Az alkoholizmus nem jellembeli hiba, hanem betegség

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2018 December 30.

Melitta - 2018 December 30, 21:29
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Az év utolsó napja egyet jelent a felhőtlen szórakozással, vidámsággal és jókedvvel. Az új évbe nyúló dorbézolások során sokan felöntenek a garatra.

  Egy-egy nehezebben megélt másnap a legjobb családban is előfordul. Vannak azonban olyan esetek, amelyek rosszabbul végződnek. Az alkoholbetegségről és az Anonim Alkoholisták közösségéről egy „józanodó alkoholistával", Attilával beszélgettem.

  Kik fordulnak Önökhöz segítségért?
  A statisztikák alapján nagyjából egymillió embert érint közvetlenül az alkoholbetegség ma Magyarországon, és akkor még nem beszéltünk az illető környezetében szenvedő emberekről.
  Hozzánk olyanok fordulnak, akik úgy érzik, hogy alkoholproblémával küzdenek, életük irányíthatatlanná vált, és megvan bennük az ivással való felhagyás vágya. Mivel névtelenek vagyunk, tagnyilvántartást nem vezetünk, viszont bátran kijelenthetjük, hogy a teljes egzisztenciát vesztettektől a főorvosokig, sztárügyvédekig bezáróan rengetegen látogatják az AA gyűléseit. Az alkohol nem válogat.

  [​IMG]
  Nagyjából egymillió embert érint közvetlenül az alkoholbetegség ma MagyarországonForrás: Shutterstock
  Mit lehet tudni a tagok előéletéről?
  Rendkívül vegyes a kép, rengeteg történetet osztanak meg társaink a gyűléseken, amelyek sokban különböznek egymástól, csupán egyetlen közös pont van: az alkohol. Változó, hogy ki mikor kezdett inni, az sem egyforma mindenkinél, hogy mikortól tartja mindezt problémának. Vannak az AA-nak olyan tagjai, akik mértékletes ivókból váltak alkoholbetegekké, és olyanok is, akiknek már az első alkoholfogyasztásuk teljes emlékezetkieséshez vezetett. A leggyakrabban a teljes „mélypont" elérésekor fordulnak hozzánk, amikor tudatosul bennük, hogy kicsúszott a kezükből az irányítás. Van olyan társunk, akinek ehhez több évtized rendszeres alkoholfogyasztás kellett, de olyan is, aki egy-két év alatt belátta, hogy nem ő irányít, ha a pohárhoz nyúl. Az alkoholizmus egy betegség. A társadalom jelentős része valószínűleg akaratgyengeségnek, jellembeli deficitnek gondolja a kóros alkoholfogyasztást, ezért jóval nehezebben ismeri fel egy ebben érintett személy, hogy ő bizony egy súlyos és gyógyíthatatlan(!) betegségben szenved. Viszont teljes absztinenciával, személyiségünk fejlesztésével teljes és boldog életet tudunk élni.

  [​IMG]
  Van olyan, akinek több évtized rendszeres alkoholfogyasztás kellett ahhoz, hogy belássa, nem ő irányítForrás: Shutterstock
  Miben tudják segíteni tagjaikat?
  Mi nem vagyunk addiktológusok, nem vagyunk szakemberek, hanem olyan alkoholisták, akik egy személyiségfejlesztő program és saját tapasztalataink alapján tudunk segíteni azoknak az embereknek, akik felkeresnek minket. Az újonnan érkezőket hatalmas szeretettel fogadjuk. A program során a legfontosabb az, hogy felismerjük, vannak olyan szegmensei az életnek, amelyet nem mi irányítunk, hanem egy felsőbb erő. Ez az a pont, amiért sokan vallásos gyülekezetnek, szektának gondolják az AA-t, holott erről szó sincs. Életünk tele van nem várt eseményekkel, köztük olyanokkal is, amelyeken tudunk változtatni, és olyanokkal is, amelyeken nem. A kettő közti különbséget kell felismernünk. Ez meglehetősen egyszerűnek és evidensnek tűnik, de valójában ez a sikeres felépülés alapja.

