Hírek Az igazi felszabadítás: ünneplik az ukrán hadsereget Herszon utcáin

Oroszország gyakran hivatkozott arra, hogy ők tulajdonképpen csak felszabadítják a fasiszta megszállás alatt lévő területeket Ukrajnában – ha megnézzük azonban az ukrán hadseregre adott helyi reakciót, egyértelműen kiderül, mi a valóság.


Herszon megye és annak névadó székhelye még februárban elesett a Krím felől érkező megszálló csapatok előtt, azóta pedig brutális megszállás alatt állt, annak súlyos emberi jogsértő jellegével és módjával.

Pénteken azonban hatalmas fordulat következett be, ugyanis Oroszország kivonta a mintegy 30 ezer főre taksálható hadseregét a Dnyeper-folyó ment városból. Ez stratégiai döntés volt, kvázi arcmentés, mivel az ukránok már erősen előrenyomultak.


Az orosz hadsereg krónikusan alultámogatott volt ebben a térségben, nem volt meg a megfelelő utánpótlás, amelyről sorozatosan érkeztek a hírek. Végül a vezérkar úgy döntött, hogy – feltehetően csak ideiglenesen – kivonják a csapatokat.

Az ukrán hadsereg pedig ünnepélyesen be is vonult Herszon városába, a súlyos elnyomás alatt lévő helyi lakosság pedig kitörő örömmel fogadta a felszabadítottak. A Kreml propagandájával és a szimpatizánsaik hitével ellentétben az ukránok tudják, ki az igazi fasiszta.

Nagy Noel


1668253450402.png
 
sajnos nem vagyok optimista a háború jövőjére nézve.
persze hogy szurkolok hogy helyre álljon egy állam önállósága de....nem látni a végét.
remélem nem egy Izrael -Libanon állapot fog kiépülni a szomszédunkban.
 
Oroszország nem a Szovjetunió, annak több mint 3-szor annyi lakosa volt plusz a "baráti országok", amiból csak Orbán maradt.
Ennek ellenére képesek lennének az Oroszok nagyobb károkat okozni Ukrajnának, csakhogy
Putyin után is van élet, az erőszak hosszú távon, 8 milliárd ember ellen nem kifizetődő.
 
Oroszország nem a Szovjetunió, annak több mint 3-szor annyi lakosa volt
Pontosítsunk!
A Szovjetunio lakossága 220 millio volt,az Orosz föderació 143 milliós.
plusz a "baráti országok", amiból csak Orbán maradt.
Meg Irán...
Ennek ellenére képesek lennének az Oroszok nagyobb károkat okozni Ukrajnának,
Már, amennyiben nem lenne USA/UK viszonzás.
csakhogy
Putyin után is van élet, az erőszak hosszú távon, 8 milliárd ember ellen nem kifizetődő.
Olyannyira, hogy már most folyik az utódlási harc (Prigozsin, Kadirov, ...).
 
Az én generációm emlékében az van, hogy "annyian vannak mind az Oroszok"
és ilyenkor a világháborúban elesett orjási szám lebeg a szemünk elött.

- 1914-ben, az első világháború kezdetén Oroszországban élt a hadviselő nemzetek közül a legnagyobb népesség, 171 millió emberrel.
- 31 éve, 1991. december 25-én a Szovjetunió Mihail Gorbacsov elnök lemondásával 15 független államra szakadt.
- Közülük öt közép-ázsiai ország van: Kazahsztán, Türkmenisztán, Üzbegisztán, Kirgizisztán és Tádzsikisztán.
- Oroszország a 17,1 millió négyzetkilométernyi területével, a világ legnagyobb országa.
- Oroszország lakossága 2021-ben a becslések szerint 146,2 millió fő volt
- Az ország a 9. helyen áll a legnagyobb lélekszámú államok között.

- Körülbelül 2,5 millió orosz-német él a Német Szövetségi Köztársaságban
- A lakosság többsége mégis Törökökre, Arabokra tippel, pedig öket még a Lengyelek is túl licitálják.
- Az oroszországi németek nem feltűnők, jól beilleszkedettek, pedig van városrész ahol egy ott élő az anyanyelvével le tud élni egy életet. :)

Az egyik kedvenc írom Wladimir Kaminer: Putyin egyfajta szovjet James Bondnak tekinti magát.

