Búcsúzunk.......

Hilda1949

Állandó Tag
Állandó Tag
FiFike írta:
Kiemelkedo alakja volt a magyar szinmuveszetnek Agardy Gabor .
Nyugodjon bekeben !

Én is nagyon szerettem! Nyugodjon békében! Márciusban kapta volna meg a legnagyobb kitüntetését. Nem adatott meg, hogy megérje. Onnét föntről biztosan színészként figyel ránk.
 

platon

Állandó Tag
Állandó Tag
Agárdy Gábor halálára

Hilda1949 írta:
Én is nagyon szerettem! Nyugodjon békében! Márciusban kapta volna meg a legnagyobb kitüntetését. Nem adatott meg, hogy megérje. Onnét föntről biztosan színészként figyel ránk.


pix_1137443202.gif
Nyugodj békében! Hiteles, nemes EMBER örök emlékére.
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Meghalt Dalnoki Jenő

Életének 74. évében ma hosszas betegség után elhunyt Dalnoki Jenő, az 1952-ben olimpiai bajnok magyar válogatott labdarúgója, a Ferencváros egykori válogatott játékosa, edzője. A napokban agyérgörcs miatt kellett befeküdnie a Honvéd kórházba, de az orvosok már nem tudtak segíteni rajta.

A kőkemény balhátvéd 439 hivatalos mérkőzést játszott az FTC (ÉDOSZ, Kinizsi) első csapatában. Tagja volt az 1963-ban és 1964-ben bajnokságot, 1958-ban Magyar Kupát, 1965-ben Vásárvárosok Kupáját nyert együttesnek, aktív sportpályafutása befejeztével pedig 1970-ben, majd 1973-78 között az első csapat edzője volt, és irányításával az FTC 1976-ban bajnokságot nyert.


Dalnoki Jenő balhátvédként 1952 és 1961 között 14 válogatott mérkőzésen szerepelt. Tagja volt az 1952. évi olimpiai tornán aranyérmet nyert magyar együttesnek. A zöld-fehérek kemény, határozott játékáról közismert hátvédjét jó rúgótechnika és kielégítő fejjáték jellemezte. Kisebb gyorsaságát pontos helyezkedéssel, szoros emberfogással igyekezett pótolni. Bajnoki pályafutásával ellentétben – elég sok időt töltött „tétlenül" többszöri eltiltása miatt – válogatott találkozón egyszer sem állították ki. A címeres mezben magatartása és küzdőszelleme kifogástalan volt. A játékra összpontosított. Ennek eredményeként többnyire átlagon felüli teljesítményt nyújtott.


A napokban agyérgörcs miatt kellett befeküdnie a Honvéd kórházba, de az orvosok már nem tudtak segíteni rajta. Dalnoki Jenő temetéséről később intézkednek.
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Búcsú Tom Kennedytől


2006-02-04

"Nincs többé főszerkesztő" – búcsúzik az olvasóktóla www.dnp.hu portálon Tom Kennedy újságíró özvegye.


– Ez az utolsó írás a DNP oldalain. 2005. december 7-e, szerda este óta nincs főszerkesztő – búcsúzik az olvasóktól a www.dnp.hu portálon Tóth Lilla, a múlt pénteken Győrött eltemetett Tom Kennedy újságíró özvegye.

