Bucsuzunk.......

Melitta témája a 'Mennyei páholy' fórumban , 2005 Szeptember 13.

 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Elhunyt Szécsi Pál nővére

  Szécsi Katalint, a három kötetes írónőt álmában érte a halál, saját kis szobájában találtak rá vasárnap reggel annak az idősotthonnak a dolgozói, ahová a házát porig égető tűz után befogadták - értesült a Blikk.  [​IMG]Szécsi Katalin 71 éves volt(Fotó: Story-Best Archívum )

  "Katikának a december elsején csaptak ki a lángok a kályhájából, lakhatatlanná vált a háza, de tűzvészután még helyre jöttek a dolgai, volt egy csípőműtétje, amire már régen várt. Legyengült ugyan utána, de az idősek otthonában jó kezekbe került, ápolói és orvosai is vigyáztak rá – számolt be a tragikus hírről Gergely Róbert, a Gergely Theater igazgatója, akit hozzátartozóként értesítettek a halálesetről.

  A Blikk információi szerint a halál okát még nem tudja a színész-direktor, de Gergely Róbert elmondta: várja a boncolás eredményét, a temetés időpontja még nem ismert.
   
  Jaszladany kedveli ezt.
 2. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Elhunyt Koroknay Géza

  2013-01-02 15:41:00
  BUDAPEST – Elhunyt 64 éves korában Koroknay Géza, akinek öblös hangját számtalanszor hallhattuk már, hiszen hazánk egyik legismertebb szinkronszínésze volt.

  Hirdetés

  [TABLE="class: cikkkeptable, align: left"]
  [TR]
  [TD][​IMG][/TD]
  [/TR]
  [TR]
  [TD="class: cikkepalairas, align: center"]Koroknay Géza 64 évet élt[/TD]
  [/TR]
  [/TABLE]
  Clint Eastwood magyar hangját több hónapos betegség után, szerdán érte a halál, szervezete feladta a harcot a gyilkos kórral szemben. Amikor kiderült, hogy rákos, Koroknaynak legnagyobb félelme vált valóra, azonban az utolsó pillanatig küzdött, hogy életben maradjon.

  - Az utóbbi időben már nagyon rossz állapotban volt, múlt héten megoperálták, de sajnos ez sem segített rajta – mondta a Blikknek megtörten egy nevét elhallgató ismerős.

  - Mindig is mondogatta, hogy egyszer rákos lesz, és sajnálatos módon ez be is igazolódott. December utolsó hetében megműtötték, a teljes daganatot nem lehetett operálni, azonban azt a részét, ami a bénulást okozta, azt eltávolították. Mindenki bízott benne, hogy jobban lesz. A barátok és a kollégák önzetlenül támogatták őket, még pénzt is gyűjtöttek, hogy ne okozzon problémát Gébunak és kedvesének a kezeléssel járó költségek kifizetése – tette hozzá az ismerős.


  Koroknay párja, Simon Eszter (43), akit 2009-ben jegyzett el, mindvégig a színész és szinkronszínész mellett volt, és kitartóan bízott benne, hogy jobban lesz és majd hazaviheti a kórházból, hogy otthon tudja ápolni.

  - Intézem a hospice szolgálatot, a háziorvost, szinte egész nap a kórházban vagyok. Gébu szerencsére jobban van a körülményekhez képest. A gerincéről leszedték a daganatot ami nyomta a gerincvelőt, ami miatt lebénult. Egyelőre vízszintesen fekszik és én etetem és itatom. Azt mondta a gyógytornász, hogy ma már megpróbálják forgatni és holnap felállítják ha lehetséges. Én mindent megteszek, harcolok az orvosokkal, a nővérekkel, a világgal. Ha hazatudom majd hozni, én fogom itthon ápolni, mert nagyon szeretem és megígértem neki, és ez így természetes. A daganat többi része sajnos ott maradt, de remélem ez már nem fog ekkora fájdalmat okozni Gébunak és minőségibb életet élhet ha kihozhatom – írta ki Eszter péntek reggel a közösségi oldalára, miután végigaggódta a négy órás műtétet.