  Mennyi ideig járnak Önökhöz az AA-tagok?
  Ahogy testünk edzése, tudásunk gyarapítása, úgy személyiségünk fejlesztése, karbantartása is egy életre szóló feladat. Amint említettem, ez egy gyógyíthatatlan betegség, ezért az AA álláspontja szerint nincs gyógyult, csak „józanodó" alkoholista. A gyűléseken több alkalommal is hallottam arról, hogy valamelyik társunknak több évtizedes absztinencia után hirtelen ivásvágya lett. Az alkohol ott „kísért" mindenhol.

  [​IMG]
  Az Anonim Alkoholisták közössége az újonnan érkezőket hatalmas szeretettel fogadjaForrás: Shutterstock
  A magyarországi AA legidősebb (az absztinenciát és nem a biológiai életkort alapul véve) józanodója közel fél évszázada nem fogyasztott alkoholt, mégis rendszeresen látogatja a gyűléseket, mert állítása szerint ez tartja őt józanul.

  Hol van a határ alkalmi ivó és alkoholista között?
  Rengeteg írás foglalkozik az alkoholproblémával, amelyek között jócskán akadnak olyanok, amelyek különböző mértékegységekben mérik az elfogyasztott alkoholt, és egy határt húznak, amely fölött alkoholista az illető, alatta viszont még nem. Az AA-ban a legtöbben úgy gondoljuk, hogy nem az elfogyasztott alkohol mennyisége dönti el, hogy valaki alkoholbeteg-e, hanem a sóvárgás, az alkoholfogyasztás irányíthatatlansága és a függő személyiségbélyegek.

  [​IMG]
  """Forrás: Shutterstock "
  Volt, hogy ájulásig itta magát – Egy alkoholista anya újrakezdése
  Sajnos sok eset a négy fal között marad, hiszen nem minden alkoholista megy részegen dolgozni, vagy épp gyermekéért az óvodába, iskolába. A gyermek feltétel nélküli lojalitása és szeretete pedig megakadályozza a probléma „lelepleződését". Nagyon ritka, amikor az alkoholfüggő anya az, aki felismeri az állapotát, és elindul a gyógyulás útján.

  Mit tehetünk, ha egy családtagunk, barátunk alkoholista?
  A meggyőzés nem igazán hatásos. Amíg saját magának nincs betegségtudata, amíg nem ismeri fel, hogy élete irányíthatatlanná vált, addig nagyon nehéz hatékony segítséget nyújtani. Nyugodtabb pillanataiban utalhatunk rá, hogy esetleg gondja lehet az alkohollal, de ne keltsünk benne bűntudatot, ne tegyünk neki semmiféle szemrehányást, mert ezzel az ellenkező hatást érhetjük el! Egy alkoholbeteg embernek általában a lelke is sérült, ezért nem tudni, hogyan reagálna minderre. Esetleg a honlapon lévő segédanyagokat, az ott található gyűléslistát a kezébe adhatjuk, de ne erőltessük!

  Szülőként hogyan érhetjük el, hogy kamaszodó gyerekünk tudjon mértéket tartani az italban?
  Sajnos nem igazán ismerjük a mértékletes ivást. Vannak viszont arra utaló jelek, hogy valaki alkoholbeteg, vagy „jó úton" halad a betegség felé. Ha a gyermek gyakran lépi túl a „mértéket", többször előfordul nála az emlékezetkiesés, kérdés nélkül kivesz pénzt a családi kasszából, hétköznapokon is fogyaszt alkoholt – akár egyedül is –, vagy megváltozik a viselkedése, akkor gyanakodhatnak a szülők a problémára. Itt is fontos azonban, hogy segítő szándékkal kezeljük ezt a helyzetet! Semmiképpen ne dühösen, kioktató stílusban, büntetéseket kilátásba helyezve fenyegessük gyermekünket!


