Az USA Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának

A hírt Donald Trump jelentette be szerdán Washingtonban – az amerikai elnök, egyúttal közölte, hogy az amerikai nagykövetséget átköltöztetik Tel-Avivból Jeruzsálembe.

Az amerikai elnök előző nap már tájékoztatta a nagykövetség átköltöztetésének tervéről Mahmúd Abbászt, a Palesztin Hatóság elnökét, aki figyelmeztette Trumpot, hogy a lépésnek veszélyes következményei lesznek. Számos arab és európai ország már előzetesen tiltakozását, illetve aggodalmát fejezte ki az amerikai döntés miatt.

Jordánia pedig soros elnökként az Arab Liga, továbbá az Iszlám Együttműködés Szervezete (OIC) rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezte.

Az USA elkötelezett a közel-keleti béke megteremtése mellett

Donald Trump úgy fogadkozott, hogy mindent megtesz a béke megteremtése érdekében az izraeliek és a palesztinok között.

Az amerikai elnök közölte, hogy “természetesen lesznek nézeteltérések és ellentétek”, miután bejelentette, hogy az Egyesült Államok Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának, és oda költöztetik át az amerikai nagykövetséget. “Biztosak vagyunk azonban abban, hogy végül – ahogyan orvosoljuk ezeket az ellentéteket – elérkezünk a nagyobb megértéshez és együttműködéshez” – hangoztatta Trump. Leszögezte, hogy Jeruzsálemnek mindhárom nagy vallás – a zsidóság, a kereszténység és az iszlám – szent helyévé kell maradnia.
Trump hozzátette: arra utasította a külügyminisztériumot, hogy készítse el a nagykövetség átköltöztetésének tervét Tel-Avivből Jeruzsálembe.

„Régóta esedékes volt Jeruzsálem elismerése”

Donald Trump amerikai elnök szerint már régóta esedékes volt, hogy Washington elismerje Jeruzsálemet Izrael fővárosává, és oda költöztesse a nagykövetségét. A Fehér Házban szerdán mondott beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy több elődje fontos kampányígéretévé tette ezt, de megválasztása után nem hozta meg a döntést.

“Én megteszem” – mondta Donald Trump. Az amerikai elnök nyugalomra szólított, és reményét fejezte ki, hogy döntése után a mérsékelt hangok felülkerekednek a gyűlölet hangjain. Hozzátette, hogy Mike Pence alelnök az elkövetkező napokban a Közel-Keletre látogat. Az amerikai elnök felszólított a világ többi országát, hogy Jeruzsálem fővárosként történő elismerésével kövessék az Egyesült Államok példáját.

Az Egyesült Államokban az Izrael-barát politikusok régóta próbálják elérni, hogy Washington áthelyezze nagykövetségét Tel-Avivből Jeruzsálembe. Donald Trump pedig ezt írásba foglalt választási ígéretté tette 2016-ban. Várhatóan sok konzervatív és evangéliumi keresztény támogatója elégedetten fogadja majd döntését. Közülük sokan támogatják Izrael ezzel kapcsolatos politikai igényének elismerését. Egyes hírek szerint Mike Pence alelnök és David Friedman, az Egyesült Államok Trump által kinevezett izraeli nagykövete is komoly erőfeszítéseket tett a nagykövetség áthelyezéséért és Jeruzsálem elismeréséért Izrael fővárosaként.

Jeruzsálem a szent városa mindhárom nagy monoteista vallásnak: a judaizmusnak, a kereszténységnek és az iszlámnak. Mindhárom vallás fontos szent helyeinek ad otthont. Izrael kormánya Jeruzsálem egészét egységes és oszthatatlan fővárosának tekinti, de ezt a nemzetközi közösség nem ismeri el. A palesztinok ráadásul – az Izrael által 1967-ben megszállt, majd később bekebelezett – Kelet-Jeruzsálemet tennék meg leendő államuk fővárosának.

Netanjahu: Trump bejelentése történelmi jelentőségű

Történelmi jelentőségű Donald Trump amerikai elnök szerdai bejelentése Jeruzsálem elismeréséről Izrael fővárosának és az amerikai nagykövetség Tel-Avivból történő áthelyezéséről – hangsúlyozta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök egy előre rögzített videóüzenetében. Mint mondta, ez fontos lépés a béke irányába. Netanjahu kiemelte: Jeruzsálem elismerését Izrael fővárosának a palesztinokkal kötendő békemegállapodásnak is tartalmaznia kell.

