Az EP kezdeményezte az óraátállítás felülvizsgálatát

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2018 Február 8.

Melitta - 2018 Február 8, 21:51
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Az Európai Parlament képviselői csütörtökön elfogadott állásfoglalásukban az évente kétszer esedékes óraátállítás szükségességének felülvizsgálatát kezdeményezték.

  [​IMG]
  Fotó: Máthé Zoltán
  A 384 igen szavazattal, 153 ellenszavazattal, 12 tartózkodással elfogadott állásfoglalás szerint az állampolgári kezdeményezések azt mutatják, hogy a széles nyilvánosság fejezi ki aggodalmát egészségi okokra hivatkozva az évente kétszer, márciusban és októberben esedékes óraátállítás miatt.


  Az állásfoglalás szerint számos tanulmány sikertelenül próbálkozott meggyőző eredményt elérni a szabályozás előnyeit illetően, negatív hatásokat azonban rendre kimutattak az emberi egészségre nézve. Az EP-képviselők állásfoglalásukban felszólították az Európai Bizottságot, hogy végezzen alapos értékelést a nyári időszámításról szóló irányelvről, és szükség esetén tegyen javaslatot annak felülvizsgálatára.

  A 2001-ben hatályba lépett jelenlegi nyári időszámításról szóló irányelv harmonizált időpontot ír elő a nyári időszámítás kezdetét és végét illetően az egész unióra vonatkozóan azzal a céllal, hogy segítse a belső piac hatékony működését.

  Az Európai Bizottság január végén döntött arról, hogy információkat gyűjt arról, mi indokolhatja a nyári és a téli időszámításra, ismertebb nevén az óraátállításra vonatkozó irányelv módosítását. Az uniós bizottság tájékoztatása szerint a közlekedésre, az energiamegtakarításra és az emberi egészségre gyakorolt hatását mérlegelik.

  Az óraátállítás kérdésének napirendre tűzését Finnország kezdeményezte azt követően, hogy állampolgárok tízezrei kérték a finn kormányt, a jövőben tekintsen el az évi kétszeri óraátállítástól, és maradjon a nyári időszámítás.

  Th.B.
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2018 Február 8.

  1. advocatus_diaboli
   advocatus_diaboli
   Na végre! Gyermekkorom óta egyfolytában mondom, hogy az óraátállítgatás egy hatalmas baromság.

   Elhiszem, hogy valamikor a huszadik század elején volt némi gazdasági haszna. De már bőven az ötvenes években is ez rég megszűnt, mert addigra már kitalálták, hogy ezt az egész energiaspórolósdit mindössze annyival el lehet intézni, hogy egyszerűen ha korábban van világos, akkor korábban kapcsolják le az utcai világítást és kész...

   Manapság meg ehhez már ember se kell, meg központi lekapcsolgatás se. Egy fotocella minden lámpába és kész, majd ő le- meg felkapcsolgatja amikor kell.
  2. udvarfy
   udvarfy
   Adjatok Junkernek egy üveg konjakot vagy pályinkát tuti , hogy elintézi !!:mad2:
  3. Jaszladany
   Jaszladany
   Na vééégre (egy jó hír)!!!!!
  4. Ernoe
   Ernoe
   -
   Már többször feltünt nekem, hogy ha Magyarországgal Skype-olok,

   nállunk még világos van mig a rokonoknak felkell gyujtani a lámpát.
   -
   Igaz ezen az sem változtat, hogy nyáron vagy télen beszélgetünk, mindig ök kapcsolják fel a lámpát elöbb. :rolleyes:
   Georgina Bojana kedveli ezt.
  5. gumelig
   gumelig
   Szerintem is a nyári időszàmítást kellene megtartani
   Budapest télen elég nyomasztó. Négykor már sötétedik. A mellék utcák gyér megvilágításában a szürke ápolatlan házak sem dobják fel az embert.
   Mindig csak a csokoládé oldalán közlekedem a városnak.
   Utoljára módosítva: 2018 Február 9
   Georgina Bojana és Ernoe kedveli ezt.
  6. setni
  7. advocatus_diaboli
   advocatus_diaboli
   Én akkor is annak vagyok a híve hogy óraátállítás ne legyen! Az nekem mindegy, mnelyik időzónában vagyunk, de óraátállítás ne legyen. Nem is azzal van bajom hogy a bioritmusom így meg úgy, mert az 1 óra különbséget én meg tudom szokni. De idegesít hogy minden eszközömnél állítgathatom ide meg oda az időt: a számítógépeimben, óráimon, amíg volt telefonom azon... És ha megyek valahova és látok egy órát ami nem az enyém, sosem tudom most azt is tutira átállították-e, annyi-e az idő amennyit mutat... Rém idegesítő, na!
   setni és tornando kedveli ezt.
  8. tornando
   tornando
   Leadom a voksomat:
   Nem kell óra átállítás
  9. tornando
   tornando
   És szerinted mihez igazodik a lefekvés a villanyhoz vagy a napfényhez?
   Persze csak ha nem dumálsz sokat a skypen mert aludnának de tőled nem lehet
   Ernoe, udvarfy és Georgina Bojana kedveli ezt.
  10. tornando
   tornando
   Persze volt már ez itt téma
   De mióta nincsenek ablakok a munkahelyeken, a plázákban.
   És nagyon sok helyen ahol a 20 század utáni ember sokat tartózkodik
   Azóta műfényt használ és az állandóan be van kapcsolva
   Tehát semmi energia megtakarítás nincs időtartamban ugyanannyit világít
   A közvilágítás időtartama is ugyanannyi
   Minden más elektromosság fogyasztás nem napfényhez kötődik