Az elhunyt Keresztes Kálmán néven született és az ’56-os forradalom után, 18 éves korában kényszerült elhagyni Magyarországot. Újságírói pályafutását Angliában kezdte. Nevét is ott változtatta meg, mert a Keresztes szó kiolvasásával az angolok sehogy sem akartak boldogulni. Úgy gondolta, Magyarországra többé úgysem teheti be a lábát. Akkori lapja révén került második hazájába, Kanadába. Itt és az Amerikai Egyesült Államokban, s később a Távol-Keleten is dolgozott. Munkássága elismeréseként 1984-ben átvehette az angol uralkodó, II. Erzsébet személyes ajándékát. Választott hazájában 1977-ben elsőként neki nyújtották át a Grand Prix du Journalisme du Canada-díjat. Első, nem angol anyanyelvű újságíróként ő nyerte el az amerikai olajipar Reporting Excellence-nagydíját.
A kilencvenes évek elején hazatért, a miniszterelnöki hivatal nemzeti tájékoztatási irodája munkatársa volt. Ebben a minőségében ő jelentette be a világnak Antall József miniszterelnök halálát. Ezután külföldi megbízatásokat teljesített – Kanadába küldött jelentéseket az osztrák EU-csatlakozásról, kiadta a Diana walesi hercegnőről szóló könyvsorozatot, illetve megírta a Dior és Chanel divatházak hivatalos történetét. Kondor Katalin 2001 novemberében felkérte a Magyar Rádió külpolitikai főszerkesztőjének. Hamarosan kiderült azonban, hogy a kiküldött hazai tudósítók többsége nem hajlandó együttműködni vele. E helyzetből a munkába menekült. Vérbeli újságíróként tudósította a rádiót a Közel-Keletről. A négynyelvű dnp.hu internetes portált ezután, 2002 júliusásában alapította, itt tette közzé többek között a K&H-ügyben folytatott „magánnyomozása" eredményeit. Erről K&H - PÉNZR€NGÉS címmel (Scythia Kiadó) könyvet is írt, amely tavaly a könyvhétre jelent meg.
„Régimódi, nyughatatlan igazságkereső ember volt, aki ma veszélyeztetett fajnak számít" – írja róla a dnp honlapján özvegye.
Tom Kennedyt Drégelypalánknál gázolta el egy autó december 7-én este. A sofőr segítségnyújtás nélkül hajtott el a helyszínről. A rendőrség vizsgálja az ügyet.
A szenvedélyes igazságkereséstől fűtött újságírót január 13-án rokonai, barátai, tisztelői szűk körben búcsúztatták a győrszabadhegyi köztemetőben. Fiatalon, két pici gyermekével özvegyen maradt feleségét a tragikusan végződött kapcsolatról kérdeztük.
– Egy biztosítótársaság fővárosi központjában dolgoztam, esténként pedig cikkeket írogattam a Duna Nova Press Hírügynökségnek – mesélte Tóth Lilla. – Egyik írásom annyira megtetszett Tomnak, hogy megkérte munkatársát, mutasson be neki. Amikor találkoztunk, az első pillantásra egymásba szerettünk. Korábban magam is furcsállva tekintettem az ilyen nagy korkülönbségű párokra, Tomot megismerve azonban mindez nem számított többé. Ő pontosan az férfi volt, akit kerestem.
A cserbenhagyásos gázolás körülményeiről csak szűkszavú híradások láttak napvilágot. Tóth Lilla mintha még ma sem hinné, úgy idézi fel a lidércnyomásos estén történteket.
