Betörtek egy letelepedési kötvényt forgalmazó céghez, több mint félmilliárd forintnyi készpénzt vitt

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Június 27.

Melitta - 2017 Június 27, 17:03
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető


  „Vagy 80 rendőr nyüzsgött itt reggel. Minket is kikérdeztek, de sokat nem tudtunk segíteni.”


  Ezt egy Hajós utcában működő bolt eladója mondta, amikor a szomszédjukban történt betörésről kérdeztük. A környéken szinte mindenhol tudták, hogy

  április elején, egy péntekről szombatra virradó éjszaka törtek be az Arton Capital nevű cég irodájába.

  Az Arton Capital az egyik vállalkozás, ami magyar letelepedései kötvényeket forgalmaz külföldön. A konstrukcióban tehetős külföldiek 300-400 ezer euró (90-120 millió forint) befizetéséért cserébe magyar letelepedési engedélyhez jutnak, amivel aztán szabadon mozoghatnak egész Európában, a befizetett pénzt pedig öt év után visszakapják. A kötvények piaca négy vállalkozás között volt leosztva, mindegyikük csak bizonyos országokban forgalmazhatott. Az Arton többek között az arab országokban, Afrikában, és Ázsia egyes részein árulta a magyar értékpapírokat.


  A betörés április 7-ről 8-ra virradó éjszaka történt. Az Artonnak a cégbírósági adatok szerint a Vi. kerülteben, a Hajós utca 25-ben van a székhelye, de maga az iroda a háztömb Ó utcai oldalról nyílik. Úgy tudjuk, hogy itt támadtak a betörők, akik több millió euró készpénzt vittek el, és a letelepedési üzlettel összefüggő bizalmas dokumentumokhoz is hozzáférhettek.

  Információink szerint a rendőrség hatalmas erővel mozdult rá az ügyre. Úgy tudjuk, hogy nagyon sok tanút hallgattak meg, mindenkit megpróbáltak behívni a Teve utcába, aki a mobil cellainformációk alapján a betörés idején a környéken volt. Ez a belvárosi helyszín miatt akár ezernél is több embert jelenthet.

  A politikai nyomás miatt zajlik a nyomozás ilyen nagy hévvel

  - ezt mondta az egyik forrásunk. A dolog azért kelt a rendőrségen belül is ellenérzéseket, mert erőszakkal nem járó vagyon elleni bűncselekmények esetén szokatlan, hogy ekkora erő mozduljon meg. Volt a testületben, aki egyértelműen a letelepedési kötvényüzlet politikai érzékenységével hozta össze a nyomozásra csoportosított jelentős erőforrásokat, volt, aki az Arton irodájában található érzékeny papíroknak tulajdonította a megkülönböztetett figyelmet.

  A kihallgatásokon egyébként a potenciális tanúknak sem árulták el pontosan, hogy milyen ügyben nyomoznak. A rendőrök csak annyit közöltek, hogy az Oktogon-Nyugati-Deák tér háromszögben történt egy több millió eurós betörés.

  A cikk megjelenése előtt megkerestük a rendőrséget és az Arton képviselőit is. A rendőrség a nekik küldött kilenc konkrét kérdésre, például hogy pontosan mennyi pénzt vittek el a tolvajok, vagy hogy hány tanút hallgatnak meg az ügyben, azt válaszolta, hogy

  „Megkeresésével kapcsolatosan kérjük, hogy annak érdemi megválaszolása érdekében, annak tartalmát pontosítani szíveskedjen.”

  Nehéz elképzelni, hogy április elején több hasonló bűncselekmény is történt Budapesten, és ezért a rendőrségen ne tudtak volna pontosan válaszolni a kérdéseinkre, ha akarnak.

  Az Artont telefonon és emailben is kerestük, visszahívást ígértek, de a cikk megjelenésééig nem jelentkeztek.

  A letelepedési kötvényprogramot 2013-ban indították el Magyarországon, az ötlet elvileg Rogán Antaltól jött, aki akkor az országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke volt. A bizottság pályáztatás nélkül választotta ki azokat a jellemzően offshore hátterű cégeket, amik jogot kaptak a kötvények árusítására. A hivatalos indoklás az volt, hogy a kötvényeken keresztül olcsón jut pénzhez az állam, de haszon valójában a magántulajdonban lévő forgalmazóknál csapódott le, az állam rosszul járt az üzlettel. Ezek a vállalkozások összességében százmilliárd forintnál is többet kereshettek a kötvényeken.

