Bábozható mesék, versek, énekek, bábkészités, bábötletek..

jooeni témája a 'Gyerekeknek' fórumban , 2010 Január 13.

 1. betti:)

  betti:) Állandó Tag

  a három kismalac

  kedves fórum olvasók!

  Tegnap előtt ért véget egy bábképzés, ahol részt vettem, gondoltam megosztok veletek egy-két forgatókönyvet, amit ott készítettünk. Lehet, hogy ti is hasznát veszitek. Amit most a levélhez csatoltam az egy kárpátaljai helyi monda, amit papírbábokkal valósítottunk meg.

  üdv. betti:)   
 2. betti:)

  betti:) Állandó Tag

  igazán három kismalac

  csatolva a három kismalac forgatókönyve is.

   
 3. betti:)

  betti:) Állandó Tag

  és a harmadik, ami az egy hét alatt elkészült

  Kolontos Palkó! Óriás bábokkal adták elő.

   
 4. betti:)

  betti:) Állandó Tag

  egy-két kép

  Csatolva egy-két kép is, ahol bábokat láthattok. Lehet, hogy van valaki, akinek ihletet adnak a képeken látott bábuk.
  üdv. b:)


   
 5. Camea

  Camea Állandó Tag


  Pernekiné Valentinyi Ildi továbbképzésén voltál! :) Felismerem a bábjait!
  Köszönöm az anyagokat, amiket feltöltöttél. kiss
   
  Shisimo kedveli ezt.
 6. betti:)

  betti:) Állandó Tag

  Igen, valóban. Az első képzési hétvégén ő volt az egyik előadó. Ha gondolod szívesen töltök még fel képeket vannak még. Csak szólj!:p


   
 7. Camea

  Camea Állandó Tag

  .... igen, megköszönöm, szívesen megnézném.
  .... és mesélj, milyen volt a képzés? Kik voltak még oktatni... mit tanultatok? Én is végeztem egy-két bábos tanfolyamot, és minden érdekel, ami ezzel kapcsolatos.
  (legközelebb csak szerdán leszek gépközelben, szóval nem érdektelenség, ha addig nem reagálok majd)
   
 8. Erőleves

  Erőleves Állandó Tag  Kedves Fórumozók!
  Lóval, lovaglással kapcsolatos bábozható mesét, verset, mondókát, dalt és kottát keresek! Nálunk lovagolhatnak az 5-18 éves gyerekek az iskolában, ehhez szeretném a segítségeteket használni.
  Köszönöm szépen! Jó tanévkezdést mindenkinek!
   
 9. torolkozo

  torolkozo Állandó Tag

  Kedves Fórumozók!

  Segítséget szeretnék kérni Tőletek!
  A nyár folyamán több meséhez is készítettem ujjbábokat a gyerekeknek, de úgy gondolom jó lenne ehhez valamiféle asztali-paravánt is készítenem nekik. Ennek a kivitelezéséhez kérnék ötletet, ha lehet.
  Előre is köszönöm!
  Törölköző
   
 10. Camea

  Camea Állandó Tag

  Szia!
  Népmeséink teli vannak táltos lovakkal... pl...