 
Utoljára módosítva:
Hogyan tovább?
Elemzés a KARD-tól.
A herszoni különleges visszavonulás utójátéka még napokig, akár hetekig is eltarthat, mégis érdemes végigvenni, milyen hatásai lehetnek a háború további menetére.
Az oroszok mindent összevetve rendben végrehajtották a műveletet. A képek és videók alapján az már biztos, hogy az állításukkal ellentétben nem sikerült minden katonájukat és eszközüket átmenteni a folyón, de a nagy részüket igen. Felrobbantották az Antonovszkij híd egy részét, a felette lévő vasúti hidat és a nova kakhovai gáton átvezető utat is.
Jelenleg még két olyan terület van a jobb parton, ahol orosz katonai csoportok maradhattak, de ezek felszámolása hamarosan megtörténik. Ennél hosszabb ideig is eltarthat a terület biztosítása, a rejtőzködő vagy civil ruhába öltözött orosz katonák összefogdosása, a hátramaradt eszközök begyűjtése és az aknamentesítés legalább a főbb útvonalak mentén. Ki kell alakítani a part mentén a védelmi és megfigyelő állásokat is.
A visszavonulás egyik mellékkövetkezménye, hogy az eddig folyamatosan lőtt Mikolajiv felszabadul a nyomás alól és elméletben elérhetővé válik a kikötője is. A legnagyobb ukrán gabonaterminál nem Odesszában, hanem itt volt, így akár tovább nőhet az ukrán export. Ehhez mindenképpen kell az oroszok hozzájárulása, mert a mikolajivi kikötő bejáratát ellenőrző Kinburn-félsziget még orosz kézen van (első kép).
Az oroszok a bal parton már hetek óta építik a vonalaikat, ugyanakkor további munkájuk is lesz, hiszen a HIMARS rakétavetők hatótávja jelentősen kitolódik ebbe az irányba (második kép), így részben át kell majd szervezniük a logisztikát és a főbb állomáshelyeket is. A képen piros körrel jelölt Chaplynka például az utóbbi időben sűrűn fogyó KA-52-es támadó helikopterek bázisa volt, de most megkezdték a kiürítését.
Az szinte biztos, hogy egyik fél sem lesz képes a folyón át komoly támadó hadműveletet végezni. A gyalogság átjuttatás még talán sikerülhet nagy vesztségek árán, a nehézfegyverzet szállítása viszont a hidak hiányában olyan előkészületeket igényel, amelyek aligha hajthatók végre észrevétlenül. A nagyobb csapatösszevonások pedig könnyű célt jelentenek a tüzérségnek.
A tüzérség szempontjából az ukránok vannak jobb pozícióban, mivel a jobb part a magasabb, messzebbre el lehet lőni csöves tüzérséggel is, az oroszoknak pedig egyéként sincs a HIMARS-ra válaszuk. A következő hetekben minden bizonnyal tüzérségi párbajok fognak kitörni a folyó mentén, de a nagyobb hatótávú ukrán tüzérség fölényben lesz. A magaslati pozíciójukat abban is kihasználhatják, hogy szisztematikusan elkezdjék rombolni a balparti orosz állásokat. Ez csapatokat köthet le itt, mert ugyan a folyón való átkelés nem valószínű, de az oroszok ennek ellenére sem hagyhatnak itt lazán védett szakaszokat. Várható a drónforgalom drasztikus növekedése a Dnyeper felett.
(Miközben ez a poszt íródik, jelentések jöttek arról, hogy a fentebb említett Kinburn félszigeten harcok folynak. Ha az ukránok itt meg tudnák vetni a lábukat, akkor az viszont egy egészen új helyzetet teremtene a bal parton. Meglátjuk.)
Herszon feladásával mindkét oldalon jelentős erők szabadulnak fel, amelyek hamarosan megjelennek majd a háború egyéb hadszínterein. Egyelőre nehéz megbecsülni, hogy ennek milyen hatásai lesznek, de továbbra is az ukránok kezében a kezdeményezés, még akkor is, ha ez az előny csökkent azzal, hogy az oroszok megszabadultak a herszoni ballaszttól.
Északon továbbra is felderítő jellegű harcok folynak Szvatovo és Kreminna környékén. Az oroszok védelmi pozíciói itt kedvezőbbek, egy esetleges ukrán áttörés viszont nagyon gyorsan akár 50 kilométerre is eltolhatja a frontot kelet felé, észak felől megnyitva az utat Szeverodonyeck körbezárásához.
A legsúlyosabb helyzet továbbra is Bakhmut körül van, ahol a Wagner úgy hajtja a katonákat az első világháborút jellemző rohamokra, mintha nem lenne holnap. Az orosz hadsereg július óta, Szeverodonyeck és Liszicsanszk bevétele óta sorra szenvedi el az egyre súlyosabb vereségeket. Az egyre nagyobb belpolitikai befolyásra törő Wagner tulajdonos Jevgenyij Prigozsin ázsiója ugrásszerűen megnőne a Kremlben a hadügyminisztériummal szemben és az orosz lakosság szemében is, ha ő lenne az aki végre valamiféle kézzelfogható pozitív eredményt tudna szállítani. Bakhmutnak stratégiai jelentősége egyébként jelenleg elhanyagolható, a vérontás ott ezen a politikai célon kívül semmi mást nem szolgál.
A hónapokig csendes zaporizzsjai front az utóbbi hetekben élénkült meg miután az orosz hadsereg támadást indított Pavlivka ellen és súlyos veszteségeket szenvedtek. Ennek ellenére sem adták fel a nyomást és tovább támadják a települést és környékét. A cél itt egyrészt az lehet, hogy a tél beállta előtt jobb helyzetbe kerüljenek és dél felől is nyomás alá tudják helyezni a Donyeck mellett lévő ukrán állásokat, másrészt hogy távolabb nyomják a frontvonalat Mariupoltól és az azon átvezető főútvonaltól. Ez utóbbi az egész déli térség ellátása szempontjából kritikus, mivel a kercsi híd állapota továbbra sem teszi lehetővé nagy volumenű szállításokat és a hírek szerint ez még sokáig így is marad.
Ennek megfelelően a harcok további felélénülése várható ezen a fronton is. Ukrán szempontból itt a vasútvonalak és a harmadik képen látható főútvonal elvágása lehet a fő prioritás. A térség kulcspontja Melitopol amely eleste fenntarthatatlanná tenné az orosz pozíciókat innen keletre és közvetlen veszélybe kerülne a Krím.
Ez viszont hatalmas feladat és az eddig látott előrenyomulásokkal nem is kivitelezhető. Az ukránoknak legalább 30 kilométerrel lejjebb kellene nyomniuk a frontot nagyjából a vasútvonalig, hogy aztán ugyanúgy feldarabolhassák ezt a színteret is, mint az északit.
Mindent összevetve a következő napokban és hetekben még a herszoni események lezárása várható. A harcok folytatódni fognak északon és Bakhmut környékén, decemberben pedig jöhet egy ukrán offenzíva Zaporizzsjában. Az oroszok egyre komolyabb krízisbe kerülnek, nem érdemes nekik időt hagyni, hogy összeszedjék magukat.
( a képeket lehagytam így is elég hosszú lett...)
 
