CEU: A kormány nem hajlandó aláírni az egyezményt, Bécsbe költözhetnek

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Az egyetem közösségének ma délutáni gyűlésén a CEU vezetése bejelentette, hogy

  • az amerikai nagykövetet a kormány három hete arról tájékoztatta, hogy nem hajlandók aláírni az államközi egyezményt New Yorkkal;
  • ezért, ha decemberig nem történik az ügyben haladás, az egyetem jövő szeptembertől Bécsbe költözteti az USA-ban akkreditált képzési programjait;
  • aki Budapesten kezdte meg a tanulmányait, itt is fejezheti be, tehát a költözést felmenő rendszerben vezetnék be;
  • ennek ellenére a CEU megtartja budapesti belvárosi épületeit;
  • David Cornstein, az USA magyarországi nagykövete ígéretet tett rá, hogy megpróbálja kijárni decemberig az egyezmény aláírását;
  • Bécsben már rendelkezésre állnak a szükséges létesítmények, és az akkreditáció is elintéződött;
  • az esetleges költözés költségeit amerikai forrásokból fedezik, nem a CEU meglévő vagyonából.
Később az amerikai nagykövetség közölte, hogy még semmi sem dőlt el, dolgozik a megoldáson. A magyar kormányszóvivő "Soros-féle politikai blöffnek" tartja a CEU bejelentését.

Ami sok, az sok

A délutáni sajtótájékoztatón a CEU rektora, Michael Ignatieff elmondta, még mindig nincs késő, és továbbra is maradni szeretnének. Megköszönte a támogatást a magyaroknak, Cornstein nagykövetnek, New York kormányzójának és a kongresszusnak.

Enyedi Zsolt rektorhelyettes arról beszélt, hogy a megállapodás szövege rég kész van, elindultak a CEU amerikai képzései, az egyetem mindkét feladatnak eleget tett, de az amerikai követségen keresztül olyan jelzés érkezett, hogy a kormány nem akarja aláírni a megállapodást. A megállapodásra egyébként decemberig ad időt a CEU.

"A kormány egyes tagjai, a nemzetközi közvélemény, a tudományos élet támogat minket abban, hogy maradhassunk. De ha mennünk is kell, akkor is Budapest marad az otthonunk. Nem azért megyünk el, mert menni akarunk. Erre kényszerítenek, nincs más választásunk. Bécs sokkal drágább, nemcsak anyagilag, de humán oldalon is nagyok a költségek, sok magyar kényszerülne külföldre. Ez cinizmus a kormány részéről" – mondta a CEU másik rektorhelyettese, Livu Matei.

Ignatieff azzal folytatta, hogy ami sok, az sok, van még esély a maradásra, de már eleget vártak.

Akkor maradunk, ha a CEU függetlenségét és az oktatási szabadságot is garantálja a kormány

– válaszolta egy kérdésre. Beszélt arról is, hogy a Lex CEU óta a kormány nem hajlandó tárgyalni a CEU-val, ami pedig jelenleg zajlik, az nem hivatalos mederben, hanem az USA nagykövetségének égisze alatt zajlik, és eddig nem vezetett sehova.

21213450_0a77bddb10e66283d34f9f84b94f2a71_wm.jpg

Michael Ignatieff a Közép-európai Egyetem rektora csütörtöki sajtótájékoztatón
Fotó: Szabó Bernadett
"Épp most kapott a CEU és az MTA egy közös, 10 millió eurós támogatást. Mi mutathatja jobban a CEU magyarországi beágyazottságát, elkötelezettségét?" – tette fel a kérdést Ignatieff.

Azért nem várják meg az Európai Bíróság döntését, mert a törvény szerint nem vehetnek fel diákokat a jövő szeptemberben kezdődő tanévre, és mert az egyetemet mindenképp működtetni kell, nincs idejük várakozni. Azt egyelőre nem tudják, a stáb mekkora részének kellene Bécsbe költöznie az ősszel. Ezen még dolgoznak, de a költözés drága és szükségtelen, ám ha muszáj, akkor elmennek.

Reagált az amerikai nagykövet és a magyar kormányszóvivő is
A CEU bejelentése után közleményt adott ki az USA Budapesti Nagykövetsége. Eszerint David B. Cornstein nagykövet kijelentette, hogy „a CEU prioritás az USA kormánya számára, és elsöprő kétpárti támogatást élvez az Egyesült Államokban. Megértem a CEU álláspontját – a hosszantartó bizonytalanság nem fenntartható állapot egy oktatási intézmény esetében. Azonban még mindig lehetséges megoldást találni. Még mindig van egy apró esély arra, hogy az ügy rendeződjék, de gyorsan kell cselekedni. Mindkét féllel együtt dolgozom azon, hogy folytatódjanak a tárgyalások, és elfogadható megoldást találjunk december 1-e előtt".