  Gyergyai-Szabó Mariann
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2018 December 30.

  1. 72zsuzska
   72zsuzska
   nem értek egyet! az alkoholizmus , a dohányzás, kábítószerezés : függőségek. a függőség nem egyenlő a betegséggel ! a függőségtől meg lehet szabadulni. egyénfüggő lehet, hogy saját erőből vagy külső segítséggel.
   nem mondom, hogy jellembeli hiba, de számomra nem vehető egy kalap alá egy daganatos, vagy szívbetegséggel, vagy akár a meddőséggel pl.
   van ismerősöm, aki egyik napról a másikra tette le a cigit, és hagyta abba az italozást - igen, ő egy erős ember ! és mai napig csupán kifogásnak tekinti, ha valaki ezeket betegségnek titulálja, mert éppen úgy egyszerűbb ...
   tornando, CasaLoma, setni és 1 másik tag kedveli ezt.
  2. Melitta
   Melitta
   En meg nem hiszek az ilyen egycsapasra valo leszokasrol,mert legtobbszor ideig oraig tart.
   HA valaki fuggo , es hirtelen abbahagyja szenvedelyet, komoly elvonasi tunetei vannak. Alkoholistaknal remeg mint a kocsonya es egyeb bajai vannak. A ciginel is ha valaki eros dohanyos, nem csak az a problemaja hogy hianyzik a kezebol allandoan a cigi hanem a nikotin hiany legszomjat rosszulletet eredmenyez.
   Altalaban ezeknel az embereknel foleg a szenvedelybetegsegnel mar annyi mindent tonkre tett a szervezetebe a szenvedelye, hogy 99% ban csak orvosi segitseg felugyelet mellett van eselye megszabadulni a fuggosegetol.
   Bizony betegseg az alkoholizmus raadasul borzalmas betegseg, mert mire hajlando elvonora menni onkent addig a kornyezete idegileg anyagilag tonkre megy.
   A kisiklott eletet mar keptelen helyrehozni, az ok amiert az italhoz menekult eleve a megoldatlan problemajaval segitseget kellett volna kernie, hogy ne fajuljon el az egy-ket vigasztalo feldobo pohar utan az alkoholizmus.
   udvarfy kedveli ezt.
  3. gumelig
   gumelig
   Szóval olyan ukmukfukk nem megy az a dolog. ;)
   Én is kb 10 éve 40 év dohányzás után hagytam abba egyik naprol a másikra. Másfél-két dobozt szívtam el naponta.
   Jó két évi kinlódás és + 10 kilo súlygyarapodás volt az ár. Három féle dohányos van.
   A dohányos, a nem dohányos és aki leszokott róla. Ha az utcán néha megcsap a száraz illatos cigarettafüst összeszalad a számban a nyál. Sokszor szívok el álmomban egy cigarettát. A bűntudat ébreszt fel.
   Ha rágyujtanák, pár nap mulva megint elszívnám a két dobozt. Nyilván való, hogy ez a szemlyiessegtöl is függ. Több leszokott érez úgy mint én.
   A nők nehezebben tudnak leszokni mint a férfiak és a dohányosoknál nagyobb a visszaesők száma mint az alkoholistáknál.

