Beszólt a román nagykövet Semjénnek: Budapest nem támogathatja az erdélyi gazdákat

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 November 26.

Melitta - 2019 November 26, 21:22
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Románia budapesti nagykövete egy békéscsabai rendezvényen arról beszélt: Bukarest nem egyezik bele abba, hogy Magyarország támogassa az erdélyi gazdákat, ilyen program csak a román hatóságok bevonásával folytatható. Háború lesz a két Orbán között?

  Mi is többször írtunk arról: Orbán Viktor és az akkor még szabadlábon lévő szociáldemokrata (PSD) pártelnök, Liviu Dragnea megegyezett, majd ezek után a magyar kormány kiszervezte közel százmilliárd forint (!) elosztását egy külföldön működő alapítványnak. Az erdélyi Pro Economica különféle pályázatokon támogatást oszt erdélyi gazdáknak, de erős a gyanú, hogy a pénz egyharmada PSD-s politikusoknak jutott.

  A nyertesek kiléte máig nem nyilvános, pedig vannak, akik milliárdokat kapnak a magyar adóforintokból. A magyar politikusok többször hálálkodtak az azóta börtönben ülő román pártvezérnek: a mezőségi támogatások záróünnepségén az MTI beszámolója alapján Magyar Levente külügyi államtitkár külön köszönetet mondott a korrupt politikusnak, mert „támogatása nélkül a projekt nem érte volna el a jelenlegi stádiumot.”

  Azóta viszont új kormány van Bukarestben, a PSD ellenzékbe szorult. Ennek meg is lett a következménye: a G4media.ro beszámolója szerint Marius Lazurca, Románia budapesti nagykövete egy békéscsabai rendezvényen magának Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek mondta el a diplomáciában meglehetősen szokatlan élességgel, hogy a bukaresti kormány nem egyezett bele az erdélyi gazdák magyarországi támogatásába.

  A nagykövet szó szerint így fogalmazott:

  HIRDETÉS
  „Románia úgy gondolja, az efféle beavatkozások során mindkét kormánynak körültekintőnek kell lennie, ezeket korábban elfogadott elvek alapján, megkülönböztetéstől mentesen, az EU szabályokkal összhangban kell megoldani. Annak érdekében, hogy ne hagyjunk kétségeket, szeretném világossá tenni: a budapesti kormány azon kezdeményezésére gondolok, amellyel támogatja a romániai gazdasági tevékenységeket, különösen mezőgazdasági területen. Megragadom a lehetőséget – és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes jelenlétét –, hogy megerősítsem a román kormány hivatalos álláspontját ebben a témában: a magyar kormány úgynevezett erdélyi mezőgazdasági támogatási programját nem tárgyalta meg a román kormánnyal és ez nem tárgya a kétoldalú megállapodásoknak, mint ahogyan az egyébként normális lenne” – fogalmazott a nagykövet, hangsúlyozva:

  „Románia nem egyezett bele ebbe a programba, és azt kérjük, ezt kizárólag a román kormány belegyezésével, transzparensen és diszkriminációmentesen folytassák! Kérjük továbbÁ a román törvények betartását és az EU belső szabályozásának figyelembevételét”

  – fogalmazott a nagykövet a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara magyar–román tagozata megalakulásának húszéves ünnepségén.

  Mivel mindkét országban Orban vezetéknevű a miniszterelnök, nagyon úgy tűnik, Orbán kontra Orban diplomáciai háború közeleg.

  Lukács Csaba

  [​IMG]
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 November 26.