K_EPA20171022015-e1512586719908.jpg

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök (Fotó: MTI/EPA pool/Ronen Zvulun)

“Trump bejelentése segíti a békét, és mindenkit a valóság talajához köt”- vélekedett az izraeli miniszterelnök az amerikai elnök beszéde után. “Nincs olyan béke, amely ne tartalmazná Jeruzsálemet Izrael állam fővárosként”- tette hozzá Trumpot köszöntő szavaihoz.

Reuven Rivlin államelnök Izrael hetvenedik születésnapjára adott csodálatos ajándéknak nevezte az amerikai elnöki bejelentést, és köszönetet mondott Trumpnak. “A jubileum, a város újraegyesítésének ötvenedik évfordulója után eljött az ideje, hogy nyugalom legyen Jeruzsálemben, és hogy a remény virágzását lássák Izrael fővárosában, azon a helyen, ahová a világ minden tájáról jönnek a zarándokok” – tette hozzá. “Jeruzsálem Izrael fővárosaként való elismerése és a nagykövetségek áttelepítése a városba a zsidó nép jogának elismerését jelenti ehhez a földhözés egyben és mérföldkő a békéhez vezető úton” – fogalmazott Rivlin.

K_EPA20131023011-e1512591776823.jpg

Nir Barkat, jeruzsálemi polgármester (Fotó: MTI/EPA/Abir Sultan)

Jeruzsálem polgármestere, Nir Barkat is dicséretesnek nevezte Donald Trump amerikai elnök lépését. “Ez a történelmi nyilatkozat egyértelmű üzenetet küld az egész világnak, hogy az Egyesült Államok a zsidó nép és Izrael mellett áll” – mondta Barkat. “Nem félünk a fenyegetéstől” – nyilatkozta Gilád Erdan belbiztonsági miniszter. “A biztonsági erok és az izraeli rendorség felkészült minden lehetséges eseményre”- tette hozzá.

“Jeruzsálem évezredek óta a zsidó nép szimbóluma” – mondta Avi Gabaj, az ellenzéki Munkapárt elnöke. “Örülök, hogy Izrael fennállása hetvenedik évfordulóján fontos barátunk, az Egyesült Államok elismeri Jeruzsálemet fővárosunknak, és felkészül a nagykövetség átadására” – hangsúlyozta. Ezzel szemben a Békét most mozgalom a béke kilátásait romboló, egyoldalú lépésnek nevezte Donald Trump szerdai bejelentését.

Abbász elítélte Trump döntését

A palesztin elnök kijelentette: Trump döntése egyenlő azzal, hogy az Egyesült Államok lemond a közel-keleti békefolyamatban játszott közvetítői szerepéről. Abbász kijelentette azt is, hogy Jeruzsálem “a palesztin állam örök fővárosa”. A Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) szerint Donald Trump döntése lerombolta az izraeli-palesztin válság kétállami, Izrael mellett egy független palesztin állam létezését előirányzó megoldását – jelentette ki Száeb Erakat, a PFSZ főtitkára.

Donald Trump döntésével egyúttal az Egyesült Államok is elvesztette a hitelét, hogy szerepet játszhasson bármilyen békefolyamatban – tette hozzá újságírók előtt Erakat. A Hamász palesztin iszlamista szervezet vezetője, Ismail Haníje közleményében elítélte Trump döntését, és azzal vádolta meg, hogy semmibe vette a palesztinok érzelmeit. Hangsúlyozta, hogy az amerikai elnök döntése, hogy Jeruzsálemet ismeri el a megszállók fővárosának, “semmit sem változtat a történelmen és a földrajzon”.

K_EPA20170920200-e1512590188599.jpg

Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke (Fotó: MTI/EPA/Justin Lane)

“A palesztin nép tudja, hogyan adjon megfelelő választ érzelmeik és szent helyeik lealacsonyítására” – tette hozzá. Ismail Raduan, a Hamasz egyik magas rangú vezetője szerint Trump az amerikai érdekekért “megnyitotta a pokol kapuját”. Raduan felszólította az arab és moszlim országokat, hogy “szakítsák meg a gazdasági és politikai kapcsolatokat” az amerikai nagykövetségekkel, és utasítsák ki az amerikai nagyköveteket. Egy másik Hamász-vezető, Száleh el-Bardávil szerint Trump döntése “nagyszabású népfelkeléshez vezet, az ellenállás felperzseli majd a földet, és levágja mindenkinek a kezét, aki Jeruzsálemhez és a szent helyeihez akar nyúlni”.