   Ha már benne van akkor beteg, nagyon is beteg.
   Utoljára módosítva: 2018 December 30
  4. csigafi
   csigafi
   Betegség egy fenét az alkoholizmus. Ilyet hogy betegség csak egy agyhalott jelenthet ki :) Betegé teszi az embert az tény. Na de maga az alkoholizálás, a részegeskedés, az alkoholfogyasztás az nem betegség. Az alkoholizálás az emberi gyengeség és rabság rabszolgásság. Az ember rabszolgájává válik ezeknek a szereknek és hagyja hogy uralják, Ilyen a drog , kávé, dohány, játék stb. Nincs ütős módszer a leszokásra csak csupán egy erős a akarat és elhatározás hogy vége ennyi- Na meg persze elszigetelődés a tisztulás idejére. Hála a jó Istennek és mindentől mentes vagyok. Na és maradok is :) . Nem érdekelnek a primitív emberi ítélkezések hogy az nem is ember aki nem iszik és egyéb hasonló beszólások.
   tornando és setni kedveli ezt.
  5. csigafi
   csigafi
   Ahogy a cikket olvastam arra gondoltam hogy menyire kivan már fordulva a sarkából a világ. Az emberek már olyan szinten kezdenek elbutulni vagy már már sokan buták is hogy szinte már alapvető dolgokat sem képesek megkülönböztetni egymástól. Mi a helyes mi a helytelen. Fiú vagyok e vagy lány. Ez pedig egyszerű de sokan már valóban elgondolkodnak ezen is hogy ők most mely nemhez tartoznak. Ez nagyon nagyon sötét és elkeserítő. Na meg amikor már elkezdik meg magyarázni hogy miért nem helyes ha valaki a nemével ellentétes neméhez vonzódik csak. Na ez már komolyan abnormális felfogás és ez már valóban komoly veszély és gond. fertő
   tornando és setni kedveli ezt.
  6. udvarfy
   udvarfy
   Csigafi !
   Már neharagudjál , de most rettenetes badarságot irtál ! Örülj neki , hogy Te mentes vagy mindenféle szenvedélytöl !! Gondolom nagyon sok szenvedélybeteg és ez vonatkozik ugy az alkoholistára mint a kokszosra vagy a cigisre is nagyon is cserélne veled ! Elhiheted , én tudom hogy miröl beszélek mert magam már megjártam a "hadak útját" elhiheted , nem valami "dicsöséges dolog" és ez vonatkozik véleményem szerint hasonlóan a csövesekre is . Az ember soha nemtudja ki és miért jutott oda , mert jószántából senki sem lesz szenvedély beteg az biztos és ne itélj , hogy Te se itélendö legyél .;)
  7. gumelig
   gumelig
   Szép volt Gyula. :dr_24:
   Nincs rosszabb a végletekben gondolkodó moralistáknál.
   sropi, udvarfy és Beka Holt kedveli ezt.
  8. udvarfy
   udvarfy
   Gumelig ,
   nedicsérj , mert meghizom mégjobban !! már igy is kikell cserélni a ruhatáramat :rohog::rohog::rohog:.
   De tényleg , én nagyon furcsállom mindig azok kiabálnak ránk kigyot-békát akik életükbe nam voltak hasonló helyzetben ! Az esetek nagyrészében mindig is van valamilyen oka na mondjuk a cigin kivül mert ugye az csak "ugy jönn" az ifjukorunkban , de a többi az nem a húsvéti locsolástól lesz "alkoholista" lehetne sorolni , de nemhiszem , hogy lenne e itt értelme , mert tutti meglennék érte kövezve ! ;)
   gumelig kedveli ezt.
  9. poorferencne67
   poorferencne67
   Sziasztok! Csigafi a véleményed inkább cinizmusra vall, előfordulhat hogy a családod történetében van ilyen típusú beteg, és te ettől függetleníteni magad. Hidd el minden függőség betegség, melyet szakszerű segítség nélkül nem lehet túlélni. Arra utalsz legyen az ő baja és a családja, aki szenved kuporgat s főleg takargat, mert szégyelli hogy iszik valamelyik szülője. Sajnos csak lefelé van ha valaki nem ismeri el hogy beteg, mert csak akkor lehet neki segíteni. Na de addig hány ember élete mehet tönkre, több felvilágosítás elrettentő példa? nem több okos ember aki segít.
  10. setni
   setni
   Ha meg nincs függőségem akkor az is függőség a függéségtől.....tisztára beteg vagyok na erre iszok egy tavalyi (most még tavalyi egy nap múlva tavalyelőtti) sárgabarack pálinkát...
   cat34 kedveli ezt.
  11. ladybug7spots
   ladybug7spots
   A pohárért/tűért-porért nyúlni és kicsapatni a biztosítékot, sokkal egyszerűbb, mint szembenézni egy problémával/önmagával, feltűrni az ingujjat és nekiállni megoldani azt a problémát...:dr_9:
