Az informatikusok keresnek a legjobban Magyarországon

Melitta témája a 'Technikai újdonságok' fórumban , 2004 Június 15.

 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  [Menedzsmentfórum] Az informatikai szektor munkaerőpiacának minden szintjén a svájci cégek biztosítják a legmagasabb átlagos jövedelmeket, míg a Fülöp-szigeteken működő cégek fizetnek a legrosszabbul.

  A magyar fizetések a nemzetközi mezőny középső részén helyezkednek el. Más foglalkozásokhoz képest ugyanakkor az IT-szektor fizet a legjobban Magyarországon. A Mercer tanácsadócég közelmúltban publikált 2003/2004-es Globális IT Fizetés Összehasonlító Felmérése szerint az informatikusok Nyugat-Európában és Észak-Amerikában kereshetnek a legjobban. A magyar cégek nemzetközi összehasonlításban - a fizetések tekintetében - a középmezőnyben találhatóak.

  Az informatikusok ranglétrájának legalacsonyabb szintjén állók, Svájcban évente 75 ezer dollárt tehetnek zsebre, őket a Japánban, Németországban, az USA-ban és Dániában dolgozó kollégáik követik. A ranglista utolsó öt helyén Bulgária, India, Indonézia, Vietnám és a Fülöp-szigetek található. Ez utóbbi helyen valamivel több, mint a tizedét (7900 dollár) keresik a szakemberek, mint svájci kollégáik. Az informatikai vezetők rangsorában is az alpesi ország cégei viszik a prímet (164 ezer dolláros éves fizetéssel), majd Hong Kong, az USA, Németország és Dánia cégei következnek. A lista utolsó öt helyén India, Bulgária, Malajzia, Vietnám és a Fülöp-szigetek található.

  A 32 országra kiterjedő, és a vállalati pozíciók négy szintjét átfogó vizsgálat során a magyar vállalatok minden kategóriában a 10-20 hely között találhatóak. Vezet ugyanakkor hazánk abban az összehasonlításban, amely különböző részlegek vezetői közötti fizetéseket veti össze. A hazai menedzserek ugyanis informatikai vezetőként érhetik el a legjobb fizetéseket, az ilyen funkcióval rendelkezők átlagosan 16 százalékkal kapnak magasabb jövedelmet, mint a ranglétra hasonló szintjén, de más részleg élén állók. A Mercer felmérése szerint az "IT prémium" az USA-ban és Hong Kongban a legkisebb, ezekben az államokban csupán 5 százalékkal keresnek más kollégáikhoz képest az informatikusok többet.
   
 2. derive

  derive Állandó Tag

  Én 64.000 körül kapok kézhez havonta mint rendszergazda, eszerint én olyan tutin keresek?? :)
   
 3. Forgoszel

  Forgoszel Állandó Tag

  Ez, tényleg így van.
  Öcsi, most végez a BME-n és, mint kezdő, annyit kér, mint amennyit a Párom, most 5 év után keres....
  De pl. az egyik páciensem Párja, aki a Lufthansánál dolgozik és third level supportot ad (csak); 400 000 HUF/hó fölötti nettót visz haza. Jóval többet, mint vezetői pozícióban lévő Párom.
  Szóval, megéri informatikusnak lenni;)
  Az egyéb IT tanácsadókról meg informatikusokról, fejlesztőkről már ne is beszéljünk, mert ők, már milliós nagyságrendű fizetéseket kapnak, havi nettóban. Tény, nem egy sima 8 általánosuk van, meg egy no name tanfolyam;) És ugye, az angol nyelv ismerete a minimum;) De hát, az a szakma nyelve is.
   
 4. Tommyboy88

  Tommyboy88 Állandó Tag

  én meg még annak tanulokbár kitudja mire elvégzem lesz e még munkahely ahol kell informatikus
   
 5. Tommyboy88

  Tommyboy88 Állandó Tag

  nálunk két nyelv a kötelező
   
 6. PapaBoss

  PapaBoss Állandó Tag

  Nagyon tág fogalom ám az 'informatikus'.
  Elöször is tisztázni kellene, hogy mire gondolunk mikor ezzel a szóval dobálózunk.

  Mert ugye, valahol a rendszergazdától az SAP tanácsadóig mindenki ezzel foglalkozik, mégis iszonyatos széthúzások vannak a fizetéseket illetően.
   
 7. Bubuman

  Bubuman Állandó Tag

  Én si annak tanulok, bár még én sem tudom mi lesz belőlem. Az viszont biztos, hogy még mindig egyből elkapkodják a diplomás informatikusokat. Pedig amikor felvettek a suliba, még arról volt szó, hogy 1-2 éven belül telített lesz a szakma.
   