Az Iszlám Dzsihád nevű palesztin szervezet egyik vezetője, Háled el-Bats közölte: a lépés az Egyesült Államok Izrael elleni elfogultságáról tanúskodik, és “a békefolyamat csődjét jelenti”. Mohammed Dahlán veterán palesztin politikus röviddel a Trump-beszéd előtt kijelentette, hogy a palesztinoknak be kell szüntetniük az Izraellel való biztonsági együttműködést. ”Vonuljanak ki az Izraellel való képtelen és véget nem érő tárgyalásokról, miután megszegték a Jeruzsálem státusa sérthetetlenségének az elvét” – tette hozzá Dahlán, a Mahmúd Abbász vezette Fatah párt központi bizottságának tagja, aki szerint véget kell vetni minden egyeztetésnek, különösképp a biztonsági együttműködésnek Izraellel és az Egyesült Államokkal.

Irán határozottan elítéli az Egyesült Államok döntését

Washington lépése nemzetközi határozatokat sért – emelte ki a közlemény. Haszan Róháni iráni elnök illegálisnak nevezte az amerikai nagykövetség áthelyezését, amely szerinte a Közel-Kelet további destabilizálásával jár. Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője sürgette a muszlim világot, egységesen álljanak ki az Egyesült Államok “összeesküvése” ellen.

K_EPA20170410049-e1512581666618.jpg

Haszan Róháni iráni elnök (Fotó: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh)

Palesztina a legfontosabb politikai ügy a muszlim közösség számára, és mindenkinek kötelessége, hogy erőfeszítést tegyen szabadságáért és megmentéséért – idézte Hameneit a Press TV angol nyelvű iráni állami tévécsatorna. Az ajatolláh úgy fogalmazott: az “ellenség” terve, hogy elismerje Jeruzsálemet Izrael “fővárosának”, hozzá nem értéséből és kétségbe eséséből fakad. Hamenei a nap folyamán azt mondta, az Egyesült Államok megpróbálja megingatni a térségbeli helyzetet és háborút akar kirobbantani Izrael biztonságának védelmében.

Muhammad bin Abdul Rahman ász-Száni sejk katari külügyminiszter közleményében a feszültség veszélyes kiterjesztésének és halálos ítéletnek nevezte Donald Trump amerikai elnök döntését mindazok számára, akik békére törekszenek. A külügyi tárca korábban a Twitteren közölte azt is, hogy Tamím bin Hamad asz-Száni katari emír komoly következményekre figyelmeztetette Trumpot telefonbeszélgetésük alkalmával.

PFSZ: Trump döntése „lerombolta” a kétállami megoldást

A Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) szerint Donald Trump amerikai elnök azon döntése, hogy Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának, lerombolta az izraeli-palesztin válság kétállami, Izrael mellett egy független palesztin állam létezését előirányzó megoldását, míg a Hamász palesztin iszlamista szervezet szerint Trump az amerikai érdekekért “megnyitotta a pokol kapuját”.

Mohammed Dahlán veterán palesztin politikus röviddel a Trump-beszéd előtt a Reuters brit hírügynökségnek kijelentette, hogy a palesztinoknak el kell utasítaniuk a jövőbeli béketárgyalásokat és be kell szüntetniük az Izraellel való biztonsági együttműködést.

Macron: Franciaország nem támogatja Trump egyoldalúan hozott döntését

“Ez egy sajnálatos döntés, amelyet Franciaország nem támogat, és amely szembemegy a nemzetközi joggal” – mondta szerdán Algírban a francia elnök, aki egynapos látogatáson tartózkodik az algériai fővárosban. Emlékeztetett arra, hogy ezt kedden személyesen is elmondta Donald Trump amerikai elnöknek telefonon.

06367038.jpg

Emmanuel Macron, francia elnök (Fotó: EPA/YOAN VALAT)

A francia elnök jelezte, mindent megtesz, hogy megerősítse a békét a régióban, és mindenkit arra kért, hogy “minden áron kerüljék el az erőszakot” és a párbeszédet helyezzék előtérbe.