  Kapcsolódó cikkekAzonban Koroknay Géza a műtét után alig egy héttel meghalt, nagy űrt hagyva maga után, hiszen jellegzetes hangját számos filmben és sorozatban hallhattunk, sőt, még mesefilmekben is megszólaltatta a szereplőket. Színészként is feltűnt kisebb-nagyobb szerepekben, többek között a Szomszédokban, a Kisvárosban és az Angyalbőrben című sorozatokban.


   
  zzsuzsa, Jaszladany és Evila kedveli ezt.
 3. Evila

  Evila Állandó Tag

  Kedves Melitta,

  Köszönöm a megemlékezésedet, Koroknay Géza nekem is az egyik kedvencem volt, szerettem a hangját, különösen a Las Vegasi helyszínelőkben nyújtott alakításáért.
  Annyira hitelesen szinkronizálta Paul Guilfoyle-t [​IMG] (Jim Brass rendőr figuráját), hogy ha rá gondoltam, mindig az ő arca jelent meg nekem, hiába ismertem - természetesen - az övét is. Nekem ez a két figura egybeforrt...
  Nyugodjék békében...
   
  zzsuzsa, alive és Melitta kedveli ezt.
 4. procontra

  procontra Állandó Tag

  Legendás szinkronhangja volt, nyugodjék békében...
   
  zzsuzsa kedveli ezt.
 5. Evila

  Evila Állandó Tag

  Szomorú vasárnap

  Ma reggel tényleg "szomorú vasárnapra" virradtunk. Szokás szerint reggel a telefonomhoz nyúltam, hogy megnézzem az időjárást, és a friss híreket.
  Két szomorú eseményre bukkantam, az Index cikkét idézem az alábbiakban:

  Meghalt Kézdy György


  • Index
  2013. február 10., vasárnap 07:47 |

  Címkékgyász, színész, szomszédok


  Szombatra virradó éjszaka elhunyt Kézdy György, Jászai Mari-díjas színművész - írja a Borsonline. A lap szerint Kézdy öngyilkos lett, egy fővárosi kórház harmadik emeleti ablakából vetette ki magát. A hírt hivatalosan nem erősítették meg. Vasárnap délelőtt az MTI is megírta a halálhírt a művészhez közel álló forrásokra hivatkozva. Az MTI úgy értesült, hogy Kézdy György egy fertőzés miatt feküdt az Uzsoki utcai kórházban, ahol pénteken hunyt el.

  A jellegzetes arcú és orgánumú Kézdy ugyan számtalan színdarabban, tévé- és mozifilmben játszott, a többség csak mint a Szomszédok örökké morgó Virágh doktoraként emlékszik rá.
  Az 1936-ban született színészt pályája során ötször terjesztették fel Kossuth-díjra, de egyszer sem kapta meg. Erről úgy vélekedett egy két évvel ezelőtti interjúban, hogy „fáj, de nem érdekel, hogy úgy halok meg, hogy nem lesz Kossuth-díjam". Elmesélte azt is, hogy már Jászai Mari-díjat is későn kapott, hogy miért, arról is volt egy története: „Amikor átvettem, Aczél György, akinek a választókerülete Pécs volt, megpaskolgatta az arcom, és azt mondta: tudja, nem kellett volna eljönni Pécsről. Pedig tíz évig voltam ott.”
  Saját bevallása szerint azért lett színész, mert jött a lehetőség, és ő történetesen baromi jól mondott verset. A színészet miatt változtatta meg a nevét is, eredetileg Krausz Györgynek hívták. "Úgy döntöttem, ha én magyar színész vagyok, legyen magyar a nevem. Kézdit választottam, a plakáton meg Kézdyt, mert az elegánsnak tűnt" – mondta egy 2011-es interjúban.
  [​IMG]Kézdy György az Esőember próbáján 2010-benFotó: Kollányi Péter / MTI

  A Színház- és Filmművészeti Főiskolán végzett 1962-ben. Először a Debreceni Csokonai Színházhoz szerződött, majd 1967-ben a Pécsi Nemzeti Színház tagja lett. 1977 és 1978 között a Kecskeméti Katona József Színház színésze volt. 1978 és 1987 között a Nemzeti Színház tagja volt, és játszott vendégszínészként a Játékszínben is. 1987-től 1993-ig a Szolnoki Szigligeti Színház tagja volt. 1993-ban került a Veszprémi Petőfi Színházhoz. Saját estje is volt, ennek műsorát főleg Orbán Ottó költő és Lázár Ervin író műveiből állított össze. 2006-ban Ivánka Csaba-díjat kapott, és megkapta a Magyar Köztársaság Érdemrend tisztikeresztjét is.

  Magánéletéről nem szívesen beszélt, bár a humorát mindig megőrizte, szívesen sztorizott például arról, hogy csak nevetni tudott, mikor kiderült, hogy új autójának rendszámán a GOJ betűk szerepelnek. Sokáig nem tudott szabadulni a Szomszédok Virágh doktora szerepből, mikor az anyja haldoklott, az asszonyt kezelő főorvos lekollégázta a színészt. Ugyanakkor azt is elismerte, hogy bár unta a doktorozást, elképesztő népszerűséget hozott számára a sorozat.
  Kézdy február 14-én lett volna 77 éves.


