Az OLAF is vizsgálatot indított Microsoft ügyben

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 Július 30.

Melitta - 2019 Július 30, 12:20
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala is vizsgálja, hogy történt-e csalás a Microsoft és a magyar kormányzat közötti szerződésekkel.

  [​IMG]

  Az OLAF ennél többet egyelőre nem árult el. Ahogy arról korábban beszámoltunk: az amerikai cégnek az Egyesült Államokban több mint 7 milliárd forintos büntetést kell fizetnie a Microsoft Magyarországnak kormányzati dolgozók megvesztegetése miatt.

  Az amerikai Igazságügyi Minisztérium és az FBI vizsgálata arra jutott, hogy a társaság 2013 és 2015 között mintegy 4 milliárd forintos nyereséghez jutott így. Bár feljelentést is tettek, a Polt Péter vezette Legfőbb Ügyészség bűncselekmény hiányára hivatkozva elutasított az eljárás megindítását.

  atv
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 Július 30.

  1. Melitta
  2. setni
   setni
   A Microsoft magyarországi korrupciós botrányáról Gulyás szerint (szóvivő)

   "a magyar hatóságoknak semmilyen hivatalos tudomása nincsen."

   Arra a kérdésre, hogy az ügyészség indított-e bármilyen nyomozást az ügyben, úgy válaszolt, hogy

   "mivel az ügyészség független nem látta okát annak, helyesen, hogy engem erről értesítsen."
  3. victorvacendak
   victorvacendak
   Poltéknál minden Olaf-doksi vége az, hogy bűncselekmény hiányában kukába vagy aprítógépbe kerül.
  4. Melitta
   Melitta
   4 milliardos korupcio utan 7 milliard volt a Mikrosoft buntetese.
   Mivel amcsi ceg, es ott nem szorakoznak ha kiderul a csalas lopas vagy korupcio, senki nem meri de nem is akarja eltusolni.
   Utoljára módosítva: 2019 Augusztus 1
  5. 149
   149
   Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) nem az uniós költségvetés kárára elkövetett csalásokkal foglalkozott eddig?
   A Microsoft EU -s pénzeket nyúlt le? Mellesleg a Microsoft vállalta, hogy 25,7 millió dollár bírságot fizet az amerikai államnak, így nem kerül bíróság elé a korrupciós ügy...most akkor van vagy nincs korrupciós ügy?
   Utoljára módosítva: 2019 Augusztus 1
  6. FLAMINGO
   FLAMINGO
   De igen.
   Is.
   Polt szerint nincs. Mindenki más szerint van.

   Tudod nem mindig jó álnaívnak lenni.
   Gulyásnak sem jött be.
   Ugyanis kétféle EU-s alapból ment a buli....
  7. 149
   149
   Csak próbálom megérteni a helyzetet. Eddig azzal a tudattal voltam, hogy a korrupcióhoz kell min. két személy. Ha jól értelmezem a híreket amerikai részről nincs konkrét személy, nincs bírósági ügy sem.
   Jól értelmeztem az információkat?

   Még nézegettem a netet egy kicsit, most már még zavarosabb a dolog ... az amerikai kormányzat vizsgálata kiderítette, hogy a cég leányvállalatának egyes alkalmazottai hamisan arról tájékoztatták a Microsoftot, hogy a szokásosnál nagyobb engedményt kell adniuk a magyar kormányzati szervek által igényelt szoftverek árából.

   https://infostart.hu/gazdasag/2019/07/22/jokora-buntetest-kapott-a-magyar-microsoft-korrupcio-miatt

   szóval a saját cégüket lopták meg ez volt a probléma.
   Utoljára módosítva: 2019 Augusztus 1
  8. FLAMINGO
   FLAMINGO
   Na akkor tisztázzuk!
   Még a magyar törvények szerint sem kell - még csak végbemennie sem - a vesztegetésnek, elég, ha az egyik fél kér, vagy felajánl a másiktól/nak.
   Nálunk is létezik egyfajta választott bíróság, aminek - ha elfogadja az ítéletét mindkét fél, akkor az ügy nem kerül rendes bíróság elé. (Nem lesz priusz/ fekete előélet, negatív cégminősítés...)
   Kint hasonlóképp történhetett.
   Az persze, hogy hogyan jutottak a magyar korrupciós információhoz, már más kérdés.
   Gyanítom, hogy a Microsoft kelet európai részlege teljes átvilágítás alá került és nem úgy mint nálunk tette Polt Péter.
   A románoknál például fejek hullottak ugyanezen okokból.
   Az előző beírásod alapján nem igazán.
   Nem. Erre fütyültek volna az amerikaiak.
   Amire ők haraptak, hogy a kenőpénz politikusok vagy azok közvetlen környezetébe kerül(hett)tek.
   Az pediglen, hogy a Mészáros tulajdonában (is) lévő cég (Humansoft) előbb berendelte a szoftvereket, mintsem napvilágra került volna a tender, erre mutat.
   Amit még nagyon komolyan vesznek, hogy nem jelentették az amerikai céget érintő külföldön történő vesztegetési kísérletet.
  9. 149
   149
   akkor tényleg valamelykünk nagyon félreértette mit vizsgáltak az amerikaiak és mit állapítottak meg:

