Hírek Befogtak 25 új rádiójelet az űrből, érdekes megállapításra jutottak a tudósok

A kanadai CHIME obszervatórium csillagászai olyan gyors rádiókitöréseket (FRB) fogtak be, amik jóval ritkábban ismétlődnek, mint az eddigi FRB-k.

A gyors rádiókitöréseket (fast radio burst, FRB), a hihetetlenül rövid, de nagyon erős rádióhullám-kibocsátásokat csak 2007-ben fedezték fel a tudósok – egész pontosan az amerikai Virginiai Egyetemen dolgozó Duncan Lorimer és az egyik tanítványa, David Narkevic. Hogy pontosan mi okozza őket, arról még vitatkoznak a szakemberek, az viszont már kiderült, hogy alapvetően kétfélét különböztethetünk meg: olyat, ami egyszeri eseményhez köthető, és olyat, ami folyamatosan ismétlődik.

A Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment (CHIME) obszervatórium kutatói szerint azonban ez nem biztos, hogy így van. A szakemberek a megfigyeléseik során megduplázták az ismert ismétlődő FRB-k számát: 25 újat fedeztek fel az eddig már ismert 21 mellé. Emellett további 14 olyan jel van, amit még figyelnek, de jó eséllyel azok is ismétlődő FRB-k lehetnek.

Az egyelőre az ArXiv preprint szerveren megjelent tanulmányukban azt írják, a most felfedezett 25, és a korábban már ismert 21 FRB között nagy különbség, hogy előbbiek jóval kevésbé aktívak. A korábban felfedezett gyors rádiókitöréseket a feltételezések szerint olyan objektumok – például neutroncsillagok – bocsátják ki, amelyek egy nehezebb objektum körül keringenek.

Néhány neutroncsillag – a magnetárok – hihetetlenül erős mágneses mezővel rendelkeznek. Az ezek, valamint a társobjektumuk közötti mágneses tér kölcsönhatása eredményezi az FRB-ket.

A most felfedezett 25 FRB közül a legaktívabbnál is csak 12 kibocsátást mértek, ami nagyon megnehezíti az észlelést és az alaposabb tanulmányozást is. A kutatók ezért folytatni szeretnék a megfigyelést, amit a nap 24 órájában végeznek el az obszervatóriummal.


A kutatók arra szeretnének rájönni, hogy minek köszönhető az, hogy némely FRB gyakran ismétlődik, míg más kevésbé. A feltételezésük szerint ebből kiindulva minden FRB ismétlődő, csak nem figyelünk rájuk elég sokáig ahhoz, hogy az újabb és újabb eseményeket elkapjuk.

1675105076252.png
 
Egyáltalán nem hiszek az FRB- kben. Bocs mindenkitől, és ha gyakrabban figyelik meg az sem hat meg. Szerintem egy ilyen obszervatóriumban csak kávéznak, és na persze kimegy cigizni, és hopp lemaradt egy ismérlődő FRB-ről.
 
Egyáltalán nem hiszek az FRB- kben. Bocs mindenkitől, és ha gyakrabban figyelik meg az sem hat meg. Szerintem egy ilyen obszervatóriumban csak kávéznak, és na persze kimegy cigizni, és hopp lemaradt egy ismérlődő FRB-ről.
:) Az elektronikus információt rögzítő berendezéseket már elég régen feltalálták, azóta pedig egy cigiszünet aligha jelenthet problémát.:) Másrészt az obszervatóriumokban általában csak 'obszerválják' és rögzítik a jeleket, azok feldolgozását már egy nagyobb szakértői csapat végzi. Az eredményeket pedig rendszeresen publikálják, hogy azokat a szakértők még szélesebb köre megvizsgálhassa és ellenőrizhesse, ezért az FRB-k léte manapság szerintem már nem hit kérdése.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Szervusztok!

Ha lassan is, de magunk mögött hagyhatjuk a Covid-19-et. Sajnos az én családomat, jól megcibálta ez a fránya vírus, de mind itt vagyunk. Kicsit megtépázva, van kinél ott hagyta a foga nyomát, de mindnyájan túléltük.
Szeretettel ölellek minden kedves ismerős, bár merre is vagytok a világban.
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönöm szépen a vámpírok amerikában 5.-ik részét.
Gubisi Andrea wrote on Magnes36's profile.
Szia! Kedves Magnes36
Nagyon szépen köszönöm, hogy megosztottad a mintát. egyik kedvencem.
Üdvozlettel Andi
tetraplax wrote on misi_misi's profile.
Korg pa4x-hez keresek stílusokat, anyagot.Teljesen új vagyok a témában,örömmel fogadokbármit.
Steuertastatur=CTRL

Statisztikák

Témák
37,617
Üzenet
4,669,955
Tagok
607,315
Legújabb tagunk
Zsákné Szabó Ida
Oldal tetejére