  1. FLAMINGO
   FLAMINGO
   És elérte már a 2o1o-es nominál értéket?
   lacylla kedveli ezt.
  2. gup
   gup
   nem vagyok szakember ... csak meghallgatom mit mondanak az ország gazdasági helyzetét felértékeló nemzetközi hitelminősítők. Volt mikor Az MSZP–SZDSZ kormányzás következményeként a hitelminősítők a befektetésre nem ajánlott, bóvli kategóriába sorolták a magyar adósság hitelbesorolását.
   Utoljára módosítva: 2019 November 27
   nyszjani és johannsebastian kedveli ezt.
  3. doppio
   doppio
   add össze az összes vádpontot még mindég nem jött ki amit polgároktól bezsebelnek.
   És kihagytad mennyi van mészáros lőrinc fiók bértársnál amiből valamikor visszakívánják tenni a megosztott saját zsebbe.
   És még az offshore cégeket se látod, trükk az van nyíltság az semmi.   [​IMG]
   Utoljára módosítva: 2019 November 27
   setni kedveli ezt.
  4. doppio
   doppio
   Vétózott Magyarország az EU-ban: ne legyenek a jogállamisághoz kötve az uniós pénzek
  5. ?Walaky?
   ?Walaky?
   H
   tornando vigyázzhatnal:D:p hogy ne legyél ennyire egyértelmű :D:p:rohog::rohog::rolleyes2::dr_31:
   Utoljára módosítva: 2019 November 27
  6. johannsebastian
   johannsebastian
   Ugyan hagyd! Budapesten inkább stadiont építenek, és nem kórházat! ;)
   FLAMINGO kedveli ezt.
  7. johannsebastian
   johannsebastian
   A Budapestet kormányzó ellenzék nem azonos a Budapestet nem kormányzó kormányzattal. ;)
   gup kedveli ezt.
  8. johannsebastian
   johannsebastian
   Nem sántít. Csak abba kellene belegondolni, hogy a 25 millió között magyarok is élnek.
   gup kedveli ezt.
  9. johannsebastian
   johannsebastian
   Helyes. A "jogállamisággal érvelés" egy marketinges fogás, amellyel el lehet adni az erőből való politizálást. Románia jogállam, vajh adni fog valaha is autonómiát Erdélynek vagy Székelyföldnek? Az EU-n belül szabad a mozgás, ám már most arról szólnak a tervek, hogy a befogadottak nem hagyhatják majd el a számukra kijelölt országot a támogatások megvonása nélkül. --- Ráadásul az csatlakozási szerződésben efféle kitételek nem szerepeltek. Vagy az is a jogállamiság és a jogbiztonság része, hogy ad hoc felülírjuk a szabályokat?
   gup kedveli ezt.
  10. gup
   gup
   a lengyelek is megvétózták, vagy csak az újságok írják? Mert az EU szokásához híven ködösít, úgy tálalják, hogy 26 tagállam nem ellenezte, hogy hányan támogatták, hányan tartózkodtak, arról már nincs szó.
   Utoljára módosítva: 2019 November 28
   nyszjani kedveli ezt.
  11. danilo
   danilo
   Igen ők jönnének elől lőnél rájuk ?
  12. gup
   gup
   nem éppen ez a helyzet ... a románok Ötödik Hadoszlopnak nevezik az ott élő kb 1 millió magyart.
   Esetleg tanulmányozhatod, csupán a MOL benzinkúthálózatban micsoda veszélyt látnak.
   nyszjani kedveli ezt.
  13. johannsebastian
   johannsebastian
   Talán észrevetted, hogy ez nem troll fórum. Tarthatnád magad hozzá. Mármint: ha számít neked mások véleménye.
  14. pi20000101
   pi20000101
   Segítségnek ára van, szavazatvásárlás.
   deciso és setni kedveli ezt.
  15. gup
   gup
   Szavazatvásárás...kb. 30 millió eurórol van szó? Szerinted, ennyiért kilóra hány képviselőt lehetne venni? Elvégre a külföldön lakó magyar állampolgárok szavazatán max. 1-2 kerülhet be a parlamentbe.
   Virágtündér kedveli ezt.
  16. setni
   setni
   Ha valaki hosszabb távra tervez akkor nem egy-két embert vesz számításba hanem népcsoprtokat.
   Ami azért is előnyös mert a hazai támogatókat is megerősíti a közös táborban.
  17. pi20000101
   pi20000101
   úgy tudom, listára is szavazhatnak.
  18. gup
   gup
   csak a listás mandátumokra lehetnek hatással
  19. pi20000101
   pi20000101
   akkor meg pláne, hogy minden pénzt megér Erdély
  20. FLAMINGO
   FLAMINGO
   Ezt egyszer már kitárgyaltuk az ukránoknál (hogy zömmel 3 szavazat). Itt annyival könnyebb, hogy tudtommal a románoknál nem tiltott a kettős állampolgárság.
   És amíg a magyar kormány nem tud felmutatni (hogyan is tudna) egy olyan hiteles adatbázist, amelyben a külföldi magyarok rendelkeznek olyan azonosítóval, melynek segítségével kiszűrhetők/kizárhatók a magyar településeken történő szavazáskor/ból , addig bizony 3 a szavazati lehetőség. Ráadásul a külföldi szavazatot nem kell személyesen postára adni...
   doppio kedveli ezt.

Megosztás