Továbbra sem tudni mi a pontos helyzet. Egy dolog amit a sajtó ir, meg más a valóság. Herszon a sajtóban már 1 hete elesett. Ja és már hónapok óta nincs is elég lőszere az oroszoknak, igy É-Koreától vesz, csak még nem sikerült lefilmezni azt a sok szerelvényt ami szállítja a lőszert. Putyin meg már meg is hallt évekkel ezelőtt. Stb.
Ami biztos, hogy jön a tél, az oroszok meg rámentek a kritikus infrastruktúrára. A panelben nem éppen könnyű spórt berakni+ azt is fűteni kell valamivel és stb. Katonai sikereket lehet elérni, az dönt a végén ki bírja jobban az anyagcsatát, amiben a lakosság is benne van sajnos. Ebben ukrajna álk vesztésre, mert már milliók vannak külföldön, a gazdaság jelentős része romokban, ha nem lenne a rengeteg nyugati támogatás már rég államcsődben lennének. Ha nyernek is innen kellene valahogy felállni. Továbbá, most egységfront van a helyi mészáros lőrincek között, de később majd lemeccselik egymás közt is a dolgokat. Sajna erre is volt már példa 2014 után, mikor Kolomovszkij? Dnyeper vagy hasonló nevű kommandója elfoglalt egy céget, vagy valami hasonló rémlik. Na mindegy. Legyen béke, de sajna oda jutottunk, hogy nehéz tájékozódni a mai sajtóból.
 
Utoljára módosítva:
Az "ukránok" elképesztő haderejéről tesz tanúbizonyságot, hogy bármit képesek visszafoglalni, ahonnan az oroszok előzetesen kivonulnak. Viccet félretéve már jóval előbb ki kellett volna vonulniuk onnan, nem szabad hagyni hogy az usa egy mini-Afganisztánt csináljon a térségből. De ahogy hallani és olvasni már az usa is tárgyalni akar, biztosan tudják, hogy miért sürgetik hirtelen a tárgyalásokat. A kép vicces.
 
