Családon belüli erőszak: minden ötödik magyar nő érintett

Pár nap múlva kezdetét veszi a 16 Akciónap a Nők Elleni Erőszak Ellen elnevezésű nemzetközi programsorozat. A kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet a nők elleni erőszak minden formájára, és szolidaritásra buzdítson az áldozatokkal.

Az eseménysorozat egyik fő szervezője a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület. Ennek kapcsán a NANE kommunikációs tanácsadójával, Ötvös Veronikával beszélgettem a családon belüli erőszak témájáról.

Egyesületük lázasan készül a 16 Akciónapra. Mit kell tudnunk erről a programsorozatról?
Magyarországon november 25-én a Néma Tanúk felvonulással kezdődik a 16 Akciónap. A felvonuláson minden évben több százan közösen emlékeznek meg azokról a nőkről, akik családon belüli vagy párkapcsolati erőszak áldozataiként életüket vesztették. Ez után, egészen december 10-éig, az emberi jogok világnapjáig számos program, köztük kerekasztal-beszélgetések, színházi előadások és filmvetítések várják az érdeklődőket.

20181116csaladon-beluli-eroszak-minden-otodik1.jpg

A felvonuláson több százan közösen emlékeznek meg azokról a nőkről, akik családon belüli vagy párkapcsolati erőszak áldozataiként életüket vesztettékFOTÓ: LÁSZLÓ BALASSA PHOTOGRAPHY
Ha elvonatkoztatunk az aktuális teendőktől, hogyan foglalná össze az egyesület munkájának központi elemeit?
A NANE 25 éve dolgozik a nők és gyerekek biztonságáért. Munkánk központi területe a családon belüli és párkapcsolati erőszak ellen folytatott harc. Folyamatosan kapcsolatban állunk az érintett nőkkel; önkénteseink többek között ingyenes segélyvonalat működtetnek, foglalkozunk érdekképviselettel, és Erőcsoportokat indítunk, amelyek az érintett nők számára nyújtanak támogatást. De nagyon fontosnak tartjuk a prevenciót is. Szívdobbanás programunkban gyerekeknek és fiataloknak tartunk interaktív foglalkozásokat az egyenlő párkapcsolatokról, valamint számos ingyenes kiadványunk is van, amelyek az érintetteknek és az őket támogatóknak nyújtanak információkat. Ezenkívül foglalkozunk szakemberképzéssel, és események szervezésével. Utóbbihoz tartozik a 16 Akciónap is.

Az elmúlt években nagy sajtóvisszhangot kapott a #metoo kampány. Ennek hatására többen fordulnak önökhöz?
A segélyvonalon nem érzünk változást, mindig sok a hívás, hiszen nagyon sok érintett nő van Magyarországon. A cégek, a sajtó, a különböző szintű képzési intézmények részéről és a Facebook-oldalunkon viszont többen keresnek meg minket. A #metoo kampánynak nagy előnye, hogy a közbeszédben is egyre nagyobb teret kapott a nők elleni erőszak témája. Láthatóan felrázta az embereket és a közvéleményt a történetek súlya és mennyisége. De sajnos ezzel együtt felerősödtek azok a hangok is, amelyek áldozathibáztatók, a történeteket elbagatellizálják, és így az áldozatokat megpróbálják hitelteleníteni. Ez nagyon veszélyes és káros, mert az érintettek elhalkulásához vagy teljes elnémulásához vezethet. Fontos, hogy higgyünk az áldozatoknak, és meghallgassuk őket!

20181116bantalmazas-csaladon-beluli-eroszak-minden.jpg

A #metoo kampánynak nagy előnye, hogy a közbeszédben is egyre nagyobb teret kapott a nők elleni erőszak témájaFORRÁS: SHUTTERSTOCK
Mik a nők ellen elkövetett bántalmazás leggyakoribb formái?
A nők elleni erőszaknak sajnos számos formája van. Többek között a testi (fizikai) erőszak és a szexuális erőszak, amelyekről a legtöbb szó esik. De az erőszak lehet szóbeli akár hosszú éveken át, ami ugyancsak borzasztóan romboló. Ilyen például a nő lekicsinylése, sértegetése, gúnyolódás, nevetségessé tevés, bántalmazással, veréssel való fenyegetése. Lehet lelki erőszak, ami az alapvető érzelmi igények és szükségletek megtagadásától a barátoktól, munkától, családtól, kedvenc foglalatosságoktól való elszigetelésen vagy eltiltáson át tárgyak összetöréséig nagyon sok dolog lehet. A célja a nő önrendelkezésének és lelki egységének megbontása. Az utolsó pedig a gazdasági erőszak (például az anyagi függésben tartás, a munkáról való lebeszélés vagy eltiltás, a nő fizetésének elsajátítása).

