Az alkohol lett a fő oka a májátültetéseknek az USA-ban

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 Január 28.

Melitta - 2019 Január 28, 20:23
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Az alkohol okozta májbetegség (ALD) lett a vezető oka az Egyesült Államokban végrehajtott májátültetéseknek – erről számolt be egy új tanulmány.

  A Kaliforniai Egyetem, San Francisco (UCSF) által a héten publikált kutatásban több mint 32 ezer májátültetést vizsgáltak meg, és arra az eredményre jutottak a tudósok, hogy míg 2012-ben az ALD miatt elvégzett májátültetések aránya 24,2 százalék volt, ez az arány 2016-ra 36,7 százalékra nőtt.

  Ennek egyik oka, hogy a korábban az átültetés feltételeként megszabott féléves józansági időszak betartása már nem kötelező. Az alkoholabsztinencia kötelező időszakának lerövidítése lehetővé teszi több ALD-ben szenvedő páciens túlélését a májátültetésig– mutatott rá a tanulmány.

  A hat hónapos szabályt korábban aranyszabálynak tekintették az Egyesült Államokban. A szabály megkövetelte, hogy az alkohol miatt májbetegségben szenvedő betegek legalább fél éven át józanok maradjanak, mielőtt szóba jöhetne náluk a májátültetés.

  A tanulmány szerint azonban az amerikai transzplantációs központok sohasem tartották magukat ehhez a szigorú alapelvhez, ehelyett inkább a saját szabályaikat alkalmazták. A kötelező absztinens időszak betartását a tudományos kutatások is gyengítették, amelyek inkább a minél korábbi májtranszplantációt sürgették az ALD-betegeknél.

  Bár az amerikai orvosok egyre nyitottabbak a józansági időszak rövidítésére, a tanulmány szerzői szerint a legutóbbi transzplantáció utáni halálozási adatok és az ALD-páciensek közötti regionális különbségek aggodalomra adnak okot. Ezért a szakemberek szerint további kutatásokra van szükség a hosszú távú eredményekkel kapcsolatban.

  MTI

  [​IMG]
   
  Georgina Bojana kedveli ezt.

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 Január 28.

