Búcsúzunk.......

FiFike

Állandó Tag
Állandó Tag
Nyugodjon bekeben !


QUOTE]Szeretettel üdvözlöm a Béres Szőlőbirtok és Pincészet honlapján. Talán meglepetéssel szolgál, hogy a Béres név, mely az elmúlt évtizedben a Béres Cseppel vonult be a köztudatba, itt egy más aspektusban jelenik meg.

Vagy talán nem is annyira más ez? Azt valljuk, hogy a tokaji bor és a Béres Csepp egy ponton mindenképpen összeköthető: mindkettő valódi hungarikum. Hungarikumot szolgálni, értékeit, hírnevét, rangját építeni megtisztelő, nemes és egyúttal felelősségteljes feladat. Erre vállalkoztunk, amikor a világ ezen unikális részén, Tokaj-Hegyalján, a festői Erdőbényén 2002-ben birtokot vásároltunk és pincészet kialakításába kezdtünk. Jelenleg 10 hektárnyi termőterülettel rendelkezünk, és folyamatosan mintegy 40 hektár szőlőt telepítünk. 2004-ben elkezdődött saját feldolgozóüzemünk építése is.

Célunk, hogy a birtokhoz tartozó történelmi dűlőkből származó szőlőből - a Lőcse-dűlő egykoron Lőcse szabad királyi város szőlőbirtoka volt - modern szemlélettel és eszközökkel Tokaj rangjához méltó, nagy borokat alkossunk.

Azt hiszem, bátran mondhatjuk, hogy a kiváló talajadottságoknak, a mikroklímának, hozamkorlátozásnak és a hozzáértő, kíméletes feldolgozásnak köszönhetően már az első 2003-as évjáratból igen szép, ígéretes borokkal mutatkozhatunk be.

Mindkettő kiváló, csak a borunk gyorsabban hat.
Kívánom, hogy győződjön meg Ön is erről, és kóstolja meg borainkat, vagy látogasson el hozzánk.

A jó borhoz jó egészséget kívánok

Béres József

[/quote]
 
C

csocsike

Vendég
Rövid betegség után 86 éves korában elhunyt vasárnap Béres József Széchenyi-díjas kutató, a Béres csepp megalkotója - adta hírül a Béres Gyógyszergyár Zrt.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Záhonyban született kutató általános élettanból és agrobiokémiából doktorált 1968-ban, majd 1972-ben hosszas kutatómunka eredményeképpen megalkotta a nyomelemeket komplex formában tartalmazó humángyógyászati készítményt, a későbbi Béres cseppet - áll Kutas István, a részvénytársaság kommunikációs osztályvezetőjének közleményében.

A Béres cseppet 2000-ben hivatalosan is gyógyszerré nyilvánították, 2002-ben a tudóst a legmagasabb hazai tudományos elismeréssel, a Széchenyi-díjjal tüntették ki.

Mint írják, tudományos munkásságáért és küzdelmes életéért közmegbecsülés és tisztelet övezte hazánkban és az egész világon.

Az utóbbi években Béres József a nevét viselő vállalatcsoport elnökeként és a Béres Alapítvány tiszteletbeli elnökeként visszavonultan élt Kisvárdán.

MTI <STYLE type=text/css><!--td.attachrow { font: normal 11px Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif; color : #000000; border-color : #000000; }td.attachheader { font: normal 11px Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif; color : #000000; border-color : #000000; background-color: #D1D7DC; }table.attachtable { font: normal 12px Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif; color : #000000; border-color : #000000; border-collapse : collapse; }--></STYLE>
 

FiFike

Állandó Tag
Állandó Tag
Innen jut eszembe Csocsike akirol irtal az emlekeidben . A kis Otto nevu nepper . Vettunk egyszer tobb szaz ruhat es a kis mereteket nem tudtuk eladni . Ekkor kaptunk egy kedvezo ajanlatot Ottotol , hogy elcseri a ruhakat Beres cseppekre velunk . Osztottunk-szoroztunk es rajottunk , hogy a cseppek kis helyen elfernek es a konnyebben eladjuk oket az etteremben :) Pillanatok alatt tobb szaz , lejart szavatossagi idos beres csepp tulajdonosa lettem :-(
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Elhunyt Zenthe Ferenc

2006. július 31. 11:31 Nyolcvanhat éves korában elhunyt Zenthe Ferenc, a nemzet színésze, Kossuth- és Jászai-díjas, kiváló és érdemes művész - közölte hétfőn a Madách Színház az MTI-vel.