– Bernecebarátin éltünk, a férjem aznap több ügyet is intézett Budapesten, többek között a Magyar Demokrata szerkesztőségében járt, cikksorozata miatt. Hazafelé talán elaludt a buszon, a lényeg, hogy nem szállt le a megfelelő megállóban. Drégelypalánkon vette észre, hogy rossz helyen jár, és felhívott mobiltelefonon. Nyugtatgatott, ne menjek érte, majd jön stoppal. Éppen elaludtak a gyerekek, ezért nem tudtam azonnal indulni. Egy félóra múlva felhívtam, és megtudtam, hogy a koromsötétben kijött a faluból, ott áll a főút kereszteződésében. Azonnal összeszedtem a gyerekeket, és indultam érte. Utolsó telefonbeszélgetésünkkor említette, hogy a határőrök átküldték az út másik oldalára, ami nekem balra esett, mondta, hogy ott keressem. Amikor odaértem, egy kamion állt a kereszteződésnél az út szélére lehúzódva, vészvillogókkal. Teljesen sötét volt, Tomot sehol nem láttam, ezért bementem a faluig, és visszafordultam. Nem tudtam ugyanis, hogy csak ez az egy bejárat van-e a főútról Drégelypalánkra, vagy létezik másik is. Ismét elhaladtam a kamion mellett, és továbbmentem Pest felé, egy másik bejárót keresve. Sajnos, amikor rájöttem, hogy nincs több, az óriási forgalom miatt még néhány kilométert tovább kellett mennem, hogy meg tudjak fordulni. Mire visszaértem a kereszteződéshez, ott már egyenruhásokat találtam. Tovább akartak tessékelni. Mondtam, hogy a férjem keresem, és rövid személyleírást adtam róla. Ekkor az egyenruhás szeme szinte megüvegesedett, úgy válaszolta:
– Itt van egy ember az út szélén, elütötték, nézze meg, véletlenül nem őt keresi-e...
– Tom volt. Azt hittem, ez csak valami rossz álom. Megtalálták mellette az angol királynőtől kapott zsebóráját összetörve: ezt minden reggel másodperc pontossággal beállította. Az óra az utolsó telefonbeszélgetésünk után 7 perccel állt meg, s én körülbelül egy percre lehettem tőle halálának pillanatában...
– Tom életének legnagyobb tragédiája – végzetes „sétáján" kívül – az volt, hogy negyven-ötven évvel később született, mint kellett volna – állítja jó barátja, Lovas István. – Az „óvilági", „békebeli" viselkedés mintája volt: mindig szelíd egy agresszív világban és mindig másoknak akart szívességet tenni ott, ahol a hatalom az önzőké. Igazán kár, hogy manapság már az emberek múltját is a média írja át. Ha Tom a „politikailag korrekt" oldalhoz tartozott volna, a televíziók külön műsort szentelnének életének. Odafent viszont két angyal tárta ki előtte a mennyek kapuját, ahová Tom épp oly szórakozottan sétált be, mint annak idején egy kézirattal Kanada vezető lapjához, ahol azonnal ott marasztalták.
– Emlékét mindazok őrzik, akik hiszik, hogy az ő jósága is fékezte egy picit annak a civilizációnak az elsüllyedését, amelynek hovatovább már csak torz képét láthatjuk magunk körül.
 