  Kié a táltos ló
  Egyszer volt, hol nem volt, az óperenciás-tengeren is túl egy bakarasszal, volt egy szép nagy kert, abban a kertben lakott egy öregasszony, annak a kontyában volt egy tû. A tû hegyében volt egy gomb, a gombban meg el volt rejtve egy táltos ló. Az öregasszony boszorkány volt, de a táltos ló nem az övé volt, hanem úgy szerezte.
  A kertben nagyon sok volt a munka, és így mindig fogadott egy-egy cselédet, akit dolgoztatott, de enni nem szívesen adott neki.
  Egyszer egy szép szál legény állott be hozzá munkára. Ennek se sokat adott enni, de ez túljárt az eszén. Volt az alkuban egy pont, s õ ehhez tartotta magát. Amit a kertben talált, azt meg is ehette.
  Igen, de nem tudta a vén boszorkány, hogy két tyúkja mindig a rózsafa alá tojt. A legény elsõ nap meglátta a fészket, attól kezdve hol nyersen, hol fõzve, megette a két tojást. A vénasszonyt meg ette a méreg, hogy a fiú nem akarta otthagyni a munkát. Meg volt elégedve a sorával. Mi lehet ennek az oka? Hát kileste.
  Látja egyszer, hogy a fiú a rózsafa alatt ül, és mintha inna valamit. De hát mit iszik ott? - kérdezte magátló. Megkérdeni nem akarta, csak nézte másnap is, harmadnap is. A fiú észrevette, hogy lesi a vén boszorkány. ,Na, ennek már felese tréfa!" - gondolta. Így aztán a kalapjába tette a tojást, bevitte az õ kis szobájába, és eldugta. Este kitelt az idő, az öreg boszorkány megkérdezi:
  - Na, fiam, akarsz-e nálam maradni, vagy se?
  - Én maradok, öreganyám, ha meg van velem elégedve, még egy esztendeig.
  - jól van - mondta a fiú. Sajnálta a tojásokat, de hát mit volt mit tenni, már csak maradt.
  Másnap reggel, mikor fel akarja tenni a kalapját, látja, hogy ott van alatta két gyönyörű szép csirke, már majdnem anyányi. ,,No, ez hamar ment - gondolta a fiú -, egy éjszaka kikeltek meg ekkorára meg is nõttek a csirkék. Itt valami van, amit én még nem tudok, de nem baj, majd csak rájövök lassan."
  Kiment a rétre, s vitte a két csirkét is magával. Ott meg font nekik egy kast, beletette a két szép jércét. Hát amint dolgozgat, hallja, hogy az egyik csirke megszólal:
  - Hallod-e, te legény, ne higgy te a boszorkánynak, minket ne vigyél haza többet, hanem hagyjál itt egy bokor alatta kosárban! Meglátod, nem bánod meg! De hozzál nekünk holnap egy kis árpát a padlásról.
  ,,No - gondolta a fiú -, ilyen csirkét sem láttam még, amelyik beszélni is tud!" Másnap vitt nekik két nagy zseb árpát. A vén boszorkány seprűre ült, úgy ment a fiú után. Látta, hogy dolgozik egész nap, lekaszálta a rétet, hozzáfogott fát szedni, hogy legyen mivel a vacsorát megfőzni otthon. ,,jól van - gondolta a vén boszorkány -, csak dolgozz, úgysem kapsz semmit!
  De harmadnap, amint a fiú kivette az ennivalót a két csirkének, csak újra megszólaltak:
  - Hallod-e, te jószívű legény, ha az időd lejár, ne maradj tovább! Mikor megkérdezi a vén boszorkány, mit fizessen neked, mondd meg neki, hogy semmit ne adjon, csak azt a hajtűt a fejéről pipaszurkálónak. Mikor aztán odaadja, le fogja törni róla gombot, de te anélkül nem érsz semmit, mert abban a gombban van egy táltos ló, az oda visz, ahova akarod. Vigyázz hát, mikor letöri a gombot, lökd meg valahogy a kezét, hogy kiessen belőle! A mi anyánk ott lesz, az meg bekapja, lenyeli. A boszorkány majd szid téged nagyon, de ne törődj vele! Fogd meg a tyúkot, csavarj egyet a nyakán! A tyúk begyéből kiesik a gomb, a boszorkány meg el akarja venni mindenáron tőled. De az már a te dolgod, hogyan tudsz elmenni tőle a gombban együtt. Mikor kiérsz a kertből, vágd a földhöz a gombot, aztán majd lesz valahogy.
  A legény megköszönte a tanácsot. Még jóformán be sem ért a házba, már elkezdte a boszorkány, hogy úgy megszokta, megszerette a munkáját, maradjon továbbra is nála. Kérjen fizetést, amit akar, ne hagyja itt vénségére. De a legény nagyon keményen megmondta, hogy nem marad, mert világot akar látni. Mit volt mit tenni, bele kellett nyugodni a boszorkánynak, hogy elmegy a legény.
  - No, aztán mit kérsz ezért a két esztendőért? Dolgozni nem nagyon dolgoztál, de enni annál többet ettél. Ha még tovább maradsz talán a háztetőt is megeszed.
  - Látja, öreganyám, ha olyan mihaszna voltam, nem is kérek én fizetést, csak egy kis emléket magátló, hogyha a pipára gyújtok, eszembe jusson. Azt a hajtűt adja nekem a kontyából! Azt aztán ne sajnálja tőlem!
  Hej, pukkadozott a vén boszorkány, hogy vajon ki oktatta ki ezt a legényt. Hiszen az semmit sem ér, mondta, meg aztán le is esik az ő kontya tű nélkül. De a legény nem tágított, csak azt kérte. Mit volt hát mit tenni, kihúzta a hajából a hosszú hajtűt, aztán a gombját letörte. De a legény úgy meglökte a kezét, hogy a gomb menten kiesett belőle. Ott volt a tyúk, felkapta.
  - No, látod, most már se a tiéd, se az enyém nem lesz a gomb, de mit is érnél vele te?
  De a fiú nem hallgatott rá, hanem megfogta a tyúkot, tekert egyet a nyakán, mire menten kiugrott a gomb a tyúk száján. A legény felkapta, aztán szaladt vele. A boszorkány utána. De a legény csak ügyesebb volt, és mikor kiért a kertből, földhöz vágta a gombot. Hát halljatok csodát, egy olyan hatlábú táltos ló lett belőle, hogy olyat még nem látott a világ! Csak úgy rúgta a port! De méghozzá meg is szólalt:
  - Mit parancsolsz, édes kis gazdám?
  A fiú alig állott az örömtől a lábán. Övé a táltos ló! Oda mehet, ahova akar!
  Igen, de nem vette észre, hogy ott a vén boszorkány. Mire a fiú felült a lóra, már a vén boszorkány is rajta ült. ,,Na, ez így nem lesz jó" - gondolta a legény. Gondolkozott egy kicsit, aztán az mondja a vén boszorkánynak:
  - Hallja-e, öreganyám, vagy maga száll le a lórló, vagy én dobom le, de úgy hogy kitöri a nyakát!
  - Nanana, lassabban, fiú - mondta a vén boszorkány -, a ló az enyém, elloptad tõlem, menjünk törvénybe!
  Hát jó, gondolta a fiú, de hol van itt olyan hely, ahol törvénykezni lehet? Míg így gondolkozik, megszlólal a ló:
  - Hallod-e, kis gazdán, ne törvénykezz te evvel a vén boszorkánnyal, hanem állj ki vele birokra. Az döntse el, kié a táltos ló. Ha nem vállalja, akkor is elmegyünk, ha meg vállalja, akkor is! Csak vigyázz, ha nagyon meleg lesz, bújj be alám, majd segítek én akkor!
  Úgy is lett. Hozzáfogtak veszekedni, verekedni. El se tudta képzelni a legény, hogy ennyi erõ van ebben a vénasszonyban. Már-már legyõzte a legényt, mikor annak eszébe jutott, mit mondott a táltos ló. Hamar bebújta ló hasa alá. Jött a boszorkány megint, hogy kiragadja onnan, de a táltos ló úgy fejbe rúgta, hogy kétszer hetet bucskázott keresztül a fején. Aztán mire megállt, már csak a csontja zörgött. Meg is halt ott egyszerre.
  Na, volt nagy öröm! A legény felült a táltos ló hátára, elnyargalt vele a világ végére, ott leszállt, megkötötte egy égig érõ fához, õ meg leült a föld szélére, aztán a lábát lelógatta a semmibe. ,,Hej, de szép is ez a világ! - gondolta a legény. - Milyen lehet a másik, ah ez ilyen szép? Nagyot lökött magán, és zuhant lefelé. Egyszer csak érzi, hogy valaki erõsen fogja a mellén az ujjast. Hát a jó táltos ló fogta meg, hogy a mélységbe ne zuhanjon. Mert elaludt a legény a küzdelemtõl meg a fáradtságtól.
  Nagyon megörült, hogy nem esett le, nem halt meg. A lovat megetette, megitatta, elment katonának. Olyan vitéz katona lett a jó lovával, hogy talán még õrmester is lett belõle azóta. Én csak eddig tudom ezt a mesét.  ... Lovas versek