  Nagyon szerettem, hóna alá csapta a hegedűjét, és legendás Karinthy-verseit a felhők széléről lábát lógatva, az odafönti társulat örömére fogja ezután szavalni. Közhely, de számomra tényleg hatalmas űrt hagy maga után, nyugodjék békében...


  S egy másik hír, nem kevésbé szomorú: a legendás Onedin kapitány átvitorlázott a másik partra: Elhunyt Peter Gilmore - az alábbiakban az origó cikkét idézem:

  Meghalt Onedin kapitány, Peter Gilmore

  [origo]|2013. 02. 08., 9:43|Utolsó módosítás:2013. 02. 08., 11:32


  81 éves korában, egy londoni hospice-házban elhunyt Peter Gilmore színész.

  [​IMG]


  Elhunyt Peter Gilmore színész, akit a magyar tévézők leginkább a nyolcvanas évek egyik kedvelt tévésorozatából,Az Onedin család-ból ismerhettek. Gilmore 1971-től kezdve tíz éven át, 91 epizódban alakította James Onedint, egy hajóst, kereskedő-vállalkozót, aki az 1860-as években próbálkozik fennmaradni családjával.
  Gilmore Németországban született 1931-ben, de hatéves korában Angliába került, Yorkshire-ben nőtt fel. 15 évesen otthagyta az iskolát, színész lett, majd egy énekegyütteshez csatlakozott, musicalekben lépett fel, ekkor még kevés sikerrel. Sir Waldóként már elismerték 1958-ban, ekkor indult az Ivanhoe tévésorozat, utána pedig a West End színházlátogatói láthatták sokat. A hírnevet Az Onedin család hozta meg neki, később számos filmben kapott szerepet. Gilmore háromszor házasodott, családja, pályatársai gyászolják.
  Peter Gilmore háromszor nősült: az első házasságát egy táncosnővel, Una Stubbs-szal kötötte, majd Jan Waters színésznőt vette el feleségül, végül 1987-ben az életben is beleszeretett Anne Stallybrassbe, aki az Onedin családban is a nejét, Anne Onedint játszotta.

  Az én fülemben legendás alakítása még Kristóf Tibor hangjával él, bár kétségtelen, Helyei László is remekül szinkronizálta, de az első benyomás mégiscsak Kristóf Tiborral volt, s számomra maradandót alkotott. Most már mind a ketten odafent vannak, lelkeik akár találkozhatnak is...


  [​IMG]
   
 6. platon

  platon Állandó Tag

  Nagyon sajnálom! Nyugodjon békében.
   
  zzsuzsa és evelyn13 kedveli ezt.
 7. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  MEGHALT A REPUBLIC FRONTEMBERE  [​IMG]

  Megerősítették a hírt: elhunyt Cipő, a Republic frontembere. Dalaival, életével nagyon sokat adott a magyar népnek. Nagy embert veszítettünk ma el… Emlékezzünk hát rá méltóképpen!
  Egyéves korában költözött szüleivelKisvárdára, ott járt iskolába, ott tanult zongorázni és játszott az egyik focicsapatban. A Bessenyei György Gimnázium tanulójaként zenekart alapított Cipőfűző névvel, innen ragadt rá a Cipő becenév is. Nyíregyházánrádiófelvételeket is készítettek. Zenekarával öt évig játszottak, utána sorkatonai kötelességét kellett teljesítenie. 1983-ban a Sárvári diáknapokon verseivel és dalaival díjakat nyert.


  Ekkor ismerkedett meg Bródy Jánossal is. 18 évesen költözött Budapestre, ahol konzervatórium-előkészítőre járt, mellette pedig a MÁV-nál és a Postánál dolgozott. 1990. február 23-án alapította a Republic együttest, és nyáron már a Beatrice koncertjein is felléptek, mivel Nagy Feró megkedvelte a zenéjüket. 1990-ben jelent meg az első nagylemezük Indul a Mandula! címmel, s azóta is ők az egyik legtöbbet koncertező zenekar az országban. 1995-ben Cipő szólóalbummal jelentkezett. Kétszáznegyven dalt szerzett eddig a Republicnak, de számos dalt írt Koncz Zsuzsának és Halász Juditnak is.


  2010 januárjában megalakulásának 30. évfordulóján egy kisvárdai koncert erejéig összeállt a Cipőfűző együttes. Március 15-én a Republic együttes megalakulásának 20. évfordulója alkalmából, méltán népszerű, nagy sikernek örvendő előadóművészi tevékenysége elismeréseként Cipő és az együttes többi tagja – Boros Csaba,Nagy László Attila, Patai Tamás, Tóth Zoltána Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje kitüntetésben részesült.


