Az USA Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának

A hírt Donald Trump jelentette be szerdán Washingtonban – az amerikai elnök, egyúttal közölte, hogy az amerikai nagykövetséget átköltöztetik Tel-Avivból Jeruzsálembe.

Az amerikai elnök előző nap már tájékoztatta a nagykövetség átköltöztetésének tervéről Mahmúd Abbászt, a Palesztin Hatóság elnökét, aki figyelmeztette Trumpot, hogy a lépésnek veszélyes következményei lesznek. Számos arab és európai ország már előzetesen tiltakozását, illetve aggodalmát fejezte ki az amerikai döntés miatt.

Jordánia pedig soros elnökként az Arab Liga, továbbá az Iszlám Együttműködés Szervezete (OIC) rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezte.

Az USA elkötelezett a közel-keleti béke megteremtése mellett

Donald Trump úgy fogadkozott, hogy mindent megtesz a béke megteremtése érdekében az izraeliek és a palesztinok között.

Az amerikai elnök közölte, hogy “természetesen lesznek nézeteltérések és ellentétek”, miután bejelentette, hogy az Egyesült Államok Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának, és oda költöztetik át az amerikai nagykövetséget. “Biztosak vagyunk azonban abban, hogy végül – ahogyan orvosoljuk ezeket az ellentéteket – elérkezünk a nagyobb megértéshez és együttműködéshez” – hangoztatta Trump. Leszögezte, hogy Jeruzsálemnek mindhárom nagy vallás – a zsidóság, a kereszténység és az iszlám – szent helyévé kell maradnia.
Trump hozzátette: arra utasította a külügyminisztériumot, hogy készítse el a nagykövetség átköltöztetésének tervét Tel-Avivből Jeruzsálembe.

„Régóta esedékes volt Jeruzsálem elismerése”

Donald Trump amerikai elnök szerint már régóta esedékes volt, hogy Washington elismerje Jeruzsálemet Izrael fővárosává, és oda költöztesse a nagykövetségét. A Fehér Házban szerdán mondott beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy több elődje fontos kampányígéretévé tette ezt, de megválasztása után nem hozta meg a döntést.

“Én megteszem” – mondta Donald Trump. Az amerikai elnök nyugalomra szólított, és reményét fejezte ki, hogy döntése után a mérsékelt hangok felülkerekednek a gyűlölet hangjain. Hozzátette, hogy Mike Pence alelnök az elkövetkező napokban a Közel-Keletre látogat. Az amerikai elnök felszólított a világ többi országát, hogy Jeruzsálem fővárosként történő elismerésével kövessék az Egyesült Államok példáját.

Az Egyesült Államokban az Izrael-barát politikusok régóta próbálják elérni, hogy Washington áthelyezze nagykövetségét Tel-Avivből Jeruzsálembe. Donald Trump pedig ezt írásba foglalt választási ígéretté tette 2016-ban. Várhatóan sok konzervatív és evangéliumi keresztény támogatója elégedetten fogadja majd döntését. Közülük sokan támogatják Izrael ezzel kapcsolatos politikai igényének elismerését. Egyes hírek szerint Mike Pence alelnök és David Friedman, az Egyesült Államok Trump által kinevezett izraeli nagykövete is komoly erőfeszítéseket tett a nagykövetség áthelyezéséért és Jeruzsálem elismeréséért Izrael fővárosaként.

Jeruzsálem a szent városa mindhárom nagy monoteista vallásnak: a judaizmusnak, a kereszténységnek és az iszlámnak. Mindhárom vallás fontos szent helyeinek ad otthont. Izrael kormánya Jeruzsálem egészét egységes és oszthatatlan fővárosának tekinti, de ezt a nemzetközi közösség nem ismeri el. A palesztinok ráadásul – az Izrael által 1967-ben megszállt, majd később bekebelezett – Kelet-Jeruzsálemet tennék meg leendő államuk fővárosának.

Netanjahu: Trump bejelentése történelmi jelentőségű

Történelmi jelentőségű Donald Trump amerikai elnök szerdai bejelentése Jeruzsálem elismeréséről Izrael fővárosának és az amerikai nagykövetség Tel-Avivból történő áthelyezéséről – hangsúlyozta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök egy előre rögzített videóüzenetében. Mint mondta, ez fontos lépés a béke irányába. Netanjahu kiemelte: Jeruzsálem elismerését Izrael fővárosának a palesztinokkal kötendő békemegállapodásnak is tartalmaznia kell.