  A programban résztvevő cégeket összefüggésbe hozták már Rogán Antal propagandaminiszterrel, Habony Árpád miniszterelnöki főtanácsadóból lett médiaszultánnal, és szélesebb értelemben vett fideszes elittel.

  A program botrányai után már októberben arról volt szó, hogy a kormány leállítja a kötvények forgalmazását. Végül a papírokat kibocsájtó Államadósság Kezelő Központ idén januárban jelentette be, hogy március 31-től megszűnnek a kötvények. Egy héttel ezután történt a betörés az Arton irodájában.

  Az utóbbi hetekben arról hallani, hogy a 2018-as választások után újraindíthatják a letelepedési kötvényprogramot.

  Közreműködött: Sarkadi Zsolt

  HAjos utca.jpg
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Június 27.

  1. tornando
   tornando
   Sokféleképpen lehet nézni mindent.
   A beszélgetés oldaláról is persze.
   De jobb a fenntartással fogadás a sok szenzációra.
   Sokról kiderül 1 hónap után hogy kacsa.
   Mióta újságírás van, azóta van hírlapi-kacsa.
   Sajnos már dezinformálós hírek is terjednek.
   itt most a világvége jele, mert belefulladunk az álhírekbe
   Az internetes álhírek elleni fellépést sürgette a német szakminiszter
   A sajtószabadság világnapja 2017: hogyan ismerjük fel az álhíreket ...
   Utoljára módosítva: 2017 Június 29
   setni kedveli ezt.
  2. tornando
   tornando
   Utoljára módosítva: 2017 Június 29
  3. szundi53
   szundi53
   Némelyik "hír" már messziről hápog. Ilyen volt, van é lesz amíg a lapot el kell adni. Nem ezekkel van a probléma.
   Kacsának - a hírlapinak- Illetékes úr, et. biztosít táptalajt. Kiáll tájékoztatni,és X esetben kiderült, h hazudott. Legközelebb a másik. Mint akiket beoltottak igazmondás ellen.
   Itt van a "felújított" ????? 3-s Metró. Maszatolnak össze-vissza, 1 ember nem mondja ki, h elqurták.
  4. gesztesbalazs
   gesztesbalazs
   Valaki, letelepedési kötvényeket olcsón? :D
   setni és cdurmol kedveli ezt.
  5. tornando
   tornando
   Szóval nem baj ha egy újság hazudik?Már megszoktad.
   No azért nem mindegy hogy az újság hazudik. vagy a riport alany hazudik
   Említed a 3 metrót.
   Fordítva dugtak össze 2 vezetéket ezt nem az újság tette be kacsának.
   És talán igaz is.
   Tarlós azt mondta hisztiznek, hangulatot keltenek az újságok.
   Azóta már olvasom vonatokon sem nyílnak ki az ajtók időnként.
   Nem bírt leszállni Mezőberénynél.
   Utoljára módosítva: 2017 Július 1
  6. Studiora
   Studiora
  7. setni
   setni
  8. Beka Holt
   Beka Holt
   Majd megtudjuk 3-4 hónap múlva azt is, hogy mi történt most, amit ezzel a „frissen" kirobbantott témával takarnak be (el).
  9. szundi53
   szundi53
   Persze, h nem mindegy. Elegem van a hazugságból, az újságot lecserélem másikra, de az államtitkárt, minisztert, szóvivőt mire cseréljem? Nem is én neveztem ki. Tűrnöm kell, h szemrebbenés nélkül hazudozzon. :mad:
   Tarlós akkor is az újságírókat hibáztatná, a b. neje metrón utazna, aminek alagútban minden ajtaja kinyílik, viszont állomáson egy se. Tarlós tanult Ferenc Józseftől. "Minden nagyon szép, minden nagyon jó, mindennel megvagyok elégedve."
   Hisztizni ő hisztizett 50.000 Ft miatt. Neje nem ismeri a KRESZ -vagy főpolgármesternének nem is kell. Miatta a BM változtatott a szabályokon - nehogy tönkremenjenek szegény Tarlósék az 50.000 Ft miatt.
   setni kedveli ezt.
  10. Jouliette
   Jouliette
   Szinte hihetetlen.

Megosztás