  Cipő, vagyis Bódi László évek óta krónikus szívritmuszavarral küzdött. Február 15-én, egy roham után szállították kórházba, ahol mély altatásban tartották, később pedig azt közölték az orvosok, hogy az énekes kómában van. Az orvosok ugyan láttak elvi esélyt gyógyulására, azonban szervezete március 11-én feladta a küzdelmet.[SUP][1][/SUP]
   
  zzsuzsa, evelyn13 és Jaszladany kedveli ezt.
 8. csikoska

  csikoska Állandó Tag

  Nyugodj békében cipő...
   
 9. platon

  platon Állandó Tag

  Nyugodj békében emlékeinkben tovább élsz !
   
 10. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Végső búcsú Margaret Thatchertől


  Megkezdődött szerdán Londonban a néhai brit miniszterelnök temetési szertartása.  Kezdetét vette a többórásra tervezett búcsúszertartás. A Szent Pál-székesegyházba katonák vitték be a koporsót a nyugati főlépcsőn; előttük Margaret Thatcher két unokája, Michael és Amanda Thatcher haladt.
  Taps kísérte, nem voltak tiltakozó akciók
  A 87 esztendős korában múlt hétfőn elhunyt Margaret Thatcher koporsóját a londoni parlament westminsteri kápolnájából rendőri felvezetéssel gépkocsin szállították a forgalom elől lezárt belvároson keresztül a St Clement Danes templomba, a brit királyi légierő központi londoni templomába. A menet elhaladt a miniszterelnöki hivatal utcája, a Downing Street előtt, ahol a Vaslady kormányfőként 1979 és 1990 között 11 évet töltött.
  A mintegy tízperces út során az útvonal mentén felsorakozott ezrek időnként tapssal fogadták az elhaladó menetet; tiltakozó akciókat nem lehetett látni, jóllehet közösségi portálokon több csoport is szervezett Thatcher-ellenes demonstrációkat a szertartás idejére.
  A St Clement Danes templomban tartott rövid szertartás után a koporsót egy 1914-ben készült, lovak vontatta ágyútalpra helyezték, és a precízen kiszámított, percenként hetven lépéses ütemet tartó temetési menet 25 perc alatt ért a Szent Pál-székesegyházhoz.
  A menet idején percenként egy-egy ágyúlövést adott le a londoni Tower erődnél felsorakozott tüzérségi díszegység, a parlament világhírű toronyórája, a Big Ben harangjai pedig - amelyek negyedóránként jelzik az idő múlását - elhallgattak a szertartás egész időtartamára.
  A brit zászlóba burkolt, virágcsokor díszítette koporsót a brit fegyveres erők fegyvernemeinek - szárazföldi hadsereg, királyi légierő, királyi haditengerészet - katonái kísérték, és e fegyvernemek mintegy hétszáz katonája állt díszsorfalat az útvonal mentén. Az elhaladó koporsó felé a járdákon felsorakozott több tízezres tömegből sokan virágokat dobtak, és a menetet folyamatos taps kísérte.
  Churchill halála óta nem volt erre példa
  Nem sokkal helyi idő szerint 11 előtt megérkezett a a londoni Szent Pál-székesegyházba II. Erzsébet királynő és férje, Fülöp edinburghi herceg. Az uralkodó csaknem fél évszázada először vesz részt egy elhunyt brit miniszterelnök búcsúztatásán; legutóbb az 1965-ben meghalt Sir Winston Churchill temetési szertartásán volt jelen.
  A királynőnek uralkodása eddigi 61 esztendeje során - a jelenleg hivatalban lévő David Cameronnal együtt - összesen 12 miniszterelnöke volt, közülük nyolc már nem él.
  Megérkeztek a meghívott közéleti személyiségek is. Jelen van a teljes mostani brit kormány, Thatcher kormányainak számos tagja, valamint a három még élő volt brit kormányfő, John Major, Tony Blair és Gordon Brown. A szertartáson részt vesz Orbán Viktor miniszterelnök.
  A meghívott külföldi közéleti személyiségek közül a ceremónián mások mellett jelen van Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter is. A St Clement Danes templomban tartott rövid szertartás után a koporsót lovak vontatta ágyútalpra helyezték, és a temetési menet elindult a Szent Pál-székesegyházhoz.
   