K_EPA20171022015-e1512586719908.jpg

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök (Fotó: MTI/EPA pool/Ronen Zvulun)

“Trump bejelentése segíti a békét, és mindenkit a valóság talajához köt”- vélekedett az izraeli miniszterelnök az amerikai elnök beszéde után. “Nincs olyan béke, amely ne tartalmazná Jeruzsálemet Izrael állam fővárosként”- tette hozzá Trumpot köszöntő szavaihoz.

Reuven Rivlin államelnök Izrael hetvenedik születésnapjára adott csodálatos ajándéknak nevezte az amerikai elnöki bejelentést, és köszönetet mondott Trumpnak. “A jubileum, a város újraegyesítésének ötvenedik évfordulója után eljött az ideje, hogy nyugalom legyen Jeruzsálemben, és hogy a remény virágzását lássák Izrael fővárosában, azon a helyen, ahová a világ minden tájáról jönnek a zarándokok” – tette hozzá. “Jeruzsálem Izrael fővárosaként való elismerése és a nagykövetségek áttelepítése a városba a zsidó nép jogának elismerését jelenti ehhez a földhözés egyben és mérföldkő a békéhez vezető úton” – fogalmazott Rivlin.

K_EPA20131023011-e1512591776823.jpg

Nir Barkat, jeruzsálemi polgármester (Fotó: MTI/EPA/Abir Sultan)

Jeruzsálem polgármestere, Nir Barkat is dicséretesnek nevezte Donald Trump amerikai elnök lépését. “Ez a történelmi nyilatkozat egyértelmű üzenetet küld az egész világnak, hogy az Egyesült Államok a zsidó nép és Izrael mellett áll” – mondta Barkat. “Nem félünk a fenyegetéstől” – nyilatkozta Gilád Erdan belbiztonsági miniszter. “A biztonsági erok és az izraeli rendorség felkészült minden lehetséges eseményre”- tette hozzá.

“Jeruzsálem évezredek óta a zsidó nép szimbóluma” – mondta Avi Gabaj, az ellenzéki Munkapárt elnöke. “Örülök, hogy Izrael fennállása hetvenedik évfordulóján fontos barátunk, az Egyesült Államok elismeri Jeruzsálemet fővárosunknak, és felkészül a nagykövetség átadására” – hangsúlyozta. Ezzel szemben a Békét most mozgalom a béke kilátásait romboló, egyoldalú lépésnek nevezte Donald Trump szerdai bejelentését.

Abbász elítélte Trump döntését

A palesztin elnök kijelentette: Trump döntése egyenlő azzal, hogy az Egyesült Államok lemond a közel-keleti békefolyamatban játszott közvetítői szerepéről. Abbász kijelentette azt is, hogy Jeruzsálem “a palesztin állam örök fővárosa”. A Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) szerint Donald Trump döntése lerombolta az izraeli-palesztin válság kétállami, Izrael mellett egy független palesztin állam létezését előirányzó megoldását – jelentette ki Száeb Erakat, a PFSZ főtitkára.

Donald Trump döntésével egyúttal az Egyesült Államok is elvesztette a hitelét, hogy szerepet játszhasson bármilyen békefolyamatban – tette hozzá újságírók előtt Erakat. A Hamász palesztin iszlamista szervezet vezetője, Ismail Haníje közleményében elítélte Trump döntését, és azzal vádolta meg, hogy semmibe vette a palesztinok érzelmeit. Hangsúlyozta, hogy az amerikai elnök döntése, hogy Jeruzsálemet ismeri el a megszállók fővárosának, “semmit sem változtat a történelmen és a földrajzon”.