   Józan eszük sincs
   setni és advocatus_diaboli kedveli ezt.
  11. advocatus_diaboli
   advocatus_diaboli
   És egyáltalán, feleslegesen kell észben tartani 2 dolgot egész évben, hogy na lesz óraátállítás ekkor meg akkor! Mindig legalább egy héttel előre kell készülnöm rá mert jaj csak le ne késsem, el ne késsek vele, nézni a naptárat meg hallgatni a híreket hogy mikor lesz. Meg „hú, a szobában átállítottam a kütyüket, biztos hogy a konyhai óra is át lett állítva”? Meg „ó a csudába is, csak a fő laptopom lett átállítva, a kicsi nem! Na, ez is megvan... ja nem végeztem, a zenelejátszóm is mutatja az időt, azon is át kell állítanom...”

   Meg ugye, én óra nélkül szoktam felkelni, általában. Úgy értem, ébresztés nélkül. De amikor ez az óraátállítás van, után legalább egy hétig nyugtalan vagyok hogy istenbizony nem fogok-e elaludni, mert a szervezetem a régi időpontra van még „beprogramozva”. Ez nem olyasmi hogy bioritmusprobléma, hanem szimplán nyugtalanság, mert sose tudhatja az ember, hogy azonnal átáll-e a korábbi ébredésre. (a későbbi ébredésnél amikor visszaállítjuk az órát, ilyen probléma ugye nincs, de ennyi is épp elég).

   Szóval, itt sok-sok apró bosszúság van, és kell a fenének ez az ökörködés, nekem ez a véleményem.

   Elmondok mégegy sztorit. Gondolom úgyis lenne valaki okos aki beírja, hülye vagyok, mert a számítógépem magától tudja úgyis mikor kell átállnia, nem kell azt nekem állítgatnom... Nos, NEM IGAZ! Azért nem, mert ez időzóna- meg országfüggő. Ha Magyarországon laksz, persze lehet találni olyan disztrót ami magától átáll, gondolom a Windows is ilyen (ha nem is Linux-disztró...). Mikor kijöttem az USA-ba, átállítottam az időt benne, az ittenire. Időzónaváltáskor azonban totál összekutyulta magát a szerencsétlen, mert ugye a nyelvi beállítások magyarok, a hely azonban USA, most mihez alkalmazkodjon... elvileg a helyhez kellett volna, nem ellenőriztem le részleteiben, szerintem annak alapján is váltott, de hiába, mert az USA-ban mégis máskor van az óraátállítás mint Magyarországon, szóval ez nem csak attól függ melyik időzónában vagyunk hanem a helyi törvényektől is. Ehhez jött hozzá, hogy ugyanazon a számítógépen nekem két disztró is fut (két oprendszer) s a másik beállításai már amerikaiak. Na most amikor az egyiket használtam beállított mindent magának (rosszul amúgy...) aztán amikor bebootoltam a másikba, az is elkezdte állítgatni az időt magának, hozzáigazodva ahhoz (is) amit az előző korábban elcseszett magának, szóval teljes káosz lett a vége!

   Azóta ezen csak úgy tudtam felülemelkedni, hogy abszolút letiltottam a gépemen minden automatikus állítgatást. Minden oprendszernél. Így legalább semmi se csesződik el, de ennek meg értelemszerűen az az ára hogy nekem kell mindig mindent kézzel állítgatnom. Annyi könnyebbségem van mondjuk, hogy egyetlen helyen kell állítanom, a BIOS-ban, mondtam az oprendszereimnek hogy méltóztassanak ahhoz igazodni és felejtsék el az okoskodást hogy mégis más időt használnának.