  Csatolt fájlok:

  zzsuzsa kedveli ezt.
 11. platon

  platon Állandó Tag

  Nyugodjon békében !
  Emléke, mint történelmi személyiségé, amíg élünk és a később születendő generációk számára is megmarad.
   
  zzsuzsa kedveli ezt.
 12. GadMar

  GadMar Állandó Tag

  Meghalt Bendegúz.
  Holtan találták szombaton Olvasztó Imrét, az Indul a bakterház című film egyik főszereplőjét.
  Olvasztó Imre az 1979-ben forgatott Indul a bakterház című filmben gyermekszínészként alakította az egyik főszereplő, Regős Bendegúz karakterét.
  A ma már kultuszfilmnek számító Indul a bakterház című filmet Mihályfy Sándor rendezte Rideg Sándor regénye alapján, a főbb szerepeket Olvasztó Imre mellett Koltai Róbert, Horváth Teri és Haumann Péter játszotta.
  Az akkor 13 éves Olvasztó Imrét a színészet világa nem érintette meg, felnőttként a nyomdaiparban helyezkedett el. Állami gondozottként nőtt fel, nem ismerte a szüleit. Életében a legfontosabbnak a családját, három gyermekét tartotta.
  Az idén lett volna 47 éves.
  Nyugodjék békében!
   
  zzsuzsa kedveli ezt.
 13. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Bächer Iván emlékére
  by Kerekes Sándor
  Alig tudok magamhoz térni.

  Pedig nem váratlan, tudtam, nagyonis jól, hogy beteg és a cikkei is egyre ritkábban jelentek meg.

  Annak idején már vagy két éve barangoltam az Újlipótvárosban, reménykedve, hogy belebotlom, mire végre megtörtént. Éppen a Pozsonyi úton bandukoltam a villamoshoz, amikor megláttam a kis söröző teraszán üldögélni, nagy társaságban. Gondolkozás nélkül odamentem, lekezeltünk és bemutatkoztam. Elpanaszoltam neki, hogy habár egyik cikkében febátorított mindenkit, hogy leszólítsa az utcán, vagy akárhol, mégis hiába kerestem. Elmondtam neki, hogy húsz éve minden héten elolvasom a cikkét, hogy ez egy lelkigyakorlattal ért fel az én esetemben, és azt is, hogy úgy tekintettem fel rá, mint Krúdy Gyula földi helytartójára.

  Rém kedves volt, kikérdezett és beszélgettunk erről arról, de hamar kiderült, hogy Iván nem a beszélgetős fajta. Ő hallgatni tudott nagyon jól. Mindenkit szívesen meghallgatott, majd sokakat később meg is írt, de ö maga voltaképpen zárkózott volt. Rekedtes hangján inkább csak terelgette a beszélgetést, semmint alakította volna. Az ő ’beszélgetése’ papíron, a szobája csendjében folyt, végtelenített formában, érdekes, vagy érdektelen, emberek tömegeivel.

  Egy neves zongoraművész fia volt és családja, felmenői, mind egy egész mitologia körképévé váltak könyveiben, cikkeiben, melyekben az egykorvolt pologárság idealizált legendáriumát irta meg elbűvölő közvetlenséggel és együttérzéssel. Stílusa, egyénisége, írói természete teljesen egyedülálló, hiszen bármiről is szóljon egy-egy írása, a valóság ellenállhatatlan ereje alatt észrevétlen marad a hallatlan írói nagyság, a „szakszerűség.”

  De nem csak író volt. Személyes varázsával, sziporkázó ötleteivel, és persze a pesti élet minősége iránti törhetetlen elkötelezettségével, a maga utánozhatatlan módján nagyban hozzájárult az élet minőségének javításához. Ő találta fel a Pozsonyi Piknik intézményét. Évi rendszerességgel kabarét írt, amelyekben fellépett és tréfélkozott és zongorázott és magához bilincselte az egyre növekvö számú rajongóit.

  Írásaiban rendre és mesterien keveredett a nosztalgia, a humanizmus, a bájos humor és persze gyakran a kitörő indulat. Valóban elkerülhetetlen írásait Krúdy Gyuláéhoz hasonlítani. De mint ember, sokkal harcosabb és követelődzőbb volt annál.

  Amikor utoljára együtt üldögéltünk annak a bizonyos kis sörözőnek a teraszán, a Pozsonyi úton, és kinyújtott lábaink között az arrajáró kutyák gazdáikkal megpróbáltak átevickélni, Iván minden egyes gazdát megállított és a kutyára mutatva megkérdezte: ”Ő is Fideszes?”

  Iván, nagyon fogsz hiányozni, de nem felejtünk. Nyugodj békében!

  Kerekes Sándor


  [​IMG]
   
  zzsuzsa kedveli ezt.
 14. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Meghalt Kovács Erzsi

  A táncdalénekes, előadóművész életének 86. évében hosszan tartó, súlyos betegség után hunyt el vasárnap - tudatta a család az MTI-vel.