K_EPA20170920200-e1512590188599.jpg

Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke (Fotó: MTI/EPA/Justin Lane)

“A palesztin nép tudja, hogyan adjon megfelelő választ érzelmeik és szent helyeik lealacsonyítására” – tette hozzá. Ismail Raduan, a Hamasz egyik magas rangú vezetője szerint Trump az amerikai érdekekért “megnyitotta a pokol kapuját”. Raduan felszólította az arab és moszlim országokat, hogy “szakítsák meg a gazdasági és politikai kapcsolatokat” az amerikai nagykövetségekkel, és utasítsák ki az amerikai nagyköveteket. Egy másik Hamász-vezető, Száleh el-Bardávil szerint Trump döntése “nagyszabású népfelkeléshez vezet, az ellenállás felperzseli majd a földet, és levágja mindenkinek a kezét, aki Jeruzsálemhez és a szent helyeihez akar nyúlni”.

Az Iszlám Dzsihád nevű palesztin szervezet egyik vezetője, Háled el-Bats közölte: a lépés az Egyesült Államok Izrael elleni elfogultságáról tanúskodik, és “a békefolyamat csődjét jelenti”. Mohammed Dahlán veterán palesztin politikus röviddel a Trump-beszéd előtt kijelentette, hogy a palesztinoknak be kell szüntetniük az Izraellel való biztonsági együttműködést. ”Vonuljanak ki az Izraellel való képtelen és véget nem érő tárgyalásokról, miután megszegték a Jeruzsálem státusa sérthetetlenségének az elvét” – tette hozzá Dahlán, a Mahmúd Abbász vezette Fatah párt központi bizottságának tagja, aki szerint véget kell vetni minden egyeztetésnek, különösképp a biztonsági együttműködésnek Izraellel és az Egyesült Államokkal.

Irán határozottan elítéli az Egyesült Államok döntését

Washington lépése nemzetközi határozatokat sért – emelte ki a közlemény. Haszan Róháni iráni elnök illegálisnak nevezte az amerikai nagykövetség áthelyezését, amely szerinte a Közel-Kelet további destabilizálásával jár. Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője sürgette a muszlim világot, egységesen álljanak ki az Egyesült Államok “összeesküvése” ellen.

K_EPA20170410049-e1512581666618.jpg

Haszan Róháni iráni elnök (Fotó: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh)

Palesztina a legfontosabb politikai ügy a muszlim közösség számára, és mindenkinek kötelessége, hogy erőfeszítést tegyen szabadságáért és megmentéséért – idézte Hameneit a Press TV angol nyelvű iráni állami tévécsatorna. Az ajatolláh úgy fogalmazott: az “ellenség” terve, hogy elismerje Jeruzsálemet Izrael “fővárosának”, hozzá nem értéséből és kétségbe eséséből fakad. Hamenei a nap folyamán azt mondta, az Egyesült Államok megpróbálja megingatni a térségbeli helyzetet és háborút akar kirobbantani Izrael biztonságának védelmében.

Muhammad bin Abdul Rahman ász-Száni sejk katari külügyminiszter közleményében a feszültség veszélyes kiterjesztésének és halálos ítéletnek nevezte Donald Trump amerikai elnök döntését mindazok számára, akik békére törekszenek. A külügyi tárca korábban a Twitteren közölte azt is, hogy Tamím bin Hamad asz-Száni katari emír komoly következményekre figyelmeztetette Trumpot telefonbeszélgetésük alkalmával.

PFSZ: Trump döntése „lerombolta” a kétállami megoldást

A Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) szerint Donald Trump amerikai elnök azon döntése, hogy Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának, lerombolta az izraeli-palesztin válság kétállami, Izrael mellett egy független palesztin állam létezését előirányzó megoldását, míg a Hamász palesztin iszlamista szervezet szerint Trump az amerikai érdekekért “megnyitotta a pokol kapuját”.

Mohammed Dahlán veterán palesztin politikus röviddel a Trump-beszéd előtt a Reuters brit hírügynökségnek kijelentette, hogy a palesztinoknak el kell utasítaniuk a jövőbeli béketárgyalásokat és be kell szüntetniük az Izraellel való biztonsági együttműködést.

Macron: Franciaország nem támogatja Trump egyoldalúan hozott döntését

“Ez egy sajnálatos döntés, amelyet Franciaország nem támogat, és amely szembemegy a nemzetközi joggal” – mondta szerdán Algírban a francia elnök, aki egynapos látogatáson tartózkodik az algériai fővárosban. Emlékeztetett arra, hogy ezt kedden személyesen is elmondta Donald Trump amerikai elnöknek telefonon.