   És amikor egy alkoholista külső kényszerítő ok (pl. komoly műtét, hosszas kórházi tartózkodás) folytán hosszabb időn keresztül, nem jut a napi betevőhöz, aztán kikerülvén a kórházból félhóttan első útja a kocsmába vezet, nos nekem ez az ember nem "beteg"....
   vandorcsillag és setni kedveli ezt.
  12. poorferencne67
   poorferencne67
   Senkivel nem szeretnék vitatkozni, vagy megkérdőjelezni a véleményét, nem érthetünk mindenben egyet. Szerintem betegeség az alkoholizmus , bár senki nem kényszeríti hogy igyon, de ha ivott a nagyapa, apa talán még az anya is akkor a gyerek ha felnő vagy antialkoholista vagy alkoholista lesz. Ezt számos tény , hivatalos adat támasztja alá. Sajnos nálunk volt alkoholista ráadásul anyuka 3 gyerekkel, de az sem érdekelte náluk szinte mindenki ivott a családba 36- évesen meghalt. A három gyerek közül egy ivott rendszeresen, most gyógyulgat, rengeteget beszélgetünk vele segítjük nem hagyjuk magára mert szeretjük. Soha nem kínáljuk alkohollal, eljutottunk oda hogy Ő sem kér rendesen eszik de közben orvos is segít, mert csak közösen tudunk együtt működni. Talán csak egy kicsit kell a dolgok mögé nézni, egy segítő kezet nyújtani ennyit bárki megtehet akár betegség akár nem. Az viszont biztos hogy probléma!!
   Beka Holt, Melitta, udvarfy és 1 másik tag kedveli ezt.
  13. udvarfy
   udvarfy
   Ladybug , már ne is haragudj , de hallotál Te esetleg olyan , hogy "Spiegel trinker" , magyarul tükör ivó ?? Gondolom nem ! Kérlek ezek azok mint Te is irtad akik külsö kényszeritö erö hatására nemjuttnak alkoholhoz , majd azt ha hozzájuttnak újra kezdik és még azt megtettözik is ! Tudod az , hogy valak egy "szenvedélyböl" kikerüljön saját magának kell azt eldöntenie és nem a környezetének . Sajnos és nagyon is elszomoritó !!:(
   Nekem volt nem egy nemkét munkatársam , fönököm a vendéglátói tevékenységem alatt akik hasonló cipöben jártak , hónapokig felé sem názztak a piának pedig ott volt a szemük elök , hiszen fözésnél majd mindig is használtuk azt . Aztán jött egy pillanat amikor jött ez a kikapcs és végük volt !! Ilyenkor néha napokig nemtudtak kijozanodni és még az eszüket is elitták -magyarul mondván ! Majd megjellentek a munkahelyen és mintha semmi sem történt volna csinálták munkájukat tovább ugyan ugy mint azelött ! Mi a konyhába szivtunk is elegett , de mit tudsz csinálni ?? Vagy "beletörödsz" és megprobálsz neki szavakkal segiteni , de mást nemlehet tenni , aztán azért kirugni ?? Hm , hol találsz ma egy jó szakácsot mely kerül az italt ?? Ritka mint a fehér holló és ez nemcsak a szakácsokra vonatkozik , van mint a cikk is irja elég professzor, mérnök , onager na és politikus is akik rabjai valamely "kábitószernek"
   setni kedveli ezt.
  14. Éleskés
   Éleskés
   Az alternatív gyógyászat már talált megoldást az addiktiv betegségek ellen. Csak azoknak használ, akik elhatározzák, hogy használni fogják. Tudniillik a gyógyász nem fogja a megtévedt ember kezét, csak elmondja, mit kell tenni az ügy érdekében.
   Volt egy betegem, aki elhatározta. Napi 2 üveg tojáslikőrnél tartott (pénze volt rá), amikor megkeresett. Elmondtam neki, megtartotta a szavát. Két hónap múlva találkoztunk és megkérdeztem, hogy van. Hát ő visszaszokott, mert hiányoztak neki a kocsmából a haverok.
   Egy másik napi 2 és fél doboz cigiról szokott le 4 hónap alatt. A végén már "elfelejtett" rágyújtani. Mikor találkoztunk, a táskájában volt egy fél doboz cigi. Rácsodálkozott, majd egy lendülettel bevágta a szemetesbe. Csak foglalja a helyet.
   Milyen igaz a cikkben leírtak!
   Melitta és udvarfy kedveli ezt.
  15. setni
   setni
   Jó kifogás akkor ha szabálysértést vagy bűncselekményt követünk el....betegség na persze.
   tornando kedveli ezt.
  16. tornando
   tornando
   Előbb adom a hasonlatot mert piszkosul szeretnik mentegetni főleg magukat némelyek
   Eszembe jut a buzi ferde hajlam
   Ott is ugyanez a szöveg megy
   A tetteinkért ne hibáztassunk mást
   Be3tegségnek mondani mindent nem szabad
   az egyén felelősségét nem lehet figyelmen kívül hagyni.
   A szodéság a falánkság az is betegség vagy rossz szokás?
   A csokizabálás betegség vagy szokás?
   Én sok csokit eszek mert szeretem
   És nehezen állom meg.
   De eszembe nem jutna betegséggel takarózni