A magyar kormány is megszólalt az ügyben. Kovács Zoltán az MTI szerint úgy fogalmazott, a Közép-Európai Egyetem "ezelőtt is, ma is és véleményünk szerint a jövőben is" Magyarországon fog működni. Az a bejelentés, hogy az egyetem az amerikai diplomát adó képzéseket Bécsbe költözteti, ennek a politikai blöffnek a része, a kormány pedig ilyenekre nem reagál, nem dolga ezekkel foglalkozni.

Kovács a további tárgyalásokra vonatkozó kérdésekre válaszolva azt mondta, inkább azokkal a tényekkel kellene a CEU-nak foglalkoznia, amelyeket "már ezerszer közöltek velük". Az egyetem pontosan ismeri a magyar szabályozást, amelyek szerint működhetne, a tényleges megfelelés helyett azonban politikai blöff a válasz – tette hozzá.

A CEU bejelentése után a Momentum és az LMP is tüntetéseket jelentett be, ezekről itt írtunk.

Másfél éve húzódik az ügy
A CEU-ügy a 2017 márciusában kezdődött, amikor a kormány kezdeményezte a felsőoktatási törvény módosítását, amit pár nappal később a parlament sürgősséggel meg is szavazott. Az új szabály lényege az, hogy a külföldi egyetemek csak akkor működhetnek Magyarországon, ha az anyaországban is végeznek akkreditált oktatási tevékenységet, és jelenlétüket államközi megállapodás is megerősíti.

A módosítás papíron a valódi képzést nem nyújtó kamuegyetemek kiiktatását szolgálta, de leginkább a nemzetközi szinten legmagasabban jegyzett (amerikai alapítású) magyar egyetem, a Central European University (Közép-Európai Egyetem) ellehetetlenítését célozta. Az amerikai és magyar diplomát is adó CEU elleni támadás eleve jól illeszkedett a kormány Soros Györgyöt lejárató propaganda-hadjáratába, de a kormánypárti politikusok nyilatkozatai (a CEU nem élvezhet privilégiumokat), és Orbán Viktor szavai (a milliárdosok sem állhatnak a törvény felett) teljesen világossá tették, hogy a módosítás valójában a Soros György által alapított egyetem ellen irányul.

A CEU elleni támadás miatt 2017 tavaszán Budapesten tömegtüntetést tartottak, az egyetem elleni támadást itthon és külföldön, tudományos és politikai körökben széles körben elítélték. 2018 tavaszára a CEU teljesítette az új feltételek rá vonatkozó részét, amit New York állam oktatási hivatala is megerősített. Áprilisban magyar kormányküldöttség is megtekintette a CEU New York-i társintézményét, és nem beszéltek hiányosságokról.


20

Tüntetés a a CEU-törvény ellen 2017. április 9-én BudapestenGaléria: Tízezrek tüntettek vasárnap Budapesten(Fotó: Huszti István / Index)
A magyar kormány (Orbán Viktor) azonban továbbra sem hajlandó aláírni az államközi egyezményt New Yorkkal, és a halogatás okairól sem nyilatkozik. Az egyetem 2019. január 1-ig kapott haladékot, hogy megfeleljen a törvény előírásainak, ez azonban már rég nem rajta múlik. A CEU rektora, Michael Ignatieff 2018 májusában közölte, hogy ha nyárig nem születik megállapodás, az egyetem Bécsbe költözik. Közben megkezdték az előkészületeket a bécsi kampusz kialakításához.

Az Európai Unió közben, részben a CEU-ügy miatt kötelezettségszegési eljárást indított Magyarországgal szemben, és a CEU is az Európai Unió bíróságához (EUB) fordult. A magyar Alkotmánybíróság nem mert dönteni, és az EUB évek múlva várható döntése után lesz csak hajlandó foglalkozni azzal, hogy a törvénymódosítás sérti-e az oktatás szabadságához fűződő alapjogot.

A patthelyzetet részben az is okozza, hogy továbbra sem világos: megszűnik-e a CEU működési engedélye jövő év elején önmagában attól, ha a kormány nem írja alá az egyezményt New York Állammal, vagy ehhez külön jogszabályra van szükség. Nem valószínű, hogy a kötelezettségszegési eljárás alatt álló Orbán-kormány egy ilyen, nyíltan a CEU ellen irányuló lépést meg mer kockáztatni, ugyanakkor az sem látszik, hogy miért tenne Orbán bármilyen engedményt a CEU maradása érdekében. Közben a diákjaiért és tanáraiért a nemzetközi piacon versengő egyetem sem várhat időtlen időkig, mert a bizonytalanság rontja a versenyképességét.

