Az USA súlyos biztonsági rést fedezett fel a magyar útlevelek kiadásában

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2018 Május 11.

Melitta - 2018 Május 11, 04:16
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Az amerikai belbiztonsági minisztérium szerint közel 700 külföldi jutott csalás útján magyar útlevélhez, amivel megnyílt előttük az út az Egyesült Államokba, derül ki a magyar Direkt36 és a Washington Post közös oknyomozásából.

  Az amerikai belbiztonsági minisztérium (Department of Homeland Security – DHS) munkatársai tavaly figyeltek fel arra, hogy egy az Interpol által útlevélcsalásért körözött férfi magyar papírokkal akart az Egyesült Államokba utazni. A férfi csalással szerezte a magyar papírokat is. Amikor az amerikaiak konzultáltak a magyar hatóságokkal, kiderült, hogy nem elszigetelt esetről van szó: komoly biztonsági rés van a magyar határőrizeti rendszerben.


  Magyarország 2008 óta tagja az amerikai vízummentességi programnak. Akiknek magyar útlevele van, azok egy előzetes online regisztráció után különösebb kötöttségek nélkül utazhatnak az Egyesült Államokba.

  Az amerikai belbiztonsági minisztérium információi szerint a 700 csalással szerzett útlevél birtokosa közül legalább 65-en bejutottak az Egyesült Államokba, és a tavalyi októberi állás szerint 30-an továbbra is ott tartózkodtak, miközben az amerikai hatóságok próbálták megtalálni és kitoloncolni őket.

  Az amerikai kormány emiatt tavaly októberben ideiglenesre változtatta Magyarország státuszát a vízummentességi programban. Idén áprilisban pedig a DHS munkatársai Budapestre utaztak, és egyértelművé tették a magyar kormány számára, hogy ha nem oldják meg a problémát, akkor Magyarország ki fog kerülni a vízummentességi programból, derül ki a Direkt36 és a Washington Post közös oknyomozásából.

  A problémát az a 2010-ben elfogadott törvény okozhatja, amely alapján egyszerűsített módon juthatnak állampolgársághoz (és magyar útlevélhez) a határon túl élő magyarok. Nekik ehhez nem is kell Magyarországra költözniük. A honosítást azok kérhetik, akiknek ősei 1918 vagy 1945 előtt magyar állampolgárok voltak, vagy vélelmezik magyarországi származásukat. Az állampolgárság feltételeként szabták ki még emellett, hogy a kérelmező beszéljen magyarul, illetve ne jelentsen veszélyt a nemzet- és közbiztonságra.

  Korábbi cikkünkban mi is írtunk arról, hogy ukránok és oroszok tömegesen juthattak magyar állampolgársághoz úgy, hogy nem is voltak magyar őseik. Ők hamis papírokkal és magyar tisztviselők megvesztegetésével kaphatták meg a magyar papírokat. Az útlevél megszerzéséhez magyar felmenőkkel rendelkező emberek iratait használták fel. Így olyan hivatalos dokumentumhoz jutottak a csalók, amely valaki másnak a nevére szólt, de a vásárlónak a fényképe szerepelt benne.

  Stewart Baker, a DHS korábbi magas rangú tisztviselője, aki az európai és közel-keleti fenyegetésekért felelt a minisztériumban a Washington Postnak azt mondta: „a legnyilvánvalóbb kockázat az, hogy olyan emberek jönnek az Egyesült Államokba, akik valamilyen okból szükségesnek tartják, hogy elrejtsék a valódi személyazonosságukat”. Ezt leggyakrabban drogcsempészet, szervezett bűnözés vagy illegális bevándorlás miatt csinálják, de félő, hogy ezt a biztonsági rést terroristák vagy orosz kémek is kihasználhatják.

  [​IMG]
  Fotó: Pénzjegynyomda / MTI
  A magyar kormány a Direkt36 kérdéseire csak annyit válaszolt, hogy „az amerikai Belbiztonsági Minisztérium és a magyar Belügyminisztérium között folyamatos az egyeztetés, az adatok pontosítása”. Tyler Houlton, a z amerikai belbiztonsági minisztérium sajtótitkára azt mondta: nagyon komolyan veszik a vízummentességi programot, és szorosan együttműködnek a szövetségeseikkel a további sikeresség érdekében.

  Pintér Sándor belügyminiszter tavaly egy ellenzéki képviselő kérdésére azt válaszolta, hogy 55 büntetőeljárás indult állampolgársági csalás ügyében. Az amerikaiak többször sürgették, hogy a magyar hatóságok szüntessék meg a csalás lehetőségét. A Direkt36 forrásai szerint idén áprilisban Budapestre jött a DHS küldöttsége, és "elég egyértelmű és erős üzenetként megfogalmazták, hogy a magyaroknak rendbe kell rakni az útlevél-rendszerüket”. Az amerikaiak közölték azt is, hogy „ha nem hozzák rendbe a rendszert, akkor Magyarország kikerülhet a vízummentességi programból”.