platon

Állandó Tag
Állandó Tag
Ismét szegényebbek lettünk. Öszinte részvétem. Nagyrabecsültem azt a keveset is amit olvashattam töle. Nagy veszteség ez nekünk.
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Elhunyt Bene Ferenc</LEFT>
2006. 02. 27. 19.34
Életének hatvankettedik évében elhunyt Bene Ferenc, olimpiai bajnok labdarúgó.
Az Újpesti Dózsa legendás csatára tagja volt az 1964-es tokiói olimpián aranyérmet szerzett magyar válogatottnak.
Bene pályafutása során hetvenhatszor viselhette a nemzeti csapat mezét.
Az 1970-es években sikert-sikerre halmozó újpesti együttesben alapembernek számított, a Megyeri úton nyolcszor lehetett bajnokcsapat tagja - írja a nemzetisport.hu.
A gólerős jobbszélső ötször volt magyar gólkirály, 418 bajnokiján 303 gólt szerzett.
Stop!
 

dulifuli

Állandó Tag
Állandó Tag
Sajnalom, hogy ilyen fiatalon neki is el kellett menni.

itt van ket kep, egyik meg fenykoraban, a masik a 60. szuletesnapjan
 

platon

Állandó Tag
Állandó Tag
Az Újpesti Dózsa legendás csatárának halálát az MLSZ tisztújító közgyűlésén jelentette be Vörös Tamás, az ülés levezető elnöke. Az újpesti klub tájékoztatása szerint Benét január óta a fővárosi Árpád kórházban kezelték, ahol hétfő délután 15 órakor hunyt el.
A 76-szoros válogatott játékos az 1964-es tokiói játékokon nyert aranyérmet az olimpiai együttessel.
Bene 17 évesen Kaposvárról került a Megyeri útra, ahol 17 esztendőn át szerepelt. Nyolcszoros bajnok, ötszörös gólkirály, a BEK-elődöntőig jutott csapatban is szerepelt, 418 bajnoki mérkőzésén 303 gólt szerzett, az Európa-válogatottban is játszott.
A legendás csatár a nemzetközi porondon a tokiói olimpián (1964) tette le névjegyét, 12 góllal járult hozzá az aranyérem megszerzéséhez. A válogatottban 76 mérkőzésen lépett pályára, s az angliai világbajnokságon (1966) nyújtotta a legemlékezetesebb teljesítményt: a címvédő, több mint egy évtizeden át veretlen brazilok ellen öt védőt kicselezve már a harmadik percben gólt szerzett, majd Farkas Jánosnak adott gólpasszt, aki kapásból bombázott Gilmar kapujába. Végül a szenzációs magyar győzelmet (3-1) hozó büntetőt is kiharcolta.
Rendkívül sikeres pályafutásának befejezéseként Finnországban játszott, Magyarországon a Volán, a Soroksár, majd a Kecskeméti SC együtteseit erősítette és a negyedik X-en túl akasztotta szögre góllövő cipőjét.
Edzőként Újpesten, Norvégiában, a női válogatottnál és az olimpiai csapatnál is tevékenykedett. Veszteség ez a magyar futbalnak és nekem is ki sokszor drukkoltam neki.
(MTI)
 
C

csocsike

Vendég
Hága felelős Milosevics haláláért?
2006. március 12. FigyelőNet, MTI

Slobodan Milosevics belgrádi orvosa azt állítja, hogy a bíróság felelős a vádlott haláláért. A hágai szakorvosok is tudtak a „jelentős egészségügyi kockázatról".

A törvényszék scheveningeni börtönében őrzött 64 esztendős Milosevicet szombat reggel holtan találták a cellájában, ágyban fekve. Milosevics szocialista párttársai gyanúsnak találják azt, hogy az állandó megfigyelés alatt álló vádlott órákon át halottan feküdt cellájában anélkül, hogy bárki felfigyelt volna rá. Rasim Ljajic, a Hágával való együttműködésért felelős belgrádi kormánytanács elnöke arra kérte a hágai bíróságot, hogy Milosevics boncolásában vegyenek részt belgrádi kórboncnokok is. Ljajics már meg is kapta Hága egyetértő válaszát.

Megmérgezték?

Slobodan Milosevics jogi tanácsadója, Zdenko Tomanovics szerint a vádlott azt állította, hogy megpróbálják megmérgezni. Az ügyvéd közölte szombaton a B92 belgrádi rádióval, hogy ezt pénteken mondta neki Milosevics a börtönben egy harmadik személy jelenlétében, akinek a kilétét az ügyvéd nem kívánta elárulni.

Tomanovics rögtön levélben tájékoztatta erről Oroszország hágai nagykövetségét. Tomanovics mindezért a Milosevics-család egyetértésével azt kérte a törvényszéktől, hogy Moszkvában és ne Hágában boncolják az elhunytat. Az RTS szerbiai állami rádió-televízió közölte szombaton meg nem nevezett forrásokra hivatkozva, hogy Milosevics az utóbbi időkben kételkedett a felírt gyógyszerei hatékonyságában, s erről egy podgoricia politikai vezetőnek beszélt nemrég.

Novemberben figyelmeztették Hágát

Vukasin Andrics belgrádi orr-fül-gégész szakorvos szerint kizárólag és közvetlenül a hágai bíróság felelős a vádlott haláláért, mert nem hallgatta meg a szakorvosok véleményét Milosevics "drámai" egészségi állapotáról. Andrics tavaly november elején Florence Leckler francia szívgyógyásszal és Margarita Sumiljina orosz érspecialistával együtt vizsgálta meg a börtönben Slobodan Milosevicset. "Mi több ízben kértük a hágai törvényszéket, hogy Slobodan Milosevics részesülhessen megfelelő egészségi ellátásban, kértük akkor is, amikor 2005. novemberben megvizsgáltuk scheveningeni börtöncellájában a vádlottat" – mondta a Beta belgrádi hírügynökségnek Andrics.