Az "ukránok" elképesztő haderejéről tesz tanúbizonyságot, hogy bármit képesek visszafoglalni, ahonnan az oroszok előzetesen kivonulnak. Viccet félretéve már jóval előbb ki kellett volna vonulniuk onnan, nem szabad hagyni hogy az usa egy mini-Afganisztánt csináljon a térségből. De ahogy hallani és olvasni már az usa is tárgyalni akar, biztosan tudják, hogy miért sürgetik hirtelen a tárgyalásokat. A kép vicces.
Viccesnek nevezel egy háborút? Családok hullanak szét halnak meg , nyomorodnak.
Aki túléli a támadást annak meg nincs fűtés víz stb.
De, idéző jelbe tenni az ukrán szót az megy......
Az USA Afganisztánt csinál?? Akkor közlöm hogy az oroszok kezdték ezt a háborút. Először titokban humanitárius segítségnek álcázott fegyver támogatásokkal majd februártól már nyíltan.
Melyik kép vicces?
1668322507848.png

1668322551305.png
 
Továbbra sem tudni mi a pontos helyzet. Egy dolog amit a sajtó ir, meg más a valóság. Herszon a sajtóban már 1 hete elesett. Ja és már hónapok óta nincs is elég lőszere az oroszoknak, igy É-Koreától vesz, csak még nem sikerült lefilmezni azt a sok szerelvényt ami szállítja a lőszert. Putyin meg már meg is hallt évekkel ezelőtt. Stb.
Ami biztos, hogy jön a tél, az oroszok meg rámentek a kritikus infrastruktúrára. A panelben nem éppen könnyű spórt berakni+ azt is fűteni kell valamivel és stb. Katonai sikereket lehet elérni, az dönt a végén ki bírja jobban az anyagcsatát, amiben a lakosság is benne van sajnos. Ebben ukrajna álk vesztésre, mert már milliók vannak külföldön, a gazdaság jelentős része romokban, ha nem lenne a rengeteg nyugati támogatás már rég államcsődben lennének. Ha nyernek is innen kellene valahogy felállni. Továbbá, most egységfront van a helyi mészáros lőrincek között, de később majd lemeccselik egymás közt is a dolgokat. Sajna erre is volt már példa 2014 után, mikor Kolomovszkij? Dnyeper vagy hasonló nevű kommandója elfoglalt egy céget, vagy valami hasonló rémlik. Na mindegy. Legyen béke, de sajna oda jutottunk, hogy nehéz tájékozódni a mai sajtóból.
Ezzel szépen összefoglaltad, igazolod, hogy Putyin egy embertelen, kegyetlen genocide-ot hajt végre Ukrajnában
a magyar kormány támogatásával.
Ez borzasztó.

Az Encyclopedia Britannica arról ír, hogy Hitler "Austria-Hungary" születésű volt.
Hogy Felcsút is be fog kerülni a történelem fekete könyvébe az ma látható.
Orbán épp most vétózott meg egy 18 milliárd Euros, EU-s támogatást Ukrajna részére.
 
Ezzel szépen összefoglaltad, igazolod, hogy Putyin egy embertelen, kegyetlen genocide-ot hajt végre Ukrajnában
a magyar kormány támogatásával.
Ez borzasztó.

Az Encyclopedia Britannica arról ír, hogy Hitler "Austria-Hungary" születésű volt.
Hogy Felcsút is be fog kerülni a történelem fekete könyvébe az ma látható.
Orbán épp most vétózott meg egy 18 milliárd Euros, EU-s támogatást Ukrajna részére.
Az nem egy közös htel felvétel lett volna? Nekem ugy rémlik, hogy az eu veszi fel és ukrajnának adjha, de mivel ukrajna gazdasági helyzete finoman szólva a béka feneke alatt van, végül az eu igy magyarország is fizetné vissza.
 
Az nem egy közös htel felvétel lett volna? Nekem ugy rémlik, hogy az eu veszi fel és ukrajnának adjha, de mivel ukrajna gazdasági helyzete finoman szólva a béka feneke alatt van, végül az eu igy magyarország is fizetné vissza.
Putyin Orbán segítségével annyi kárt okozott Ukrajnának, hogy az újraépítési költségek 350 milliárd euroba fognak kerülni. Mi ehhez képest 18 milliárd?


