Cikk: Víz nélkül maradhat a világ?

*Rya*

Állandó Tag
Állandó Tag
dragonn, egyetértek veled.
Emellett hozzátenném, hogy sokszor merő kényelemből pazaroljuk... Én pl. pár éve már rászoktam, hogy zuhanyzás közben is elzárom a vizet, hogy ha nem muszáj, ne fogyasszam (pl. míg az ember lekeni magát tusfürdővel, addig igazán felesleges folyatni a vizet...). Csak kár, hogy sokan meg magasról tesznek erre a dologra, pedig tényleg nem játék...
 

mjenoe

Új tag
A probléma nem orvosolható egyedül azzal, ha elzárod a csapot. Be kell látni, és aszerint kell gazdasági döntéseket hozni, hogy a világ egyetlen ökológiai rendszer, amelynek egyensúlya nagyon érzékeny dolog. Sokkal alázatosabban kellene hozzáállnunk bizonyos kérdésekhez, mert gyanítom igen kevés konkrét összefüggés ismeretének vagyunk birtokában.
Sokkal nagyobb problémát látok például abban a két trendben ami megfigyelhető az ökológiával és a hozzá kapcsolódó környezetvédelmi elgondolásokkal kapcsolatban.
1. AZ "ÖKO-BUSINESS" megjelenése, amely gyakorlatilag arról szól, hogy szemetelj csak nyugodtan, csak fizess érte. Azt hiszem nem kell magyarázni, hogy mennyire cinikus ez az elgondolás.
2. A "ZÖLD POLITIKA" - amely a fenti példának politikai megfelelője, azaz, amikor politikai és lobbiérdekek mentén jelentik ki egyes ágazatokról, hogy azok környezetszennyezőek, míg mások környezetbarátok. Természetesen aszerint hogy ki mennyit csengetett. Ez a vonal azért is veszélyes , mert a befolyásának mértékétől függően elérhetnek a törvényhozásig, ahol olyan törvények kerülhetnek elfogadásra, amelyek eredményeképp káros döntések születnek. Jó példa erre, az EU-ban elfogadott "energiatakarékos" vz wolframszálas izzó esete. Soha semmiylen tanulmányt nem végeztek arról, hogy az "energiatakarékosnak" kikiáltott izzó teljes életciklusában, a gyártástól a recycling -ig mennyi energiát emészt fel , szemben a "nem takarékos" nak kikiáltott wolfram szálas társával. Ugyanúgy hiányoznak az egészségügyi felmérések, amelyek felmérnék, hogy a folyamatos frekvenciamentes izzásból származó fény, vagy az 50/60Hz-es vákuumcsöves villódzás UV gazdag fénye rombolja-e jobban és mennyivel az emberi szemet... De ez csupán egy kiragadott példa , amely azt hivatott prezentálni, mennyire meggondolatlan és voluntarista "környezetvédelem" folyik ma a világban. Köszönöm a figyelmet!
 

kevdes

Állandó Tag
Állandó Tag
Ez egy nagyon fontos pedagógiai probléma. Ha azt mondom a gyerekemnek, hogy zárja el a csapot, míg szappanoz, megbélyegeznek, hogy túl spórolós vagyok. Komoly átnevelési programra van szükség 0-99 éves korig.
 

gave

Állandó Tag
Állandó Tag
Azért nem csak a mezőgazdaság használ fel túl sokat, a lakossági felhasználás is jelentős, amire mindenki odafigyelhetne.
 

boteee

Állandó Tag
Állandó Tag
én pl. agybajt kapok a folyóvízzel mosogató/borotválkozó/fogatmosó emberektől. tiszta pazarlás
 
Oldal tetejére