A művészt, hosszan tartó betegség után, vasárnap érte a halál.

Zenthe Ferencet a Madách Színház saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek. (MTI)


 

andika

Állandó Tag
Állandó Tag
Jaj,de imádtam.Nemhiszed el Melitta,de egész nap megy nálunka tv, és én innen a Canadahunról tudom meg hogy egy Zente Ferenc meghalt.

Nagyon sajnálom,imádtam,nagyon jó szinész volt.A hangja is nagyon jellegzetes volt.
Nyugodjék békében!
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Sajnalom,hogy ilyen szomoru hireket kell kozolnunk.
Valamennyien nagyon szerettuk ot, sok sok remek alakitasaert , a mai generacio is szivesen nezi a Tenkes kapitanya filmet.
 

Ila1

Állandó Tag
Állandó Tag
Zenthe Ferenc a Nemzet Színésze

Népszabadság • Sz. K. • 2005. január 19.

<!-- Group #1 --><TABLE class=yrounded style="BACKGROUND-IMAGE: url(/download/viewattach/348759/1/60/preview-1541337484.jpg); WIDTH: 207px"><TBODY><TR><TD class=rtopl>
pt.gif
</TD><TD class=rtopc>
s.gif
</TD><TD class=rtopr>
pt.gif
</TD></TR><TR><TD class=rmidl></TD><TD class=rmidc><SCRIPT type=text/javascript>// <!--// <![CDATA[document.write(' ');// ]]>// --></SCRIPT> </TD><TD class=rmidr>
s.gif
</TD></TR><TR><TD class=rbtml>
pt.gif
</TD><TD class=rbtmc>
s.gif
</TD><TD class=rbtmr>
pt.gif
</TD></TR><TR><TD class=subtitle colSpan=3></TD></TR></TBODY></TABLE>Alig félórás tanácskozás után döntöttek a Nemzet Színészei: a decemberben elhunyt Bessenyei Ferenc után Zenthe Ferenc, Kossuth-díjas, kiváló művész legyen a cím új birtokosa.


A Nemzet Színésze elismerést azok kaphatják meg, akik a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése során kimagasló érdemeket szereztek. A cím - amely életre szóló havi 500 ezer forintos juttatással jár - annak adományozható, aki legalább 62 éves, eltöltött negyven évet a színészi pályán, vagy minimum húsz évadot a Nemzeti Színházban.
A díjat Schwajda György javaslatára a nemzeti kulturális örökség minisztere adományozta 2000 augusztusában tizenkét művésznek: Agárdy Gábornak, Berek Katinak, Bessenyei Ferencnek, Darvas Ivánnak, Garas Dezsőnek, Kállai Ferencnek, Lukács Margitnak, Máthé Erzsinek, Psota Irénnek, Raksányi Gellértnek, Sinkovits Imrének és Törőcsik Marinak. Közülük már nem él: Sinkovits Imre, Lukács Margit és Bessenyei Ferenc. 2001-ben Avar István, a következő évben Komlós Juci és tegnaptól Zenthe Ferenc a díj új tulajdonosa.
Törőcsik Mari lapunknak elmondta: egyhangúlag kellett dönteniük az új Nemzet Színészéről. Azaz, ha csak egyikük nem adja voksát, akkor az illető művész nem kaphatja meg az elismerést. Hozzátette: szerencsére sok nagy művészünk van, így nem volt egyszerű a szavazás. Bár több név is szóba került, azért döntöttek Zenthe Ferenc mellett, mert nemcsak a szakma adózik neki elismeréssel, hanem igen népszerű a közönség körében is.
A Salgótarjánban született Zenthe Ferenc április 24-én lesz nyolcvanöt éves. A Színművészeti Akadémián 1942-ben végzett. Pécsett, Győrött, Debrecenben játszott, majd 1952 óta a budapesti Madách Színház tagja. Bár már nyugdíjas, három előadásban láthatjuk őt. Molnár Ferenc művében, az Egy, kettő, háromban, Noel Coward Forgószínpadában és Szakonyi Károly darabjában, a Turini nyár címűben. A színművésznek számos kitüntetése van, többek között Jászai Mari-díj, érdemes és kiváló művészi, Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje, Kossuth-díj.
Színházi szerepei mellett főbb filmes alakításainak száma több mint negyven, és a tévéjátékoké is legalább húsz (és itt nem számoltuk a Szomszédok című teleregényt). A moziban láthattuk őt például a Rákóczi hadnagyában, a Gábor diákban, a 2x2 néha 5-ben, A Tenkes kapitányában, a Jó estét nyár, jó estét szerelemben, és az utóbbi években a Zsaruvér és Csigavérben, a Csocsóban és a Sobriban.