  Joób Sándor
   
  advocatus_diaboli és Ernoe kedveli ezt.

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2018 Május 11.

  1. Georgina Bojana
   Georgina Bojana
   *
   Szééééép.... Újabb folt a magyar becsületen... Csak tudnám, hogy miért veszi fel a fizetését Pintér Sándor és az ő "megbízható" csapata, ha ezt képtelen megszünteti, a meglévő problémát megoldani? No ja, hát persze, ő is a csókosok stábjába tartozik. Kifogásolható munkáért, magas bér(???!) No igen, vannak fizetések, melyeket nem a munkáért, de a hallgatásért osztogatnak.
   May113 kedveli ezt.
  2. Melitta
  3. orion-köd
   orion-köd
   Nyílvánvalóan probléma, de ezt inkább a magyar hatóságoknak kell kideríteni.
   Hasonló, de sokkal súlyosabb probléma volt ennél 2015 késő nyarán, mikor nem 700 hanem több 10.000 ember próbált bejutni Magyarországra, úgy hogy még útlevelük sem volt.
   Libusch, sok és cdurmol kedveli ezt.
  4. Ernoe
   Ernoe
   Valoszinü azokra gondosz akik átakartak utazni Magyarországon? Az átutazni akarok nem ártottak a magyar gazdaságnak.
   Ezzel ellentétben az ukrán és román határon állandoan csempésznek cigarettát és más árut ami valoban árt a magyaroknak.
   -
   Valojában csak azért nem jelentkeztek mert embertelenül bánt a kormány velük, nem volt hajlando megvizsgálni a kérelmüket.
   -
   De hol volt a magyar "elháritás" amikor 71 embert megfujtottak egy hütökocsiba?
   -
   [​IMG]
   -
   Nem gyözöm neked mutogatni ezt a diagrammot.
   Kezdetben szállingoztak a migrátioban levök, mig a kerités bejelentése és épitése meggyorsitotta a menetet.
   Valojában a magyar kormány hibás a katasztrofáért, a menekülthullámért.

   -
   Az EU-megmondta nyiltan, hogy nem akarunk keritést.
   Most kidobtatok 880 millio eurot egy keritésre ami a világürböl is láthato.
   A magyar-gárda tagjai most állami alkalmazottak, "határ-vadászok" lettek nem utonálok.
   Ki tudja menyibe kerül évente a gerebjézés a drotkerités körül.
   Ki tudja mekkora kárt okoz, hogy a "biosphera" levan zárva, hány állat akad fenn a keritésen de erre a buta politikusok nem is gondolnak.
   -
   Utoljára módosítva: 2018 Május 11
   Patalenszki Krisztina és May113 kedveli ezt.
  5. sok
   sok
   Ez kb. 700 sok vagy elenyésző? Vagy egymillióan kapták visza az állampolgárságot, szóval az arány 700 : 1 .000.000 még egy ezrelék sincs.

   Az azért megnyugtató, hogy Washingtonban meg tudják állapítani, hogy valaki csalással jut útlevélhez vagy nem. Vajon, hogy csinálják?
  6. sok
   sok
   Pont ott ahol az osztrák kollégák ... az embercsempészbanda hanyadik transportja volt Ausztrián keresztül? vagy ahol a német hírszerzők, akik nem értesítették Merkelt, hogyan hányan indultak útnak Görögországból, Németország felé ... ha legalább bekapcsolja a tévét akkor is informálódhatott volna.
   setni, Libusch és cdurmol kedveli ezt.
  7. gumelig
   gumelig
   Azonnal másra mutogattok. :D
   tornando és Ernoe kedveli ezt.
  8. sok
   sok
   Valóban, rettenetesen kíváncsi vagyok, hogyan állapíthatják meg Washingtonban, hogy egy útlevéhez csalás útján jutottak? Szerintem elárulhatnák a titkot más államoknak is.
   Tehát nem az útlevél érvényességével, eredetiségével van probléma, szó sincs hamisításról.
   orion-köd és cdurmol kedveli ezt.
  9. Ernoe
   Ernoe
   A szám 700 azt jelenti, hogy enyit kaptak el.
   Erdekes, hogy ha egy bevándorlási háttérrel rendelkezö egy büncselekményt követ el nyugaton akkor nem jut eszedbe, hogy az abszolut számokta relativ számokká alakitsad át.
   -
   Az USA-ba menö repülök utasait többnyire intelligens biztonsági emberek ellenörzik.
   Kedvesen, szép nyugodtan elcsevegnek a be-csekkelni akaro utasokkal és kiszürik a hamissakat.