Az orvos emlékeztetett arra, hogy az akkori konzíliumi jelentésben arra figyelmeztették a törvényszéket, hogy "komoly komplikációk következhetnek be", szükség van a kezelésre "megfelelő körülmények" között, és legalább hat hét pihenő kell Milosevicsnek. Az orosz kolléganő azonnali sebészi beavatkozást ajánlott az egyik nyaki erén. "Slobodan Milosevics a hágai törvényszék börtöncellájában általános orvosi ellátást kapott. Tekintettel egészségi állapotára, ez az egészségvédelem lehető legalacsonyabb foka volt" – mondta a belgrádi szakorvos, aki szerint a vádlott halála pont annak a következménye, hogy figyelmen kívül hagyták a szakorvosok véleményét.

A bíróság is tudott a kockázatokról

A B92 rádió-televízió megszólaltatta Branislav Tapuskovicsot, a vádlott kijelölt ügyvédjét, aki szerint a bíróság valóban nem hitte, hogy a vádlott egészségi állapota rossz volt. Szerinte az ügyészség meg volt győződve arról, hogy Milosevics blöfföl és nem hajlandó beszedni a gyógyszereket. "Az orvosi jelentések azonban intőek voltak, komoly egészségi problémáihoz képest az intézkedések nem voltak megfelelőek" – mondta Tapuskovics.

A hágai kardiológusok már néhány hónappal a 2002 februárjában megkezdődött per után megállapották, hogy Slobodan Milosevics a szív bal pitvarának megnagyobbodásában és magas vérnyomásban szenved. A szakorvosok úgy találták, hogy a betegség "jelentős kockázatot jelent a vádlott egészségére". Az azóta ugyancsak elhunyt Richard May vezette bíróit tanács ezután úgy rendelkezett, hogy a per csak délelőtt zajlik, hetente három napon át, hogy a vádlottnak elegendő ideje legyen a pihenésre.

A belgrádi média szerint a Milosevics egészségi állapotáról szóló orvosi jelentéseket Hágában bizalmasan kezelték, maga a vádlott pedig a per során nem kívánt beszélni egészségi problémáiról. Tavaly decemberben mondta először, hogy nem tud részt venni az eljárásban, mert nem érzi jól magát. "Kibírhatatlan nyomást érzek a szememben és a fülemben, úgy érzem, mintha száztonnás lenne a fejem" – mondta Milosevics.

-FN-
 

platon

Állandó Tag
Állandó Tag
A "felelőség" és következményei

csocsike írta:
Hága felelős Milosevics haláláért?
2006. március 12. FigyelőNet, MTI

Slobodan Milosevics belgrádi orvosa azt állítja, hogy a bíróság felelős a vádlott haláláért. A hágai szakorvosok is tudtak a „jelentős egészségügyi kockázatról".

A törvényszék scheveningeni börtönében őrzött 64 esztendős Milosevicet szombat reggel holtan találták a cellájában, ágyban fekve. Milosevics szocialista párttársai gyanúsnak találják azt, hogy az állandó megfigyelés alatt álló vádlott órákon át halottan feküdt cellájában anélkül, hogy bárki felfigyelt volna rá. Rasim Ljajic, a Hágával való együttműködésért felelős belgrádi kormánytanács elnöke arra kérte a hágai bíróságot, hogy Milosevics boncolásában vegyenek részt belgrádi kórboncnokok is. Ljajics már meg is kapta Hága egyetértő válaszát.

Megmérgezték?

Slobodan Milosevics jogi tanácsadója, Zdenko Tomanovics szerint a vádlott azt állította, hogy megpróbálják megmérgezni. Az ügyvéd közölte szombaton a B92 belgrádi rádióval, hogy ezt pénteken mondta neki Milosevics a börtönben egy harmadik személy jelenlétében, akinek a kilétét az ügyvéd nem kívánta elárulni.

Tomanovics rögtön levélben tájékoztatta erről Oroszország hágai nagykövetségét. Tomanovics mindezért a Milosevics-család egyetértésével azt kérte a törvényszéktől, hogy Moszkvában és ne Hágában boncolják az elhunytat. Az RTS szerbiai állami rádió-televízió közölte szombaton meg nem nevezett forrásokra hivatkozva, hogy Milosevics az utóbbi időkben kételkedett a felírt gyógyszerei hatékonyságában, s erről egy podgoricia politikai vezetőnek beszélt nemrég.