...
<TABLE cellSpacing=0 cellPadding=4 width="100%" align=center border=0><TBODY><TR><TD class=abc align=left>Zenthe Ferenc Élete</TD></TR></TBODY></TABLE><TABLE cellSpacing=0 cellPadding=4 width="100%" align=center border=0><TBODY><TR><TD class=newsstory>1920. április 24-én született Salgótarjánban.
1942-ben végzett a Színművészeti Akadémián.

1945-46: a pécsi Nemzeti Színház,
1946-49: a győri Kisfaludy Színház,
1949-52: a debreceni Csokonai Színház,
1952 óta a Madách Színház társulatának a tagja

1987-1999: a Szomszédok című teleregény szereplője (Taki bácsi); 1999. december 30-án a 331. résszel búcsúztak el a nézőktől

Február óta pedig a Színház az egész… című sorozat egyik főszereplője (a színházi élet kulliszatitkairól, intikáiról szól a sorozat, Győrben veszik fel, kéthetente csütörtökön az M1-en egy órás/)

Színházi szerepei:
-Puck, Zoboly (Shakespeare: Szentivánéji álom)
-Lúdas Matyi (Fazekas: Lúdas Matyi)
-Noszty Pál (Mikszáth: A Noszty fiú esete Tóth Marival)
-Scapin (Moliere: Scapin furfangjai)
-Ribakov (Pagonyin: A Kreml toronyórája)
-Deme (Tabi: Enyhítő körülmény)
-Naszreddin Hodzsa (Vitkovics – Szolovjov: Naszredin Hodzsa kalandjai)
-Ebenezer Scrooge (Dickens: Karácsonyi ének)
-Geoffrey Thornton (Harwood: Az öltöztető)
-Lou Daniel (Slade: Jutalomjáték)
-Gilles Corey (Miller: A salemi boszorkányok)
-Virág úr (Tamási: Csalóka szívárvány)
-Pinch (Shaw: Olyan szép, hogy nem is lehet igaz)
-Tuskó (Shakespeare: Szeget szeggel)
-Warrington (Bond: Lear)
-Őrmester (Molnár: Az üvegcipő)
-Jákob (Rice – Webber: József, és a színes, szélesvásznú álomkabát)
-A fejedelem komornyikja (Schiller: Ármány és szerelem)
-Juhász (Shakespeare: Téli rege)
-Rázga Elemér (Moldova: Az ifjú gárda)
-Vinnie (Simon:: Furcsa pár)
-Apa (Miller: Bűnbeesés után)
-Mr. Brownlow (Bart: Oliver)

Díjai:
-Jászai Mari - díj (1955; 1968)
-Érdemes művész (1975)
-Kiváló művész (1989)
-MSZOSZ- díj (1993)
-Kossuth - díj (1997)
- Salgótarján díszpolgára (2003)


</TD></TR></TBODY></TABLE>
null.png

<TABLE cellSpacing=0 cellPadding=4 width="100%" align=center border=0><TBODY><TR><TD class=newssummary>
Filmjei:
null.png



