Az ország amely elfelejti korábbi miniszterelnökeit

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Július 19.

Melitta - 2017 Július 19, 06:28
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Nem először merül fel a sajtóban az a felvetés, hogy ellenben az Egyesült Államok és legtöbb nyugat-európai ország gyakorlatával, amiután lemond vagy választást veszít egy kanadai miniszterelnök, hazánk pillanatok alatt jóformán elfelejti--a volt kormányfő civilként szinte azonnal elvész a szürke mindennapokban.

  Kanada korábbi kormányfőinek már a távozásuk napján megszűnik biztonsági kíséretük és helyette ideiglenes alapon a lovasrendőrség VIP biztonsági szolgálata nyújt védelmet (ugyanezek az emberek felelnek a Kanadába látogató külföldi méltóságokért), de csak addig, amíg erre szükség van.

  Kanada volt kormányfőinek nem jár nevükkel fémjelzett könyvtár, kutató- vagy emlékközpont, mint ami az Egyesült Államokban gyakorlat. )Bár igaz, időnként repülőteret neveznek el róluk haláluk után.) A távozott miniszterelnökök alig szerepelnek a médiában és ritkán vállalnak beszédeket vagy előadásokat. Nagyobb esélyünk van velük éttermekben, fodrászatban vagy üzletekben találkozni mint bárhol másutt. Egyik barátom mesélte évekkel ezelőtt, hogy az ottawai Rideau Centre egykori Sears áruházában - ahol akkoriban dolgozott - nem volt nagy was ist das látni Jean Chrétien korábbi kormányfőt (1993-2003) és feleségét Aline-t vásárolni.

  A kilencvenes években Pierre Trudeau ex-kormányfő (Justin Trudeau jelenlegi miniszterelnök néhai édesapja) egy szikár, mindig elegánsan öltözött idősember volt, aki egy montreáli libanoni étterem rendszeres kuncsafjta lett. Legtöbbször csirkés szendvicseket rendelt. Az egyik nap a tulajdonos testvére vitte haza az idős ex-kormányfőt kocsijában ebéd után--a nőnek fogalma sem volt, hogy utasa Kanada egyik leghosszabb ideig regnáló miniszterelnöke volt alig egy évtizeddel korábban. De volt olyan is, hogy a libanoni étterem kiszállítója veszett el a városban, bekopogott egy magánházhoz, ahol az ebédidőből ismert és csendes uriember nyitott neki ajtót. Az "ismeretlen bácsi" behívta házába, hogy a vezetéstelefont használhassa.

  Amikor az étterem tulajdonosa - Imad Smaidi - végül megtudta, hogy kicsoda a rejtélyes ügyfele, ledöbbent: "Libanonban elől húsz kocsi és hátul húsz kocsi kísérné mindenhová"--mondta évekkel később.

  [​IMG]
  Egy idős Pierre Trudeau sétál magányosan Montreálban a kilencvenes évek közepe táján. Fotó: CP / Ryan Remiorz.

  John Turner, aki csak rövid ideig -- 79 napig -- volt miniszterelnök 1984-ben később elmondta: a hivatalból való távozása utáni napon már egyedül közlekedett a torontói metrón és egyedül sétálgatott Toronto belvárosában. "Nem voltak biztonsági embereim, de tulajdonképpen nem is kötekedett velem senki. Na dehát, úristen! Még miniszterelnökként is alig volt biztonsági kíséretem!"--mondta Turner.

  Stephen Harper korábbi konzervatív miniszterelnök (2006-2015) csaknem egy évtizedig volt hatalmon, de alig pár hét telt el távozása után és máris egy ismeretlen civilként közlekedett. Az edmontoni Adam Kjenner éppen Las Vegas-ban nyaralt 3 héttel azután, hogy Harper távozott a miniszterelnöki székből. Éppen egy gyorsétterembe érkezett amikor egy ismerős férfit látott a kasszánál.

  "Mr. Harper?"--kérdezte Kjenner a baseball sapkában és kitűrt ingben lévő vendégtől.

  "Maga fölismer engem?"--kérdezett vissza meglepődve az ex-kormányfő. Aztán közös képet készítettek a gyorsétterem púltja előtt. Később a kormányfő emlékeztette az Oilers hockey csapat baseball sapkájában lévő fiatalembert: "hát nem teljesítenek túl jól idén, azt hiszem egy rossz periodusban vannak. Dehát jövőre visszatér Connor McDavid, szóval majd meglátjuk..."


  De talán a "legszebb" és legkanadaibb esett egy Chapters könyvesvoltban történt hetekkel Harper távozása után. Stephen Harper egyedül érkezett vásárolni és egy könyvet keresett. Egy szerző nemrég dedikálta ott könyvét, de Harper nem ismerte fel és azt hitte, hogy dolgozó, így tőle kérdezve, hol található a közgazdasági szekció. Amikor megtudta, hogy a hölgy nem dolgozik ott, elnézést kért, aztán bemutatkozott: "Egyébként engem Stephen-nek hívnak"--mondta Harper. aztán kezetfogott a szerzővel.