ENSZ-főtitkár: Csakis közvetlen tárgyalásokon lehet rendezni a státuszt

“Minden tőlem telhetőt megteszek azért, hogy támogassam az izraeli és palesztin vezetőket annak érdekében, hogy visszatérjenek az érdemi tárgyalásokhoz” – mondta António Guterres ENSZ-főtitkár az ENSZ Biztonsági Tanácsának New York-i épületében megjelent újságíróknak tett rövid nyilatkozatában.

“Ebben a nagyon is aggasztó pillanatban világossá akarom tenni: nincsen alternatíva a kétállami megoldásra, nincsen B-terv” – jelentette ki az ENSZ-főtitkár. “Mindig is felszólaltam minden olyan egyoldalú intézkedés ellen, amely veszélyeztetné a kilátást az izraeliek és palesztinok közötti békére” – tette hozzá. Az amerikai elnök szerdán Washingtonban bejelentette: az Egyesült Államok Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának. Trump egyúttal közölte, hogy átköltöztetik az amerikai nagykövetséget Tel-Avivból Jeruzsálembe.

K_EPA20170919075-e1512590890449.jpg

Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára (Fotó: MTI/EPA/Justin Lane)

“Meg vagyok róla győződve, hogy eljött az ideje Jeruzsálem elismerésének Izrael fővárosává” – mondta Trump. Az amerikai államfő ugyanakkor leszögezte, hogy az Egyesült Államok továbbra is “mélyen elkötelezett” a közel-keleti béke megteremtése mellett, és fogadkozott, hogy minden tőle telhetőt megtesz a béke megteremtése érdekében az izraeliek és a palesztinok között. Hangsúlyozta továbbá, hogy a tartós békemegállapodás részeként támogatni fogja a kétállami megoldást (vagyis Izrael mellett egy független palesztin állam létrejöttét), és olyan békemegállapodást akar, amely mindkét fél számára elfogadható.

Ankara elítéli Trump bejelentését

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter Twitter-bejegyzésében Trump lépését felelőtlennek minősítette. Recep Tayyip Erdogan török elnök még kedden kijelentette, hogy Törökország Trump döntésének következményeként megszakíthatja diplomáciai kapcsolatait Izraellel.

Egyúttal hangsúlyozta: “a döntés a nemzetközi jog és a vonatkozó ENSZ-határozatok nyílt megsértése”. A török külügyminisztérium közleményében azt írta, hogy – “miként arra korábban több ENSZ-határozat rámutatott” – a palesztinok ügyének megoldása csak egy olyan független és szuverén palesztin állam kialakítása révén lehetséges, amelynek fővárosa Kelet-Jeruzsálem. A tárca nyomatékosította: elfogadhatatlan, hogy az Amerikai Egyesült Államok, amely az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagja, figyelmen kívül hagyja ezt. Hozzátették: “a palesztinok függetlenné válása történelmi, lelkiismereti és emberi kötelezettség”. “A szerdai döntés a béke alapja teljes elpusztításának kockázatát hordozza magában” – fogalmazott a közlemény.

K_EPA20170308102-e1512587242844.jpg

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter (Fotó: MTI/EPA/Felipe Trueba)

A török külügyminisztérium egyúttal arra szólította fel az amerikai vezetést, hogy vizsgálja felül “a rendkívül negatív következményekkel járó döntést” és tartózkodjon az olyan “meggondolatlan” lépésektől, amelyek Jeruzsálem multikulturális identitásának és történelmi státuszának kárt okoznak. Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő szintén a Twitteren reagált Trump szerdai bejelentésre és jogtalannak nevezte azt. “Az egész világnak el kell utasítania a döntést és a palesztin nép oldalán kell állást foglalnia” – hangoztatta.

Kalin egy, a nap folyamán korábban tartott sajtótájékoztatóján bejelentette: Isztambulban ülésezik jövő szerdán az Iszlám Együttműködés Szervezete (OIC), mivel Ankara szorgalmazza, hogy a muzulmán országok közösen lépjenek fel Jeruzsálem státuszának ügyében. Recep Tayyip Erdogan török elnök még kedden kijelentette, hogy Törökország Trump döntésének következményeként megszakíthatja diplomáciai kapcsolatait Izraellel.