Általában ezeket az erőszakfajtákat kombinálják, de mindegyik erőszakfajtának egy központi célja van, hogy a bántalmazó hatalmat gyakoroljon a bántalmazott felett.

Melyik korosztály érintett leginkább?
Mindegyik korosztály és társadalmi, gazdasági réteg érintett. Minden ötödik magyar nő valamikor él vagy élt olyan párkapcsolatban, amelyikben a partnere rendszeresen bántalmazza vagy bántalmazta. Tehát Magyarországon mintegy félmillió nő tapasztalta meg a párkapcsolati erőszak által okozott szenvedéseket.

Hogyan vehetjük elejét a családon belüli erőszaknak?
Elsősorban azzal lehet megelőzni az erőszakot, ha a bántalmazó egy olyan társadalomban él, ahol nem érzi magát feljogosítva a bántalmazásra, mert a környezete ezt nem fogadja el. Mindemellett erős visszatartó erő, ha az elkövető fél a következményektől, mert tudja, a jog lesújt rá. Ma Magyarországon sajnos nem teljesül sem az első, sem a második feltétel. Így marad az a megoldás, hogy próbálunk rávilágítani a fenti visszásságokra, és közben felhívjuk a nők figyelmét a bántalmazás korai figyelmeztető jeleire.

Kívülállóként mit tehetünk, ha arra gyanakszunk, hogy a környezetünkben is fennáll a bántalmazás lehetősége?
Fontos, hogy kiálljunk az áldozatok mellett, higgyünk nekik, valamint kerüljük és elítéljük az áldozathibáztató magatartást. Ha hallgatunk, és elfordítjuk a fejünket, mi is cinkossá válunk, mert az elkövető így azt a visszajelzést kapja, hogy bármit megtehet. Az is nagy segítség, ha kiállunk az isztambuli egyezmény ratifikálása mellett, és támogatjuk azokat a civil szervezeteket, amelyek napi szinten küzdenek az erőszak ellen. Érdemes magunkat is képezni a témában. A nane.hu oldalon számos ingyenes kiadvány van, amelyet át tudunk olvasni. És ha lehet, emeljük fel a hangunkat, akár azzal, hogy november 25-én mi is részt veszünk a Néma Tanúk felvonuláson.

20181116csaladon-beluli-eroszak-minden-otodik.jpg

Fontos, hogy kiálljunk az áldozatok mellettFOTÓ: LÁSZLO BALASSA PHOTOGRAPHY


Mindemellett ha szeretnénk egy adott ügyben konkrét segítséget kérni, érintettként és segítőként is érdemes hívni az ingyenes NANE-segélyvonalat a 06-80/505-101 számon hétfő, kedd, csütörtök, péntek este, 16 óra és 22 óra között.
Korai figyelmeztető jelek a bántalmazó férfi viselkedésében:

 • Féltékeny: féltékenységéért a partnerét hibáztatja, és elvárja, hogy az beszűkítse az életterét, és korlátozza a kapcsolatait.
 • A szexuális erőszak és a nők elleni erőszak témáit viccesnek tartja.
 • Korán elköteleződik: akár a második randevún megkéri a nő kezét, és közös életüket tervezgeti.
 • Saját problémáinak forrását másokban keresi: nem vállal felelősséget sem a cselekedeteiért, sem az érzéseiért. Erőszakos viselkedése vagy önuralma elveszítése miatt hajlamos másokat vagy a partnerét hibáztatni.
 • A vitákat merev elzárkózással vagy befolyásolással zárja le.
 • Túlérzékeny: apró ingerre is támadóan reagál, vagy mindig az ő érzéseivel/problémáival kell foglalkozni a kapcsolatban.
 • Kierőszakolja vagy büntetésképpen megtagadja a szexet.
 • Sértegeti a partnerét, bántó, megalázó dolgokat mond neki.
 • Irreális elvárásokat támaszt: egy nő mindig legyen ápolt és szép, mindig legyen szexuálisan elérhető, az általa vezetett háztartás legyen mindig hiba nélküli.
 • Kontrollál: szabályozza a partnere szabadidejét, öltözködését, baráti körét, étrendjét, pénzét.
 • Elszigetel: partnere nem tarthat szabadon kapcsolatot a családjával, barátaival vagy munkatársaival.
 • Mereven elkülöníti a női és férfi szerepeket: úgy véli, hogy joga van a nőket és a gyerekeket „nevelni" vagy büntetni. Úgy gondolja, hogy a nők csak háztartásvezetésre, gyerekszülésre és szexre valók.
 • A viselkedése „Dr. Jekyll és Mr. Hyde" jellegű: idegenek előtt teljesen más, mint kettesben.
20181116nemi-eroszak-csaladon-beluli-eroszak.jpg

