra, ez marad jövőre is.
HÚHA!!!! Ez volt ám a harc!!!!! Ráadásul 31-e éjfél előtt jóval, hisz még csak 30-a van...., abba is maradt a sztrájk! Ez gyors lezárás volt...

Emlékszem tavaly is valami magát szakszervezetnek hívó, próbált egy kis balhét Makón a gumigyárban és Heves megyében valamelyik multinál sztrájkolgatni, de az ott dolgozók elzavarták őket... Az AUDI-s dolgozók is jobban jártak volna anyagilag ha ezt teszik...
 
Sok embert ismerek, de kevés tőled lelketlenebbet!


Azoknak akiknek több pénz jut harc volt, és lehet hogy úgy érzik sikeres harc volt, és győztek!

Honnan tudod, minden ott dolgozónak kotorászol a pénztárcájában?


Nem vitázok, mert nincs miről. Amit idéztem azt az index írta....másból nem is mernék idézni...Ez viszont az én véleményem.:

Tény, hogy valamiért nem harcolt a tárgyalásokon a dolgozókért a szakszervezet és a vége az lett, hogy győzött a gyár vezetősége. Mert a szakszervezet által követelt több mint 700 ezres cafetéri helyett is a felajánlott 400 ezret fogadták el és a a gyár jót röhögve a markában elfogadta a szakszervezeti követelés béremelési részét a 18 %-ot 15 hónapra is. A felajánlott 10 + 10 % volt 24 hónapra garantálva. ( index hír!!!!)

Veletek ellentétben, én merem feltenni a kérdést, ha semmit se tesz a dolgozókért a szakszervezet, akkor minek fizetik őket?
Mert itt (se) tettek semmit, csak nyilatkozgattak a sajtóba, mint Makón is tették, ahol a dolgozók mikor ezt látták, bementek a gyárba és kizárták a szakszervezetet.

A szakszervezet tárgyaljon!!!!! A szakszervezet követeljen!!!! A szakszervezet harcoljon a munkásokért!!!!
Itt a vita lezárva!!!!!
 
Én a kedvenc sajtómból az INDEX-ből idézve írom.... Ha jól olvasom az indexet a szakszervezet kiharcolta a dolgozóknak a 18%-os béremelést / max.75000 Ft-ot/ 15 hónapra.... a mocsok gyár ajánlatával szemben ami 10% + 10% volt 24 hónapra / max 75000 Ft./

A követelt 767 ezres cafeteria helyett csak 400 ezret ajánlott az Audi, igaz ezt garantálja 24 hónapra, ez marad jövőre is.
HÚHA!!!! Ez volt ám a harc!!!!! Ráadásul 31-e éjfél előtt jóval, hisz még csak 30-a van...., abba is maradt a sztrájk! Ez gyors lezárás volt...

Emlékszem tavaly is valami magát szakszervezetnek hívó, próbált egy kis balhét Makón a gumigyárban és Heves megyében valamelyik multinál sztrájkolgatni, de az ott dolgozók elzavarták őket... Az AUDI-s dolgozók is jobban jártak volna anyagilag ha ezt teszik...

"
Az AUDI-s dolgozók is jobban jártak volna anyagilag ha ezt teszik."
Ezt nem értem?
-
Németországban a szakszervezetet senki sem tartja ellenségnek. Nemcsak segédmunkások hanem vezető pozícióban levők is oda tömörülnek. A céget sem szokták "bemocskolni", itt egy egészen más hangnem van.
-
A német munka vállalok támogatják a magyar kollégáikat, hiszen a célok is közössek. Jo munkáért jo béreket!
-
Ha a magyar kollégák éhbérért dolgoznak akkor az veszélyezteti az ö munkahelyüket is, mert a cégvezetőség áthelyezi a produkciót keletre.
-
Már korábban beszélgettünk arról, hogy
Orbán a "minimal bérek" ellen volt az EP-ben, mondván, az olcsó munkaerő a mi előnyünk a munkaversenyben.
Keressünk csak vissza.
-
 
Szeretnék még egy összefüggést megemlíteni. Emlékszem egy átélt esetre.
Egy Holland cég, több fizetést adott a Németországi alkalmazottainak mind az otthoniaknak.
Ez vitát robbantott ki. A szakszervezet aztán úgy érvelt, hogy Németországban a dolgozok "rezsije" magasabb.
-
Meglehet, hogy a magyar alkalmazottak is egyszer ezt kapják érvként.
"Nem kell nektek fizetésemelés ott van a rezsicsökkentés"
-
poi1-300x186.jpg

-
Természetesen alamizsnával, jobban pórázon lehet tartani a népet mint felemelt fizetéssel. :)
-
 