 8. kovi5100

  kovi5100 Állandó Tag

  Áh, dehogy lesz telített a szakma 1-2 éven belül! A nyelveket beszélő, jól képzett gyakorlaitas informatikusokből továbbra is hiány van. Sajnos az iskolák nem arra képezik ki az embereket amire szükség van ezért, hiába végzik el sokan az informatika szakot, a munkaerőpiacon nem érnek szinte semmit... Ajánlom figyelmedbe a FN.HU alábbi cikkét:

  Még mindig nagyon kevés a megfelelő képzettségű és képességű informatikai szakember Magyarországon, bár a trend kissé javult: a felsőoktatásban egyre népszerűbbek ezek az alapszakok. Van olyan cég, amely inkább beszáll a képzésbe, hogy kinevelje a saját embereit, mások azonban inkább külföldre helyezik ki az IT-tevékenységüket. Ám ez a külföld akár Magyarország is lehetne.

  Bár az idei felvételi abszolút győztesei a gazdasági szakok lettek, de a természettudományi és a műszaki képzés is egyre népszerűbb: mintegy a harmadával többen jelentkeztek most ez utóbbiakra, mint az előző évben. A munkaerő-piaci elvárásokhoz képest azonban még így is túlságosan kevés hallgatót vonzottak, a túljelentkezés ezeken a szakokon volt a legalacsonyabb.

  Az informatikai képzési terület legnépszerűbb alapszakja a mérnök informatikus volt, a tíz legkeresettebb egyike 2009-ben. Tavaly a legmagasabb pontszám a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) nappali, államilag támogatott alapszakán kellett a bejutáshoz, az idén viszont a legnagyobb felkészültséget, 435 pontot a Pázmány Péter Katolikus Egyetemre pályázóknak kellett felmutatniuk.

  Kevés a szakember, és ők sem mind jók

  Az ICT-szektor (Information and Communication Technologies) Magyarországon a bruttó nemzeti össztermék 10 százalékát termeli meg. Ám egyre égetőbb problémát jelent a növekvő informatikushiány. Az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) információi szerint csak az utóbbi 6-7 évben tíznél több olyan informatikai cég járt hazánkban, amelyek a fejlesztőközpontjuk felépítéséhez más helyszínt kerestek, mert Magyarországon nem találtak volna pár száz, fejlesztésre alkalmas informatikust.

  „Az IT Services Hungary a tudásba fektet és hosszú távra tervez Magyarországon” – hangsúlyozta Ilosvai Péter ügyvezető igazgató, aki elmondta, hogy a vállalat komoly erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a diákok érdeklődését felkeltse a természettudományos és informatikai szakok iránt, hozzájárulva ezzel a nem csak hazánkra jellemző negatív tendencia megfordításához. A budapesti és debreceni központtal működő vállalat jelenleg 1600 munkavállalót alkalmaz, de a közelmúltban átadott új, high-tech debreceni irodakomplexumnak köszönhetően még az idén újabb 300 munkahelyet teremt a régióban.

  A munkaerő-piaci igények alapján a jelenleginél közel kétszer több végzős informatikus is el tudna helyezkedni. Egy 2008-as felmérés szerint a műszaki és gazdasági végzettségű hallgatók a legkeresettebb pályakezdők évek óta: a vállalatok mérnöki, informatikai és gazdasági területen hirdették meg a legtöbb pozíciót. Az IT-cégek leginkább a referenciaértékű szakmai tapasztalatot, a használható nyelvtudást, valamint a megfelelő kommunikációs és prezentációs készséget várják el egy informatikustól. A felsőoktatási intézményekből kikerülő pályakezdők azonban gyakran nem rendelkeznek ezekkel a kompetenciákkal, az ismereteik kizárólag elméletiek.

  A vállalatok képezik ki az utánpótlást

  Ennek megváltoztatásában a vállalatoknak és a hallgatóknak is nagy szerepük van. A hallgatóknak törekedniük kell a szakmai gyakorlat megszerzésére már az egyetemi vagy főiskolai éveik alatt, emellett nem hanyagolhatják el a folyamatos tanulást, az új technológiák és piaci trendek nyomon követését. A vállalatok pedig különböző egyetemi együttműködésekkel – belső programokkal, saját képzésekkel – egyre tudatosabban és hatékonyabban segíthetik az oktatás gyakorlatorientáltabbá tételét.
  Néhány multinacionális nagyvállalat, köztük az IT Services Hungary is bevezette már a nyári és a szorgalmi időszak alatti gyakornoki programjait, valamint az egyetemi tantervbe épített „speciálkollégiumjait”. Ezek elsősorban a nem informatikai szakon tanuló diákoknak nyújtanak gyakorlatorientált IT-alapismereteket a vállalat tevékenységének bemutatásával, így biztosítva az átképzés lehetőségét és a használható, piacképes tudás elérését. Így a vállalat elősegíti a frissdiplomások foglalkoztatását és a saját szakember-utánpótlását is.