Kierőszakolja vagy büntetésképpen megtagadja a szexetFORRÁS: SHUTTERSTOCK
Azonnali figyelmeztető jelek, amelyek alapján biztosan tudható, hogy a fizikai erőszaktól sem visszariadó bántalmazóval van dolgunk:

 • A másik jelenlétében fenyegetően tárgyakat dobál vagy tör össze.
 • Testi erőszakkal fenyegetőzik, vagy a testi erőszak akár csak lehetőségként is felmerül a kapcsolatban.
 • Általában durva vagy türelmetlen a gyerekekkel és az állatokkal. Az együttélés során bántja a háziállatokat vagy társállatokat.
 • Tudható, hogy korábbi kapcsolatában bántalmazta a partnerét.
Gyergyai-Szabó Mariann
2018.11.19. 16:00
 
Tragikus, hogy Mo-on sem a törvény, sem a rendőrség nem védi az áldozatokat, sőt sokszor még a rendőrségen is gúny, hibáztatás a sorsa a keveseknek, akik egyáltalán mernek feljelentést tenni.
Ez Magyarország...de mi így szeretjük...vagy mégsem ?
 
Borzalmas az ilyen hir. Ami felhaborit mikor a migransokkal jonnek hogy megfogjak eroszakolni az asszonyaikat stb.
NAgyon kellene a teremtes koronainak kicsit elgondolkozni ,hogy az asszony nem verve jo.
Nalunk igen sok ferfi meg magyarok is kerultek sittre mert szokasuk szerint igy "idomitottak" az asszonyt rendszresseggel.
 
Nálunk is nagyon sokat foglalkoznak az utóbbi idöben a "családon belüli" erőszakkal, majd belinkelem a borzasztó eredményt.
-
Itt kétnaponként megölnek egy asszonyt de nem idegenek, hanem férjek, volt férjek vagy szeretök.
Minden 4. másodpercben (nem tévedés, másodpercben) felvesz a rendőrség egy feljelentést családon belüli erőszak miatt. Ha ehhez hozzátesszük, hogy csak minden 5. esetben mennek el az áldozatok a rendőrségre akkor látható a helyezt igazán.
-
Érdemes odafigyelni, hogy amikor 2016 szilveszterén az a bizonyos tömeges molesztálás történt Kölnben többnyire muszlim országból származó fiatalok által, a nők tüntetni mentek az utcákra plakátokkal, amin az állt, hogy "senkitől, nem akarunk molesztálva lenni" világossá vált, hogy sajnos az európai kultúrkör sem mentes ettöl.
-
frauenrechte1_1.jpg

-
A "Parkolohely nöknek" egy 70-es évek béli találmány, nem azért van, hogy ne keljen sokat gyalogolniuk a nőknek a garázs kijáratához, hanem azért, hogy a biztonságot növeljék.
-
A "Frauenhäuser" (nök háza) ahol átmenetileg biztonságban lehetnek a nök és a gyerekek az erőszakos férjek/apák elött ugyancsak a 80-as évek elején terjedtek el.
-
A 70-es évek közepén nyitottak az elsö "Frauen-Kneipen", kis-kocsmák ahol a nök megtudtak inni egy pohár sört vagy, enni pár falatott a férjük kísérete nélkül, anélkül, hogy "szabad prédának" tekintette volna valaki őket. A nőknek is szükségük van valahol egymással elbeszélgetni.
-
Kezdetben, sokan, beleértve engem is, azt gondoltuk, "nöi-kocsma" azért van, hogy ne kelljen sokat keresgélni ha valakit "felakar szedni" az ember. :rolleyes:
-
Tegnap egy érdekes film ment a televízióban, "Kétszer életfogytiglan" (Zweimal lebenslänglich)
Hogy mit akart a filmrendező mondani mit nem azon ne vitatkozzunk, én úgy értelmezem.
-
Egy egyébként szeretetre méltó férfinek néha problémája volt a férfiasságával,
Mondjuk ki, nem állt fel neki.
Ilyenkor annyira röstellte magát, hogy kitört belőle az erőszak.
Hogy a nő ne vegyen észre az impotenciát, hát erőszakkal hasra vágta a nőt.
Hátulról aztán az ujjai segítségével megpróbálta megmenteni a "jo hírét.
Ez nem sikerült mindig és a nő felfedezte a turpisságot.
A férfi "szégyenérzetében" megfojtotta a nöt.
Egy német krimi, meglehet nézni 2015-ben készült.
-
Mit akarok ezzel szoba hozni?
Tudjuk, hogy a legnagyobb sértés egy férfire ha "impotensnek" nevezik.
A "felszarvazott" férj bár mikor megöli a feleségét, vagy nekiesik a riválisának.
Ha egy nőt a férje előtt lekurváznak, hát nem a nöt védi a férj, hanem a saját "hírnevét"
................
Tele van az életünk szexuális hovatartozással járó sajátosságokkal.
A gender-kutatás ezekkel a sajátosságokkal foglalkozik
Nem pedig azzal, hogy lehet valakit megoperálni, hogy megjöjjön a cicije.