Index

21213268_a801ab149407a286c2f304f528d56411_wm.jpg
 

cat34

Állandó Tag
Állandó Tag
Nem csodálkozom azon, hogy a kormány ennyire CEU ellenes és úgy gondolom, hogy ennek nem annyira Soroshoz van köze, hanem inkább ahhoz, hogy a CEU oktatáspolitikájába nem tudnak belepofázni, sem belenyúlni.
Én úgy gondolom, hogy ez az egész halogatás nem más, mint az Orbán kormány hatalomfitogtatása. Majd az utolsó pillanatban megadják az engedélyt, tekintettel arra, hogy Orbán egyik "kedvenc" politikusa Trump is kiáll a CEU mellett.
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Tudják mi a CEU? Nagy gond, egy kis országban! - Ooopsz! A tizennyolc éven aluliak, és a szép beszéd verseny helyezettjei most gyorsan lapozzanak! - Kurva nagy gond!

De miért?
Mert egyetem? Marhaság! Van 38 egyetemünk, és 29 főiskolánk.
Hogy magánegyetem? Nem nyert! A 38 egyetemből 9 magán, vagy egyházi üzemeltetésű.
Hogy külföldi? Haha! Dehogy! 20 külföldi egyetem oktat itt. (A kedvencem, a thaiföldi. Hogy azok mit keresnek itt? Biztos eltévedtek.)
Ráadásul képesek vagyunk a föld bármely részén, bármikor, jelentős összeggel támogatni, bármilyen táltos-, vagy spiritisztaképzőt.
És most mondjuk ki közösen a szent mantrát: A Magyar Korona - Nem röhög! Azok leszünk, ha tovább bambulunk! - egyetempárti. Értve? EGYETEMPÁRTI!

De akkor mégis mi a pipacs van itt?
Hogy Soros? Na, az lenni kis problem, de bazinagy gond! Mert bokacsattogtatós kis hazánkban, a világ másik oldalán lakó, 88 éves idős, kedves bácsi miatt hirdetnek statáriumot, miatta szárad ki a Duna, vetélnek nők, és hervad le a férfiak kukija. A Kedves Vezető kispöcs-komplexusa is nagy biztonsággal tőle eredeztethető. De, mivel Gyuri bácsi civiljei, még – mondom: MÉG! - nincsenek börtönben, így ez sem. Szóval ez is felejtős!
Akkor?
Akkor az van, hogy nem lehet beültetni a ráültetni, oktrojálni a Fidesz politikai komisszárjait, lánykori nevén a kancellárjait, az intézményre! Mert erre ők háklisak! Hogy nem lehet vezényszóra lenyúlni náluk a dellát, a zsét, a dohányt. Nem lehet odaszólni, hogy Bélám, küldjetek már át néhány milliót a pilótámnak, mert tankolni kell a gépet. mert erre is! Ez van!

Meg az, hogy az istennek sem akarnak pálinkafőző, de még tehénfejő mesterkurzust sem indítani! Pedig a kormánynak lenne rá igénye.
És egyáltalán! A fene a hülye amerikaiba! Nem akarja, méghogy nem akarja, nem is engedi, hogy a Kedves Vezető távirányítsa, kézivezérelje, vagy egy kilométeres körzetnél jobban megközelítse őket!

Akkor az van, hogy ez az egyetem csak látszólag a CEU, valójában vírus! A szabad világ, a normalitás, a józan ész, a gondolkozás, a szabadság vírusa! Ha marad, terjedni fog!
Ha marad, előbb-utóbb Orbánnak kell mennie!
Ez van!

Zoltán Varga
 

Ernoe

Állandó Tag
Állandó Tag
A héten a helybeli egyetemen volt elintéznivalóm. Imádom a légkört, a könyvtárat, a menzán enni mind egykoron, imádok beszélgetni a céltudatos, tudást, karriert, kultúrát és szociális felelősség komolyan vevő fiatalokkal.
-
Különösen szimpatikus nekem, hogy az egyetemek a különböző kultúrák ötvös-mühelyei, ahol a világ minden részéről találunk professzorokat, diákokat.
-
Vajon miért fél Orbán ettől a kavalkádtól? Azért mert az egyetemek tudományos szinten tudják megmutatni, hogy mi a hiba a politikájában. A Bécsi egyetemen több doktormunka készült amelyik rámutat az Orbán politika veszélyeire.
-
Ha jól olvasom a Német lapokban, számos menekültként Németországban jött rendelkezik már papírokkal és szeretné a tanulmányait tovább folytatni, kiegészíteni, egy tudományos fokozatot megszerezni.
-
Vagy 43 személyről volt a cikkben szó akik egy CEU-ösztöndíjjal tudnának tanulni Budapesten de a Magyar kormány ezeknek az egyetemistáknak a támogatását a "menekültek támogatásának" tekinti és vagy 24%-os adóval bünteti.
-
Hát igen aki nem enged egy WC-t felállítani a beadott kérvényeikre váró menekültek számára, megtagad tőlük még egy pohár vizet is, kiéheztetéssel próbálja őket elűzni mintha az Egri Csillagok regény idejében élnénk, annak az okos menekültek a legnagyobb tüske a szemébe.
-
Nem vagyok aggressziv de úgy szerettem volna Orbánt magam mellett látni ott az egyetemen ezek között a volt menekültek között akikről Orbán azt álltja minden menekült műveletlen, terrorista, nem képes a kultúránkhoz valamit hozzáadni.
-
Úgy fenékbe rúgtam volna, hogy ébredjen már fel.
-
 