  Milyen típusú bábokat szeretnél használni? A felső pl. papír síkbábokkal egy délután összehozható. :)

  Ha dramatizált mesére gondoltál, akkor itt team-munkában megcsinálhatunk egyet. :D ... mert az eredeti mesét azért ilyenkor is illik ismerni...hm... jó ha ismeri az ember. ;)
   
  bogiovi, E T és Mami75 kedveli ezt.
 11. Camea

  Camea Állandó Tag

  Szia!

  Kartondobozból? ... én is abból szeretnék papírmasé rátéttel még, hogy itt-ott olyan domború, rusztikus legyen, és úgy lefesteni. Azt hiszem a m.helyi gépemen van egy, amit mintának lementettem, megkeresem.
  Ujjbábok alá parafadugót, vagy gyurma alapot teszel, és asztalibábokként használhatók, szerintem úgy könnyebb velük egy-egy mesét eljátszani... :)... akkor simán leporellós díszletet is készíthetsz. Vázlatfüzet kemény lapokkal, megfestve és tudod forgatni a helyszínhez. :)
   
  torolkozo kedveli ezt.
 12. Camea

  Camea Állandó Tag

  Nézd meg ezt! Szerintem technikailag szenzációs. Láthatóan gyerekekkel együtt készült. :)
   

  Csatolt fájlok:

  • 3.jpg
   3.jpg
   Fájlméret:
   72.8 KB
 13. timso

  timso Állandó Tag

  A lusta nyulacska

  A lusta nyulacska bábjai, sablonok és a mese
   
 14. tamarix

  tamarix Állandó Tag

  Ujjbábok

  Színezhető ujjbábok.
   