-
Tudom, hogy soknak nem mondtam ezzel semmi újat, viszont a magyar kormány ez utóbbit állítja
-
Van egy magyar TV-csatorna amiben egy infantilis műsorvezető mást sem csinál mind,
az ELTE és CEU gender szakát próbálja diszkriminálni gyerekes elképzeléseivel
Allulképzett emberek aztán elhiszik, hogy valami "kamu-szakrol" van szó.
-
Megjegyzem, a "Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen" (NANE)
egy Soros alapítvány által támogatott civil szervezet. Köszönet érte! :)
-
A magyar kormány, még mindig nem ratifikálta az Európa Tanács Egyezményét a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról, (röviden Isztambuli egyezmény)
-
260px-DomesticViolenceConvention.svg.png

-
A kutya se foglalkozott évezredeken keresztül tudományosan a nemek társadalmi kérdéseivel.
A katolikus egyház arra hivatkozik, hogy a "Szüz Maria" tisztelettel megvan oldva a probléma.
-
Minden okuk megvan a pirosra festet országoknak arra, hogy betiltsák a kutatásokat.
Borzasztó dolgok kerülhetnek még a felszínre.
-
A napokban volt egy bírósági tárgyalás, egy német úszómester több mind 160 kislányt erőszakolt meg.
 
Utoljára módosítva:
Pár nap múlva kezdetét veszi a 16 Akciónap a Nők Elleni Erőszak Ellen elnevezésű nemzetközi programsorozat. A kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet a nők elleni erőszak minden formájára, és szolidaritásra buzdítson az áldozatokkal.

Az eseménysorozat egyik fő szervezője a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület. Ennek kapcsán a NANE kommunikációs tanácsadójával, Ötvös Veronikával beszélgettem a családon belüli erőszak témájáról.

Egyesületük lázasan készül a 16 Akciónapra. Mit kell tudnunk erről a programsorozatról?
Magyarországon november 25-én a Néma Tanúk felvonulással kezdődik a 16 Akciónap. A felvonuláson minden évben több százan közösen emlékeznek meg azokról a nőkről, akik családon belüli vagy párkapcsolati erőszak áldozataiként életüket vesztették. Ez után, egészen december 10-éig, az emberi jogok világnapjáig számos program, köztük kerekasztal-beszélgetések, színházi előadások és filmvetítések várják az érdeklődőket.

20181116csaladon-beluli-eroszak-minden-otodik1.jpg

A felvonuláson több százan közösen emlékeznek meg azokról a nőkről, akik családon belüli vagy párkapcsolati erőszak áldozataiként életüket vesztettékFOTÓ: LÁSZLÓ BALASSA PHOTOGRAPHY
Ha elvonatkoztatunk az aktuális teendőktől, hogyan foglalná össze az egyesület munkájának központi elemeit?
A NANE 25 éve dolgozik a nők és gyerekek biztonságáért. Munkánk központi területe a családon belüli és párkapcsolati erőszak ellen folytatott harc. Folyamatosan kapcsolatban állunk az érintett nőkkel; önkénteseink többek között ingyenes segélyvonalat működtetnek, foglalkozunk érdekképviselettel, és Erőcsoportokat indítunk, amelyek az érintett nők számára nyújtanak támogatást. De nagyon fontosnak tartjuk a prevenciót is. Szívdobbanás programunkban gyerekeknek és fiataloknak tartunk interaktív foglalkozásokat az egyenlő párkapcsolatokról, valamint számos ingyenes kiadványunk is van, amelyek az érintetteknek és az őket támogatóknak nyújtanak információkat. Ezenkívül foglalkozunk szakemberképzéssel, és események szervezésével. Utóbbihoz tartozik a 16 Akciónap is.