   "Ennek elősegítése érdekében a Microsoft Hungary vezetői és alkalmazottai hamisan arról tájékoztatták a Microsoftot, hogy túlzó árengedményekre volt szükség a Microsoft-szoftvereket kormányzati vásárlóknak forgalmazó viszonteladóknál" - olvasható a közleményben.

   még ami fontos lehet
   Egyben leszögezték azt is, hogy a kedvezmény nem a kormányzati vásárlókhoz került, hanem korrupciós célokra használták fel, miközben hamisan "árengedményként" könyvelték el.
   Utoljára módosítva: 2019 Augusztus 1
  10. Melitta
   Melitta
   Fejezd be!!!!!!!!Miert nezel mindenkit hulyenek? NEm ejnye-bejnye a vege hanem milliardos buntetes es meg egy negativ eset Mo ellen.
  11. FLAMINGO
   FLAMINGO
   Az ugye megvan, hogy két FBI-os nyomozó még mindig vizsgálódik az ügyben?
   Te szépen leírtad, hogy "fújmilyenrosszezaMicrosoft", de kerülgeted azt a tényt, hogy ki(k)hez kerültek az így elsíbolt EU-s pénzek.
   Ekkora mértékű csalást politikai háttér nélkül képtelenség elkövetni. Sőt magas szintű politikai támogatottság kell hozzá. (A whiskeys dobozos sztoriban 12 milliós összeg elég volt egy államtitkár több hónapos letartóztatásához és ma már szó sincs a dobozról, mert a per évek óta folyik. De a sztárnyomozó rendőr alezredestt is előzetesbe tették vesztegetés gyanújával, holott mindössze egy doboz édességet kapott, mint kiderült a nyomozás során.)
   A közlemény meg... olyan is.
   Hogyan lehet kedvezményként elkönyvelni valamit, ha nem is kedvezmény? Sehogy.
   Van az ELÁBÉ (eladott áruk beszerzési értéke), vannak a rárakódó költségek (szállítás, tárolás VÁM,...) és van az eladási ár.
   Azt kell megérteni, hogy a nagy cégek közvetlenül nem értékesítenek (pl HP, Canon,..) csak disztribútoraikon keresztül. Ők a nagykereknek árusítanak, akik meg a kiskereknek.
   Ha elég nagy fogyasztó vagy, akkor esetleg kihagyhatod a nagykert és még tárgyalhatsz is a gyártóval, de nem tőle fogod kapni az árut.
   Akár az is előfordulhat, hogy három disztribútoron keresztül jut el hozzád (mert így bár az első kettő nulla haszonkulccsal adja tovább az árut, de az üzleti tervében kijelölt eladási mennyiséghez ezáltal jóval közelebb jut).
   Így a fő cég (jelen esetben a Microsoft) csak annyiban érintett, hogy a disztribútor felé milyen áron értékesít. Erre ma szoftver esetén nem nagyon rakódik költség (a fejlesztés/karbantartás/adminisztráció hármasán kívül), tehát igencsak rugalmas lehet az árképzés.
   De visszatérve, a KEF a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (korábban KSZF, MKGI) többek között erre lenne hivatott, hogy az ilyen beszerzéseket központilag intézze.
   Az a tény, hogy ezt az intézményt a NISZ és az ORFK kihagy(hat)ta, szintén arra utal, hogy a legmagasabb politikai szinten vezérelték a dolgot és bármilyen fura, az USA nagyon komolyan veszi a szabad és fair üzletelést külföldön is (már, ha nem fegyverekről vagy olajról van szó).
   tornando kedveli ezt.
  12. Melitta
   Melitta
   Microsoft-botrány: újabb adalékok

   Nem múlik el nap anélkül, hogy újabb adalék kerülne nyilvánosságra a Microsoft korrupció-gyanús ügyéről. Ez persze nem furcsa, tekintve az ügy botrányos voltát, a szóban forgó pénzek nagyságát, a főszereplőket, azt, hogy uniós támogatásokkal éltek jó eséllyel vissza magyar hivatalnokok (a kormányfőig bezáróan?) egy amerikai multicég hathatós közreműködésével. A kormányzat – és a kormányhű média – hallgat...ez sem szokatlan. És sajnos az sem, hogy a magyarok ezt is lenyelik – inkább a vízparton hűtik magukat. Szerencsére van, aki cselekszik: legutóbb a „zöld dossziés” Horváth András, aki – adószakértői, -ellenőri voltát nem tagadva – precíz pontossággal kigyűjtötte a Microsoft-ügyben jó eséllyel érintett vevőket és viszonteladókat. És feszegeti az azóta már – talán nem véletlenül – megszűntetett Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szerepét.