  A Gazdaság- és Vállalkozáselemző Intézet 2008-as felméréséből kiderül, hogy a műszaki végzettségű diplomás pályakezdőket leginkább a külföldi tulajdonban lévő nagyobb vállalatok alkalmazzák, ahol elengedhetetlen az idegen nyelvismeret a munkavégzéshez. 2008-ban a meghirdetett pozíciók közel kétharmadában volt elvárás az angol tárgyalási szintű ismerete.

  Egyszerűbb a kiszervezés

  Az outsourcing során a működés egyes tevékenységeit egy külső cég végzi el. Az alapgondolat az, hogy minden cég a főprofiljára fókuszáljon, és a nem ehhez tartozó szolgáltatásokat mástól vegye igénybe – ráadásul olcsóbban, mintha saját embereket alkalmazna. Az IT Services Hungary szerint ez 25-30 százalékkal csökkentheti egy cég költségeit. A leggyakrabban az informatikai szolgáltatásokat szervezik ki.
  1998 óta kiemelt célváros Budapest, illetve a cseh és a lengyel nagyvárosok, de a közeljövőben Ukrajna piaci szerepével is számolni kell. Magyarországon 2007 végéig 46 szolgáltató központ, és 19 ezer új munkahely létesült. A múlt célvárosai azonban folyamatosan telítődnek, egyre nehezebb megfelelő munkaerőt találni. A kelet-európai országokban már inkább a kisebb települések felé fordulnak, a nagyvárosokra sok helyen kitették a „megtelt” táblát. Ilosvai Péter azonban felhívta a figyelmet arra, hogy az ilyen hozzáadott értékkel rendelkező központok mobilitása, más célországba helyezése hosszú folyamat.

  A kiszervezésre alkalmas országokat vizsgáló Gartner-jelentés szerint India a legnépszerűbb, de a dél-amerikai és más ázsiai országok is kedveltek – ezekben a munkaerő minősége és mennyisége adott, és anyagilag jobban járnak a cégek, mint Európában. Ennek ellenére a nyugat-európai székhelyű nagyvállalatok a kulturális közelségnek és a magas szintű nyelvismeretnek köszönhetően továbbra is a kelet-közép európai országokat tekintik partnerüknek.
   
  indigósirály kedveli ezt.
 9. lajosmester

  lajosmester Állandó Tag

  Amikor elvégeztem a programozó sulit, szinte csak elméleti síkon tanultunk néhány részt, pedig gyakorlat nélkül szinte semmit nem ér
  egy informatikus. Saját magamat képeztem otthon folyamatosan, mindenfajta segítség nélkül és el is jutottam egy szintre, de
  az új technológiákat sajnos már nem ismerem és nem is sikerült valami jó kereső helyre elhelyezkednem!
   
  indigósirály kedveli ezt.
 10. babysany

  babysany Állandó Tag

  Informatikus<>programozó, Sajnos a cégek sincsenek ezzel tisztában. Ezért fordul elő mhogy egy alulképzett informatikust olyan állásba is felvesznek, ahova egy programozó/matematikus kellene rendszerprogramozói gyakorlattal...
   
  indigósirály kedveli ezt.
 11. Clearvoyance

  Clearvoyance Új tag

  Valahogy nehezen tudom elképzelni, hogy egy HR-es értsen annyit az informatikához, hogy legalább azt tudja, milyen embert keres egy adott posztra.
  A tényleges hozzáértést meg még nhezebb felbecsülni.
   
 12. Palyika

  Palyika Állandó Tag

  Ha már szigorúan egy kalap alá vesszük az informatikusokat, akkor szerintem a Salesek sokkal jobban kapnak.
  Ha pedig szétválasztanánk ... fejlesztőre/webtervezőre/rendszergazdára, akkor biztosan a fejlesztőkre szavaznék!

  Rendszergazdaként állíthatom, hogy a tapasztalatra veszik fel az embert, a pénzt azonban a diplomákra, és a nyelvtudásokra adják! :-(
   
 13. moleszka

  moleszka Állandó Tag

  Közbeszólnék egy pillanatra. Cégemnél bővítés volt a csoportunkban fel kellett venni négy új IT Teknikust. Hát mit mondjak a felhozatal katasztrófa. időkorlátos volt kb 2-300 ember jelentkezett de az utolsó pillanatra lett meg a létszám. A jelentkezők többsége maximum képesített felhasználónak való, bár igaz előző munkahelyén rendszergazda volt :) DOS-hoz szinte semennyire nem értenek. w2k sötét luk 95 98 nem sötét csak szürke. Pedig volt köztük szakos diplomával és tök hülye volt az egészhez, bár az OSI modelt fejből nyomta ,de hogy az mire jó az már nem ment. Én nagyon úgy látom hogy jó rendszergazda/IT teknikus csak olyan lehet aki 286 ATvel kezdte és érdeklődésből vigigcsinálta az elmúlt 20 évet. És melette IT sulba járt. Aki csak ilyen iskolába járt de érdeklődés nem volt az le is húzhatja magát. Annó még 98-02 között jártam köépsuliba. Informatikai szakra. 42en kezdtük az osztályt 15en éretségiztünk le. Rajtam kívül senki nem a szakmában helyezkedett el. De ha az egész évfolyamot nézzük akkor is 10% körül van. Bár a mekiben pl 4 osztálytársam is dolgozik(lehet hogy Én tévedtem el)
   
