Az igazán boldog emberek 10 szokása

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 Január 1.

Melitta - 2019 Január 1, 17:26
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Mindig hajtunk valamiért, örülünk az előléptetésnek, új autónak, párkapcsolatunknak. Emiatt úgy érezzük: ha valami konkrét dolog, amit elképzelünk, egyszer majd történik, végül boldogok leszünk.

  Bár ezek a nagyobb történések tényleg boldoggá tesznek minket, a kutatások szerint ez a fajta boldogság nem tart sokáig: Northwestern University kutatása szerint egyéves távlatban már nincs különbség az átlagemberek és a lottónyertesek boldogsága között.

  Érdemes inkább az eseményekhez kapcsolódó boldogság helyett mást is keresni: Travis Bradberry, a Forbes.com külsős szakértője szerint a tartós boldogság szokásokban gyökerezik. Összeszedett tíz szokást, amitől tartósan boldogak az emberek. Mit csinálnak mások?


  1. Lelassítanak, és értékelik az apró örömöket

  Mindenki rutinjainak rabja, ez sok esetben hasznos dolog: agykapacitást spórol és komfortérzetet ad. Néha viszont a rutin miatt nem vesszük észre az élet apróságait. A boldog emberek tudják, mennyire fontos mondjuk megillatozni az ételt, újragondolni a remek beszélgetést, amit az előbb folytattunk, vagy csak kimenni a levegőre és egy mélyet lélegezni.

  2. Edzenek

  Már tízperces testedzés is elég lehet, hogy elinduljanak azok a biológiai folyamatok, amik miatt jól érezzük magunkat. A boldog emberek rendszeresen edzenek, mert sokat hozzátesz a hangulatukhoz.

  3. Másokra költenek

  A kutatások egyértelműek: ha másokra költünk, boldogabbak leszünk, mintha magunkra költjük ugyanazt a pénzt. Ez különösen igaz apróságokra, amik már erőfeszítést jelentenek: például, vegyél a barátodnak egy könyvet, amit tudod, hogy szeretni fog.

  4. Megfelelő emberekkel veszik körbe magukat

  A boldogság embereken keresztül terjed. Ha boldog emberekkel veszed magad körbe, segít a magabiztosságodon, kreativitáson, és a jó kedveden. Negatív emberekkel lógni pontosan az ellentétest hatást váltja ki: azt akarják, hogy vegyenek részt a szomorúságukban, ettől jobban érezhetik magukat.

  5. Pozitívak maradnak

  Mindenkivel történnek rossz dolgok, a boldog emberekkel is. Viszont ők nem azon rágódnak, hogyan alakulhattak volna a dolgok, vagy hogyan kellene lenniük, hanem mindarra gondolnak, amiért hálásak. Ezután megtalálják a legjobb elérhető megoldást a problémára, alkalmazzák, aztán továbblépnek. A pesszimizmusnál semmi sem segíti elő jobban a boldogtalanságot. Koncentrálj inkább a tényekre, sokszor nem olyan rossz a helyzet, amilyennek látszik.

  6. Eleget alszanak

  Gyakorlatilag nincs olyan tanácsadócikk, amiben ez ne szerepelne. Valószínűleg nem véletlenül: még mindig nem alszunk eleget, hiába olvassuk úton-útfélen ezt a tanácsot. Aki eleget alszik, sokkal több energiája van, jobban figyel, jobb a memóriája. Az alvásmegvonás növeli a stresszt, akkor is, ha épp nincs min stresszelni. A boldog embereknél az alvás elsődleges, jobban is érzik magukat.

  7. Vannak mély beszélgetéseik

  Elkerüli a csacsogást, mások elítélését. Inkább az értelmes interakciókra koncentrálnak. azért is mennek mélyre más emberekkel, mert tudják, hogy ez jó érzéseket szül, érzelmi kapcsolatot teremt. És nagyon jó módja annak, hogy tanuljunk másoktól.

