Csak a Lego jogi felszólítása miatt nem lesz kapható a gyerekjátéknak tűnő fegyver

Olyan pisztolyborítást dobott piacra egy amerikai fegyvergyártó cég, amitől a fegyver legóból készült játéknak tűnhet. A dologból akkora felháborodás lett, hogy már a dán Lego is azt követeli: ne gyártsanak többet ebből a dizájnból.

A Block19 nevű dizájnnal a gyártó, a Culper Precision azt akarta bemutatni, hogy a felelősségteljes fegyverbirtoklás és -használat mindenki számára élvezetes lehet. Az adott típust pedig úgy tervezték meg, hogy kiemelje a „a lövöldözős sportok tiszta élvezetét”. A gyerekjátékokkal is könnyen összetéveszthető végeredményt ugyanakkor hamar felelőtlennek és veszélyesnek nevezték a fegyvertartás szigorúbb kontrolljáért küzdők az USA-ban.

Egy felháborodott aktivista a BBC szerint arról beszélt az ügy kapcsán, hogy a lőfegyverek még akkor is túl vonzóak lehetnek gyerekek számára, ha nem tűnnek játéknak. Shannon Watts, az Everytown for Gun Safety nevű szervezet nevében arról is beszélt, hogy Egyesült Államokban emelkedik a gyerekeket is érintő fegyverbalesetek száma, tavaly több mint 140-en vesztették így az életüket.

A fegyverellenes aktivisták felvették a kapcsolatot a Legóval is, jelezve nekik, hogy a Block19 formája a dán vállalat építőkockáit idézi a dizájnjában. A Lego ezek után írásban szólította fel a Culper Precisiont arra, hogy hagyjon fel ennek a típusnak a gyártásával és forgalmazásával. Bár a gyártó szerint teljesen rendben volt a dizájn, hiszen a fegyvertartáshoz fegyvertartási engedély kell, a Culper Precision elnöke, Brandon Scott azt mondta a Washington Postnak, hogy ügyvédjével való egyeztetés után engednek a Lego kérésének, így a Block19 azóta eltűnt a weboldalukról.

Az Egyesült Államokban törvénytelen olyan gyerekjátékot előállítani, amely pontosan úgy néz ki, mint egy valódi lőfegyver, de arról nem rendelkezik a szabály, hogy fegyvergyártó nem készíthet játékra hasonlító valódi pisztolyt.

Csatári Flóra Dóra

lego.jpg
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Farkas Ferei wrote on sziszilvi's profile.
Szia. Érdekelne nyelvtan 7 oszt munkafüzet megoldással és felmérő (Széplaki) megoldókulcs. Köszönettel...
marki_78 wrote on Moni76's profile.
Szia Móni! Érdeklődnék, hogy megtaláltad-e a egységes érettségei feladatgyujtemény gyakorlófeladatok megoldását fizikából 2012-es változtatot. Nekem is kellene. Köszönöm Tamás
Schöninger wrote on Priegl's profile.
Tisztelt Papné Asszony!

Engedje meg, hogy bemutatkozzam, dr. Schöninger Róbert vagyok. Szomor község vonatkozásában zajlik egy helytörténeti kiadvány összeállítása. Szomori vonatkozás okán lehetséges lenne Önnel a kapcsolatfelvétel?

Köszönettel és Tisztelettel
dr. Schöninger Róbert
Pandacica wrote on manyoc's profile.
Szia! Egy játék felől érdeklődnék. Szerintem Te raktad fel-s én nem tudom a nevét. A játékszabályát meg elhagytam valahol...... Tudnál segíteni? Nyomozós kártyajáték-amiben állatfigurák a gynusítottak: kapal, szemüveg újság stb-s ezen kártyák elapján kell a tettest megtalálni. Köszönöm! Ida
Noncsi13 wrote on ZvIki's profile.
Sziasztok! Esetleg 3. osztály Mozaikos nyelvtan tudásszintfelmérő nincs valakinek?

Statisztikák

Témák
36,746
Üzenet
4,465,285
Tagok
593,903
Legújabb tagunk
Pető Ila
Oldal tetejére