Ernoe

Állandó Tag
Állandó Tag
Orbán Strasbourgban a "védőbeszédeben" azt állította,
hogy a CEU-val semmi probléma, működik tovább:
-
Orbán: "Direkt rámentem ma a CEU internetoldalára és kinyomtattam a felhívást, hogy lehet tovább jelentkezni az egyetemre" - lebegtetett egy papírt a kezében.
-
Most akkor ki hazudik. :)
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Az egyetem közösségének ma délutáni gyűlésén a CEU vezetése bejelentette, hogy


  • az amerikai nagykövetet a kormány három hete arról tájékoztatta, hogy nem hajlandók aláírni az államközi egyezményt New Yorkkal;
    ezért, ha decemberig nem történik az ügyben haladás, az egyetem jövő szeptembertől Bécsbe költözteti az USA-ban akkreditált képzési programjait;
    aki Budapesten kezdte meg a tanulmányait, itt is fejezheti be, tehát a költözést felmenő rendszerben vezetnék be;
    ennek ellenére a CEU megtartja budapesti belvárosi épületeit;
    David Cornstein, az USA magyarországi nagykövete ígéretet tett rá, hogy megpróbálja kijárni decemberig az egyezmény aláírását;
    Bécsben már rendelkezésre állnak a szükséges létesítmények, és az akkreditáció is elintéződött;
    az esetleges költözés költségeit amerikai forrásokból fedezik, nem a CEU meglévő vagyonából.
Később az amerikai nagykövetség közölte, hogy még semmi sem dőlt el, dolgozik a megoldáson. A magyar kormányszóvivő "Soros-féle politikai blöffnek" tartja a CEU bejelentését.

Ami sok, az sok

A délutáni sajtótájékoztatón a CEU rektora, Michael Ignatieff elmondta, még mindig nincs késő, és továbbra is maradni szeretnének. Megköszönte a támogatást a magyaroknak, Cornstein nagykövetnek, New York kormányzójának és a kongresszusnak.

Enyedi Zsolt rektorhelyettes arról beszélt, hogy a megállapodás szövege rég kész van, elindultak a CEU amerikai képzései, az egyetem mindkét feladatnak eleget tett, de az amerikai követségen keresztül olyan jelzés érkezett, hogy a kormány nem akarja aláírni a megállapodást. A megállapodásra egyébként decemberig ad időt a CEU.

"A kormány egyes tagjai, a nemzetközi közvélemény, a tudományos élet támogat minket abban, hogy maradhassunk. De ha mennünk is kell, akkor is Budapest marad az otthonunk. Nem azért megyünk el, mert menni akarunk. Erre kényszerítenek, nincs más választásunk. Bécs sokkal drágább, nemcsak anyagilag, de humán oldalon is nagyok a költségek, sok magyar kényszerülne külföldre. Ez cinizmus a kormány részéről" – mondta a CEU másik rektorhelyettese, Livu Matei.

Ignatieff azzal folytatta, hogy ami sok, az sok, van még esély a maradásra, de már eleget vártak.

Akkor maradunk, ha a CEU függetlenségét és az oktatási szabadságot is garantálja a kormány

– válaszolta egy kérdésre. Beszélt arról is, hogy a Lex CEU óta a kormány nem hajlandó tárgyalni a CEU-val, ami pedig jelenleg zajlik, az nem hivatalos mederben, hanem az USA nagykövetségének égisze alatt zajlik, és eddig nem vezetett sehova.

21213450_0a77bddb10e66283d34f9f84b94f2a71_wm.jpg

Michael Ignatieff a Közép-európai Egyetem rektora csütörtöki sajtótájékoztatón
Fotó: Szabó Bernadett
"Épp most kapott a CEU és az MTA egy közös, 10 millió eurós támogatást. Mi mutathatja jobban a CEU magyarországi beágyazottságát, elkötelezettségét?" – tette fel a kérdést Ignatieff.

Azért nem várják meg az Európai Bíróság döntését, mert a törvény szerint nem vehetnek fel diákokat a jövő szeptemberben kezdődő tanévre, és mert az egyetemet mindenképp működtetni kell, nincs idejük várakozni. Azt egyelőre nem tudják, a stáb mekkora részének kellene Bécsbe költöznie az ősszel. Ezen még dolgoznak, de a költözés drága és szükségtelen, ám ha muszáj, akkor elmennek.