  8. Segítenek másoknak

  Attól, hogy időt szakítanak mások megsegítésére, nemcsak másokat tesz boldoggá, hanem őket is. Aki másokon segít, annál felszabadul egy csomó hormon, ami mind a boldogságérzethez járul hozzá. Ha segítünk másoknak, a munkában is jobban tudunk koncentrálni, és az előléptetés is valószínűbb, sőt az egész csökkenti a stresszt. Arra azért figyelni kell, hogy ne terheljük túl magunkat, ne vonódjunk be túlságosan – annyira segítsünk, amennyire kérik, és amennyire tőlünk telik.

  9. Tesznek érte, hogy boldogok legyenek

  Senki sem kel mindennap boldogan, az általában boldog emberek sem jelentenek ez alól kivételt. Egyszerűen csak kicsit keményebben dolgoznak ezen, mint mások. Tudják, milyen könnyű elveszni a napi rutinban, nem figyelni az érzelmekre. A boldog emberek foglalkoznak a hangulatukkal, döntéseikkel – úgy, hogy közben törődnek a boldogságukkal.

  10. Nyitott a gondolkodásuk

  Az embereket két alapvető kategóriába sorolhatjuk: zárt és nyitott gondolkodásúak. Akik zárt gondolkodásúak, úgy érzik, hogy nem tudnak változtatni semmin. Ez problémákat okoz, amikor meg kellene oldani bármit, mert minden megoldhatatlannak tűnik. Akik nyitottak, azért boldogabbak, mert úgy gondolják: fejlődni tudnak, ha beleteszik a szükséges erőfeszítést – és meg is oldhatják a problémákat. Minden kihívás egy lehetőség.

  Persze, nehéz mindezekre együtt figyelni, de ha már a listából csak pár dolgot elsajátítunk, valószínűleg boldogabbak leszünk, mint előtte.

  Forbes

  upload_2019-1-1_11-25-42.jpeg
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 Január 1.

  1. gumelig
   gumelig
   .

   11. Sok pénz.
   Ernoe, CasaLoma és *Ferika* kedveli ezt.
  2. Georgina Bojana
   Georgina Bojana
   *
   Nagyon jó ez a lista. Próbálom betartani és megélni. Csak az eleget alvás, tudom, az nem fog menni. A többi nagyon is. Pontosan tudom, érzem, mennyire fontos az, ha látunk, tudunk mozogni, el tudjuk látni magunkat, szeretnek és szeretünk. Időnket azzal tölthetjük, amit örömmel, sőt szenvedéllyel tudunk megtenni, légyen az munka, kertészkedés, v. bármilyen hobbi. Valóban úgy van, hogy nem a felhalmozott értékek okán vagyunk sikeresek és boldogak. Többet jelent a szeretteinkkel, barátainkkal együtt, megélt és töltött idő, a közös élmény, a megélt dolgok, melyek emlékké szelídülnek és bizony még sok évtized után is melegség önti el szívünk környékét egy-egy esemény megidézésekor.
  3. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Tapasztalatom szerint a boldogság nem állapot, hanem képesség, amivel vagy születik valaki, vagy nem.
   Ennek okán a 9-es ponttal nemigen tudok mit kezdeni...keményen dolgozni rajta ? Hm...
   Bizonyára azok az emberek is keményen dolgoznak rajta, akik a világ sok, igen szegény részén élnek és mégis mosolyognak, táncolnak, boldognak tűnnek.
  4. FLAMINGO
   FLAMINGO
   Szerintem csak annak, aki nem fogadja meg.
   Nem is kötelező megfogadni, de aki magáévá tudja tenni a fentieket, az közelebb került a Maslow piramis csúcsához.
   jöttment kedveli ezt.
  5. johannsebastian
   johannsebastian
   Szerintem is nagyon jó lista!!! Többet kell aludnom, és pozitív kell maradnom.
  6. FLAMINGO
   FLAMINGO
   Légy már optimista!
   Valami csak akad....
  7. Ernoe
   Ernoe
   [​IMG]
   -
   Naponta egy pohár "Château Lafite Rothschild" egy kellemes társaságba és máris boldognak érezheti magát az ember. :rolleyes:

Megosztás