</TD></TR><TR><TD class=newsstory>1953 Rákóczi hadnagya
1953 Feltámadott a tenger
1954 2x2 néha 5
1955 Gábor diák
1956 Mese a 12 találatról
1957 A nagyrozsdási eset
1957 Csendes otthon
1959 Szerelem csütörtök
1959 Kard és kocka
1960 Fapados szerelem
1964 A Tenkes kapitánya
1964 Lajos király válik
1965 Patyolat akció
1966 Princ, a katona
1969 Őrjárat az égen
1970 Végállomás, kiszállni!
1970 A gyilkos a házban van
1971 A fekete város
1972 Fuss, hogy utolérjenek
1972 Az ördög cimborája
1973 A törökfejes kopja
1973 Egy srác fehér lovon
A tragédia próbája 1975)
1976 Beszterce ostroma
1977 Sir John Falstaff
1978 Mire megvénülünk
1979 A világ közepe
1979 Égigérő fű
1980 Petőfi
1980 A pogány Madonna
1983 Különös házasság
1983 Jób lázadása
1984 Erdő
1984 Megfelelő ember kényes feladatra
1984 Leányvásár
1985 Az elvarázsolt dollár
1985 II. József
1986 A csodakarikás
1987 Gyökér és vadvirág
1987 Szomszédok teleregény
1994 Európa messze van
2001 Zsaruvér és csigavér
2003 Sobri

</TD></TR></TBODY></TABLE>
 

platon

Állandó Tag
Állandó Tag
Nyolcvanhat éves korában elhunyt Zenthe Ferenc, a nemzet színésze, Kossuth-díjas, kiváló és érdemes művész - közölte a Madách Színház. A művészt hosszan tartó betegség után, vasárnap érte a halál.Az 1920-ban Salgótarjánban született Zenthe Ferenc a Színművészeti Akadémia hallgatója volt, de tanulmányait a II. világháború miatt félbe kellett szakítania. 1952 óta a Madách Színház társulatának tagja, előtte játszott Pécsett, Kaposváron, Győrben, Pesterzsébeten, majd Debrecenben.

A színpadon zömében jóságos, kiegyensúlyozott figurákat alakított. Eljátszotta Puck, majd Zuboly szerepét Shakespeare Szentivánéji álmában, Móricz Lúdas Matyijának címszerepét, Noszty Pált Mikszáth, Scapint Moliere művében, Dickens Karácsonyi énekének Ebenezer Scrooge-át vagy Jákob szerepét a Rice-Lloyd Webber szerzőpáros József és a színes, szélesvásznú álomkabát című musicaljében.

A Kossuth-díjas, kiváló és érdemes művész játékát több mint negyven filmben csodálhatták meg a nézők. A többi között játszott a Rákóczi hadnagyában, a 2x2 néha 5 című zenés vígjátékban és a Jób lázadásában.

1987 és 1999 között: a Szomszédok című teleregény felejthetetlen Taki bácsija. Televíziós sorozatai közül még kiemelkedik a Tenkes kapitánya, ahol főszerepet alakított, és országos népszerűséget aratott. A Magyar Rádióban évtizedek óta szerepelt a Szabó család című hangjátéksorozatban. Pozsgai Zsolt, a rádiós széria egyik írója elmondta: a kórházban több részt felvettek Zenthe Ferenccel, így augusztus végéig még hallható a Magyar Rádió műsorában.

Zenthe Ferencet 2005-ben választották a Nemzet Színészei közé, a nem sokkal korábban elhunyt Bessenyei Ferenc helyére. A művészt a Madách Színház saját halottjának tekinti. Szirtes Tamás, a teátrum ügyvezető igazgatója szerint Zenthe Ferenc olyan ember volt, akit mindenki szeretett és ez „páratlan dolog ebben a mai világban".

A nagy színészegyéniség halála miatt több közszolgálati médium is megváltoztatta a hétfő esti programját, s a nemzet színészére emlékezik. A Magyar Rádió a Kossuth adón, az Aranyemberek című sorozatban este nyolc órától megismétli a színművésszel készült, 2002. október 27-én sugárzott interjút.Gyászoljuk és emlékeinkben tovább él! Nézzük meg arcképét, és köszönjunk el tőle, a NEMZET SZÍNÉSZÉTŐL.
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Meghalt Tarzan fia

Hosszú betegség után meghalt ifjabb Johnny Weissmüller. A magyar származású kaliforniai férfi 69 éves korában hunyt el rákban, de betegsége ellenére két évvel ezelőtt ellátogatott apja szülővárosába, Temesvárra, az emlékére rendezett ünnepségre. Kívánságára hamvait Acapulcóban szórják szét, a koszorúk és virágok árát pedig a család egy kórház számlára kéri átutalni.
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
A színházi beavató halálára


A család csaknem két hétig titkolta, tegnap mégis nyilvánosságra került, hogy hetvenkilenc esztendős korában meghalt Siklós Olga dramaturg. A pesti bennfentesek tudják, hogy Magyar Bálint szabaddemokrata politikus édesanyja volt. Elég sokat beszélgettem vele, s tapasztaltam: ízlése megóvta attól, hogy nyilvánosan is büszke legyen rá.