Reagált az amerikai nagykövet és a magyar kormányszóvivő is
A CEU bejelentése után közleményt adott ki az USA Budapesti Nagykövetsége. Eszerint David B. Cornstein nagykövet kijelentette, hogy „a CEU prioritás az USA kormánya számára, és elsöprő kétpárti támogatást élvez az Egyesült Államokban. Megértem a CEU álláspontját – a hosszantartó bizonytalanság nem fenntartható állapot egy oktatási intézmény esetében. Azonban még mindig lehetséges megoldást találni. Még mindig van egy apró esély arra, hogy az ügy rendeződjék, de gyorsan kell cselekedni. Mindkét féllel együtt dolgozom azon, hogy folytatódjanak a tárgyalások, és elfogadható megoldást találjunk december 1-e előtt".

A magyar kormány is megszólalt az ügyben. Kovács Zoltán az MTI szerint úgy fogalmazott, a Közép-Európai Egyetem "ezelőtt is, ma is és véleményünk szerint a jövőben is" Magyarországon fog működni. Az a bejelentés, hogy az egyetem az amerikai diplomát adó képzéseket Bécsbe költözteti, ennek a politikai blöffnek a része, a kormány pedig ilyenekre nem reagál, nem dolga ezekkel foglalkozni.

Kovács a további tárgyalásokra vonatkozó kérdésekre válaszolva azt mondta, inkább azokkal a tényekkel kellene a CEU-nak foglalkoznia, amelyeket "már ezerszer közöltek velük". Az egyetem pontosan ismeri a magyar szabályozást, amelyek szerint működhetne, a tényleges megfelelés helyett azonban politikai blöff a válasz – tette hozzá.

A CEU bejelentése után a Momentum és az LMP is tüntetéseket jelentett be, ezekről itt írtunk.

Másfél éve húzódik az ügy
A CEU-ügy a 2017 márciusában kezdődött, amikor a kormány kezdeményezte a felsőoktatási törvény módosítását, amit pár nappal később a parlament sürgősséggel meg is szavazott. Az új szabály lényege az, hogy a külföldi egyetemek csak akkor működhetnek Magyarországon, ha az anyaországban is végeznek akkreditált oktatási tevékenységet, és jelenlétüket államközi megállapodás is megerősíti.

A módosítás papíron a valódi képzést nem nyújtó kamuegyetemek kiiktatását szolgálta, de leginkább a nemzetközi szinten legmagasabban jegyzett (amerikai alapítású) magyar egyetem, a Central European University (Közép-Európai Egyetem) ellehetetlenítését célozta. Az amerikai és magyar diplomát is adó CEU elleni támadás eleve jól illeszkedett a kormány Soros Györgyöt lejárató propaganda-hadjáratába, de a kormánypárti politikusok nyilatkozatai (a CEU nem élvezhet privilégiumokat), és Orbán Viktor szavai (a milliárdosok sem állhatnak a törvény felett) teljesen világossá tették, hogy a módosítás valójában a Soros György által alapított egyetem ellen irányul.

A CEU elleni támadás miatt 2017 tavaszán Budapesten tömegtüntetést tartottak, az egyetem elleni támadást itthon és külföldön, tudományos és politikai körökben széles körben elítélték. 2018 tavaszára a CEU teljesítette az új feltételek rá vonatkozó részét, amit New York állam oktatási hivatala is megerősített. Áprilisban magyar kormányküldöttség is megtekintette a CEU New York-i társintézményét, és nem beszéltek hiányosságokról.


20

Tüntetés a a CEU-törvény ellen 2017. április 9-én BudapestenGaléria: Tízezrek tüntettek vasárnap Budapesten(Fotó: Huszti István / Index)
A magyar kormány (Orbán Viktor) azonban továbbra sem hajlandó aláírni az államközi egyezményt New Yorkkal, és a halogatás okairól sem nyilatkozik. Az egyetem 2019. január 1-ig kapott haladékot, hogy megfeleljen a törvény előírásainak, ez azonban már rég nem rajta múlik. A CEU rektora, Michael Ignatieff 2018 májusában közölte, hogy ha nyárig nem születik megállapodás, az egyetem Bécsbe költözik. Közben megkezdték az előkészületeket a bécsi kampusz kialakításához.

Az Európai Unió közben, részben a CEU-ügy miatt kötelezettségszegési eljárást indított Magyarországgal szemben, és a CEU is az Európai Unió bíróságához (EUB) fordult. A magyar Alkotmánybíróság nem mert dönteni, és az EUB évek múlva várható döntése után lesz csak hajlandó foglalkozni azzal, hogy a törvénymódosítás sérti-e az oktatás szabadságához fűződő alapjogot.