MTI

trump2.jpg
 
"Ímé, én részegítő pohárrá teszem Jeruzsálemet minden körülte való népnek...
Azon a napon majd súlyos kővé teszem Jeruzsálemet minden nép számára: aki föl akarja emelni, mind megszakad bele, még ha összefog is ellene a föld minden népe." Zak. 12,2-3.

A 2400 éves prófécia szerint az utolsó nagy háború gyújtópontja Jeruzsálem lesz, és Izrael jön ki belőle győztesen. Remélem, most az egyszer a győztesek oldalán fogunk állni!
 
Utoljára módosítva:
Az amerika vállasztási rendszer Teljes csödje ez a nanus Puskapotos hordón dohányzik.Az UN le lehet bontani Semit sem ér Az ott hozott határott határozatora Az USA magasról
A 67 határok visszaállitása.
 
Öszintén mondva én ezt nem értem. En éltem már különbözö országban számos nagy városban, fövárosban, amit nem az öseim alapitottak és mégis jol éreztem magamat ott, mégis visszatérek oda, a szivembe hordom öket.
-
Egy pici országnak közigazgatásilag kell egységesnek lenni, ha minden körtefa egy uj államhatárt jelent akkor ott csak probléma van, nem müködik semmi. Izrael az egyik legrégibb állam, az egyik legrégibb kulturával amit megkell örizni.
-
En nem gondolkodom "szentekben" de hogy nézne ki ha az Egyptomi piramisokat körbeépitenénk felhökarcoloval. Jeruzsalem a sok funktioja melett egy "szabadtéri muzeum" maradjon a zsido kultura öröksége.
-
Igazán elkéne már utazzak oda, hogy elvarázsolhasson engem is ez a város. Sajnos még nem jártam ott. A problémát egészen biztos nem a turisták vagy az ott dolgozo Palesztinok okozzák, hanem a mérhetetlen butaság amivel néhányan azt képzelik tönkre kell tenni a másikat. Attol ök sem lesznek gazdagabbak.
-

-
Egyébbként is miért hecceli Irán a Palesztinokat Izrael ellen, vagy más arab ország, nem elég nekik Mekka ahova "kötelezö" minden arabnak legalább egyszer az életében elzarándokolni busás költségek ellenében?
-
Ott van ez az IS, Irakban, Afghanisztánban tönkreteszik a müemlékeket, azzal is lehetne az idegenforgalmat növelni miért éppen Jeruzsalem csücskét nézték ki maguknak?
 
Vleményem az, hogy most Trump KIVÉTELESEN olyasmit tett amivel maximálisan egyetértek!

Emlékszem, már pendelyes gyerekként is rémségesen meglepett amikor megtudtam, hogy Izrael fővárosa nem Jeruzsálem. Logikátlannak éreztem. Teljesen NYILVÁNVALÓ volt a szememben - most is az - hogy annak kéne lennie.

Véleményem az - annak ellenére mondom ezt hogy hitetlen vagyok - hogy Jeruzsálem a zsidóké, épp azon elv alapján aminthogy pedig Mekka a muszlimoké, Róma pedig a keresztényeké!

Mit szólnának a muszlimok, ha hirtelen zsidók vagy keresztények vagy akár buddhisták bevonulnának Mekkába és elfoglalnák az egyik felét, mondván hogy az kell legyen az ő valamiféle miniállamuk fővárosa majd a jövőben?!

Jeruzsálem a zsidóké a szememben és kész, és még azt is helytelenítem hogy valamiféle muszlim akárkik adjanak őrséget a mecset körül. Semmi közük hozzá, engem az se zavarna ha lebontanák, elvégre a zsidó templom volt ott korábban, elég pofátlanság volt az akkori muszlimoktól hogy direkt oda építették, teljesen nyilvánvaló hogy ezzel szándékosan akarták megalázni az akkori zsidókat!

Persze hogy lebontják-e, a zsidók döntése, igazából engem nem is érdekel a kérdés túlzottan, csak azt akartam ezzel kiemelni mennyire teljes mértékben Izrael oldalán állok e kérdésben. Az olyan szövegek hogy mennyi kultúra közös szent városa meg minden, szintén hidegen hagy mert attól hogy egységesen és teljesen és elismerten izraeli közigazgatás alá kerül, még megtehetik a zsidók hogy engednek oda látogatókat, ez bevételt is generálna nekik tehát érdekük is, nyilván persze csak ha azok a látogatók tisztességesen viselkednek.