A színházi beavató halálára


A hatvanas években a kecskeméti Katona József Színház dramaturgjaként dolgozott. Mi, középiskolások ebből csak annyit éreztünk, hogy feltűnően sok magyar drámát láttunk a diákbérlettel. És jó szereplőket, az idő tájt ugyanis sok színészt száműztek a fővárosból. A minisztérium kegyesen megengedte például Fogarassy Máriának és Bicskei Károlynak, a labdarúgó szövetségi kapitány: Bicskei Bertalan szüleinek, aztán Dévai Kamillának, Udvaros Dorottya édesanyjának, és Bárdy Györgynek, hogy Budapesttől nyolcvannégy kilométerre táborozzanak le.

A művésztársaságnak két szellemi középpontja volt: Udvaros Béla rendező és Siklós Olga dramaturg. Beavató színházat játszattak, mielőtt Ruszt József kitalálta volna ezt a kifejezést - magamfajta középiskolásokat avatták a magyar dráma rejtelmeibe. Egyszer még könyvet is nyertem, amit Olga néni adott át. Azt csupán most, felnőtt fejjel fogalmazom meg, hogy nemcsak a diákokat nevelték színházbaráttá, hanem a sokfelől érkezett színészeket is társulattá.

Amikor elvégeztem az egyetemet, kritikusként a Magyar Rádióban időztem. Akkor már Siklós Olga is az ottani dramaturgián dolgozott, sok magyar hangjáték gondozása fűződik a nevéhez. Kapcsolatunk úgy mélyült el, hogy elkezdtem járni a szigligeti alkotóházba. Délelőtt minden beutalt megírta a maga penzumát, Olga nénivel nagyjából egy időben végeztünk. Először csak véletlenül találkoztunk az Esterházy-kastély ősparkjában, aztán összeigazítottuk a lépteinket.

Sok száz kört tettünk meg közösen, inkább télen, mint nyáron. Peripatetikus beszélgetéseken győződtem meg arról, hogy milyen rengeteget tud a magyar drámáról és a magyar írókról. Egyszer még azt is elmesélte, hogy 1944-ben, a német megszállás után miként mentette meg az életét későbbi férje, Magyar Bálint. A részletekre már nem emlékszem, de mintha a Vígszínház pincéjében bújtatta volna.

Nemrégiben csöndesen elment egy dramaturg. A család nem verte nagydobra a halálhírét, nekrológok sem jelentek meg róla. Ezzel a nyúlfarknyi jegyzettel hadd adjam meg neki a végtiszteletet.
 

platon

Állandó Tag
Állandó Tag
Személye, alkotó egyénisége, humanizmusa példamutató volt. Munkássága, széleskörü alkotói egyénisége tovább él. A végtisztelet mind azokban élő marad akik őt ismerhették. A színházi élet nekrológjait elvárhatta volna az őt tisztelők sokasága. Emlékét őrzi örökké a drámairodalom.
Köszönet illeti Melittát ezért a tudósításért.
 

Brigi

Állandó Tag
Állandó Tag
" Ne légy szomorú, ha búcsúzni kell. Búcsúra szükség van
az új találkozáshoz. S az új találkozás, bár percek vagy
életek múlnak el közben, barátok számára bizonyosság."
( Richard Bach )
 

miskolci Eva

Állandó Tag
Állandó Tag
Bántott a világ...
Szived rejtekén
sebzetten hallgatsz,
s most töviseivel
mélyen lelkedbe váj
az értetlen csend.
De magányod lassan
a végtelenbe foszlik...
Láthatatlan karok ezrei ölelnek
s felépül benned újra a Rend.

Simon András
Életed üzenet
 
Oldal tetejére