06367038.jpg

Emmanuel Macron, francia elnök (Fotó: EPA/YOAN VALAT)

A francia elnök jelezte, mindent megtesz, hogy megerősítse a békét a régióban, és mindenkit arra kért, hogy “minden áron kerüljék el az erőszakot” és a párbeszédet helyezzék előtérbe.

ENSZ-főtitkár: Csakis közvetlen tárgyalásokon lehet rendezni a státuszt

“Minden tőlem telhetőt megteszek azért, hogy támogassam az izraeli és palesztin vezetőket annak érdekében, hogy visszatérjenek az érdemi tárgyalásokhoz” – mondta António Guterres ENSZ-főtitkár az ENSZ Biztonsági Tanácsának New York-i épületében megjelent újságíróknak tett rövid nyilatkozatában.

“Ebben a nagyon is aggasztó pillanatban világossá akarom tenni: nincsen alternatíva a kétállami megoldásra, nincsen B-terv” – jelentette ki az ENSZ-főtitkár. “Mindig is felszólaltam minden olyan egyoldalú intézkedés ellen, amely veszélyeztetné a kilátást az izraeliek és palesztinok közötti békére” – tette hozzá. Az amerikai elnök szerdán Washingtonban bejelentette: az Egyesült Államok Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának. Trump egyúttal közölte, hogy átköltöztetik az amerikai nagykövetséget Tel-Avivból Jeruzsálembe.

K_EPA20170919075-e1512590890449.jpg

Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára (Fotó: MTI/EPA/Justin Lane)

“Meg vagyok róla győződve, hogy eljött az ideje Jeruzsálem elismerésének Izrael fővárosává” – mondta Trump. Az amerikai államfő ugyanakkor leszögezte, hogy az Egyesült Államok továbbra is “mélyen elkötelezett” a közel-keleti béke megteremtése mellett, és fogadkozott, hogy minden tőle telhetőt megtesz a béke megteremtése érdekében az izraeliek és a palesztinok között. Hangsúlyozta továbbá, hogy a tartós békemegállapodás részeként támogatni fogja a kétállami megoldást (vagyis Izrael mellett egy független palesztin állam létrejöttét), és olyan békemegállapodást akar, amely mindkét fél számára elfogadható.

Ankara elítéli Trump bejelentését

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter Twitter-bejegyzésében Trump lépését felelőtlennek minősítette. Recep Tayyip Erdogan török elnök még kedden kijelentette, hogy Törökország Trump döntésének következményeként megszakíthatja diplomáciai kapcsolatait Izraellel.

Egyúttal hangsúlyozta: “a döntés a nemzetközi jog és a vonatkozó ENSZ-határozatok nyílt megsértése”. A török külügyminisztérium közleményében azt írta, hogy – “miként arra korábban több ENSZ-határozat rámutatott” – a palesztinok ügyének megoldása csak egy olyan független és szuverén palesztin állam kialakítása révén lehetséges, amelynek fővárosa Kelet-Jeruzsálem. A tárca nyomatékosította: elfogadhatatlan, hogy az Amerikai Egyesült Államok, amely az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagja, figyelmen kívül hagyja ezt. Hozzátették: “a palesztinok függetlenné válása történelmi, lelkiismereti és emberi kötelezettség”. “A szerdai döntés a béke alapja teljes elpusztításának kockázatát hordozza magában” – fogalmazott a közlemény.

K_EPA20170308102-e1512587242844.jpg

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter (Fotó: MTI/EPA/Felipe Trueba)

A török külügyminisztérium egyúttal arra szólította fel az amerikai vezetést, hogy vizsgálja felül “a rendkívül negatív következményekkel járó döntést” és tartózkodjon az olyan “meggondolatlan” lépésektől, amelyek Jeruzsálem multikulturális identitásának és történelmi státuszának kárt okoznak. Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő szintén a Twitteren reagált Trump szerdai bejelentésre és jogtalannak nevezte azt. “Az egész világnak el kell utasítania a döntést és a palesztin nép oldalán kell állást foglalnia” – hangoztatta.