Tételezzük fel, hogy a 27 tagállam egyenlően vesz részt ebben a támogatásban
- akkor Magyarország számára ez 666 millió euroba kerülne a 2003-as évben
- De egészen biztos vagyok benne, hogy ez a Nemzeti jövedelem arányában lesz elosztva és Magyarország néhány 10 millió fog esni.
- Ukrajnában 150.000 magyar-származásu él akik eddig Orbánra szavaztak, remélem tanulnak belölle
 
- Ukrajnában 150.000 magyar-származásu él akik eddig Orbánra szavaztak, remélem tanulnak belölle
Inkább 120 000 volt az még a háború előtt, persze útlevele jó ég sem tudja hánynak van, de ha ránézel a levélszavazatok számára, plusz akik magyar lakcímmel átjöttek szavazni, akkor is olyan 50 000 szavazat körül van kb. Amúgy tök fura beakadás, hogy mindig a kárpátaljai szavazókat kapja elő a média, noha Erdélyben és máshol is sokkal többen szavaznak. Szintén amúgy ez csak csepp a tengerben a FIdesz majd + 1 000 000 szavazatában. Először a saját portájukon nézzenek körül a mélyen nemtisztelt pártok, aztán mutogassanak a határon túli szavazatokra.
Továbbá továbbra sem tudni m van a felső körökben, már párszor kinyilvánítottam, hogy Orbán simán lehet egyes főleg német, gazdasági körökkel egy alkuja, Ő felveszi a roszfiu szerepet ami miatt nem éri kár a német cégeket egy döntés miatt, cserébe meg kompenzálják őt, meg a köreit. De persze ez is csak egy feltevés, erre nagyon nem hiszem, hogy lenne bizonyíték.
 
Ne bolondozz Ernő, magadtól nem tudod, hogy létezett az osztrák magyar monarchia? Ha most ráfogod a bajuszosra, hogy magyar volt, esküszöm sikítani fogok!
Kedves Béka én nem fogok rá senkire semmit, csak közöltem, hogy mi áll a neves lexikon Encyclopedia Britannica-ban. :)

Tudjuk, hogy Hitler nem szerette a Magyarokat ezért emigrált 1012-ben Becsből Münchenbe.
Azt is tudjuk, hogy a jelenlegi Magyar kormány szerint "Angela Merkel többet ártott Németországnak mint Hitlert" - beidézzem a videofelvételt?
 
Utoljára módosítva:
Ez se rossz:

"Az osztrákoknak sikerült az a bravúr, hogy Beethovenből osztrákot, Hitlerből németet csináltak.”

Billy Wilder

:rohog:

Az igazság, hogy H-ból nagyon nehezen lett német állampolgár, mert
- a hontalan, papírok nélkül jött, illegális migráns Adolf a tetejében büntetett előéletű volt, 5 év börtönre itélték
- ha jól elmelékszem 7-szer próbálkozott német állampolgár lenni
- végül 1932. február 25-én honosította a Német Birodalomban a DNVP és az NSDAP által irányított Braunschweig Szabad Államban.

Beethoven valóban Bonn-ban született, a szülőháza ma egy múzeum.
Ha már Bonnban van valaki akkor Munkácsi emlékművet is találhat, egy Bonni elmegyógyintézetben halt meg a kiváló festőművész.
 
Utoljára módosítva:
Az nem egy közös htel felvétel lett volna? Nekem ugy rémlik, hogy az eu veszi fel és ukrajnának adjha, de mivel ukrajna gazdasági helyzete finoman szólva a béka feneke alatt van, végül az eu igy magyarország is fizetné vissza.
Egy fillér kölcsönt se vegyenek fel az EU-ban erre! Hogy fognak megállapodni, sms-ben, mint az Ursula 3,5 milliárd Euróról a vakcináknál? Soha! A lényeg:: a Ti és én pénzemből????!!!
 
Utoljára módosítva:
Putyin Orbán segítségével annyi kárt okozott Ukrajnának, hogy az újraépítési költségek 350 milliárd euroba fognak kerülni. Mi ehhez képest 18 milliárd?
"Putyin Orbán segítségével", ez rágalom! Mit segített az Orbán Putyinnak? Beengedett és segített 1,7 millió menekültnek? (OK, a fegyverszállítási tilalom vitatható.) U.olyan butaság, mint h. "nincs Magyarországon demokrácia", meg h. a nemzeti pártok "fasiszták". Tehát most fasiszta kormány van Lengyelo. Magyaro. és Olaszországban? Vicces!
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

petrucy wrote on sizsu's profile.
Megtisztelve érzem magam a követés bejelölése miatt.-))
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönömszépen a legújjab fordítást !
A "friss üzenetek + napok óta nem jelennek meg,hibát jelez
vorosmart wrote on DeeYoo's profile.
Köszönöm szépen a fordítást.

Statisztikák

Témák
38,094
Üzenet
4,794,828
Tagok
615,337
Legújabb tagunk
dublikaty_leKt
Oldal tetejére