Az elmúlt években nagy sajtóvisszhangot kapott a #metoo kampány. Ennek hatására többen fordulnak önökhöz?
A segélyvonalon nem érzünk változást, mindig sok a hívás, hiszen nagyon sok érintett nő van Magyarországon. A cégek, a sajtó, a különböző szintű képzési intézmények részéről és a Facebook-oldalunkon viszont többen keresnek meg minket. A #metoo kampánynak nagy előnye, hogy a közbeszédben is egyre nagyobb teret kapott a nők elleni erőszak témája. Láthatóan felrázta az embereket és a közvéleményt a történetek súlya és mennyisége. De sajnos ezzel együtt felerősödtek azok a hangok is, amelyek áldozathibáztatók, a történeteket elbagatellizálják, és így az áldozatokat megpróbálják hitelteleníteni. Ez nagyon veszélyes és káros, mert az érintettek elhalkulásához vagy teljes elnémulásához vezethet. Fontos, hogy higgyünk az áldozatoknak, és meghallgassuk őket!

20181116bantalmazas-csaladon-beluli-eroszak-minden.jpg

A #metoo kampánynak nagy előnye, hogy a közbeszédben is egyre nagyobb teret kapott a nők elleni erőszak témájaFORRÁS: SHUTTERSTOCK
Mik a nők ellen elkövetett bántalmazás leggyakoribb formái?
A nők elleni erőszaknak sajnos számos formája van. Többek között a testi (fizikai) erőszak és a szexuális erőszak, amelyekről a legtöbb szó esik. De az erőszak lehet szóbeli akár hosszú éveken át, ami ugyancsak borzasztóan romboló. Ilyen például a nő lekicsinylése, sértegetése, gúnyolódás, nevetségessé tevés, bántalmazással, veréssel való fenyegetése. Lehet lelki erőszak, ami az alapvető érzelmi igények és szükségletek megtagadásától a barátoktól, munkától, családtól, kedvenc foglalatosságoktól való elszigetelésen vagy eltiltáson át tárgyak összetöréséig nagyon sok dolog lehet. A célja a nő önrendelkezésének és lelki egységének megbontása. Az utolsó pedig a gazdasági erőszak (például az anyagi függésben tartás, a munkáról való lebeszélés vagy eltiltás, a nő fizetésének elsajátítása).

Általában ezeket az erőszakfajtákat kombinálják, de mindegyik erőszakfajtának egy központi célja van, hogy a bántalmazó hatalmat gyakoroljon a bántalmazott felett.

Melyik korosztály érintett leginkább?
Mindegyik korosztály és társadalmi, gazdasági réteg érintett. Minden ötödik magyar nő valamikor él vagy élt olyan párkapcsolatban, amelyikben a partnere rendszeresen bántalmazza vagy bántalmazta. Tehát Magyarországon mintegy félmillió nő tapasztalta meg a párkapcsolati erőszak által okozott szenvedéseket.

Hogyan vehetjük elejét a családon belüli erőszaknak?
Elsősorban azzal lehet megelőzni az erőszakot, ha a bántalmazó egy olyan társadalomban él, ahol nem érzi magát feljogosítva a bántalmazásra, mert a környezete ezt nem fogadja el. Mindemellett erős visszatartó erő, ha az elkövető fél a következményektől, mert tudja, a jog lesújt rá. Ma Magyarországon sajnos nem teljesül sem az első, sem a második feltétel. Így marad az a megoldás, hogy próbálunk rávilágítani a fenti visszásságokra, és közben felhívjuk a nők figyelmét a bántalmazás korai figyelmeztető jeleire.

Kívülállóként mit tehetünk, ha arra gyanakszunk, hogy a környezetünkben is fennáll a bántalmazás lehetősége?
Fontos, hogy kiálljunk az áldozatok mellett, higgyünk nekik, valamint kerüljük és elítéljük az áldozathibáztató magatartást. Ha hallgatunk, és elfordítjuk a fejünket, mi is cinkossá válunk, mert az elkövető így azt a visszajelzést kapja, hogy bármit megtehet. Az is nagy segítség, ha kiállunk az isztambuli egyezmény ratifikálása mellett, és támogatjuk azokat a civil szervezeteket, amelyek napi szinten küzdenek az erőszak ellen. Érdemes magunkat is képezni a témában. A nane.hu oldalon számos ingyenes kiadvány van, amelyet át tudunk olvasni. És ha lehet, emeljük fel a hangunkat, akár azzal, hogy november 25-én mi is részt veszünk a Néma Tanúk felvonuláson.