 14. bist

  bist Állandó Tag

  Én most érkeztem a fórumba, de elég jól ismerem az IT szakmát és az egész IT szektort is, s egy kicsit más a véleményem!
  A jó szakembereket keresik és nagyon jól meg is fizetik, de kevés van belőle! Több külföldi cég is jönne Magyarországra, ha lenne elegendő szakember, aki egyrészt jó szakember, másrészt kiválóan beszél angolul.
  Sajnos az igazság, hogy nálunk egyszerre van informatikus hiány (nem is kevés) meg olyan is a ki nem tud elhelyezkedni. Aki igazán akar az jól meg tud élni ebből a szakmából.
   
 15. Ronel123

  Ronel123 Állandó Tag

  Ja. Én számitógépek elektrotechikusa szakra járom.de csak a programozás végett jelentkeztem ide,mert ezvolt ahhoz legközelebb...
  Ez a 3. évem,lesz még 1. Utánna szeretnék tovább tanulni programozás téren,és végül elis érni valamit.
  De én ahogy veszem észre.pl nállunk az osztályban már 2 éve programozunk,és nyiltan merem állitani hogy aki ért is valamit hozzá az max 3 an vagyunk. Meg otthon magam előbb megtanulom azt mint amit a suliban, mert a gyöngébbek végett mindig lassan haladunk...

  Én programozással szeretném megkeresni a pénzemet-és,
  Remélem hogy sikerül is majd.
  Üdw
  Ryeki(Ronel)
   
 16. Csigusz1989

  Csigusz1989 Állandó Tag

  Én most jelentkezek majd egyetemre mérnök info. és programozó info. szakra érdekelne hogy melyik lehet a jobb az élet során vagy melyikre van nagyobb igény?
   
 17. FLAMINGO

  FLAMINGO A KERESŐ MŰKÖDIK! Fórumvezető Kormányos

  Általában nem is értenek hozzá:). Ők az önéletrajz alapján válogatnak (már, ha elolvassák).
  Ha jól megírsz egy kísérő (motivációs) levelet - akkor esetleg megnézik a CV-d.
  Ha abban nem től sok cégnél dolgoztál de huzamosabb ideig (1-3 év), akkor szóba jöhetsz.
  Ha van 20 előző munkahelyed, de mindenüt 1-2 hónapot töltöttél, akkor instabil munkaerőnek könyvelnek el és a CV-d megy a kukába.:-(
  Ha a jövő heti lottószámokat meg tudod becsülni - akkor bármilyen szakma - közte az informatika jövöjét is.:)
  Nagy általánosságban elmondható, hogy ennek a századnak a két legkeresettebb árucikke az energia és az információ (NEM INFORMATIKA!) lesz.
  Ha szerinted ezekben a szektorokban van jövője a mérnöknek ill. informatikusnak - akkor nyugodtan vágj bele.
  Egyébkén a keresettség ciklikus mindkét szaknál. Amikor telítődik a piac - csökkennek a (betölthető állás) lehetőségek. Majd jön valami fordulat és újra keresetté válik.
  A topic indíró cikke egyébként ha jól emléxem 2004-es. Azóta mint minden szakma - ez is megélt néhány válságot.
   
 18. sata150

  sata150 Állandó Tag

  Programtervező informatikusként keresnék 300e Ft körül.
  Most azonban Biztosítási ügynök ként 500e Ft ot.
   
 19. auriga

  auriga Állandó Tag

  Én is rendszergazda vok de nem tudok elhelyezkedni a saját szakmámban mert nincs lehetőség rá.
   
 20. orgadin

  orgadin Állandó Tag

  Nos én még tanulok...de úgy veszem észre, hogy ha az ember nem specializálódik valamilyen terület felé, akkor semmi esélye!
  A legtöbb helyet, amit megnéztem alapkövetelmény volt legalább egy programozási nyelv, vagy program(java, c#, php, sql) profi szintű ismerete.
  Emellett legalább angol, vagy német nyelv kommunikáció szintű ismerete írásban, és szóban.
  Én azt mondom, ha valaki informatikusnak akar állni, az programozzon legalább 2, vagy több nyelven, legyen aktív idegen nyelvtudása! Ők jól keresnek, az biztos!
   

Megosztás