   „Jó lenne, egy kigyűjtés, egy lista” – kérte Horváth Andrástól valaki a Facebookon – s az öt éve a cégláncolatos áfabotrányt kirobbantó egykori adóhivatali dolgozó eleget is tett a kérésnek. Az általa összeszedett – és egy Facebook posztban nyilvánosságra hozott – precíz lista igencsak mellbevágó, még azok számára is, akik az ügy kirobbanása óta nyomon követik a fejleményeket. Rávilágít ugyanis arra, hogy milyen kiterjedt volt, s az állam milyen nagy területeit hálózta be ez a korrupciós botrány, amelynek a szálai – legalábbis ha hinni lehet az amerikai Igazságügyi Minisztérium által nyilvánosságra hozott dokumentumokban foglaltaknak – elértek egészen Orbán Viktor kormányfő hivataláig.

   Íme a Horváth András által közzétett vevők listája, általunk táblázatba foglalva:   [​IMG]

   A fenti állami (önkormányzati) intézmények versenyújranyitásos eljárásban a következő, jól körülhatárolható céges körtől, ill. konzorciumoktól (viszonteladóktól) vásárolták meg a Microsoft licenceket (általunk szintén táblázatba foglalva):

   [​IMG]

   Horváth felhívja azonban a figyelmet arra, hogy „a fenti felsorolások és a feltüntetett összegek nem azt jelentik, hogy mindegyik ügylet élből korrupciógyanús lenne, hiszen az amerikai jelentésben csak néhány – nagyon szomorú – példát mutattak be”. A valós történéseket majd a büntetőeljárás keretein belül kell tisztázni, kiterjesztve a vizsgálatokat azokra az ügyletekre is, amelyeket az eddig ismerteken túl az adott időszakban, az adott gazdasági szereplőkkel bonyolítottak le állami vagy önkormányzati intézmények. „Jogállamokban, bizonyos fokú bűnüldözési autonómiával rendelkező országokban legalábbis így történne” – szögezi le a posztban.

   Csúsztat a Főügyészség

   Szerinte egyébként a Központi Nyomozó Főügyészség legutóbbi közleménye „jelentőset csúsztat”, ugyanis nem kizárólag költségvetési csalás gyanúja merül fel az eddig napvilágra került tények alapján, hanem korrupciós bűncselekményeké is, úgymint vesztegetés, hivatali visszaélés, s esetleg hűtlen kezelés. „Az ügyészség persze azt szeretné, ha a bűncselekmények elkövetésének gyanúja megállna a NAV, ORFK, stb. kapuja előtt, ezért beszél csak a csalás gyanújáról” – mutat rá Horváth András, aki szerint a történet lényege, hogy „2012-ben ’valakik’, vagy a ’valakik’ tanácsadói (feltehetően ugyanazok, akik szeptemberben, sebtiben törvényjavaslatot akarnak benyújtani előre menekülés céljával) kitalálták, hogyan lehetne könnyen pénzhez jutni a szoftverbeszerzések ’központosításával’. Bár pontosan tudták, hogy ilyen méretű vásárlásoknál a központi kormányzat közvetlenül is jelentős árkedvezményt tud elérni, mégis viszonteladókat iktattak az amerikai cégóriás és az állami, önkormányzati intézmények közé. Így a közvetítési díjjal mindenképpen megemelkedtek a beszerzések költségei, de ennél is súlyosabb volt az, hogy 30-40% körüli árkedvezménytől is elesett a magyar és az uniós költségvetés. S bár kommunikáció mégiscsak volt a Microsoft alkalmazottai és a kormány, illetve a vevők között, de a cél nem a kedvezmények elérése volt, hanem – nyilvánvalóan nem önzetlenül – információkat szivárogtattak ki egymásnak, illetve a kormányzati oldal részéről segítettek a közbeszerzési folyamatoknak a Microsoft érdekei szerinti meggyorsításában.

   „A felelősöket elsősorban az állami vagy önkormányzati intézmények (társaságok) irányítóinál vagy felügyeleti szerveinél lehet keresni, különös tekintettel az azóta már megszüntetett Nemzeti Fejlesztési Minisztériumra”, erre a szervezetre az amerikai hatóságok is utaltak – szögezi le Horváth András a Facebook posztjában, amelyet elsőként az Átlátszó szúrt ki.