20181116csaladon-beluli-eroszak-minden-otodik.jpg

Fontos, hogy kiálljunk az áldozatok mellettFOTÓ: LÁSZLO BALASSA PHOTOGRAPHY


Mindemellett ha szeretnénk egy adott ügyben konkrét segítséget kérni, érintettként és segítőként is érdemes hívni az ingyenes NANE-segélyvonalat a 06-80/505-101 számon hétfő, kedd, csütörtök, péntek este, 16 óra és 22 óra között.
Korai figyelmeztető jelek a bántalmazó férfi viselkedésében:


 • Féltékeny: féltékenységéért a partnerét hibáztatja, és elvárja, hogy az beszűkítse az életterét, és korlátozza a kapcsolatait.
  A szexuális erőszak és a nők elleni erőszak témáit viccesnek tartja.
  Korán elköteleződik: akár a második randevún megkéri a nő kezét, és közös életüket tervezgeti.
  Saját problémáinak forrását másokban keresi: nem vállal felelősséget sem a cselekedeteiért, sem az érzéseiért. Erőszakos viselkedése vagy önuralma elveszítése miatt hajlamos másokat vagy a partnerét hibáztatni.
  A vitákat merev elzárkózással vagy befolyásolással zárja le.
  Túlérzékeny: apró ingerre is támadóan reagál, vagy mindig az ő érzéseivel/problémáival kell foglalkozni a kapcsolatban.
  Kierőszakolja vagy büntetésképpen megtagadja a szexet.
  Sértegeti a partnerét, bántó, megalázó dolgokat mond neki.
  Irreális elvárásokat támaszt: egy nő mindig legyen ápolt és szép, mindig legyen szexuálisan elérhető, az általa vezetett háztartás legyen mindig hiba nélküli.
  Kontrollál: szabályozza a partnere szabadidejét, öltözködését, baráti körét, étrendjét, pénzét.
  Elszigetel: partnere nem tarthat szabadon kapcsolatot a családjával, barátaival vagy munkatársaival.
  Mereven elkülöníti a női és férfi szerepeket: úgy véli, hogy joga van a nőket és a gyerekeket „nevelni" vagy büntetni. Úgy gondolja, hogy a nők csak háztartásvezetésre, gyerekszülésre és szexre valók.
  A viselkedése „Dr. Jekyll és Mr. Hyde" jellegű: idegenek előtt teljesen más, mint kettesben.
20181116nemi-eroszak-csaladon-beluli-eroszak.jpg

Kierőszakolja vagy büntetésképpen megtagadja a szexetFORRÁS: SHUTTERSTOCK
Azonnali figyelmeztető jelek, amelyek alapján biztosan tudható, hogy a fizikai erőszaktól sem visszariadó bántalmazóval van dolgunk:


 • A másik jelenlétében fenyegetően tárgyakat dobál vagy tör össze.
  Testi erőszakkal fenyegetőzik, vagy a testi erőszak akár csak lehetőségként is felmerül a kapcsolatban.
  Általában durva vagy türelmetlen a gyerekekkel és az állatokkal. Az együttélés során bántja a háziállatokat vagy társállatokat.
  Tudható, hogy korábbi kapcsolatában bántalmazta a partnerét.
Gyergyai-Szabó Mariann
2018.11.19. 16:00
*
Magyarországon még mindig nem törődnek eleget az ilyen életeket mentő szervezetekkel. Sajnos nem kapnak elég segítséget, hogy még több asszonyon, gyereken segíthessenek. Több olyan fogadó intézményre volna szükség, ahová a bántalmazottak bemenekülhetnének. Sajnos, a családon belüli erőszakot még mindig, sem szomszédság, de még vidéken praktizáló orvos, védőnő sem vesz komolyan. Nem nagyon vizslatják, kinek miért vannak a testén kék foltok... U.ezt mondhatom el, az emberek közönyösségéről. Amikor állatokat kínoznak, de a törvény nem áll ki kellő biztonsággal, erővel a bántalmazott elesett emberek és akár állatok mellett sem. Minden fontosabb... Nagyon elszomorító.
 
Fejlemények: egy dühös apa gyilkolhatott Békásmegyeren
Egy dühös apa gyilkolt szerda hajnalban Békásmegyeren – számolt be az RTL Híradó.

23000.jpg

Fotó: MTI
A Zoom.hu azt írja, a férfi lánya összeköltözött egy fiúval, akinek az édesanyja befogadta a párt. Ő volt az áldozat. Az óvónőként dolgozó asszonyra a férfi azonnal rálőtt, amint kilépett az utcára. Esélye sem volt, hogy túlélje.
 
Elítélték a szexuális zaklatással vádolt bicskei gyermekotthon igazgatóját (18+)Szexuális zaklatás miatt nyolc év börtönt kapott a bicskei gyermekotthon igazgatója.

Nyolc év börtönbüntetésre ítélték a bicskei gyermekotthon szexuális zaklatással vádolt igazgatóját – számolt be róla az Index. Társa három év felfüggesztettet kapott.