Novemberben figyelmeztették Hágát

Vukasin Andrics belgrádi orr-fül-gégész szakorvos szerint kizárólag és közvetlenül a hágai bíróság felelős a vádlott haláláért, mert nem hallgatta meg a szakorvosok véleményét Milosevics "drámai" egészségi állapotáról. Andrics tavaly november elején Florence Leckler francia szívgyógyásszal és Margarita Sumiljina orosz érspecialistával együtt vizsgálta meg a börtönben Slobodan Milosevicset. "Mi több ízben kértük a hágai törvényszéket, hogy Slobodan Milosevics részesülhessen megfelelő egészségi ellátásban, kértük akkor is, amikor 2005. novemberben megvizsgáltuk scheveningeni börtöncellájában a vádlottat" – mondta a Beta belgrádi hírügynökségnek Andrics.

Az orvos emlékeztetett arra, hogy az akkori konzíliumi jelentésben arra figyelmeztették a törvényszéket, hogy "komoly komplikációk következhetnek be", szükség van a kezelésre "megfelelő körülmények" között, és legalább hat hét pihenő kell Milosevicsnek. Az orosz kolléganő azonnali sebészi beavatkozást ajánlott az egyik nyaki erén. "Slobodan Milosevics a hágai törvényszék börtöncellájában általános orvosi ellátást kapott. Tekintettel egészségi állapotára, ez az egészségvédelem lehető legalacsonyabb foka volt" – mondta a belgrádi szakorvos, aki szerint a vádlott halála pont annak a következménye, hogy figyelmen kívül hagyták a szakorvosok véleményét.

A bíróság is tudott a kockázatokról

A B92 rádió-televízió megszólaltatta Branislav Tapuskovicsot, a vádlott kijelölt ügyvédjét, aki szerint a bíróság valóban nem hitte, hogy a vádlott egészségi állapota rossz volt. Szerinte az ügyészség meg volt győződve arról, hogy Milosevics blöfföl és nem hajlandó beszedni a gyógyszereket. "Az orvosi jelentések azonban intőek voltak, komoly egészségi problémáihoz képest az intézkedések nem voltak megfelelőek" – mondta Tapuskovics.

A hágai kardiológusok már néhány hónappal a 2002 februárjában megkezdődött per után megállapották, hogy Slobodan Milosevics a szív bal pitvarának megnagyobbodásában és magas vérnyomásban szenved. A szakorvosok úgy találták, hogy a betegség "jelentős kockázatot jelent a vádlott egészségére". Az azóta ugyancsak elhunyt Richard May vezette bíróit tanács ezután úgy rendelkezett, hogy a per csak délelőtt zajlik, hetente három napon át, hogy a vádlottnak elegendő ideje legyen a pihenésre.

A belgrádi média szerint a Milosevics egészségi állapotáról szóló orvosi jelentéseket Hágában bizalmasan kezelték, maga a vádlott pedig a per során nem kívánt beszélni egészségi problémáiról. Tavaly decemberben mondta először, hogy nem tud részt venni az eljárásban, mert nem érzi jól magát. "Kibírhatatlan nyomást érzek a szememben és a fülemben, úgy érzem, mintha száztonnás lenne a fejem" – mondta Milosevics.

-FN-
A sorokat olvasva itt az események elött, alatt és sajnos utánna is sokszor felmerül majd a felelőség kérdése. A Milosevics ügy félő, hogy jó ürügy is lesz a nacionalista és egyéb politikai erők számára.
 

