Hírek Az 1956-os forradalom és szabadságharc rövid története

1956 októberében Magyarországon békés tüntetéssel kezdődő, fegyveres felkeléssel folytatódó forradalom bontakozott ki a Rákosi Mátyás nevével összefonódó kommunista diktatúra és a szovjet megszállás ellen.

Budapest 1956 októberében. A 65 esztendővel ezelőtti események megmutatták a magyarság erejét • Fotó: MTI Fotóbank


A budapesti műegyetemisták 1956. október 22-i nagygyűlésükön 16 pontban foglalták össze követeléseiket, másnapra pedig tüntetést szerveztek akaratuk nyomatékosítására és a lengyel munkástüntetések iránti szolidaritás kinyilvánítására. A követelések között szerepelt a szovjet csapatok kivonása Magyarországról, új kormány létrehozása Nagy Imre vezetésével, a magyar-szovjet kapcsolatok felülvizsgálata, általános, titkos, többpárti választások, teljes vélemény- és szólásszabadság, szabad rádió.

A lyukas zászló a forradalom jelképe
A budapesti Petőfi-szobornál tartott október 23-i tüntetésen Rákosi- és Gerő-ellenes jelszavak hangzottak el, a résztvevők követelték a szovjet csapatok kivonását.
A zászlókból kivágták a szovjet mintájú címert, így lett a lyukas zászló a forradalom jelképe.

Aznap este Gerő Ernő, a Magyar Dolgozók Pártjának (MDP) első titkára – akit júliusban állítottak Rákosi helyére – rádióbeszédében a megmozdulást ellenségesnek, sovinisztának, nacionalistának minősítette, és minden engedményt elutasított. A beszéd elhangzása után a békés tüntetés szinte órák alatt népfelkeléssé, majd – a Magyarországon tartózkodó szovjet csapatok beavatkozása után – fegyveres szabadságharccá változott.
Az esti és éjszakai órákban a fegyveres csoportok elfoglalták a Magyar Rádió és a pártlap, a Szabad Nép székházát, a telefonközpontot, a lakihegyi rádióadót, emellett több fegyverraktár, laktanya, rendőrőrs és üzem is a felkelők kezére került.
A Dózsa György úton, a mai Ötvenhatosok terén ledöntötték az elnyomás gyűlölt jelképét, a Sztálin-szobrot.
A budapesti és vidéki tömegmegmozdulásokat véres atrocitások kísérték. Október 25-én a Parlament előtti Kossuth téren a környező épületekből szovjet harckocsik nyitottak tüzet a tüntető tömegre, az áldozatok pontos száma nem ismert, de száznál többre tehető. Október 30-án Budapesten lincselésbe torkollott a Köztársaság téri pártszékház ostroma. A szovjet csapatok november 4-i beavatkozása után a budapesti utcai harcok, továbbá a salgótarjáni és az egri sortűz követelt számos halálos áldozatot.

Megpecsételt forradalom
A forradalom sorsát a szovjet katonai invázió pecsételte meg november 4-én, néhány nappal azután, hogy Nagy Imre november 1-jén meghirdette Magyarország semlegességét és kilépését a Varsói Szerződésből. A hatalmat november 4-én Kádár János szovjetek által támogatott Magyar Forradalmi Munkás-Paraszt Kormánya vette át, a fegyveres felkelők utolsó csoportjainak ellenállását november 10-11. táján törte meg a szovjet túlerő.
Az 1956-os események számos áldozatot követeltek.

A Központi Statisztikai Hivatal 1957. januári jelentése szerint az október 23. és január 16. közötti emberveszteség országosan 2652 halott (Budapesten 2045) volt,
19 226-an (Budapesten 16 700-an) sebesültek meg, az országot mintegy 200 ezren hagyták el. Egy 1991-ben készült hivatalos statisztika szerint a szovjet hadsereg 669 katonája halt meg, 51 pedig eltűnt.

MTI

zaszlo.jpg
 
Utoljára módosítva:
Valamelyik kabaréban megadták a választ:

a szovjet hadsereg 51 katonája eltúnt.

ott vannak a gané alatt, mikor nagyapámék megállították a muszkát el is temették!
 
Érdekes. Valahogyan mindig kimarad a MEFESZ '56 október 16-i megalakulásakor papírra vetett 17 pontból álló követelés, amely alapja lett a BME október 22-n megfogalmazott 16 pontból álló követelésnek.
 
Utoljára módosítva:
Néhány éve Bécsbe egy színházban voltam aminek az aulájában az UNHCR rendezett egy kiállítást.
Az előadás elött megnéztem a családommal, és a felnőtt gyerekeimnek kellet vigasztalni mert elérzékenyültem.

1956 Oktober 23.-a és november 4.-e között még két hét sem telt el, ennek ellenére majd 200.000 ember hagyta el az országot. Nem gondoltam volna, hogy ilyen mély sebet hagy bennem, apró gyerekben ez a néhány nap.