A patthelyzetet részben az is okozza, hogy továbbra sem világos: megszűnik-e a CEU működési engedélye jövő év elején önmagában attól, ha a kormány nem írja alá az egyezményt New York Állammal, vagy ehhez külön jogszabályra van szükség. Nem valószínű, hogy a kötelezettségszegési eljárás alatt álló Orbán-kormány egy ilyen, nyíltan a CEU ellen irányuló lépést meg mer kockáztatni, ugyanakkor az sem látszik, hogy miért tenne Orbán bármilyen engedményt a CEU maradása érdekében. Közben a diákjaiért és tanáraiért a nemzetközi piacon versengő egyetem sem várhat időtlen időkig, mert a bizonytalanság rontja a versenyképességét.

Index

21213268_a801ab149407a286c2f304f528d56411_wm.jpg
*
A felcsúti csuti és udvartartása - emberkedik. Azt hiszik, ők a győztesek, pedig nagyon nem. A vesztesek táborába tartoznak, csak ezt még nem ismerték sem be, sem fel.
 

Ernoe

Állandó Tag
Állandó Tag
En mar verbuvalok egyetemistakat a CEU Becsi kihelyezesere. A fiam volt gimnazista osztalytarsa aki politika szakon vegzett szeretne promovalni. :)
 

tng1

Állandó Tag
Állandó Tag
Nekem mar fog
Tudják mi a CEU? Nagy gond, egy kis országban! - Ooopsz! A tizennyolc éven aluliak, és a szép beszéd verseny helyezettjei most gyorsan lapozzanak! - Kurva nagy gond!

De miért?
Mert egyetem? Marhaság! Van 38 egyetemünk, és 29 főiskolánk.
Hogy magánegyetem? Nem nyert! A 38 egyetemből 9 magán, vagy egyházi üzemeltetésű.
Hogy külföldi? Haha! Dehogy! 20 külföldi egyetem oktat itt. (A kedvencem, a thaiföldi. Hogy azok mit keresnek itt? Biztos eltévedtek.)
Ráadásul képesek vagyunk a föld bármely részén, bármikor, jelentős összeggel támogatni, bármilyen táltos-, vagy spiritisztaképzőt.
És most mondjuk ki közösen a szent mantrát: A Magyar Korona - Nem röhög! Azok leszünk, ha tovább bambulunk! - egyetempárti. Értve? EGYETEMPÁRTI!

De akkor mégis mi a pipacs van itt?
Hogy Soros? Na, az lenni kis problem, de bazinagy gond! Mert bokacsattogtatós kis hazánkban, a világ másik oldalán lakó, 88 éves idős, kedves bácsi miatt hirdetnek statáriumot, miatta szárad ki a Duna, vetélnek nők, és hervad le a férfiak kukija. A Kedves Vezető kispöcs-komplexusa is nagy biztonsággal tőle eredeztethető. De, mivel Gyuri bácsi civiljei, még – mondom: MÉG! - nincsenek börtönben, így ez sem. Szóval ez is felejtős!
Akkor?
Akkor az van, hogy nem lehet beültetni a ráültetni, oktrojálni a Fidesz politikai komisszárjait, lánykori nevén a kancellárjait, az intézményre! Mert erre ők háklisak! Hogy nem lehet vezényszóra lenyúlni náluk a dellát, a zsét, a dohányt. Nem lehet odaszólni, hogy Bélám, küldjetek már át néhány milliót a pilótámnak, mert tankolni kell a gépet. mert erre is! Ez van!

Meg az, hogy az istennek sem akarnak pálinkafőző, de még tehénfejő mesterkurzust sem indítani! Pedig a kormánynak lenne rá igénye.
És egyáltalán! A fene a hülye amerikaiba! Nem akarja, méghogy nem akarja, nem is engedi, hogy a Kedves Vezető távirányítsa, kézivezérelje, vagy egy kilométeres körzetnél jobban megközelítse őket!

Akkor az van, hogy ez az egyetem csak látszólag a CEU, valójában vírus! A szabad világ, a normalitás, a józan ész, a gondolkozás, a szabadság vírusa! Ha marad, terjedni fog!
Ha marad, előbb-utóbb Orbánnak kell mennie!
Ez van!

Zoltán Varga

Nekem mar fogalmam nincs, hogy mi ez az egesz huzavona a CEU korul. Es arrol sincs, hogy hogy tudnak ekkora tomegeket mozgositani a tuntetesre, mig annyi mas kezdemenyezes kap 2 like-ot a FB-on.

Melitta, annyit azert tudjal a kedves oreg bacsirol, hogy 2000 elott o dontotte romba Thaifold gazdasagat. Pont. Nincs mit rajta vitazni.
https://www.businessinsider.com/how-george-soros-broke-the-bank-of-thailand-2016-9
https://highschool.latimes.com/fair...-on-george-soros-and-his-attack-on-thai-baht/

Ill. legutobb Trump is megemlitette a kedves oreg bacsit a Kavanaugh-ugy kapcsan.
 