platon

Állandó Tag
Állandó Tag
Gyász
Elhunyt Gyulai István
doc_small.gif
<SCRIPT type=text/javascript>addToShelf("20060312gyulai","Elhunyt Gyulai István","/itthon/20060312gyulai.aspx?s=hk");</SCRIPT>
<TABLE style="MARGIN-TOP: 5px" cellSpacing=0 cellPadding=0 border=0><TBODY><TR><TD class=articleHeader vAlign=center>2006. március 12. 08:37
Utolsó módosítás: 2006. március 12. 13:09 </TD><TD width=2>
spacer.gif
</TD><TD class=articleHeaderRight vAlign=center> </TD></TR></TBODY></TABLE>
Életének 63. évében elhunyt Gyulai István, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség főtitkára. Az egykori népszerű televízióst álmában érte a halál monte-carlói lakásán.
<TABLE class=imageTable id=imageTable cellSpacing=0 cellPadding=0 align=right border=0><TBODY><TR><TD>
image.aspx
&copy; IAAF
</TD></TR></TBODY></TABLE>Életének 63. évében elhunyt Gyulai István sportdiplomata, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség főtitkára - tájékoztatta családja az MTI-t. A korábbi 28-szoros magyar bajnok atlétát, egykori népszerű televízióst monte-carlói lakásán, álmában érte a halál. Temetéséről később intézkednek.
Gyulai István 15 évig töltött be vezető pozíciót a nemzetközi atlétikai életben. A korábbi televíziós néhány napja kimerültségre hivatkozva bejelentette, hogy határozatlan időre visszavonul munkájától.

Gyulai István sportolóként kezdte pályafutását, a Bp. Honvédban (1958-67) és a BEAC (1968-70) válogatott rövidtávfutója, 28-szoros bajnok. 1970-91 között az MTV sportriportere, 1990-91-ben a sportosztály vezetője 1977-89 között a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) főtitkárhelyettese, 1989-92 főtitkára, majd 1984-től a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) tanácsának tagja, 1991-től főtitkára. 1991-2001 között a Magyar Atlétikai Szövetség alelnöke, 2001-től tiszteletbeli elnök, a Magyar Sportújságírók Szövetsége örökös tiszteletbeli alelnöke. Az International Sport főszerkesztője, a World Gymnastics tornamagazin alapító főszerkesztője.

Mélységes megrendülésének adott kifejezést Gyulai István halála miatt Lamine Diack, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) szenegáli elnöke. "István egész életét a sportágunknak szentelte. Kollégái a tanácsban, az egész szövetségben, valamint a tagszervezeteinkben valamennyien hiányolni fogják baráti stílusát, viselkedését, intelligenciáját és energiáját" - olvasható az IAAF honlapján.

A sportág első számú vezetője főtitkárát méltatva még hozzátette: úgy véli, "Gyulai István rendkívüli bátorságot tanúsított könyörtelen betegségével szemben, az utolsó pillanatokig dolgozott anélkül, hogy bármikor is panaszkodott volna".

"Azon túlmenően, hogy ezen szomorú pillanatokban osztozunk e kiváló, nagyra becsült család gyászában, valójában még fel sem tudjuk talán mérni, milyen óriási veszteség érte a magyar sportot, a magyar olimpiai mozgalmat azzal, hogy István ilyen fiatalon távozott közülünk" - mondta Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke.

Gyulai Istvánt a Magyar Televízió, a Magyar Atlétikai Szövetség és a Magyar Olimpiai Bizottság saját halottjának tekinti.

<TABLE cellSpacing=0 cellPadding=0 border=0><TBODY><TR><TD>
authorarrow.gif
</TD><TD class=Author>MTI/hvg.hu</TD></TR></TBODY></TABLE>
 

FiFike

Állandó Tag
Állandó Tag
Elhunyt Halász Péter

Népszabadság • 2006. március 11

<!-- Group #[IMGGROUP] -->Elhunyt Halász Péter író-rendező-színművész. A kortárs színházművészet egyik legeredetibb hazai alkotóját 63 éves korában, súlyos betegség után, családja körében érte a halál New Yorkban.