Veletek ellentétben, én merem feltenni a kérdést, ha semmit se tesz a dolgozókért a szakszervezet, akkor minek fizetik őket?
Mert itt (se) tettek semmit, csak nyilatkozgattak a sajtóba, mint Makón is tették, ahol a dolgozók mikor ezt látták, bementek a gyárba és kizárták a szakszervezetet.
Azt nem értem csupán miért szidod a szakszervezeteket?
Amikor éppen csak feltámad hisz 1945 óta nem tudta hagyományit működtetni ez 1989 után sem lett erősebb ehhez hagyomány kell és emberek támogatás
A szakszervezet nem kész picsa meleg málét ad a szájába annak aki belép
A küzdelemhez küzdő dolgozók kellenek
A vezetés pedig csak addig mehet el amíg reálos a követelés
És ameddig maximális a dolgozók támogatása
Lényegében a vezetés dolga a szervezés és az alkuhelyzet megteremtése
Az alkuhelyzetben pedig reálisnak kell maradni.
Én nem tudom miért azt veted a szemükre hogy nyilatkoztak
Az is része a munkának
Hogy csak?
Miért csak?
Talán nem szervezték meg?
Az említett Makói ügyet nem ismerem kizárta ki a szakszervezetet?
A dolgozók?
És azok miért?
Ők nem követhettek el hibát?
Persze ne gondold hogy én minden szakszervezeti vezetőt védnék
De ennek kultúrájának ki kell alakulni
Az alkalmatlanokat pedig leváltani.
De ugyanakkor vigyázz
Ki lesz helyette?
A mai Magyarország egyáltalán nem támogatja a szakszervezeteket.
Életveszélyes de nehéz helyzetet vállal bárki aki mer, szakszervezetet csinálni és vezetni
A jogszabályi környezet el vett minden jogot
 
Én a kedvenc sajtómból az INDEX-ből idézve írom.... Ha jól olvasom az indexet a szakszervezet kiharcolta a dolgozóknak a 18%-os béremelést / max.75000 Ft-ot/ 15 hónapra.... a mocsok gyár ajánlatával szemben ami 10% + 10% volt 24 hónapra / max 75000 Ft./

A követelt 767 ezres cafeteria helyett csak 400 ezret ajánlott az Audi, igaz ezt garantálja 24 hónapra, ez marad jövőre is.
Azt merném mondani gőzöd sincs a béralkuhoz.
A számokkal nem állsz hadilábon
A béralku nem jött össze?
A gyár nyert látszólag 2%-t De a dolgozók nyertek 18 %-t
De megmutattuk tudunk
És a szakszervezeteket ettől még nem biztos hogy okkal szidod
A kényszerítő erejét nem ismerted.
Hogy meddig bírták volna még a dolgozók nem tudod
Hogy voltak e fenyegetések a dolgozókra nem tudja senki.
Mennyire volt nehéz fenntartani az utolsó napokban ezt is csak belűről tudhatnád
Egy összeomlott sztrájk megegyezés nélkül a legrosszabb.
Akkor úgy kell tenni mintha pont elértük volna
Lehet ez a kiegyezés megmentette a sztrájkot.
Nem tudom de nem vereséggel távoztak
Az eredetit követelést és ajánlatot fogadták el
18%-os béremelést gyár ajánlatával szemben ami 20%
Itt most kérdés a gyár mikor ajánlotta a 20 %-t
A sztrájk bejelentés és elkezdés után?
Akkor lényegében ez eredményes sztrájk
Mert nélküle nem lett volna 18 % sem
Mikor kellett volna elfogadni a 20 %-t?
Már az ajánlattevés pillanatában?
Szerintem nem
Az hogy képesek voltak sztrájkolni az Magyarországon példa értékű
És ezért jelentősége sokkal nagyobb mint a 2 % különbség
Ott még a cafeteria kérdése:
767 ezres cafeteria helyett csak 400 ezret ajánlott az Audi
Ha ezt a 400 ezret a sztrájkkal értek el
akkor jól csinálták.
Te azt se tudod miként kell alkudni?
Többet kell kérni: kértek 767 ezret lett belőle 400 ezer
Ha indulásnak kérnek 255 ezret az Audi ajánlott volna 200 ezret
Ilyen az alku
Egyik felé kér a másik alá ígér.

-----------------
Arról is megfeledkeztél a az Audis sztrájk hatására a Kecskeméti Mercedesz előreszaladt és önként tett béremelést
 
Utoljára módosítva:
Veletek ellentétben, én merem feltenni a kérdést, ha semmit se tesz a dolgozókért a szakszervezet, akkor minek fizetik őket?
Nem mersz már politikára jönni.Néha fanatikus vagy annak látszó védésed miatt támadtak.De gyere azért.És mondd meg ki fizeti a szakszervezetet? Mennyi most a tagdíj? 2Ft vagy már több?

Ha a szakszervezet elér valamit, megköszönik, de tagdíjat csak kevesen akarnak fizetni.


A változó társadalmi környezet, a mind több helyen tapasztalható szakszervezet-ellenesség nagyban befolyásolja a potyautas-szindróma erősödését, vagyis azt, hogy egyre kevesebb a tagdíjfizető szervezett dolgozó – mondják egybehangzóan munkahelyi érdekvédők. A jelenség okáról és a megoldás módjáról kérdeztünk több évtizedes tapasztalatokkal rendelkező és pályája elején járó szakszervezetei vezetőket.

– Ma már a munkavállalók alig 7 százaléka tagja csak valamelyik szakszervezetnek. Vagyis csekély hányaduk finanszírozza tagdíjbefizetésével a szakértő apparátus működtetését, az érdekvédelmi munkát, miközben az úgynevezett potyautasok is élvezik mindazt az előnyt, amit az szakszervezeti vezetők, az egzisztenciájukat kockáztatva kiharcolnak a munka világában. Ez ellen azonban a jelenlegi törvényi keretek között nem lehet semmit tenni.
 
Utoljára módosítva:

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

petrucy wrote on sizsu's profile.
Megtisztelve érzem magam a követés bejelölése miatt.-))
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönömszépen a legújjab fordítást !
A "friss üzenetek + napok óta nem jelennek meg,hibát jelez
vorosmart wrote on DeeYoo's profile.
Köszönöm szépen a fordítást.

Statisztikák

Témák
38,094
Üzenet
4,794,572
Tagok
615,325
Legújabb tagunk
Handmade
Oldal tetejére