Utoljára módosítva:

eddy56

Állandó Tag
Állandó Tag
Nekem mar fog


Nekem mar fogalmam nincs, hogy mi ez az egesz huzavona a CEU korul. Es arrol sincs, hogy hogy tudnak ekkora tomegeket mozgositani a tuntetesre, mig annyi mas kezdemenyezes kap 2 like-ot a FB-on.

Melitta, annyit azert tudjal a kedves oreg bacsirol, hogy 2000 elott o dontotte romba az "azsiai kistigrisek" gazdasagat. Pont. Nincs mit rajta vitazni.
https://www.businessinsider.com/how-george-soros-broke-the-bank-of-thailand-2016-9
https://highschool.latimes.com/fairmont-preparatornevezi kistigery-academy/look-back-on-george-soros-and-his-attack-on-thai-baht/

Ill. legutobb Trump is megemlitette a kedves oreg bacsit a Kavanaugh-ugy kapcsan.

Csak egy apro kiegeszites.,
Nem a kistigriseket :)
A gazdasagi foldrajz Korat, Szingapurt és Hong Kongot, Valamint Tajvant nevezi kistigriseknek.
Soros Thaifold es a Fulop szigetek gazdasagat tette a padlora.
Maig nem labaltak ki belole
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
VAjon arrol mit tudsz ,hogy mennyit segitett es aldozott az emberi jogokert az egyetemekre az alapitvanyaira amibol az Orban kormany is tanult, csak ha Mo nezed .

1 milliardot adott a voros iszap karosultaknak , amit a kormany lenyult mert az emberek nem kaptak meg, a rengeteg korhazi felszereles az inkubatorok sokasaga a rendszervaltasnal a computerek faxok , iskolatej program evtizedekig stb stb errol tudsz eyaltalan? Nem kell massal takarozni es hivatkozni mikor itthon agyon adakozta magat es meg tik veszitek a nevet a szatokra.
Korhazak egyetem alapitas ugyan melyik magyar tette ezt meg? Szechenyin kivul o.
Van mit soprogetni otthon minden tekintetben ha nem tudsz kello tisztelettel beszelni rola akkor hallgassal mert bolcs maradhatsz.
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Az Orban kormany 12-15 milliardot koltott a Soros lejaratasara, akinek ettol semmi baja koszoni jol van. De ezt a penzt az oktatasra az egeszsegugyre vagy akar a hajlektalanokra kolthette volna .
Sorost lehet szeretni ,lehet nem szeretni, de a vilagon mindenhol elismerik es kiallnak azokert a dolgokert amit tett. CEU alapitasaert egesz Eu melle all meg az is aki nem kedveli. Szoval egyedul maradtok a gyulolkodesbe, aminek mellesleg van egy igen eros antiszemita felhangja is.
 

eddy56

Állandó Tag
Állandó Tag
Az Orban kormany 12-15 milliardot koltott a Soros lejaratasara, akinek ettol semmi baja koszoni jol van. De ezt a penzt az oktatasra az egeszsegugyre vagy akar a hajlektalanokra kolthette volna .
Sorost lehet szeretni ,lehet nem szeretni, de a vilagon mindenhol elismerik es kiallnak azokert a dolgokert amit tett. CEU alapitasaert egesz Eu melle all meg az is aki nem kedveli. Szoval egyedul maradtok a gyulolkodesbe, aminek mellesleg van egy igen eros antiszemita felhangja is.
Ujra csak az antiszemitizmus :(
Magyyarotrszagon ez nem mukodik.
Van nehany orult, aki Jobbikosnak hivja magat es mindent utall ami nem O, de nem itt gyilkolnak zsidokat!
Nezz utanna a neten, hogy Pitsburgbe egy zsinagogaban hany szerensetlen semmirol nem teheto embert gyilkoltak meg nehany oraja csak mert zsidok :(((
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Egyszeru nem kell Sorosozni es senkinek nem jut eszebe hogy ujra akarjatok melegiteni a tortenelmet.
Mint mindig massal takarozol , van otthon nagyon sok mindne ami nem elfogadhato a vilagon sehol es az otthoniaknak se.
 

