Beszólt a román nagykövet Semjénnek: Budapest nem támogathatja az erdélyi gazdákat

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 November 26.

Melitta - 2019 November 26, 21:22
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Románia budapesti nagykövete egy békéscsabai rendezvényen arról beszélt: Bukarest nem egyezik bele abba, hogy Magyarország támogassa az erdélyi gazdákat, ilyen program csak a román hatóságok bevonásával folytatható. Háború lesz a két Orbán között?

  Mi is többször írtunk arról: Orbán Viktor és az akkor még szabadlábon lévő szociáldemokrata (PSD) pártelnök, Liviu Dragnea megegyezett, majd ezek után a magyar kormány kiszervezte közel százmilliárd forint (!) elosztását egy külföldön működő alapítványnak. Az erdélyi Pro Economica különféle pályázatokon támogatást oszt erdélyi gazdáknak, de erős a gyanú, hogy a pénz egyharmada PSD-s politikusoknak jutott.

  A nyertesek kiléte máig nem nyilvános, pedig vannak, akik milliárdokat kapnak a magyar adóforintokból. A magyar politikusok többször hálálkodtak az azóta börtönben ülő román pártvezérnek: a mezőségi támogatások záróünnepségén az MTI beszámolója alapján Magyar Levente külügyi államtitkár külön köszönetet mondott a korrupt politikusnak, mert „támogatása nélkül a projekt nem érte volna el a jelenlegi stádiumot.”

  Azóta viszont új kormány van Bukarestben, a PSD ellenzékbe szorult. Ennek meg is lett a következménye: a G4media.ro beszámolója szerint Marius Lazurca, Románia budapesti nagykövete egy békéscsabai rendezvényen magának Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek mondta el a diplomáciában meglehetősen szokatlan élességgel, hogy a bukaresti kormány nem egyezett bele az erdélyi gazdák magyarországi támogatásába.

  A nagykövet szó szerint így fogalmazott:

  HIRDETÉS
  „Románia úgy gondolja, az efféle beavatkozások során mindkét kormánynak körültekintőnek kell lennie, ezeket korábban elfogadott elvek alapján, megkülönböztetéstől mentesen, az EU szabályokkal összhangban kell megoldani. Annak érdekében, hogy ne hagyjunk kétségeket, szeretném világossá tenni: a budapesti kormány azon kezdeményezésére gondolok, amellyel támogatja a romániai gazdasági tevékenységeket, különösen mezőgazdasági területen. Megragadom a lehetőséget – és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes jelenlétét –, hogy megerősítsem a román kormány hivatalos álláspontját ebben a témában: a magyar kormány úgynevezett erdélyi mezőgazdasági támogatási programját nem tárgyalta meg a román kormánnyal és ez nem tárgya a kétoldalú megállapodásoknak, mint ahogyan az egyébként normális lenne” – fogalmazott a nagykövet, hangsúlyozva:

  „Románia nem egyezett bele ebbe a programba, és azt kérjük, ezt kizárólag a román kormány belegyezésével, transzparensen és diszkriminációmentesen folytassák! Kérjük továbbÁ a román törvények betartását és az EU belső szabályozásának figyelembevételét”

  – fogalmazott a nagykövet a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara magyar–román tagozata megalakulásának húszéves ünnepségén.

  Mivel mindkét országban Orban vezetéknevű a miniszterelnök, nagyon úgy tűnik, Orbán kontra Orban diplomáciai háború közeleg.

  Lukács Csaba

  [​IMG]
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 November 26.

  1. gup
   gup
   hát igen, nehéz felsorolni mit kapott Románia 1918-ban Erdély megszerzésével ... ezüstbányák, réz, csak az aranybányákkal micsoda církuszok vannak manapság
  2. lacylla
   lacylla
   Ráadásul az erdélyi ember halála után is leadhatja szavazatát orbánra.
   FLAMINGO kedveli ezt.
  3. lacylla
   lacylla
   Ráadásul az erdélyi ember évekkel halála után is leadhatja szavazatát orbánra. Ez megér egy kis pénzt.
   FLAMINGO kedveli ezt.
  4. setni
   setni
   Köszönd meg a kedves vezetöinknek.
   Politikához érteni kell.
   Ja és volt valaki aki a románoknak köszönheti a hatalmát....büszkén lehet lovagolni ha előtte már az ellenállást a román hadsereg legyűrte.
   (persze ez nem azt jelenti hogy az előtte lévő hatalmi viaskodást támogtnám)
  5. gup
   gup
   de nem is értem miért koncentrálsz az ukránokra vagy a románokra ... elvégre a rengeteg külfödre menekültön van a hangsúly azokról a milliókról akik Németországban meg Angliában kénytelenek a megélhetésükért küszködni és le akarják váltani a zsarnok kormányt, hogy hazatérhessenek
   Utoljára módosítva: 2019 November 28
  6. FLAMINGO
   FLAMINGO
   Te most miről is beszélsz ?
   Egyrészt nem milliók, de százezrek és nem küszködnek, hanem megélnek (zömében tisztességesen).
   Másrészt ők pont nem szavazhatnak levélben.
   Harmadszor itt a nem Magyarországon született magyarok szavazatáról van szó.
   De, ha be tudod bizonyítani, hogy egy técsői vagy kolozsvári csak levélben szavazhat, nagyon megnyugtatnál.
   A ráadásul azt jelenti, hogy Románia EU tag, tehát egy romániai (az ukrajnaikkal ellentétben) külön önkormányzati hozzájárulás nélkül bármikor szerezhet nálunk ingatlant és oda bejelentkezve lakcímkártyát, amivel az itteni lakcímén +2 szavazatot tud leadni...
  7. gup
   gup
   Már miért nem szavazhatnának levélben? Esetleg ki sem jelentkeztek a magyarországi lakcímről, mert akkor megértem, hogy a szavazókörzetben várják? Lakása, háza símán lehet magyarországon attól még vígan szavazhat levélben.