   Szóval egy nagy rumli, egy hülye kupleráj az egész időállítgatósdi. Nem kellene erőltetni. Szerintem erre hogy hol mennyi az idő meg állítgassuk így meg úgy, térjünk majd vissza akkor ha lesz bármi értelme tényleg: úgy 100 ezer év múlva, amikor már lesz az emberiségnek működő időgépe! Akkor lehet értelme annak hogy most épp mennyi az idő. Még akkor is csak annak aki utazik az időben, nem a köznép számára...
   setni kedveli ezt.
  12. Georgina Bojana
   Georgina Bojana
   *
   Valóban, a kirakatokat is beragasztják, nehogy természetes fény besurranjon az üvegen át. Az emberek azt sem tudják, hogy milyen napszak van. Nekem EZ NEM tetszik. Most ismét vissza kanyarodom a régi Corvin Áruház homlokzatához. Akkor és ott még ablakok voltak, ahol bejött a fény. Aztán leburkolták az egészet és nix természetes fény - csak mesterséges, a villanyvilágítás. Nem tudom miért találták ezt ki, de nekem régen sem, most sem tetszik. Ellene nem tudok semmit tenni, így kénytelen vagyok elfogadni. Az üzletközpontokban is kevés a természetes fény. Az ott dolgozóknak eléggé nyomasztó lehet, hogy fogalmuk nincs milyen idő van az utcán. Igaz, nekik azzal napközben nem szabad(na) törődniük, csak a munkájukkal, a vevőkkel, az áruval stb. A trafikok bejárati portáljának a leragasztása csak hab a tortán. A Magyarországra látogató külföldiek többnyire azt hiszik, hogy valamilyen szex-shop... Aztán rádöbbennek, hogy a leragasztott bejárati ajtó mögött mást lehet vásárolni, füstölnivalót no meg szerencsejáték termékeket, s vannak olyan üzletek, ahol palackos italokat, üdítőt stb. Csak máig nem értem, miért kell ez az idióta leragasztás? Nem is fogom megérteni, ehhez bizonyos észbeli korlátokkal kellene rendelkeznem. Hja, nekem nincsenek korlátaim, szabadon cikáznak a gondolataim...:hurra:No, ezért nem is fogom megérteni kormányunk ebbéli hülyeségét. Igaz, a sok-többivel sem tudok egyetérteni, de ez már légyen az én bajom:o
   Papirporzsak kedveli ezt.
  13. tornando
   tornando
   Van egy gyanúm te nagyon utálod Jean-Claude Junckert
   Mindegy mit csinál rögtön a szádra veszed pálinkástól
   Aczél Endre Korda György Horváth Charlie Demjén Rózsi
   Ezeket mind ezzel cikkezik
   Másodjára már elveszti újdonság varázsát.
  14. udvarfy
   udvarfy
   Tornando , tudod , ha Te szereted nekem nemjutt más mint az utálat ! aztán az meg kérlek az én különbejárati jogom , hogy egy részeges , hazug csaló embert utálni tudjak !!
   tipasa kedveli ezt.
  15. Ernoe
   Ernoe
   Menyivel egyszerübb lenne ha nem az ora határozná meg mikor mit csinálunk
   hanem ugy ahogy a többi élölény, a telehold vagy a napfelkelte után igazodnánk.
   -
   Olvastam, hogy a krokodilok csak dörgés és villámlás közepette hajlandok pározni, ezért az állatkertben üstdobbal, cintányérral, és villanolámpákat probálják az állatokat ösztökélni, hogy utodot hozzanak létre.
   -
   hóesés, Melitta és advocatus_diaboli kedveli ezt.
  16. advocatus_diaboli
   advocatus_diaboli
   Lehet hogy részeges (ez a magánügye), lehet hogy hazug (mi más is lenne ha politikus...) lehet hogy csaló (mindenki az szerintem aki magasra jutott a politikában) de egy dolog biztos: RENGETEGET TETT AZ EU-ért!
  17. advocatus_diaboli
   advocatus_diaboli
   Ez gyermekkorom óta kedvenc dalom volt, csak persze halvány gőzöm se volt róla, mit jelent. Aztán hogy kijöttem az USA-ba és rájöttem hogy errefelé valami érthetetlen okból senkit se tudok meggyőzni róla hogy a kedvemért tanuljanak meg magyarszkiul, s így csak-csak nekem lesz muszáj megtanulni angolul, egyik első dolgom volt hogy beszereztem gyermekkorom kedvenc dalainak angol szövegét, és mindet lefordítottam magamnak, mert hát legalább annyi hasznom legyen e nyelvtanulási peojectből hogy értsem végre mi az, ami annyira tetszik nekem...

   Azóta ezen dalokat tényleg értem már akkor is ha csak hallom, nemcsak ha olvasom mellé a szöveget. Hm, a módszer határozottan működik. Lehet hogy lassú és fáradságos, ellenben okvetlenül maradandó eredményt hoz, mert amit így megtanulok, semmiképp se felejtem el. Persze hogy nem, amikor „személyes élmény” kapcsolódik a szöveghez, s a szöveget alkotó szavakhoz...
   Ernoe és Melitta kedveli ezt.
  18. Georgina Bojana
   Georgina Bojana
   *
   Nem utállak.
  19. udvarfy
   udvarfy
   Ügyvédem , persze , hogy "sokat tett" az €-ért , Luxemburgnak igen , de nem az europai közöségnek !
   tipasa kedveli ezt.

Megosztás