Ernoe

Állandó Tag
Állandó Tag
Csak egy apro kiegeszites.,
Nem a kistigriseket :)
A gazdasagi foldrajz Korat, Szingapurt és Hong Kongot, Valamint Tajvant nevezi kistigriseknek.
Soros Thaifold es a Fulop szigetek gazdasagat tette a padlora.
Maig nem labaltak ki belole

Nehezemre esik per pillant a Pittsburgi esemény után írni, nem akarom a merényletet kihasználni az érveléshez de magát implikálja.
-
Nézd már meg kérlek ki vádolja Sorost a dél-kelet-ázsiai gazdasági krízis miatt?
Üss be a keresőbe néhány szót és meglátod nem szaklapok, szeriöz internetoldalak.
-
Túl sokat tulajdonítotok Sorosnak. A dél-kelet-ázsiai gazdasági tér a világ egyik legnagyobb BSP-vel rendelkező tere, a krízis előtti évtizedekben is szuper-gazdasági növekedéssel, összehasonlíthatatlanul nagyobb mind mondjuk Nagybritána.
-
http://www.bpb.de/system/files/GLO_06_01-png-standard.png
-
Nem vagyok gazdasági szakember de én nem tudom elképzelni, hogy egy ilyen orjás gazdasági területet, 300.000 dolláros pénzmozgatással, alig két hét alatt kilehet billenteni az egyensúlyból egy "cselszövés által"? :(
-
Ha pedig igen akkor a félélőség az ottani kormányzok felelőtlenségének az eredménye.
-
Ki is kezdte el 1997-ben terjeszteni a rémhírt, hogy "megint Soros keze van benne"?
A 71 esztendős Malajziai miniszterelnök, Mahathir Mohamad, aki 16 év uralkodás után megengedett magának egy szabadságot és elutazott 2 hónapra Európába.
-
Mahathir már régóta egy éles kritikusa volt a nyugatnak és állandóan szemrehányásokat tett Amerikának és Európának. Egyszer az UN-Emberi Jogok Egyezményével nem ért egyet, máskor követeli, hogy a Nyugat vegyék fel a "mi ázsiai kultúránkat".
-
Soros támogatta ebben a térben, mint mindenűt a világban, az emberi jogok betartásáért küzdő szervezeteket NGO-kat. Ügye ilyen a támogatásnak köszönhető, hogy Keleteurópa kitudta magának vívni békésen a szabadságot a kommunista diktatúrával szemben, Orbán, Szijjarto, Kovács... és számos politikus élvezhette Soros támogatását
-

-
A sok összeesküvéselmélet hallatán csak azon csodálkozom, hogy miért nem Orbánt és a Fideszt tekintitek "Soros-bérencnek" lehet, hogy csak jol álcázzák magukat. :)
-
Félre a tréfát, Soros nagyon hamar felismerte, hogy a "piac varázserejében való hit" egy lidércfény és figyelmezteti a világot a "kapitalizmus veszélyeire".
-
Mohamad valószínű azért vádolta meg Sorost a gazdasági rendszer "összeomlásával" mert a krízis egybe esett a diktatórikusan kormányzott Burma (Mianmar), felvételével a térség a gazdasági közösségbe (ASEAM).
-
Az Ázsia krízis oka, olvass utána szaklapokba, vagy akár a Wikipediában:
hitel-buborék, hiányzó idegen-valutával való lebiztosítás, külföldi adósságok, túllépett valuta-tartalék, gyenge regionális pénzügyi piaci struktúrák, a nemzetközi pénzügyi piacok hibás magatartása
-
(csak ugy két gondolat a Ázsiához: Orbán szerint csak a keresztények szorgalmasak, nos dél-kelet-Ázsiában ahonnan szinte minden jön 200 millió muszlim él; azon is érdemes elgondolkodni, hogy az elektrotechnika területén milyen revolúciós változások történtek úgy a "krízis" idején (CRT-Monitor-LCD, Telefon-Handy, Kina belépése az üzletekbe... egy emberre tolni a krízist önmagában schizophren.) :)
 

Ernoe

Állandó Tag
Állandó Tag
"Budapest (APA) - Orbán Viktor miniszterelnök még mindig nem hajlandó lépni a Közép-Európai Egyetem (CEU) konfliktusába."
-
"Amikor megkérdezték, hogy Magyarország aláírja a New York-i USA-beli CEU-val kötött kétoldalú megállapodást, Orban azt mondta kedden, az ATV televíziós műsorszolgáltatójának: "Ha az idő megérett".
-
Gondolom Orbán megpróbálja először megakadályozni az EP eljárását a magyar kormány ellen és az aláírást adunak akarja használni.
-
Érdekes, hogy Orbán menyire fél a vizsgálattól, hogy most vétózni akarja a megkezdését?
-
Strasbourgban olyan nagy volt a szája, hogy minden hazugság, összeesküvés a kormány ellen, hát most meglenne a lehetősége tisztára mosni magát de nem teszi.
-
Nem hiszem, hogy a fellebbezése eredményes lesz de ha tévednék abból csak egy rossz szájíz keletkezne és nem tudná vele lemosni magáról a vádakat.
 

tage

Kitiltott (BANned)
Utoljára módosítva:
Oldal tetejére