  Van valami ami vidékiesen bájos abban, hogy ennyire visszailleszkednek volt kormányfőink a mindennapokba. Ugyanakkor felmerül a kérdés: mit veszít Kanada az azáltal, hogy egykori vezetőink alig vállalnak nyilvános szerepet és többnyire ismeretlenségben élik le életük maradó éveit és évtizedeit?

  Christopher Adam

  Harper.jpg
   
  Georgina Bojana és ladybug7spots kedveli ezt.

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Július 19.

  1. setni
   setni
   Talán így helyes nem kell eröltetni az emlékezetet aki akar és tud az nem felejt.
  2. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Szerintem is így helyes, ez nekem nagyon szimpatikus. Megtette, amit megkövetelt a haza és pont.... ráadásul nem liheg egy életen keresztül a média a nyakában, ha csak kiteszi a lábát otthonról.
   Ha lenne reinkarnáció és emberben születnék újjá, egyre inkább hajlok arra, hogy Kanadában szeretnék élni. (Persze azért megtanulnék magyarul, mert az irodalmunkat nem szeretném nélkülözni...;).
   Amerikában egyszerűen a pénzről szól az egész hajcihő (az Álnokok és elnökök című vígjátékban ezt rendesen ki is figurázták.... :D).
   Vajon ovit meddig fogja védeni a TEK, ha egyszer (végre) leköszön ?
   Ág65, Beka Holt és Georgina Bojana kedveli ezt.
  3. setni
   setni
   Örökké védeni fogja.
  4. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Szüksége is lesz rá, ahogy a dolgok állnak és nő az elégedetlenség.
  5. Georgina Bojana
   Georgina Bojana
   *
   :hurra:tetszik a hozzászólásod. A kérdésedre csak azt tippelném, hogy "ov-t" egész életében védeni fogják, az is elképzelhető (most morbid leszek), talán az "emlék- vagy sírhelyét" is. Nem véletlenül. Sokan és egyre többen sérülnek "uralkodása" alatt.
   ladybug7spots kedveli ezt.
  6. Beka Holt
   Beka Holt
   Csak addig míg összepakol!
   Nagyon naivak vagytok, ha azt hiszitek az a pénz amit összelopott itt van az országban.
   Van néhány olyan ország ahova bratyizni jár, és van közöttük olyan is ahol nincs kiadatási egyezmény Magyarországgal. Vagyont kiment, országot elhagy, és vígan éli az életét.
   ladybug7spots és Georgina Bojana kedveli ezt.
  7. Georgina Bojana
   Georgina Bojana
   *
   Nem lennék ebben olyan biztos. Semmiképpen nem írigyelném az elkövetkezendő életét. Ő maga érzi majd a szükségét annak, hogy testőrökkel vegye körbe magát. Semmi gond, telik majd a "dézsmából", no meg a "puttonyból", amit "megment" a köznéptől,- magának.
   ladybug7spots és Beka Holt kedveli ezt.
  8. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Épeszű ember valóban így tenne.
   Beka Holt kedveli ezt.
  9. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Kvázi házi őrizet ?
  10. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Hm.... ha arra gondolok, hogy Kádár csontjai a mai napig nincsenek meg....
   Piti Sándor kedveli ezt.
  11. Georgina Bojana
   Georgina Bojana
   *
   Hihetetlenül tömör és elgondolkoztató amit leírtál. Reménykedni lehet, elképzelhető, hogy én már nem élem meg, mert virágnyelven mondva, önjelölt királyunknak hosszú lesz a királysága. Aztán, majd amikor ideje lesz, bizton megtalálnák a csontjait azok, akiknek van Vele elszámolni valójuk. Tippem, ezért lesz majdan szétszórva, hogy "mindenütt ott légyen, még elmúlásának percén túl - az idők végezetéig". Sajna. Lesznek olyan választók, akik ezt és úgy akarják.
   Olvasom, hallom, hogy választókból, akik jelenlegi kormányunkra voksolnának, már egyre kisebb a tábort tudnának összetrombitálni. Ezért aztán mennek szerte-szana, határon túlra és szórják a mi pénzünket, a határon túli táborra stb.-kre:oHogy minél többen nyomjanak rájuk egy "lájkot". Félő, hogy a pénzünkért meg is teszik. (Nem tévesztettem el: a mi pénzünkért, amit beleegyezésünk nélkül talicskáznak ki, a saját győzelmeik bebetonázásért).
   Ez az, amit képtelen vagyok megemészteni, nap, mint nap "felböfögnek" ezek a dolgok. :rolleyes2: Így igaz.
   tornando kedveli ezt.
  12. tornando
   tornando
   Csak egy magyarázatot tudtam akkor elképzelni ami kettő
   1.A magukat elnyomottnak hívők,tették, egy már védekezni nem tudóra bosszúból.
   2 Ne lehessen igazi emlékhely.
   Utoljára módosítva: 2017 December 7
  13. tornando
   tornando
   Alig vállalnak nyilvános szereplést.
   A hóbagoly jut eszembe Magyarországról.(alelnökből lett elnök)
   Ő bizony tesz néhány nyelvlógató, kifordult és hajmeresztő nyilatkozatot.
   A mellett, aki megsemmisítette egykori pártját.
   Utoljára módosítva: 2017 Július 24
   setni kedveli ezt.

Megosztás