  Kovács Erzsi 1928. június 2-án született Budapesten. Első férje Boros László, a népszerű zongorista volt, házasságuk azonban hamar megromlott. Különböző szórakozóhelyeken énekelt, már kezdő korában Cziffra György kísérte zongorán. Az ötvenes évek elején sikertelen disszidálási kísérlet miatt négyévi börtönbüntetésre ítélték, szerelmét, Szűcs Sándor labdarúgót - akivel a szökést kitervelték - pedig kivégezték. Kovács Erzsi 1954-ben szabadult a fogházból, akkor tudta meg, hogy a férfit felakasztották.

  Szabadon engedése után adminisztrátorként helyezkedett el, később visszatért az énekesi pályára, Németh Lehellel és a Holéczy együttessel járták az országot. Első komolyabb sikere a Régi óra halkan jár című táncdal volt, s ő énekelte a Tűzpiros virág és a Rejtély című slágereket is. A hatvanas évek közepétől csaknem másfél évtizeden keresztül külföldön, többek közt Németországban, Svédországban, valamint világjáró hajókon is énekelt. Hazatérése után előbb vidéki kocsmákban, majd egyre rangosabb helyeken lépett fel.

  1994-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztjével tüntették ki.
  kovacs erzsi.jpg
   
  zzsuzsa kedveli ezt.
 15. tornando

  tornando Őstag Ezüst támogató

  Szabó Gyula mindenki kedves hangja és színésze
  Szabó Gyula (Kunszentmárton, 1930. július 15. –) színművész, Kossuth-díjas, kiváló művész, a Nemzet Színésze.
  Jégesőben búcsúztatták Szabó Gyulát
  2014-04-16 18:50:19
  Budapest — Kis híján a jégeső verte el szerda délután Szabó Gyula (†83) végső búcsúztatását, de a Nemzet Színésze utolsó útjára összegyűlt gyászolók állták az égi támadást.
  Hirdetés

  Még a búcsúbeszédeket sem szakította félbe a kopogva hulló jeges zápor. Az április negyedikén elhunyt színészóriást családja mellett neves kollégák és több száz tisztelője búcsúztatta a Farkasréti temetőben, hamvait a színészparcellában helyezték örök nyugalomra.

  Álljon itt ismét a hangja:
  Emlékezem -Szabó Gyula
  A beágyazás nem jó ezért link:
  Nagyon megható
  Rejtett tartalom:
  **Rejtett tartalom: A tartalom megjelenítéséhez kattints a 'Tetszik' gombra.**

   
  Utoljára módosítva: 2014 Április 18
  zzsuzsa kedveli ezt.
 16. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Meghalt a 100 Tagú Cigányzenekar vezetője

  A többszörösen kitüntetett Buffó Rigó Sándor 1992-ben lett a 100 Tagú Cigányzenekar prímása, 1997-től a művészeti vezetője, 2005-től az elnöke. Rövid, súlyos betegségben halt meg vasárnap délután, 65 esztendős korában.

  Rövid, súlyos betegség után, 65 esztendős korában vasárnap 13 órakor elhunyt Buffó Rigó Sándor, a 100 Tagú Cigányzenekar elnöke, művészeti vezetője - közölte Beke Farkas Nándor, a zenekar főtitkára.

  A főtitkár elmondta, hogy a zenekar elnökének haláláról hamarosan közleményt adnak ki.

  Buffó Rigó Sándor 1949. április 18-án született Tatán. Zenei tanulmányait 1957-ben kezdte, tanulóévei alatt apja, majd később id. Járóka Sándor zenekarában játszott, 1967 és 1968-ban többször szerepelt a Magyar Rádió Népi Zenekarában. Prímásként a balatonfüredi Marina Szállóban mutatkozott be először, majd ezt követték a különböző budapesti és külföldi fellépések.

  1992-ben lett a 100 Tagú Cigányzenekar prímása, majd 1994-től főtitkára. 1995-ben a Magyar Köztársaság Bronz Érdemkereszt kitüntetést kapta meg. 1997-től a 100 Tagú Cigányzenekar művészeti vezetője. 2000-ben kitüntették a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével. 2005. decemberétől volt a 100 Tagú Cigányzenekar elnöke - olvasható a zenekar honlapján.


   
  zzsuzsa kedveli ezt.
 17. vandorcsillag

  vandorcsillag Állandó Tag

 18. lucianaslytherin

  lucianaslytherin Állandó Tag

 19. Mile

  Mile Állandó Tag

  Meghalt Eli Wallach

  Kilencvennyolc éves korában elhunyt Eli Wallach legendás hollywoodi karakterszínész, A jó, a rossz és a csúf Tucója, A hét mesterlövész mexikói banditája, A keresztapa III. Don Altobellója. Az ötvenes évek elején kezdte a pályát, és egészen 2010-ig dolgozott.

