Befőzés, tartósítás

Katalin/Anyoka témája a 'Eszem-íszom' fórumban , 2010 Június 12.

 1. mami07

  mami07 Állandó Tag

  Hát azt tudom róla, hogy német nálunk a L..L-ben volt 15ezer , de van a M..tróban is , kicsit én is tartottam tőle, meg drágállottam is, de a nyers gyümit üvegbe teszed rá 2-3 ekanál cukor ki mennyit akar, NaBe-nát lezárod, egymásra rakod vízzel felöntöd és indítod a gépet szuper, de csak csavaros üveggel lehet.
   
  magdolna 58 kedveli ezt.
 2. kágyula

  kágyula Kitiltott (BANned)

  Szervusz Mami ,
  deha mondjuk , ha ugyis csavaros üveggel csinálod akkor ha azt a fejére állitod és ugy hütöd le akkor nem kell az a fránya dunsztoló lábos . Vagy mondjuk egy nagy mosófazék aljára teszel egy csomó újságot vizet öntesz reá és szépen ca. 80 °C tudod dunsztolni .
   
 3. mami07

  mami07 Állandó Tag

  Igen biztos igazad van, de nekem azért könnyebbség mert villannyal működik otthagyható a nyári konyhába felügyelet nélkül, nem foglalja le az egyébként nem nagy gáztűzhelyemet, időre és hőfokra beállítva dolgozik.
   
 4. Abrak2

  Abrak2 Állandó Tag

  Illetve az sem mindegy, hogy az elektromos készülék esetén pontosan beállítható a kívánt hőmérséklet és az eljárás ideje. Sterilizálja az üveget mindenestül, kívül-belül egyaránt. A fejreállításos módszerrel is működik a dolog, azonban inkább a lekvárok vagy vastagabb állagú folyadékok esetén lesz tökéletes. Hígabbaknál előfordulhat szivárgás, az meg a későbbi felülfertőzések kapuja.
   
 5. Gagul

  Gagul Kitiltott (BANned)

  A NaBe Natriumbenzoatot jelent?
  Mert azt én nem tenném az ételembe-). Mert az rákkeltö-).
  Az ugy van, hogy minél több kondenzált benzolgyürüt tartalmaz egy vegyület, annál inkábban kifejezetten rákkeltö...
   
  Utoljára módosítva: 2015 Január 7
 6. Abrak2

  Abrak2 Állandó Tag

  Tulajdonképpen a hőkezelés lényege az lenne, hogy megfelelően csirátlanítsuk az élelmiszert mindenféle vegyszerek nélkül.
   
  Gagul és kágyula kedveli ezt.
 7. kágyula

  kágyula Kitiltott (BANned)

  Szervusz Mami ,
  na én csak azért gondoltam , mert magam évek óta csak ezzel a csavaros üveggel dolgozom ugy fejre állitva és edig panaszra okom nincsen . Igaz ugy jó félóra után visszaforditom , hogy "befött" vissza essen mert az elén jártam ugy hogy a vákuum miatt a tetejére tapadt :rohog:. Na meg azért betakarom igaz nem dunyhával de pár konyha ruhát teszek rá .
   
 8. mami07

  mami07 Állandó Tag

  Hát eddig a szalicil volt az elfogadott, aztán lett a mumus, én csak nagyon kevés valóban natriumbenzonátot teszek bele, mert csak ketten vagyunk, egyszerre nem fogy el egy felbontott befőtt és sajnos a hűtőbe is megromlik. Lekvárba nem teszek semmit! Nekem kényelmi szempontból jött be nagyon ez a fazék!:cool:
   
 9. Abrak2

  Abrak2 Állandó Tag

  Aki bízik a tartósítószerekben, annak sem kell belerakni a hőkezelendő termékbe. Sokkal jobb - és így nem kell megenni sem - előbb egy celofánnal lefedni az üveg száját, arra menjen a késhegynyi tartósítószer, majd a fém csavaros kupak.
   