  Csatolt fájlok:

 15. Camea

  Camea Állandó Tag

  Ujjbábok

  Valamelyik topikban ígértem ujjbáb mintákat, és nem találok vissza, remélhetőleg az illető megtalálja majd a bábos fórumban. (Már persze ha kedves fórumozó társaim nem zilálják szét a topikot hozzászólásgyűjtő beírásaikkal.)

  Ezeket az ujjbábokat készítettem a hétvégén. Nem rajzoltam le mindegyik szabásmintáját, mert könnyen el lehet veszni az apró mütyűrök között.
  Mindenképp kell egy test, legjobb ha mutatóujjiunkat letesszük a lapra, és bőven lazán körberajzoljuk. Én alul szűkítem a bábokat, hogy ne izegjenek-mozogjanak összevissza az ujjon.
  Minden állatnak, formának megvannak a fő jellegzetességei, ezeket kell kiszúrni, és rátenni a test-formára.
  Én pl. egy elég melós nyuszikát csináltam meg, de elég lett volna neki két nagy fül és a pofika, a kicsi gyerek, akkor is pontosan tudta volna, hogy az egy nyuszi! .. a bagolynak a nagy szeme, a katica bogárnak a piros szárny fekete pettyekkel... és stb. stb.
  Kérdezz nyugodtan! :p
   

  Csatolt fájlok:

 16. Camea

  Camea Állandó Tag

  Bohóc

  ... csak úgy, élvezetből készült tegnap este. :p

  Szepesi Attila: A bohóc

  Vidám legény a bohóc,
  piros haja csupa kóc,
  idelép, odalép,
  a zubbonya búzakék.

  Lengő inge pepita,
  lobog rajta pántlika.
  Viháncol, nótázik,
  karikákkal mókázik.

  Csupa fintor, csupa folt,
  csupa masli, csupa gomb,
  csupa csengő, csupa szín,
  csupa csuda karmazsin.
   

  Csatolt fájlok:

 17. Cs.Piros

  Cs.Piros Állandó Tag

  Anyák napjára

  Bár még messze van, de hátha valaki gyerekekkel taníttatná be, arra pedig kell idő...

  Ez egy nagyon aranyos anyák napi bábjelenet.
   

  Csatolt fájlok:

 18. bmono

  bmono Állandó Tag

  Nekem meg a munkatársnőmnek 100%ig bevált a Vajaspánkó, egyszerűen imádják a gyerekek.
  nem győzők csodálkozni mennyi jó, ötletes dolog van itt, csak gratulálni tudok a megosztóinak
   
 19. Cs.Piros

  Cs.Piros Állandó Tag

  ujjbáb

  Ezek ping-pong labdából készült ujjbábok. Tavasz és ősz tündér. A tél és a nyár még nem készült el. A fejük a ping-pong labda kifúrva. Az évszakra jellemző színű és mintájú anyagcsíkok és szalagok a ruhájuk. A koszorújuk is az évszakra jellemző. Csak úgy lebeg a ruhájuk repptetés közben! És nagyon egyszerű elkészíteni!;)
   

  Csatolt fájlok:

  E T, Judit25, Mami75 és 1 másik tag kedveli ezt.
 20. Camea

  Camea Állandó Tag

  Szia!
  Nagyon jók lettek!
  Gratulálok!

  Én is hoztam egy kis egyszerűt!
  Az anyag hobbifilc. Először a fej elejére (amin nincs fül) kell fellvarrni a malacok orrocskáját és a kabátkáját. A fej hátsó részén (a fülesen) a fülecske belső szélét a szaggatott vonal mentén be kell kicsit vágni, letűrni, és úgy varrni hozzá az elejét.
  A cm-t azért rajzoltam oda, hogy látni lehessen mekkorára kell nagyítani! :)

  Ez a malac piacra megy,
  ez itthon marad,
  ez kap finom pecsenyét,
  ez semmit se kap,
  ez a malac visít nagyot:
  Uí, uí, éhes vagyok!
   

  Csatolt fájlok:

Megosztás