  Végigjárta a szamárlétrát: játszott egyetemi színpadon (a később híradós sztárral, Walter Cronkite-tal Texasban), járt New York-i színészképzőbe (Marlon Brandóval), később pedig a Broadwayn csiszolta képességeit, amit már 1951-ben a legrangosabb színházi elismeréssel, egy Tony-díjjal jutalmaztak.

  Ezután már tévéfilmekben, sorozatokban is szerepelt, majd első filmszerepét Elia Kazantól kapta, egy általa már jól ismert szerző, Tennessee Williams darabjának adaptációjában (Babuci). Ugyan ez máris egy főszerep volt, hagyományos értelemben vett sztár sosem vált belőle (már csak alkati okokból sem), de az egyik legsikeresebb karakterszínész lett. Játszott Marilyn Monroe-val (a színésznő utolsó filmjében, a Kallódó emberek-ben), Clark Gable-lel, Montgomery Clifttel, Steve McQueennel (kétszer is), James Stewarttal, John Waynnel, Gregory Peckkel, Audrey Hepburnnel - összesen mintegy 167 mozgóképes produkcióban vett részt.

  Brooklyni születésű ugyan, de texasi egyetemi évei alatt megtanult lovagolni, így előszeretettel alkalmazták westernekben is. Ezek közül a két legismertebb Tuco, vagyis a "csúf" figurája volt Sergio Leone spagettiwesternjében, A jó, a rossz és a csúf-ban; valamint A hét mesterlövész mexikói banditája.

  [​IMG]

  Egy nagy lehetőséget egyszer elbukott: Frank Sinatra megirigyelte tőle a Most és mindörökké-ben rá osztott szerepet, és alvilági kapcsolatait is latba vetve elorozta tőle. Sinatra az alakításáért Oscar-díjat kapott, de a tettét nem felejtették el: Coppola megörökítette A keresztapa című filmben (a sorozat harmadik részében egyébként Wallach is szerepelt).

  Eli Wallach idősen is keresett színész maradt, és továbbra is a legnagyobb rendezőkkel, legismertebb sztárokkal dolgozott. Az utóbbi évekből emlékezhetünk rá az Ég velünk! rabbijaként, vagy a Holiday idős forgatókönyvírójaként, de rendezte őt egykori partnere, Clint Eastwood is a Titokzatos folyó-ban, Roman Polanski a Szellemíró-ban, és utoljára Oliver Stone a Tőzsdecápák: A pénz nem alszik című filmjében.

  Forrás: origo.hu
   
  zzsuzsa kedveli ezt.
 20. Mile

  Mile Állandó Tag

  Meghalt Bajor Imre

  Meghalt Bajor Imre színész, humorista. Az Operettszínház Mágnás Miskája, a Szomszédok Oli úrja, a Heti hetes és a rádiókabaré humoristája. Megkapta többek között a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjét és tisztikeresztjét, valamint a Karinthy Frigyes-emlékgyűrűt.

  [​IMG]

  Bajor Imre 1957-ben született, és már 19 éves korában játszott az Állami Déryné Színházban. Innen került a Játékszínbe, amit későbbi barátjának, Verebes István rendezőnek köszönhetett. „Annak idején színház után színészek, rendezők, zenészek a Balettcipő nevű helyre jártunk. Nagyon fiatal, ismeretlen fiú voltam, és már akkor is én szórakoztattam az ott lévő társaságot. Pista kérdezte, mivel foglalkozom, mert ez hihetetlen, amit ott előadok. Az Állami Déryné Színházban dolgoztam, akkor még nem nagyon ismertek.

  Pista szólt Berényi Gábornak, a Játékszín igazgatójának, hogy próbáljon ki egy kisebb szerepben. Egy gyerekdarabban mutatkoztam be, utána rendezte Pista a Hippolyt, a lakájt, ahol neves színészek között játszottam. Innentől kezdve egyenes utam volt a pályán. Sok rendezővel dolgoztam, de Pistával a legtöbbet. Ez nemcsak munkakapcsolat, de szoros, mély barátság is kettőnk között” – mesélte 2012-ben a Veol.hu-nak.

  Játszott Molnár Ferenc, Szomory Dezső, Szép Ernő darabjaiban, de legismertebb színpadi szerepe a Mágnás Miska címszerepe lett, amit egészen 2010-ig játszott az Operettszínházban. Súlyosbodó betegsége miatt kellett átadnia a szerepet. Gyakran beszélt arról, hogy hiába van mögötte évtizedes színpadi rutin, mindig ugyanúgy izgul a fellépések előtt. Neki a kétszázötvenedik Hippolyt-előadás ugyanolyan feszültséggel járt, mint az első.