Kalin egy, a nap folyamán korábban tartott sajtótájékoztatóján bejelentette: Isztambulban ülésezik jövő szerdán az Iszlám Együttműködés Szervezete (OIC), mivel Ankara szorgalmazza, hogy a muzulmán országok közösen lépjenek fel Jeruzsálem státuszának ügyében. Recep Tayyip Erdogan török elnök még kedden kijelentette, hogy Törökország Trump döntésének következményeként megszakíthatja diplomáciai kapcsolatait Izraellel.

MTI

trump2.jpg
 
A palesztinok mar Izrael kikialtasa ota nem foglalkoznak a realitasokkal, pedig az a nap amikor Ben Gurion megtette ezt a lepest 1948-ban mar regen volt.
Arrafele azota sincs beke.
Most az arab vilag felzudult.
Ez kinek jo?

Az arab világ túlnyomó többsége sajnos vallásos idiótákból áll. Nem úgy idióták hogy nyáladzó hülyék lennének, de oplyan értelemben igenis azok, hogy agymosottak, és megkockáztatom az állítást hogy arra hogy agymosottak legyenek, van már némi GENETIKAI azaz velük született hajlamuk is, mert generációk óta így élnek, és amelyikükben nem volt ilyen hajlam, az nem is lett agymosott, na most ha nem lett az 2 dolog történhetett vele: egyik hogy elköltözött valami normális országba, a másik hogy MEGÖLTÉK, s emiatt nem adhatta tovább a normális génjeit.

Tudom hogy ez amit írtam kissé fajelméletnek tűnik, de gonbdolkodjatok el azon az érdekes tényen, mióta van Európában tudományos és társadalmi fejlődés: nagyjából azóta, hogy végetértek a keresztesháborúk, ugye? Milyen érdekes... Márpedig szerintem akkor az történt, hogy a pápaság fanatizálta az európaiak jelentés részét. De nyilván csak azokat akikben volt hajlam hogy fogékonyak legyenek rá. Ezek több hullámban elmentek a Szentföldre harcolni, és hát tudjuk hogy a vége az lett hogy alig valaki téret vissza közülük, mert többségük meghalt (illetve mikroszkopikus arányban ott maradtak és beolvadtak a lakosságba). Ezek tehát Európában nem adták tovább a vallási őrültségre fogékonyságot teremtő génjeiket. Európa génkészlete tehát e szempontból „kitisztult”. Sajnos nem teljesen, egyáltalán nem... de annyira mégis, hogy megrendülhetett az egyházak hatalma, lehetővé téve a felvilágosodást és a tudományos meg a társadalmi fejlődést!
 
Az arab világ túlnyomó többsége sajnos vallásos idiótákból áll. Nem úgy idióták hogy nyáladzó hülyék lennének, de oplyan értelemben igenis azok, hogy agymosottak, és megkockáztatom az állítást hogy arra hogy agymosottak legyenek, van már némi GENETIKAI azaz velük született hajlamuk is, mert generációk óta így élnek, és amelyikükben nem volt ilyen hajlam, az nem is lett agymosott, na most ha nem lett az 2 dolog történhetett vele: egyik hogy elköltözött valami normális országba, a másik hogy MEGÖLTÉK, s emiatt nem adhatta tovább a normális génjeit.

Tudom hogy ez amit írtam kissé fajelméletnek tűnik, de gonbdolkodjatok el azon az érdekes tényen, mióta van Európában tudományos és társadalmi fejlődés: nagyjából azóta, hogy végetértek a keresztesháborúk, ugye? Milyen érdekes... Márpedig szerintem akkor az történt, hogy a pápaság fanatizálta az európaiak jelentés részét. De nyilván csak azokat akikben volt hajlam hogy fogékonyak legyenek rá. Ezek több hullámban elmentek a Szentföldre harcolni, és hát tudjuk hogy a vége az lett hogy alig valaki téret vissza közülük, mert többségük meghalt (illetve mikroszkopikus arányban ott maradtak és beolvadtak a lakosságba). Ezek tehát Európában nem adták tovább a vallási őrültségre fogékonyságot teremtő génjeiket. Európa génkészlete tehát e szempontból „kitisztult”. Sajnos nem teljesen, egyáltalán nem... de annyira mégis, hogy megrendülhetett az egyházak hatalma, lehetővé téve a felvilágosodást és a tudományos meg a társadalmi fejlődést!