 10. kágyula

  kágyula Kitiltott (BANned)

  Szervusztok ,
  tehát mivel "fönököm " rendet rakott a hütöládában/ igy nem talállok semmit sem/ kénytelen voltam a nyáron lehagyasztott Som pulpott lekvárnak elkésziteni . Különben ezt majd mindig igy csinálom mert nem kell kapkodnom és nyugodtan elkészithetö a félkész árú . Tehát 16 fél literes beföttes üveggel lett az egész igaz ráment a fél délelöttöm , de lesz ajándékozni való a szezonra .:)
   
  Kiss Zsoltné Kata kedveli ezt.
 11. kágyula

  kágyula Kitiltott (BANned)

  Szervusztok ,
  akkor folytattom , tegnap lettem kész végre a maradékkal . Mármint a körte-szölö lekváral melyböl ugyszintén 14 üvegnyi lett aztán ,hogy az idö is teljen még fözztem hozzá 6 kisüvegnyi eper lekvárt illetve mert szereztem olcson alapanyagott igy még 6 üvegnyi olyan 250 gr-ost Vinetét . Na csak hogy elteljen a napom :rohog:
   
 12. kágyula

  kágyula Kitiltott (BANned)

  Szervusztok ,
  látom nagyon elvagytok foglalva most a befözési idö alatt , ezért gondoltam hogy már kicsit felrázzom a társaságot . :)
  Magam most a Dinnyehéj befött készitésével vagyok elfoglalva , igaz elégé pepecs munka de az eredménye lenyügözö . Meg elkezdtem a Somot gyüjteni és be vele a fagyasztóba mivel ugye lassan nem egyszere érik be igy majd ha elegendö mennyiség összegyült akkor kezdhetem a befözését .
   
  Kiss Zsoltné Kata kedveli ezt.
 13. h liliána

  h liliána Állandó Tag

  ez engem is érdekelne
   
 14. hangay13

  hangay13 Állandó Tag

  Van olyan ismerősőm, aki reszelés helyett szinte mindent darál.
  Az eredmény nem teljesen ugyanolyan, de az biztos, hogy gyorsabb.
   
 15. kágyula

  kágyula Kitiltott (BANned)

  Szervusztok ,
  nekem lenne egy piszok jó ötlettem , demen mindjárt verekedni ! Hagyjátok azt a fene almát a francba , az csak rossz emberek megdobálására jó:rohog::rohog:.
  Amugy én almasajtott készitettem belölle , hasonlóan a birs sajthoz igy nem kell se meghámozni sempediglen kicsumázni !;)
   
  hangay13 kedveli ezt.
 16. hangay13

  hangay13 Állandó Tag

  Még nem próbáltam, de hallottam már néhányszor, hogy más gyümölcsből is lehet sajtot készíteni. Ilyekor elsőként az almát és a körtét ajánlották.
   
 17. kágyula

  kágyula Kitiltott (BANned)

  Szervusz Hangay,
  Te nem ismered a Birsalma sajtot ?? Ne bolondozzzál má velem , hiszen gyerekkorunk valami csodás emleék /már mint nekem/ amikor a "vidéki" rokonság kinek földje és szöleje megmaradt ilyen finomsággal kápráztatta el a pösti rokonokat :D
   
 18. hangay13

  hangay13 Állandó Tag

  Lehet, hogy nem volt egyértelmű a levelem. Én arra válaszoltam, hogy az előttem hozzászóló almából készült sajtről beszélt.
  A birsalmából készült sajt gyermekkorom óta készül nálunk.
   
 19. kágyula

  kágyula Kitiltott (BANned)

  Szervusz Hangay,
  na az is azthiszem én voltam :D de tudod már tavaly is csináltam mert annyi almát kaptam és befözzni meg kedvem és üvegem egy darab sem volt már , igy hasonlóan mint a birsalmából készültett fözztem fel .
   
  hangay13 kedveli ezt.
 20. hangay13

  hangay13 Állandó Tag

  Milyen lett?
  Nekünk őszi-téli almából nincs sok, de van olyan év, hogy a nyári (édes) almából rengeteg terem, várhatóan az idén is, tavaly kevés volt. Abból is jó?
   

Megosztás