Radikális szellemi lázadó volt. Ám a szellem nyugtalanságát a rossz lelkiismeretű hatalom politikai ellenállásként szokta értelmezni. Ez történt Halász Péter színházával is, a Kassák Ház Stúdióval. A hetvenes években betiltották. Egy ideig még lakásokon működött a társulat, majd emigráltak. New Yorkban Squat Theater néven világhírre tett szert Halász színháza. Amikor először vendégszerepelt idehaza, a Petőfi Csarnokba alig lehetett bejutni A sisakkészítő gyönyörű felesége című produkcióhoz. Aztán a Kamrában ugyancsak rendkívüli érdeklődést váltott ki újságszínháza, ahol mindig aznapi hírt rögtönöztek előadássá.
De később lohadt az érdeklődés, a lelkesedés, a közízlés hathatósabban elvégezte, amit korábban a politikai hatalom csak részben volt képes. Halász Péter lázadó, merész, különös színháza kikerült az érdeklődés középpontjából. Szűk rajongói kör követte Halász előadásait a Merlinbe, az Új Színház Stúdiójába, a Trafóba, sőt a Nemzeti Stúdiójába is. Meg saját egészen különös színházába, a Kálvária térre, a Városi Színházba, amelyet Jeles Andrással kapott meg - ám a működtetéshez szükséges pénz nélkül.
Pedig Halász Péter színházi radikalizmusának alapeszméje az élet és a színház szétválaszthatatlanságába vetett hit volt. Ehhez volt hű, ezt demonstrálta akkor is, amikor előre megrendezte saját temetését. S csak azután halt meg. Végtére is csak a szokványos sorrendet cserélte fel. (Z. L.)
Halász Péter tegnap, március 9-én, New York-ban meghalt. Utolsó napjait lánya, Galush Brooklyn-i lakásában töltötte. Családja körében érte a halál. Minden művészet- és szabadságszerető ember gyászolja a kortárs színházművészet egyik legbátrabb, legeredetibb, leginvenciózusabb alkotóját - olvasható azon a honlapon, amelyet Najmányi László készített Halász haláláról.

Halász Péter hamvasztásáról később intézkednek.

"Mint ismeretes, utolsó, nagyvonalú, életvidám gesztusként a gyilkos kórtól szenvedő Halász Péter 2006 február 6.-án, a budapesti Műcsarnokban megrendezte saját búcsúszertartását - olvasható "Halász Péter Virtuális Emlékmű" című weboldalon. - "Barátai, tisztelői remélik, hogy a búcsúszertartást az év legjobb magyar színházi előadásának választják, és azt is, hogy a generációknak példát mutató művész munkásságát Magyarországon végre magas állami elismerésben részesítik. Azoknak, akik a színházművészetet nem gyáriparnak, a mindenkori politika eszközének, hanem élő, meglepetésekkel, lélekkel teli, közösségteremtő, szakrális tevékenységnek tekintik, fájdalmasan hiányozni fog Halász Péter és nem-imitációs színháza." - írja Najmányi az oldalon.
Közös múltidézéssel emlékeznek szombaton barátai és tisztelői Budapesten a New Yorkban elhunyt Halász Péter rendezőre, íróra és színészre - értesült az egyik szervezőtől az MTI.
A résztevők szombat délután fél háromkor találkoznak a Vas utcai Ódry Színpad előcsarnokában, hogy megtekintsék Halász Péter utolsó színházi rendezését - mondta pénteken Can Togay, az elhunyt művész egyik legközelebbi barátja. Hozzátette: az egyetem Padlás színpadán bemutatott Önbizalom című művet Halász Péter maga írta és rendezte a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak az előző szemeszterben.
Az előadás után átsétálnak a Dohány utcába, hogy meglátogassák Halász Péter és társulata egykori lakás-színházának helyszínét, ahol gyertyákat gyújtanak és elhelyezik az emlékezés virágait - számolt be a szervezők tervéről az egykori alkotótárs.
Can Togay elmondta: a résztvevők ezt követően átsétálnak a közeli Csendes étterembe, a "szabad művészek" egykori törzshelyére, hogy közös múltidézéssel emlékezzenek Halász Péterre, sokuk mesterére és példaképére.
(forrás: MTI, NOL)
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Rövid betegség után 86 éves korában elhunyt vasárnap Béres József Széchenyi-díjas kutató, a Béres csepp megalkotója
 

platon

Állandó Tag
Állandó Tag
Amit adott áldozatkész munkájával, emberségével millióknak emlékezésre méltóvá teszik Őt. Nyugalmat neki békéset. Nagy veszteség Ő!
 
Oldal tetejére