Hat ehhez csak annyit, hogy az utolso kereszteshadjaratv valamikor 1270 korul indult.
Ebben az idoben alakult europaban a kozepkori inkvizicio, ami a 15. szazad korulig mukodott.
Ha csak ezt az egy doölgot tekintjuk, mar akkor is hibadzik az elmelet, pedig emellett meg sokminden tortent akkoriban amit nem lehet normalis dolognak tekinteni.
 
Soha olyan még nem volt a történelemben, hogy két fél közt egy harmadik békét tudott volna teremteni, azok akarata ellenére. Illetve, ennek egyetlen módja van: az egyik vagy mindkét háborúzó fél teljes kiirtása. Ha azonban ezt nem akarjuk, be kell látni békét csak ők maguk köthetnek, nem lehet rájuk erőltetni harmadik fél által.

Ezt tudjuk, látjuk a történelemből, de napjaink eseményeiből is. Az USA rengetegszer megpróbálta, SIKERTELENÜL. Most legutóbb Szíriában is becsődölt ilyen téren. Persze félre ne értsetek, a ruszkik ugyanúgy be fognak csődölni, hacsak azt nem teszik amit fentebb írtam: kiirtják valamelyik háborúzó felet!

Azaz, most Trump által az USA nem lett béketeremtő ez igaz, de nem is ez volt a célja. Mindössze elismerte képmutatás nélkül a nyilvánvaló igazságot, mondhatnám a de facto tényt.

De például tudsz olyan helyről ahol valódi béke van?
 
-
Egyébbként is miért hecceli Irán a Palesztinokat Izrael ellen, vagy más arab ország, nem elég nekik Mekka ahova "kötelezö" minden arabnak legalább egyszer az életében elzarándokolni busás költségek ellenében?
-
Ott van ez az IS, Irakban, Afghanisztánban tönkreteszik a müemlékeket, azzal is lehetne az idegenforgalmat növelni miért éppen Jeruzsalem csücskét nézték ki maguknak?

A jeruzsalemi sziklatemplom a mohamedan vilag egyik legszentebb helye.(Talan a 3 legszentebb hely)

Annak a pontnak a helyere epult, ahonnan Mohamed a menybe ment.
Ezen legfeljebb akkor valtoztathatunk, ha atirjuka tortenelmet, mar pedig ehhez itt a canadahunon nem mindig vagyunk kepesek :)
 
(bocs a kiegészítésért)
Jeruzsálemben 3 világvallásnak van szent helye.
Siratófal - zsidó
Szent Sír-templom - keresztény
Sziklamecset - mohamedán

Ernoe a moszlimokat hozta szoba, arra valaszoltam.
Konyvtarakat lehetne teleirni azzal, amit Jeruzsalem jelent a 3 nagy vallasnak.
Ez a vaos a Biblia egyik legfobb helyszine, de ez a zsidosag egyik szent helye is(persze az oszovetseg pont errol szol). Az teny hogy a Koran csak 2szer haromszor emliti, de Mohamed eleteben(es halalaban) nagyon fontos helyet foglalt el.

En azt hiszem, az hogy az USA elnoke Izrael fovarosanak ismerte el, az foleg politika. A napkban sokat tunodtem rajta mi az oka, es pro is es kontra is probaltam megkozeliteni magamnak a kerdest, de nem talaltam meggyozo valaszt.
A beket ez a lepes tuti nem szolgallja.
 
ha jól értettem a Hir tv én . A Magyar külképviselet is csomagol.költözködik .Most már lgalább tudom Mi okból volt itt az izraeli vezető
Az árú elkelt kilóra
 
A modernkori Izrael agresszív megalapítása eleve hiba volt. Ettől kezdve ez örökre egy puskaporos hordó marad, lehet ezzel bármit tenni. A térség számára a történet sokkal súlyosabb, mint Trianon volt nekünk.
 