 
Gyurcsány nem , de "Apró Antal" igen is ! :mad:
A Klein Tóni.....a nagy túlélö....aki mellékesen felakasztatta Kádár meg Marosán et.-vel nagy egyetértésben a padláslesöprö begyüjtési miniszter kollega et-t. Aki meg NKVD-ügynök volt a Grósz et. szerint. Ugy hitták hogy Vologya. Mondta a Gróß et.

Remek társaság ez az internacionalista maffia.
 
Utoljára módosítva:
Karinthy Ferenc
"De hogy mit is gondolt igazán 56-ról az nem az eseményeket pontosan leíró, de azoktól kellő távolságot tartó regényéből, hanem 1989. október 23-i naplóbejegyzéséből derül ki:

„Egész nap újság, rádió, tévé: 1956. Szép, szép. Csak magamnak és nagyon halkan írom le: kissé talán túl szép, túl sok is.

Hiába, ez a végletek országa.

56 szerintem is forradalom volt. De nem az a felhőtlen ragyogás, aminek most bemutatják. Emlékszem még feliratokra: Nagy Imrov. És zsidózásra, alvilági figurákra, gyilkosságokra, uszító feliratokra, személyes bosszúra. Ez persze minden forradalomban így volt.

Az elmúlt 33 évben 56-ról mindent csak feketében mondtak el, most az ellenkezője.

Kissé gyanús is a dolog. Mintha ezzel a hajcihővel akarnák kiszúrni a nép szemét, és elterelni a figyelmét az ország iszonyatos helyzetéről, s a még fenyegetőbb jövőjéről.

Bárcsak tévednék.”
 
Gagamail,
nemkétlem Karinthy irását , de azért érdekes lenne azzok véleményét is megtudni akiket az 50 évek eljén mondjuk a "Népköztársaság" utját vagy vidéki kisvárosok AVH központját vagy rendörségét megjárták , az érinteteket ! Azért talán ök másként látták a dolgokat nem ?? Magam még emlékszem Marosán elvtárs kijellentésére "mától már lövünk " , hol volt a sok "partizán-ellenálló pártitkár ? Legtöbbjük a hidasban bujkált
 
Ausztriából 1953-ban kivonultak a Szovjet csapatok mert az ország elkötelezte magát a semlegesség mellett.
Ez megtörténhetett volna Magyarországon is csak hát a "mentalitás"….

Bécsben egy naci jamboree-t megrendezni mint amit Orbán februáronként engedélyez lehetetlen lenne. Luxemburgban a vonatról való leszállást követően 5 percük nem volt ezeknek az uj-náciknak kibontaniuk a lobogóikat, a rendőrség már földre teperte őket.

A korabeli francia újságokat olvasva "a leszámolás, megtorlás és a lincselés megy tovább" ´sajnálkoztak a lapok.
Lehet, hogy ezek nélkül sem mentek volna ki az oroszok de akkor tisztább lenne a mellényünk.
Gondoljunk bele 13 napról beszélünk. Egyetértek Karinthy-vel.
 
Ausztriából 1953-ban kivonultak a Szovjet csapatok mert az ország elkötelezte magát a semlegesség mellett.
Ez megtörténhetett volna Magyarországon is csak hát a "mentalitás"….

Bécsben egy naci jamboree-t megrendezni mint amit Orbán februáronként engedélyez lehetetlen lenne. Luxemburgban a vonatról való leszállást követően 5 percük nem volt ezeknek az uj-náciknak kibontaniuk a lobogóikat, a rendőrség már földre teperte őket.

A korabeli francia újságokat olvasva "a leszámolás, megtorlás és a lincselés megy tovább" ´sajnálkoztak a lapok.
Lehet, hogy ezek nélkül sem mentek volna ki az oroszok de akkor tisztább lenne a mellényünk.
Gondoljunk bele 13 napról beszélünk. Egyetértek Karinthy-vel.
Uram,Atyám....
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Hi! Does anyone here have the easy deutsch books by Jan richter in English?
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322
katuskatus wrote on adabigel's profile.
Szia kedves Abigél! Neked sikerült letölteni Az egészség piramisa c. könyvet? Ha igen, elküldenéd nekem? Szép napot kívánok!
ametiszt99 wrote on boyocska's profile.
Szia,nem tudom,hogy megoldódott e a Bauer Barbara könyvvel kapcsolatban a problémád,de feltettem a könyvet ide:
Ne haragudj,de nem vettem észre hamarabb az üzenetedet:):)
ametiszt
Vasas István wrote on kukta's profile.
Kedves Árpád !

Nagyon boldog névnapot kívánok !

Áldott , boldog Húsvéti Ünnepet is kívánok !

Jó egészséget kívánva üdvözöl v.pisti .

Statisztikák

Témák
38,118
Üzenet
4,799,298
Tagok
615,596
Legújabb tagunk
Herceg Pálné
Oldal tetejére