   -
   En már olyan biztonsági emberrel is találkoztam Frankfurtban aki magyarul is beszélt és a nevem miatt rögtön ugy szolitott meg.
   (lehet, hogy a "jonapot kivánokon" kivül nem sokat tudott magyarul de elég volt ahoz, hogy kicsaljon belöllem egy két szot)
   -
   Szerintem is furcsa ha valaki magyar utlevéllel utazik, Orbánra szavaz és nem beszél magyarosul.
   A politikai beavatkozás ezen mondját jobban kéne büntetni mind a kábitoszer-csempészést.
  10. Ernoe
   Ernoe
   Hol állitják ki a magyar utlevelet?
   Magyarországon vagy Romániában?
   Hogy néz ki a "möchte-gerne magyarok" utlevele és a határokon belül élöké?
   -
   Miért nem szimetrikus ez az üzlet?
   Az 1918-ban Budapestre menekültek utodainak is juguk van egy Román utlevélhez?
   Utoljára módosítva: 2018 Május 11
   May113 kedveli ezt.
  11. sok
   sok
   Téves a következtetésed, például kb. 30.000 -en vásároltak magyar útlevelet (letelepedési kötvény). Pont így vásárolhatnak útlevelet bárhol európában.

   Tehát nem az útlevél eredetisége a gond, hanem egy amerikai tisztviselő meg tudja állapítani, hogy csalás útján jutottak hozzá.
   orion-köd és cdurmol kedveli ezt.
  12. sok
   sok
   Gondolom magyar hivatalos okmányokat, magyar hatóságok, Magyarország területén állítanak ki. Minden állampolgárnak (mivel egyenlőek) ugyanolyan típusu személyit, útlevelet állítanak ki.
  13. sok
   sok
   Románia például az egész Moldáviát magáénak tekinti és megadja nekik a román állampolgárságot és az ezzel járó útlevelet. Szóval természetesen budapestiek is kérelmezhetik a román állampolgárságot, egészen biztosan a romániai médiában vezető hír lenne.
  14. Ernoe
   Ernoe
   -
   Kiállitva Budapesten, lakohely pedig Románia :)
  15. Ernoe
   Ernoe
  16. sok
   sok
   mi a probléma, ha a lakóhely London vagy Kolozsvár? Az állampolgár a lényeg, ma itt lakik, holnap ott.
   orion-köd kedveli ezt.
  17. Ernoe
   Ernoe
   -
   A lakással semmi probléma, lakjon töllem ott ahol akar, csak az erkölcstelenség
   ha valaki az én környezetemben akar politikai befolyát ami alatt nekem kell szenvedni nem neki.
   -
   Nekem is vannak két-utleveles ismeröseim, akik soha nem laktak többet mind két hét Magyarországon, azt sem minden évben.
   Ezen az alapon én is lehetnék Francia állampolgár. :)
   -
   Ahogy olvasom 13 ország árul állampolgárságot.
   A Karibik és a Dominikániai Köztársaság a leg olcsobb (egy tipp ott több nö él mind férfi)
   A Kambodzsai állampolgárság drágább de szabadon választhatsz magadnak egy kambodzsai nevet.
   -
   Ez az üzlet nem uj, már Romai polgárságot ("civis romanus") is lehetett vásárolni aminek több elönye volt.
   Hordhattál "tunikát" és nem lehetett ellened halálos büntetést kironi.
   Ha mégis, mondjuk hazaárulásért akkor jogod volt lefejezést választani.
   De kinek van igénye ilyen privilegimokra manapság?
   -
   Az állampolgárság vásárlása nagy összegekbe kerül.
   Ki ellenörzi, hogy a befektetések hova mennek és a legalább 50.000 euros ügyvédi honoráriumot ki kapja?
   -
   Ezért nem merülhet ki a demokracia abba, hogy kit segitünk a hatalomra, hanem biztositva kell legyen az ellenörzés mert ügye a hatalmon üllök ezekre az üzletekre nagy befolyással vannak. Hol az ellenörzö szerv. Ki tekinti át ezt?
   -
   Ha egy szerencsétlen menekült kopoktat az ajtnkon akkor népszavazás kell a döntéshez, hogy befogadjuk vagy sem.
   Ha valaki kenöpénzzel érkezik azt eldöntik az urak odafennt?
   Patalenszki Krisztina kedveli ezt.
  18. sok
   sok
   ez a téves álláspont már rengetegszer ki volt tárgyalva, de megismétlem.
   Az Országgyűlés létszáma 199, ebből 106 képviselő egyéni választókerületben kerül megválasztásra, 93 képviselő pedig pártlistán kerül be a parlamentbe.
   Az egyéni jelöltekre kizárólag a magyarországon lakó állampolgárok szavazhatnak, az eredmény pedig a következő:
   91 fideszes és 15 ellenzéki...ebből remélem világosak az arányok, mennyire "szenvednek".
  19. Ernoe
   Ernoe
   Tehát azt állitod a többszáz-ezer külföldi-magyar csak kamubol szavaz, semmi jelentösége nincs a voksuknak? :(
   Vagy csak elakarod terelni a figyelmünket a lényegröl?
   -
   Egyábbként a vita indito cikk itt megvan idegen nyelven is.
   https://diepresse.com/home/ausland/...-Ungarn-angeblich-mit-Entzug-der-VisaFreiheit
   -

Megosztás