A beket ez a lepes tuti nem szolgallja.
Vallási szólamokkal legkönnyebb az embereket irányítani, fanatizálni (Al-Kaida, Iszlám Állam). Most felháborodott az arab világ, egy gazember merényletekhez tucatnyi végrehajtót találhat. Az okozói szokás szerint mossák kezüket.
Ne lenne igazam!
 
ha jól értettem a Hir tv én . A Magyar külképviselet is csomagol.költözködik .Most már lgalább tudom Mi okból volt itt az izraeli vezető
Az árú elkelt kilóra
Szerintem ez meg nem egyertelmu.
Az teny, hogy budapest volt az ami az eu-ban megvetozta azt a hatarozatot amit Trump dontese ellen hoztak, de meg a konkret lepesekrol nem adtak ki nyilatkozatot.
A HIRtv is csak talalgat, nem konkret dolgokrol beszel.
Sok orszag amelyik elfogadja Trump donteset ugyanakkor jelezte, hogy csak Nyugat Jeruzsalemet hajlando Izrael fovarosanek tekinteni, es az ENSZ hatarozatot tartja mervadonak magara nezve.
Szoval ez meg nem eldontott dolog.
 
Vallási szólamokkal legkönnyebb az embereket irányítani, fanatizálni (Al-Kaida, Iszlám Állam). Most felháborodott az arab világ, egy gazember merényletekhez tucatnyi végrehajtót találhat. Az okozói szokás szerint mossák kezüket.
Ne lenne igazam!
Amerika az utobbi idoben nagyon furcsan politizal.
Nem tudok rajonni miert.
Irak elleni haboru, Afganisztan, stb...
Ugyan akkor Europara hagyja a menekultek kerdeset, ide kenyszeriti a terroristakat...
Mintha ez az egesz tudatos lenne
 
Tudom hogy ez amit írtam kissé fajelméletnek tűnik, de gonbdolkodjatok el azon az érdekes tényen, mióta van Európában tudományos és társadalmi fejlődés: nagyjából azóta, hogy végetértek a keresztesháborúk, ugye? Milyen érdekes... Ezek tehát Európában nem adták tovább a vallási őrültségre fogékonyságot teremtő génjeiket. Európa génkészlete tehát e szempontból „kitisztult”. Sajnos nem teljesen, egyáltalán nem... de annyira mégis, hogy megrendülhetett az egyházak hatalma, lehetővé téve a felvilágosodást és a tudományos meg a társadalmi fejlődést!
Valóban rasszista húrokat pengetsz, és meglehetősen dogmatikus módon, amely nem nagyon fér össze a felvilágosodás kritikai szellemével. Amúgy meg a felvilágosodásnak csak a szélsőséges irányzatai voltak egyház- és vallásellenesek. Nem tartom feltétlenül bölcs dolognak azt sem, ha kijátsszuk egymás ellen a tudományt és a vallást. Persze véget értek a keresztesháborúk, mit is csináltak volna a fene nagy szekularizálódás közepette, ugyanakkor a 20. századi genocídiumok és világháborúk a modern, racionális társadalom szüleményei! Nem puszta üzemzavarok a földi paradicsom felé menetelést vizionáló ráció működésében. A másodikat ráadásul épp a "kitisztult" génkészlet jegyében vívta az egyik fél, míg mások a társadalmi osztályok háborújában látták a megfelelő megoldást. Szóval olyan szörnyűséget hozott az újkori történelem, amelyekre az inkvizítorok is csak pillogtak volna. Arról nem is beszélve, hogy a prosperitására oly fene nagy büszke nyugat a haladást épp a világ nagyobbik fele erőforrásainak elvonása árán teremtette meg. Óriási szerepet vállalva a társadalmi igazságtalanságok és aránytalanságok kihordásában. Az ember indukálta klímaváltozással pedig esztelenül pusztítjuk a létfeltételeinket. De nem sorolom tovább a "puszta ész" árnyoldalait. Elég beszédes a történelem, csak épp nyitott szemmel kellene járni. Nemcsak Isten, de a tudomány is lehet vakhit tárgya.
 
"Ímé, én részegítő pohárrá teszem Jeruzsálemet minden körülte való népnek...
Azon a napon majd súlyos kővé teszem Jeruzsálemet minden nép számára: aki föl akarja emelni, mind megszakad bele, még ha összefog is ellene a föld minden népe." Zak. 12,2-3.

A 2400 éves prófécia szerint az utolsó nagy háború gyújtópontja Jeruzsálem lesz, és Izrael jön ki belőle győztesen. Remélem, most az egyszer a győztesek oldalán fogunk állni!

