Budapest Országház !

Elevator Boy témája a 'Építészet' fórumban , 2010 December 21.

 1. Elevator Boy

  Elevator Boy Állandó Tag

  Steindl Imre, a sokat támadott építész

  1902. augusztus 31-én Budapesten elhunyt Steindl Imre, a kor egyik legnevesebb építésze, műegyetemi tanár. Miután a historizáló ekletika jegyében született Országház terve megnyerte az 1882-ben kiírt tervpályázatot, az építész heves támadások kereszttüzébe került.


  1839 őszén gazdag ékszerész fiaként látta meg a napvilágot Steindl Imre, korának egyik legnevesebb építésze. A Műegyetem elvégzése után, már tanársegédként kitanulta a kőműves mesterséget, majd a bécsi Képzőművészeti Akadémián szerezte meg a tervezéshez szükséges művészi alapokat.

  Steindl Imre munkáiba a fővárost járva lépten-nyomon belebotolhatunk: ismertebb munkája többek között a Múzeum körúti egyetemi épület, a budai Kereskedelmi és Iparbank, a pesti Új Városháza, az Állatorvosi Egyetem több épülete, pályájának csúcsát pedig az Országház tervének megalkotása és megvalósulása jelentette.

  Az 1882-ben az Országház építésére kiírt pályázatot – a 19 pályamű hosszas bírálata után - Steindl Imre műegyetemi tanár nyerte el. A historizáló ekletika jegyében született győztes munka és annak tervezője pillanatok alatt heves támadások kereszttüzébe került: kritizálták az épület gigászi nagyságát, neogótikus elemeit, belső ornamentikájának ízléstelenségét.

  A kor leghatalmasabb beruházását jelentő Országházat ért támadásokkal szemben Steindl a következőképpen védekezett: „Az egész épületet ghótikus stílusban terveztem… arra törekedtem, hogy a középkornak e remek stílusába, szerény módon, óvatosan, mint azt a művészet okvetlenül megkívánja, nemzeti és egyéni szellemet hozzak bele.”

  A rosszindulatú kritika és irigy akadékoskodás ellenére, 8 éves csúszással és az előirányzott költségek kétszereséért, de elkészült az Országház. Steindl Imre művét teljes pompájában azonban már nem láthatta, mert 1902. augusztus 31-én, 63 éves korában elhunyt. Sírja a Kerepesi úti temetőben található.

  Budapest Parlament

  Légifotó \ Budapest \ Parlament
   
  Melitta, evelyn13 és nefrisz kedveli ezt.
 2. Elevator Boy

  Elevator Boy Állandó Tag

  Budapest Országház Steindl Imre alkotása (1885-1904 )
  1. Gróf Andrássy Gyula lovasszobra
  2. Dunai homlokzat ábrázolás
   

  Csatolt fájlok:

 3. speedysly

  speedysly Tag

  [​IMG]
  Morelli Gusztáv Országház 1900
   
  Mcecil és Melitta kedveli ezt.
 4. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Gyönyörű képeket őriznek Amerikában a régi Magyarországról

  Hatalmas és lenyűgöző magyar anyaggal rendelkezik a washingtoni Library of Congress, vagyis a Kongresszusi Könyvtár. Ez hazánkon kívül a legnagyobb...

  [​IMG]
  2015 okt 18
  Hatalmas és lenyűgöző magyar anyaggal rendelkezik a washingtoni Library of Congress, vagyis a Kongresszusi Könyvtár. Ez hazánkon kívül a legnagyobb hungarika gyűjtemény.

  Az egyik legérdekesebb a gyűjteményben az a temérdek régi fotó és képeslap, amelyen az Osztrák-Magyar Monarchia, illetve a Trianon előtti Magyarország városai, tájai láthatók. Kiválogattunk néhány gyönyörű képet ehhez az összeállításhoz.

  Debrecen, a Fő utca a piaccal

  [​IMG]

  Esztergom

  [​IMG]
  Herkulesfürdő

  [​IMG]

  [​IMG]

  Kassa

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  A Nagykörút Budapesten a régi Nemzeti Színházzal és a New York palotával

  [​IMG]

  Margitsziget

  [​IMG]

  Miskolc a Monarchia idején

  [​IMG]

  [​IMG]

  Nagyszeben

  [​IMG]

  Nagyvárad

  [​IMG]

  Ilyen volt a Várbazár

  [​IMG]

  Kilátás a budai Várból a Ferenc József hídra - a mai Szabadság hídra

  [​IMG]

  Visegrád a 19. század végén

  [​IMG]
   
 5. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Ízelítő a fotókból: piac, kilátás a Parlamentre, szőlős

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  Erre a linkre kattintva tudsz böngészni a régi képeslapok és fotók között. Érdemes az austro-hungary és austro-hungarian keresőkifejezéseket használni.
   
  Beka Holt kedveli ezt.

Megosztás