   Igen a sóvárgást kell leküzdeni
   Ebből is látszik nem betegség hanem jellemhiba ha nem tudja leküzdeni
   Mint a sok evés a sok kávé a sok cigaretta
   Mind mind rászokottság esete
   Utoljára módosítva: 2018 December 31
   setni kedveli ezt.
  17. gumelig
   gumelig
   Ezt most a hajánál fogva rángattad ide. ;)
   Utoljára módosítva: 2018 December 31
   udvarfy kedveli ezt.
  18. tornando
   tornando
   Miden függőség betegség?
   És az én töltött-káposzta függőségem is betegség?
   No és a szaloncukor?
   Amíg van, látom eszem.
   Hogy meg nem áll az eszem.
   Töltött-káposztát egy hétig is enném de elfogy
   Nézzünk mást: Az hogy valaki válaszkényszerben van az függőség vagy betegség?
   Akkor sok Nő függőnek (betegnek) mondhatná magát kezdve a makrancos Katánál.
   [​IMG]
   Utoljára módosítva: 2018 December 31
  19. gumelig
   gumelig
   A legrosszabbak...:rohog:
  20. tornando
   tornando
   Tudom te is szeretsz enni de nem mondanád betegségnek tudom
   Azt meg belül érzed akaratgyenge vagy az evésre
   Mondogatod: minek erőltessem a megtartóztatást ha ez jól esik?
   Én tartok önvizsgálatot Mit tudnék akaraterővel elhagyni?
   A cigarettát ami magukat mentegetők képesek betegségnek nevezni?
   Ezt mindég sikerült.
   Most éppen 1 éve vagyok túl
   Nézem evés megtartóztatást tudnám-e?
   Őszintén megmondom magamnak az nem menne úgy.
   De nem betegség csak túl jól esik.
   Az akaraterőhöz indíttatás kell.
   Komoly indok
   Például egy túlsúly és térdfájás?
   Nem tudom de a fogyás nem menne
   Többször ment de már nem.
   Legutoljára a lányom volt az indíttatás
   Ő vele mint lelki segítés ment együtt csináltuk
   Az Ő falánksága nem tudom miért van
   Néha neki is működik az akaraterő
   Eszébe nem jutna betegségnek nevezni a falánkságát
   Utoljára módosítva: 2018 December 31

Megosztás