Az általad tisztelt Isten nézőpontjából az az Izrael, aki a prófécia írásakor létezett, ma mér nem létezik. Így vele kapcsolatos prófécia sem létezhet, legalábbis nem szó szerinti értelemben. Átvitt értelemben meg...hát ki tudja.
 
nem tudom ezt hogy kalkuláltad ki ... Izrael területe 22770 km2, csupán Erdélyé kb. ötször akkora. Azt se tudom mekkora altalajkincseket raboltak el az araboktól, mennyi gyárat, mekkora vasúthálózatot vesztettek az arabok.

Nem Trianont becsülöm le ne értsd félre. Igaz amit írtál, durva veszteségek voltak. De Trianon nem úgy nézett ki, hogy hirtelen meggyőzték az addig ott lakókat, hogy ezen túl jobb lesz nekik máshol élni. Igaz voltak erre törekvések, kényszerű betelepítések, de nem kellett hirtelen a lakosságnak kiköltözni és a magyar közösség köré nem húztak jó magas falat.
 
Nem Trianont becsülöm le ne értsd félre. Igaz amit írtál, durva veszteségek voltak. De Trianon nem úgy nézett ki, hogy hirtelen meggyőzték az addig ott lakókat, hogy ezen túl jobb lesz nekik máshol élni. Igaz voltak erre törekvések, kényszerű betelepítések, de nem kellett hirtelen a lakosságnak kiköltözni és a magyar közösség köré nem húztak jó magas falat.

Annak ami tortent legalabb annyira a kornyezo arab orszagok voltak az okai. A palesztinok szenvedo alanyok voltak, es azt nem Izrael okozta.

1947-ben az ENSZ ket allam letrejottet fogalmazta meg egy hatarozataban.
Izraelt es Palesztinat.
A gond az volt, hogy az arab orszagok nem ismertek el ezt a hatarozatot, es nem tamogattak azt, hogy a Palesztinek megalapitsak ezt az allamot azon a teruleten, mert ez a zsido allam elfogadasat is jelentettte volna.

Izrael aztan 1948-ban kikialtotta a megalakulasat, amit el is fogadott az ENSZ, ugyan ezt nem tettek - tehettek meg - a palasztinok.
A kornyezo arab allamok azzal biztattak a palesztineket hogy Izraelt visszazavarjak a tengerbe, de ez nem igazan jott ossze nekik. 1973-ban a Jom Kippuri haboruban egy hajszalon mult, de az Izraelliek a Golanon vegul csak megallitottak az arab legiot, es megnyertek azt a haborut is( mint a megelozo harmat)
 
(bocs a kiegészítésért)
Jeruzsálemben 3 világvallásnak van szent helye.
Siratófal - zsidó
Szent Sír-templom - keresztény
Sziklamecset - mohamedán
Szerintem nem a mecsettel, a sir-templommal van baj hanem a fövárossal.
A "három király" sirja a Kölni domban van, most tegyük ezt a várost az Orient fövárosává?
 
nem tudom ezt hogy kalkuláltad ki ... Izrael területe 22770 km2, csupán Erdélyé kb. ötször akkora. Azt se tudom mekkora altalajkincseket raboltak el az araboktól, mennyi gyárat, mekkora vasúthálózatot vesztettek az arabok.
VETTEK gondolom erted a rabol es a VETT kozti kulonbseget
ha nem elmagyarazhatom
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Másik kis kedvencem !
Dittike2009 wrote on Árcs206's profile.
Szia!

Eltudnád nekünk küldeni a full blast 3 testjeit?

kÖSZÖNÖM
László Ferenc wrote on midi nyalánkság's profile.
2020 topik 160 oldal
Mészáros B. Tamás wrote on Ivan Szorokov's profile.
Szia
Valóban kihagytam a listából. Majd javítom.
Ha be tudod szkennelni a hiányzó novellát, akkor megcsinálom.
Köszönöm.
Sziasztok! Tudnátok segíteni? 7.osztály Gondolkodni jó tankönyv megoldások keresem Köszönöm előre is a segítséget. Felmérő megoldásokat találtam, tlk kellene

Statisztikák

Témák
36,992
Üzenet
4,514,878
Tagok
597,635
Legújabb tagunk
Nyomi teso
Oldal tetejére