  Oli úr, a meleg fodrász

  1990-ig már több mint egy tucat tévé- és mozifilmben szerepelt (többek között a Linda című tévésorozat pár részében), de országos ismertséget mégis azzal szerzett, hogy bekerült a Szomszédok című tévésorozatba, ahol 77 részen át alakította Olit, a meleg fodrászt. Ez volt az első alkalom, hogy egy meleg karakter népszerű lett Magyarországon, Oli ugyanis a közönség egyik legnagyobb kedvencévé vált a szereplők közül. Bajor későbbi önálló estjének címe, a Csóközön is Oli szavajárása volt a sorozatban. Szintén a kilencvenes években lett állandó szereplője a Rádiókabarénak, híres száma volt az Én, a Gyula, meg az Ottó, a Tóth Ottó.

  A Szomszédokban aratott sikere után folyamatosan tévézett, játszott a 7-es csatorna, majd a Pasik! című sorozatokban. Emellett Bajor-show címmel egy ideig saját műsora is volt. A legsikeresebb tévés szerepése az RTL Klub (majd később az RTL II) heti talkshow-jához, a Heti heteshez kapcsolódott. Bajor az alapcsapat tagja volt többek között Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Farkasházy Tivadar és Verebes István mellett.

  „Tudja miért olyan sikeres a Heti hetes? Mert ismert emberek beszélgetnek. Beszélgetnek. Ma olyan, hogy beszélgetnek emberek, nos ilyen nincs. Egyszerűen nem ülnek le, nem találkoznak. Ezeréves jó barátok, akik soha nem vesznek össze. Egész egyszerűen öt percük nincs erre, mert rohannak a megélhetés után, teljesen őrült módon” – nyilatkozta a műsor sikeréről.

  A Heti hetesben állandóan vicceltek a színész alkoholproblémájával, amiről egyébként máshol is őszintén beszélt. „Igen, időnként iszom. Álságos lenne azt mondani, hogy nem, pláne egy ilyen szakmában, ahol mindennap névnapot, születésnapot, meg ilyen-olyan jubileumot ünnepelünk. A régi nagy színészkollégák is állandóan ittak, csak mindig letagadták. Soha nem felejtem el, amikor hosszú évekkel ezelőtt az akkori Népszínházban megkérdezte tőlem valaki, hogy engem mi érdekel a leginkább a színházból. Azt válaszoltam, hogy a büfé, meg a pénztár. Én voltam az első Magyarországon, aki ezt be merte vállalni. Kaptam is érte egy fegyelmit” – mesélte.

  Kabos Gyula nyomdokán

  Mozifilmekben is láthattuk, játszott például a Meseautó 2000-es és az Egy szoknya, egy nadrág 2005-ös változatában. A Meseautóban azt a szerepet játszotta, amit az eredeti filmben Kabos Gyula alakított. A Karinthy Színházban szintén Kabos Gyula szerepét játszotta a Lovagias ügy című előadásban.

  Egészségi problémái 2009 tavaszán kezdődtek, amikor eltört a bokája, és a felépülése sokkal lassabban haladt, mint amire számított. Nem tudott tévézni, és az operettbeli előadásait is le kellett mondania. „Olyan sok baj ért az életben egymás után hirtelen, ami tényleg egy életre is sok, nemhogy ilyen rövid idő alatt. Őszintén meg kell, mondjam: nem tudtam mit kezdeni ezzel a dologgal. Amúgy is hajlamos vagyok ősszel ilyen depresszív viselkedésre" – mesélte az RTL Klubnak, hozzátéve, hogy semmi probléma nem lett volna, ha tud dolgozni. „Akkor nincs ez a válság. Arról tényleg nem tehetek, hogy kifordul a bokám. Ilyen soha nem fordult elő még velem, csak most. Fél év kiesett.”

  2011 elején ismét kórházba került, kimerültség miatt, aztán kiderült, hogy vérnyomásproblémái vannak. Egy hónapig pihent, aztán visszatért a Heti hetesbe és a színpadra is. Tavaly megint beteg lett, 2014 elején ismét kórházba került, kiderült, hogy agydaganata van. Kínába is elutazott gyógykezelésre, de végül az ottani orvosok mégsem kezelték. Egy hónapja kórházba kellett szállítani, mert kiszáradás fenyegette, azóta viszont mintha valami megváltozott volna körülötte. A halálhír a hosszú betegség ellenére mégis váratlan volt, hiszen még ma reggel is arról szóltak a hírek, hogy jobban van, de a gyógyuláshoz nyugalomra és továbbra is csendre van szüksége. 57 évet élt.

  Forrás: index.hu
   
  zzsuzsa kedveli ezt.

Megosztás