   Hadházyék közérdekű adatigényléseket nyújtanak be

   S ha már korábban azt említettük, hogy vannak, akik gőzerővel dolgoznak a Microsoft-botrány felgöngyölítésén, akkor meg kell említenünk Hadházy Ákost, aki azután, hogy a rendőrséget feljelentette az Ügyészségen a nyomozás elmaradása miatt, a többi között éppen Horváth András segítéségével fáradozik a tények, összefüggések felderítésén, és adatok, dokumentumok begyűjtésén. Mint a független országgyűlési képviselő portálunknak pár napja bejelentette: közérdekű adatigényléssel próbálják kideríteni a Microsoft-ügy beszállítói láncolatait, hiszen „egyelőre csak a lánc utolsó tagját látjuk”. Mint hozzátette: remélik, hogy „további komoly információkhoz jutunk majd azután, hogy az amerikai Igazságügyi Minisztérium megküldi a Polt Péterék által kért részleteket”.

   Dokumentumok Amerikából

   Mint korábban megírtuk, az amerikai igazságügyi minisztérium a közelmúltban megállapította, hogy áthatja a korrupció a Microsoft magyarországi cégének szoftverértékesítését. A Microsoft megegyezést kötött az amerikai igazságüggyel és 25 millió dollár büntetést fizetett, cserébe nem emeltek vádat a cég ellen, amiért 2013 és 2015 között a magyar leányvállalata és az Orbán-kormány korrupt módon – közvetítőcégeket és hivatalnokokat gazdagítva – kötött szerződést. Az amerikai minisztérium és a Microsoft megállapodásának teljes szövegét és más kínos leveleket is közzétettek. Köztük azt, amelyben a következő mondat is szerepelt: „Egészen a miniszterelnökig mindenkitől begyűjtöttük a kormányban a jóváhagyást” – ezt 2014 júniusában a Microsoft magyar leányvállalatának egyik dolgozója írta az óriáscég redmondi központjának küldött e-mailjében egy utóbb korrupciósnak ítélt ügylet kapcsán. Orbánt egyébként már tavaly tavasszal is összefüggésbe hozták a Microsoft korrupcióval.

   A Tiborcz -testvér is színre lép

   Az ügy „tökéletes működési példája a NER gerinctelen tolvajokkal kisámfázott rendszerének” – írja nyílt levelében a szocialista európai parlamenti képviselő, Ujhelyi István. Majd így folytatja: az amerikai hatóságok elvégezték a szükséges nyomozást és az Európai Csalás Elleni Hivatalnál (OLAF) is folyamatban van az eljárás, csináljon bármit Polt Péter bábszínháza.

   „Az uniós forrásokból finanszírozott közbeszerzésekben a nyilvánosságra került adatok szerint még a rendőrség és az adóhatóság is érintett, utóbbit ebben az időszakban épp az amerikai kitiltási botrányból ismert Vida Ildikó vezette, a NAV informatikai beszerzéseiért pedig – micsoda meglepetés – Tiborcz Péter felelt, aki egészen véletlenül Orbán Viktor nemüzletember-kormányfő üzletember-vejének a testvére” – emlékeztet Ujhelyi.

   Orbán és tsai.

   A korrupciós botránynak van egy további – Orbán és társai számára szintén kirívóan kellemetlenül végződhető – folyománya is: a minden bizonnyal Orbán Viktor hivataláig felérő Microsoft-korrupció miatt bejelentés-kiegészítést nyújtott be az amerikai külügy- és igazságügyi miniszternek a jobbközép értékeket valló amerikai Frontiers of Freedom Intézet a tavaly márciusi, a Magnitsky törvény keretében született eredeti beadványhoz – írtuk pár napja. Ebben a magyar kormányfő és további nyolc család- és szűk körének tagja, valamint politikustársa ellen kértek szankciókat a feltételezett korrupciós tevékenység és az emberi jogok megsértésére irányuló cselekmények miatt. A kiegészítés szerint az újabb „vérlázító” korrupciós ügyben a tavalyi beadványban felsoroltakon kívül további magyar hivatalos személyek is szerepet játszottak.

   NVZS
   [​IMG]
  13. tornando
   tornando
   Arra vannak a szak nyomozók átlássák ezt a szövevényt.
   Ez a hosszúság és követhetetlenség az én figyelmemet is meghaladja.
   Ezért egyetlen konklúzió félét mint summa teszek a cikkből idézve ide:

   Következmények nélküli ország nem szeretnénk lenni.
   Utoljára módosítva: 2019 Augusztus 15, 06:57

Megosztás