Békefolyamat meg?! Ne röhögtessetek, olyan eddig se volt ott, csak szavakban, sőt gyakran szavakban se!

Egyvalamit azért még ideírok. Bár egyetértek Trump e döntésével, nem kell elájulni tőle hogy ő milyen remek fickó ezért. Neki ez fontos volt, mert így erősíthette Izrael helyzetét arrafelé, miután az USA oly látványosan elvesztette a háborút Szíriában. Nem az IS -sel szemben vesztette el hanem az oroszokkal és Iránnal szemben... Sőt, részben a törökökkel szemben is hiába NATO tagok. Mert végül ott az lett amit a ruszkik akartak...

Így Trump feledtetheti hogy milyen képmutatóan és aljasul cserbenhagyta korábbi kurd szövetségeseit...

Így eltereli a figyelmet arról, hogy szorul a nyaka körül a hurok, az ügyész vizsgálódásai miatt...

Így szavazatokat szerezhet a következő választásokra az USA-ban élő evangéliumi keresztények, zsidók és konzervatívok köréből.

És végre ideje volt már de nagyon, hogy beváltson valamit a választási ígéreteiből is.

Emiatt tette, nem amiatt mert ő olyan drága jó lélek.

De ettől még kivételesen egyetértek vele, én is megléptem volna ezt ha én vagyok az elnök.

Különben meg, a muszlimok ezt maguknak köszönhetik. Generációk óta megegyezhettek volna Izraellel, nem tették, mindent akartak, kompromisszumkészség pedig nem volt bennük. És így legalább azt is megmutatta az USA, hogy nem lehet büntetlenül porig alázni és packázni vele. (mármint az USA-val).
 
"...boldogok akik békét teremtenek mert ők isten fiainak neveztetnek" irta anno Mate.

Azt gondolom Trump elnok nem boldog.
 
"...boldogok akik békét teremtenek mert ők isten fiainak neveztetnek" irta anno Mate.

Azt gondolom Trump elnok nem boldog.

Lehet amúgy hogy ez a lépés hogy elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának, hosszú távon igenis hozzájárul a békéhez!

Rövid távon persze biztosan nem, sőt. De hosszú távon, mert végre egyértelműsíti a helyzetet. Úgy például, hogy a palesztínek nem ringatják majd magukat hiú álmokban, megvalósíthatatlan célokat kergetve, és így inkább arra törekednek majd hogy valami olyasmit érjenek el ami a realitásokon belül van.
 
...es beketeremtonek sem
Soha olyan még nem volt a történelemben, hogy két fél közt egy harmadik békét tudott volna teremteni, azok akarata ellenére. Illetve, ennek egyetlen módja van: az egyik vagy mindkét háborúzó fél teljes kiirtása. Ha azonban ezt nem akarjuk, be kell látni békét csak ők maguk köthetnek, nem lehet rájuk erőltetni harmadik fél által.

Ezt tudjuk, látjuk a történelemből, de napjaink eseményeiből is. Az USA rengetegszer megpróbálta, SIKERTELENÜL. Most legutóbb Szíriában is becsődölt ilyen téren. Persze félre ne értsetek, a ruszkik ugyanúgy be fognak csődölni, hacsak azt nem teszik amit fentebb írtam: kiirtják valamelyik háborúzó felet!

Azaz, most Trump által az USA nem lett béketeremtő ez igaz, de nem is ez volt a célja. Mindössze elismerte képmutatás nélkül a nyilvánvaló igazságot, mondhatnám a de facto tényt.
 
A palesztinok mar Izrael kikialtasa ota nem foglalkoznak a realitasokkal, pedig az a nap amikor Ben Gurion megtette ezt a lepest 1948-ban mar regen volt.
Arrafele azota sincs beke.
Most az arab vilag felzudult.
Ez kinek jo?
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

petrucy wrote on sizsu's profile.
Megtisztelve érzem magam a követés bejelölése miatt.-))
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönömszépen a legújjab fordítást !
A "friss üzenetek + napok óta nem jelennek meg,hibát jelez
vorosmart wrote on DeeYoo's profile.
Köszönöm szépen a fordítást.

Statisztikák

Témák
38,094
Üzenet
4,794,590
Tagok
615,326
Legújabb tagunk
redbaron77
Oldal tetejére