A vád szerint V. János legalább tíz kiskorú fiút zaklatott szexuálisan, az otthon nevelője, K. Béla pedig négy gyermeket molesztált 2004 és 2016 között.

A döntés értelmében az igazgató a börtönbüntetés mellett soha többé nem végezhet olyan foglalkozást, ahol 18 éven aluliakkal kellene foglalkoznia.
 
Elítélték a szexuális zaklatással vádolt bicskei gyermekotthon igazgatóját (18+)Szexuális zaklatás miatt nyolc év börtönt kapott a bicskei gyermekotthon igazgatója.

Nyolc év börtönbüntetésre ítélték a bicskei gyermekotthon szexuális zaklatással vádolt igazgatóját – számolt be róla az Index. Társa három év felfüggesztettet kapott.

A vád szerint V. János legalább tíz kiskorú fiút zaklatott szexuálisan, az otthon nevelője, K. Béla pedig négy gyermeket molesztált 2004 és 2016 között.

A döntés értelmében az igazgató a börtönbüntetés mellett soha többé nem végezhet olyan foglalkozást, ahol 18 éven aluliakkal kellene foglalkoznia.
Kevés!
Akiket zaklatott azoknak nem nyolc évre szóló lelki sérülést okozott!
Kiplakátolni a képüket mindenütt, szexuális ragadozók, kiskorúakra fokozottan veszélyesek!
 
-
Nem akarok "offolni", sokkal inkább összekötni a családon belüli erőszakot a kormánypolitikával.
-
Orbán elakarja zavarni a privát egyetemet, a CEU-t, mert ott az ELTE-vel ellentétben nem tudja betiltani a gender-szakot. Egy kutatási ágat, ami szerinte egy „kamu tantárgy”, amiből, „semmi haszna sincs a társadalomnak, különösen a Magyarnak”, igy szinte szó szerint a miniszterelnök.
-
A mindenki által fizetett, de kormány kezében levő közmédiák és a barátjaik által támogatott egyéb médiákban egy dezinformálós kampány folyik ezen kutatási téma ellen.
-
Eddig azt hittem, hogy a Lovagrend hordozója csupán pubertáskori zavarok miatt foglalkozik a „gender” témával, turkál a buzik nadrágjában, vihog mind egy fakutya ha a nemiségről beszél.
-
Szeretném elmondani, hogy a „gender-kutatás” nem a „szex-röl” szol,
arról többet lehet a Beate Uhse-nél, a körúti szex-shopban megtudni mind az egyetemen.
-
A kormánynak azért nem tetszik a „gender szak” mert itt :
- A nemek közti viszonyokról, a politikában és társadalomban kiosztott szerepekről van szó.
- Az erőforrások elosztásáról a nemek között (idő-, szerep-elosztás, mobilitás, információ)
- A nemekhez tapasztott sablonokról, normákról, értékekről (sztereotip, képek, nyelv)
- a politikai döntések különböző módon hatnak a nőkre és a férfiakra az élet különböző síkján.
- A patriarchális társadalom számára egy nagy veszély lenne az egyenlőtlenségek felszámolása
- A kormány nagy párhuzamot mutat az Iszlám államokkal, innen az islamophobia
- ahol még élesebben látható nemek közötti elnyomással,
-
Akit érdekel mivel foglalkozik a betiltott kutatási ág és van nyelvvizsgája itt utánaolvashat
http://www.genderkompetenz.info/w/files/gkompzpdf/gkompz_was_ist_gender.pdf
-
Az emancipációs harcok, még nyugaton is csak a 70-es évek közepén jöttek lendületbe.
A keresztény-jog nem foglalkozik a nök védelmével, ök elégnek tartják a "Mária tiszteletet"
-
A Lengyel pápa kiadott egy enciklikát a szexualitásról, amiben az áll, hogy: a feleségnek nem kell beleegyeznie a szexuális aktusba, még eszméletlen állapotban sem bűn az ilyen. (Ezzel ellentétben a felebarát feleségét gondolatban "megkívánni" halálos bűn) :(
-
Tudjuk mit ért az egyház "házastársi kötelességen" amikor a nő meggyónja, hogy nem hagyta a részeg férjének, hogy az ágyra vágja.
-
Történelemhamisításra, Honfoglalásra, török verésre, teremtés-elméletekre arra van engedély és pénz. :(
 