   Egyedi személyi számmal rendelkező magyar állampolgárokról van szó. Számítógépes adatbázisból az adott személyi számmal jelölt emberről az összes információ megtudható, tehát én nem hinném hogy levelet is küldenek ugyanannak a személyi számnak és a szavazókörzetben is szerepel ugyanaz a személyi szám.
   Az meg már filmbeillő komplikáció, hogy külföldiként lakcímkártyát szerezzen és magyar állampolgárként külföldön várja a levelet ... a négyévenkénti szavazásokért (a tét max. 1-2 képviselő).
   De most komolyan, ha valóban a szavazatvásárlás (képviselővásárlás) a tét, nem lenne lényegesen egyszerübb, elegánsabb például ezért az évi 30 millió euróért megvenni szép csendben néhány szavazatot a már megválasztott képviselőktől?
   Utoljára módosítva: 2019 November 28
  8. FLAMINGO
   FLAMINGO
   Nem győztél meg.
   Ha én Romániában élő magyar vagyok a levélben elküédhető szavazólapomon ott a személyi számom?
   Mert akkor milyen titkos az a szavazás?
   Ha meg nincs, akkor hogyan azonosíthatod be?
  9. gup
   gup
   aki küldi a levelet az kell tudja melyik személyi számnak küldi a levelet a válaszborítékkal, az hogy milyen címet, nevet ír rá már mellékes ... valószínüleg több ezer Kovács vagy Szabó névre szóló levelet postáznak.
   Utoljára módosítva: 2019 November 28
  10. doppio
   doppio
   És mit akarsz vele tartsuk el?Gondolom ne mi fizessük étkezésük gépkocsijuk házuk.
   Hol és miben húzódjon a határvonal a segítésben?
  11. johannsebastian
   johannsebastian
   Nem. Ennél azért összetettebb. Elsőre azt mondanám, abban és ott segítsünk, amiben hatékonyan segíteni tudunk, és amire nagy szükség van. Ez régióról régióra más és más. Kárpátalján például most gyógyszerekre, védőoltásokra, orvosi kontrollra van szükség. Székelyföldön a megmaradást és az autonómiatörekvést elősegítő nemzetpolitikára van szükség. Van, ahol iskolára. Etc.
  12. FLAMINGO
   FLAMINGO
   Továbbra sem győztél meg.
   Az kell tudja, aki küldi?
   Mikor itthon halottak is kaptak értesítőt?

   Ha, hangsúlyozom, "ha" lenne olyan adatbázis, amelyben személyi szám alapján nyilvántartják a külföldi magyarokat (már, ha van személyi számuk) és ha a lakcímnyilvántartó is személyi szám alapján tartaná nyilván az itthoni címen élőket és ha lenne olyan szoftver, amely összehasonlítaná folyamatosan a kettőt - kiszűrve az egyezéseket, akkor talán.
   De így...
  13. Virágtündér
   Virágtündér
   Mondjuk a román gazdák helyett a magyarországi Szabolcs megyét is támogathatnák már!!!
   Lassan ott tartunk, hogy szeretnénk mi is a kárpátaljai népséghez tartozni, hátha a magyar kormánynak eszébe jutna egy kis alamizsnát juttatni az itt élő embereknek
   doppio, Melitta és FLAMINGO kedveli ezt.
  14. setni
   setni
   Minek? Úgy is ráfognak szavazni....
  15. doppio
   doppio
   Hú ez aztán Poén.
   És igaz
  16. doppio
   doppio
   Olyan bonyolultak vagytok.Nem akarnák én oda tartozni sok bajunk lenne a román nacionalizmussal.Egyszerűbbet mondok.Menjen oda Orbán, úgyis ott mászkálgatott minden választás előtt.És ne jöjjön vissza.
   Mi utána tudnánk Szabolcsot is fejleszteni juttatni.
  17. doppio
   doppio
   Nem azzal védekeztek itt a kormányt támogatók valamelyik szavazáskor Listára nem.
   Akkor hát hogyan?
  18. ?Walaky?
   ?Walaky?
   319D899A-ED83-4FFA-A14F-603CB9F6B87E.jpeg
  19. johannsebastian
   johannsebastian
   Ez csak egy vélemény. Annak is ostoba. Részemről előbb vállalok közösséget Kányádi Sándorral, mint Kovács Péter Balázzsal. Utóbbi gondolatait szégyellnivalónak tartom, az előbbi költő verseit az óvodás lányaim kívülről tudják. Előbbinek épp ezért van jelentősége számomra, a utóbbi olyan, mintha nem is lenne.
  20. doppio
   doppio
   Úgy tűnik a cikkre írod
   De két nevet hozol ide egyik se szerepel a cikkben.
   Különben is egyik egy már nem élő író a másik egy DK-s politikus
   Fából vaskarika összevetés.politikust költővel ráadásul neked eleve ellenség párt.
   Mi köze a cikkhez hogy kivel vállasz szellemi községet
   Mintha én azt mondanám Villonal igen Eperjes Károllyal vagy Novák Katalinnal nem

Megosztás