  1. gumelig
   gumelig
   Csak ha fűröl van szó, kezdtek kötekedni?
   Az alkoholnál hagattok mint a sír. Csak nem piások vagytok? :D
   sropi és Melitta kedveli ezt.
  2. Georgina Bojana
   Georgina Bojana
   *
   Tudom, az alkohol függőség egy nagyon komoly betegség. De abból is, erős akarattal, no meg +segítséggel, különféle nyugtatók, egyéb gyógyszerek segítségével ki lehet vergődni. Ha rajtam múlna, keményen megkövetelném a min. hat, de inkább nyolc hónapos absztinenciát. Miért hosszítanám? Rátenném azt a +két hónapot.
   Akik viszont azért szorulnak májátültetésre, mert (nem drog! de) gyógyszerek szedésének okán betegedett meg a májuk, ott azonnal segítenék. Azt támogatnám. Mert sajnos vannak olyan gyógyszerek, főként fájdalom csillapítók, melyek nagyon rossz hatással vannak a májra. Ezért többen inkább nem alszanak, vergődnek, csak azért, hogy egy-egy napot nyerjenek. Nem veszik be a fájdalom csillapítót, mert tudják, rosszat tesz az a szervezetükkel. De amikor bárki nem tud a lábára állni, menni, v. beszűkül a mozgása, a legyűrhetetlen fájdalom miatt. Amikor már több napot is kihúz gyógyszer nélkül, s a végén csak be kell nyelnie, a fentebb leírt okok miatt. No őket segíteném. Tehát más betegség okán szorulnak gyógyszerre, amelyeknek káros mellékhatásai vannak...
   Valahol meg kell húzni a határt, bármennyire is szigorúan hangzik.
   De persze, ettől még a sok-sok pénzzel, vagyonnal rendelkező alkoholistáknak cserélgetik a máját... Amíg bele nem pusztul a szenvedélyébe. A máj nagyon érdekes és értékes szervünk. Méregtelenít, s ha bárkinek rosszul működik, ha csak egy kisebb darabot kap, már az megmenti az életét. Mert regenerálódik, viszonylag gyorsan.
  3. Melitta
   Melitta
   Az alkoholizmus betegseg. Az orvos feladata a gyogyitas es a leromlott elhasznalodott dolgokat rendbe hozza az emberi testben a kor fejlettsegenek megfeleloen.
   MIndenkinek joga van az elethez, es ezt minden orvosnak kutyakotelesege szem elott tartani.
   A varakozas a majatultetesre nem keves es meg csak nem is 100%-os rutin mutet.A legtobb varakozas a megfelelo donor talalasa.
   Georgina Bojana kedveli ezt.
  4. *Ferika*
   *Ferika*
   Melitta !Canadaban alcholistanak akkor SEM cserelnek majat HA a csalad adja a donort !!
   az orvos kizarolag 6 honapos teljes tisztasag utan vegzi el a mutetet
   Ha kozben meghal hat igy jart --- elitta a majat !!
  5. Melitta
   Melitta
   NEm tudom hogy van jelenleg azt tudom kb 5 eve egyik magyarnak megcsinaltak es soha nem vetette meg a piat, lehet nem ajulasig itta magat de naponta felontott a garatra az biztos. 1 uveg bort es par feles volt a normalis adagja. Lehet ennel tobb pia szamit alkoholistanak.
   Az atultetes utan meg 2 evet elt. Felesege azt mondta nem volt egy leanyalom, az atultetessel jaro bajok ,kar volt megcsinalni mert nagyon sokat kinlodott az "uj majjal". Majdnem betegebb volt mint elotte.
  6. csigafi
   csigafi
   Hihetetlen de már vagy 50 éve tisztában vannak ezzel hogy az alkohol árt a májnak. Mi ebben a hír? Mint ahogy a hozzáoszlásokban is olvasható bizony sajnos az alkeszeket nem érdekli hogy már 1x tönkretették a saját májukat. Pedig azért nagy dolog ha valaki oda adja nekik saját májuk egy darabját hogy megmentse a tetves élettét. Na de van e értelme ha alkesz marad? Persze mindenki meg érdemel egy újabb esélyt.
  7. Melitta
   Melitta
   Fejezd be. A hir mast erdekel ha teged nem is, csak kritizalsz es meg is hozzaszolsz ,akkor meg is csak erdekel a hir?
   Utoljara szolok a hirek nem a te reszortod. Vannak szines van a nagyvilagbol van az otthoni, van a canadai. Csak azt nezd meg ami felkeltette erdeklodesedet.
  8. tornando
   tornando
   Megmutattam volna nekik iskolatársamat olyan pelikán nyaka lett hirtelen 35 évnyi kemény alkoholozás után.olyan egy májbeteg.Hirtelen 1-2 hónap alatt felfúvódik
   Láttuk tudjuk.
   A másik meg csontsovány lesz
   Az USA-tól mi ebben vezetünk
   Jöhetnének ide tapasztalatot gyűjteni.Én megrémültem hirtelen felfúvódásakor már temettük gondolatban:
   ilyen egy pelikán nyakú alkoholista a halála előtt 1 évvel
   [​IMG]
   Utoljára módosítva: 2019 Január 30
  9. csigafi
   csigafi
   Ezt nekem szántad?
   Ha az a véleményem akkor az a véleményem. Szólás szabadság. Nem bántottam én senkit. A cikket meg nem te írtad csak átmásoltad így téged sem érhet sérelem.

   Nekem semmi bajom veled.

   Az alkoholizmus az meg továbbra sem betegség, ha nem szenvedély. Ha nem kezd el valaki inni nem fogja elkapni soha az alkoholizmust sőt soha nem is lesz alkoholista. Nem szabad az alkoholizmust betegség ként kezelni. Megbetegíti az embert az alkohol de nem betegség. Nem az alkoholizmust kezelik ha nem az alkohol által okozott károkat.

   És manapság már egy májműtett igen is rutin műtétnek számít. Ha megvan hozzá teremtve a környezet itt nem kis sufni műtétekre gondolok. Már komplett szemet kitudnak cserélni. megvan határozva menyi ideig végezhető el egy komplett szemcsere műtett az előkészület ehhez hosszú persze de már csinálnak ilyeneket pár éve. Na ez a nem rutinműtett. A májnál csak annyi komplikáció van hogy befogadja e a szervezet vagy sem. A többit már olyan szak emberek végzik akik ebben specialisták "Az estetek többségében"

   Ha megbántottalak bocsánat nem állt szándékomban neked ártani.
   Rendben van moderálom magam picit, szerényebben fejezem majd ki magam már amennyire ez tőlem telik.
   setni kedveli ezt.

Megosztás