Utoljára módosítva:
-
Nem akarok "offolni", sokkal inkább összekötni a családon belüli erőszakot a kormánypolitikával.
-
Orbán elakarja zavarni a privát egyetemet, a CEU-t, mert ott az ELTE-vel ellentétben nem tudja betiltani a gender-szakot. Egy kutatási ágat, ami szerinte egy „kamu tantárgy”, amiből, „semmi haszna sincs a társadalomnak, különösen a Magyarnak”, igy szinte szó szerint a miniszterelnök.
-
A mindenki által fizetett, de kormány kezében levő közmédiák és a barátjaik által támogatott egyéb médiákban egy dezinformálós kampány folyik ezen kutatási téma ellen.
-
Eddig azt hittem, hogy a Lovagrend hordozója csupán pubertáskori zavarok miatt foglalkozik a „gender” témával, turkál a buzik nadrágjában, vihog mind egy fakutya ha a nemiségről beszél.
-
Szeretném elmondani, hogy a „gender-kutatás” nem a „szex-röl” szol,
arról többet lehet a Beate Uhse-nél, a körúti szex-shopban megtudni mind az egyetemen.
-
A kormánynak azért nem tetszik a „gender szak” mert itt :
- A nemek közti viszonyokról, a politikában és társadalomban kiosztott szerepekről van szó.
- Az erőforrások elosztásáról a nemek között (idő-, szerep-elosztás, mobilitás, információ)
- A nemekhez tapasztott sablonokról, normákról, értékekről (sztereotip, képek, nyelv)
- a politikai döntések különböző módon hatnak a nőkre és a férfiakra az élet különböző síkján.
- A patriarchális társadalom számára egy nagy veszély lenne az egyenlőtlenségek felszámolása
- A kormány nagy párhuzamot mutat az Iszlám államokkal, innen az islamophobia
- ahol még élesebben látható nemek közötti elnyomással,
-
Akit érdekel mivel foglalkozik a betiltott kutatási ág és van nyelvvizsgája itt utánaolvashat
http://www.genderkompetenz.info/w/files/gkompzpdf/gkompz_was_ist_gender.pdf
-
Az emancipációs harcok, még nyugaton is csak a 70-es évek közepén jöttek lendületbe.
A keresztény-jog nem foglalkozik a nök védelmével, ök elégnek tartják a "Mária tiszteletet"
-
A Lengyel pápa kiadott egy enciklikát a szexualitásról, amiben az áll, hogy: a feleségnek nem kell beleegyeznie a szexuális aktusba, még eszméletlen állapotban sem bűn az ilyen. (Ezzel ellentétben a felebarát feleségét gondolatban "megkívánni" halálos bűn) :(
-
Tudjuk mit ért az egyház "házastársi kötelességen" amikor a nő meggyónja, hogy nem hagyta a részeg férjének, hogy az ágyra vágja.
-
Történelemhamisításra, Honfoglalásra, török verésre, teremtés-elméletekre arra van engedély és pénz. :(
Világszerte gond a nők elleni erőszak vallási és kormány beállítottság nélkül:
Izrael:
„Az ország egyik legsúlyosabb társadalmi járványa a családon belüli erőszak. Ez a járvány több százezer családot érint, de miközben kormányt állítottak össze és tárcákat osztottak fel, ez a kérdés nem került előtérbe” – bírálta a frissen megalakult kormányt az egyik felszólaló.
 
Világszerte gond a nők elleni erőszak vallási és kormány beállítottság nélkül:
Izrael:
„Az ország egyik legsúlyosabb társadalmi járványa a családon belüli erőszak. Ez a járvány több százezer családot érint, de miközben kormányt állítottak össze és tárcákat osztottak fel, ez a kérdés nem került előtérbe” – bírálta a frissen megalakult kormányt az egyik felszólaló.

"Világszerte gond a nők elleni erőszak" - csak a Magyar kormány tagadja ezt.
-

-
300px-Istanbul_Convention_2011_participation_map.svg.png

zöld = aláirt és ratifikált
sárga = aláirt de nem ratifikált
piros = Europai tanácshoz tartozó ország nem irta alá
-
Az Isztambuli egyezmény szövege magyar nyelven
 
Utoljára módosítva:

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

pomagrade wrote on Kincsesbolygó's profile.
Szia! Sajnos nem sikerült még megtalálnom a Viszkok Fruzsi könyvet... Ha szembejön, felteszem majd :)
Hello everyone!!! The Rnata Nativity Bundle pattern is now available!!! Anyone here who already has it and wants to share it?
Erinna Lee has just released a new book: Enchanted Woodland Amigurumi... I hope someone will post it on the forum soon!
remélem jól csinálom!
Burgundii wrote on vandorcsillag's profile.
Ionon vagyok, mindig is az voltam. Hogy vagy

Statisztikák

Témák
37,861
Üzenet
4,729,349
Tagok
610,670
Legújabb tagunk
Aranyvirág71
Oldal tetejére