Csillagászat és űrkutatás

zsoltika46 témája a 'Tudomány,Technika' fórumban , 2008 December 4.

 1. Mrs Tanár

  Mrs Tanár Állandó Tag

  Ilyen az, amikor három Nap ragyog az égen! - videóval
  Egyszerre három Nap is látható volt az égbolton - csodálatos felvétel is készült a megdöbbentő jelenségről.
  [​IMG]
  Ezt a légköroptikai jelenséget kétoldali melléknapnak nevezik. A melléknap egy fénytörési jelenség, amely a Naptól oldalirányban 22-30 fok távolságra jelenhet meg. Belső oldala vörös, a külső pedig kékes, ám gyakran csak fehéres foltként látjuk. Sokszor csak a Nap egyik oldalán látható, gyakori, hogy egy elhaladó repülőgép kondenzcsíkján alakul ki, ha az megfelelő pozícióban van a Naphoz képest. Esetünkben a keleti égboltot vékony, összefüggő fátyolfelhőzet borította, a fátyolfelhők jégkristályai megtörték a fényt, létrehozva a melléknap jelenségét a Nap mindkét oldalán.
  http://www.ma.hu/idojaras/295026/Ilyen_az_amikor_harom_Nap_ragyog_az_egen__videoval?place=FB_ma
   
  phoenyx és Umaksuman kedveli ezt.
 2. Csillagözön

  Csillagözön Állandó Tag

 3. Umaksuman

  Umaksuman Állandó Tag

 4. Csillagözön

  Csillagözön Állandó Tag

  Űrkutatás....

  ".....A NASA Cassini űrszondája ugyan szeptember közepén befejezte pályafutását, ezután is folyamatosan érkeztek azonban a különböző fontos adatok és az utolsó megfigyelések eredményei. A szakemberek eközben egy méretes mozaikképet is összeállítottak, hogy így, egy utolsó nagy fotóval vegyenek búcsút a szondától, egyben mindenkit emlékeztetve annak jelentőségére......"

  Saturnus.jpg

  A kép alatt az aláírás:


  "......A műhold 13 éven át volt a Szaturnusz kísérője, a páratlan felvételen a bolygó jelenik meg a maga teljességében....."

  Itt már mint eredeti felvételről beszélnek a "rajzolt" képről.....

  Tényleg nagy a jelentősége a fenti hírnek. Igazolja, hogy verik át az emberiséget....
   
  Utoljára módosítva: 2017 December 4
 5. Umaksuman

  Umaksuman Állandó Tag

  Kik beszélnek így, és ki, miért mondja, hogy "rajzolt" a kép? A NASA oldalán (https://saturn.jpl.nasa.gov/news/3131/cassini-image-mosaic-a-farewell-to-saturn/) világosan leírják, hogy a szonda szept. 13.-án egymás után készített 42 nagy látószögű monokróm felvételt, amikből szakemberek állították össze ezt az egy színes, nagy felbontású képet. A te "hírednek" viszont tényleg nincs nagy jelentősége, hiszen már korábban is sokszor bebizonyítottad, hogy még a nem első kézből származó információkat is képes vagy tovább ferdíteni.
   
 6. Csillagözön

  Csillagözön Állandó Tag

  Kedves Umaksuman!

  A te tudományos “felkeszultseged” azt mondja, hogy ezekhttps://saturn.jpl.nasa.gov/galleries/raw-images?order=earth_date+desc&per_page=50&page=0ből a “kockákból” össze lehet állítani egy Szaturnuszt, én pedig azt mondom, hogy nem.

  Te ragaszkodsz a te verziódhoz, én pedig a sajátomhoz. Így vita nincs.

  A bal oldalt az eredeti felvételek vannak, a jobb oldalt a szerkesztettek. Olyanok, melyek a valóságban nem léteznek....mert a szerkesztett azt jelenti, hogy csinálmány...Azt pedig te sem gondolhatod komolyan, hogy egy útban levő szonda, a Hold esetében űrhajók, nem tudnak egyetlen!!! totál képet készíteni ......:(:(


  C83B3C6F-814B-480A-A9F0-15853FBEDF45.png
   
  Utoljára módosítva: 2017 December 8
  udvarfy kedveli ezt.
 7. Umaksuman

  Umaksuman Állandó Tag

  Bocs, de valamit kifelejtettél: Te tudományos és fotográfiai felkészültség nélkül, tehát teljesen megalapozatlanul mondod, amit mondasz. Az persze még ebben az esetben is adna némi súlyt a szavaidnak, ha meg tudnád jelölni a mozaik kép azon részeit, amiknek nincs meg a megfelelő "kockája" a NASA archívumában.

  Tudom, nem szereted, ha okítanak, de ekkora tájékozatlanság láttán kénytelen leszek az alapoknál kezdeni. Hiszed vagy nem, de ha valamit távolról nézel, akkor kicsinek látszik, ezért egyetlen pillantással át tudod fogni, az apróbb részleteket viszont nem fogod látni rajta. Ha olyan közel mész hozzá, hogy az orrod is hozzáér, akkor még a légypiszkot is láthatod rajta, de csak azon a részén, ami közvetlenül az orrod előtt van. Ép elméjű felnőtt embernek ilyenkor nem okoz gondot, hogy a feje és szeme mozgatásával végigpásztázza az egész tárgyat, és nem tekinti "csinálmánynak" csak azért, mert annak egyes részei a retináján más és más perspektivikus torzítással és szögfelbontással képeződnek le, agya mégis egységes képpé szerkeszti össze azokat.
  A képeidet nézve talán még te sem gondolod azt, hogy a Szaturnusz és a Jupiter valójában kis fekete-fehér pöttyökből áll, mint ahogy az a bal oldali fotókon látszik. Az talán már neked is megvolt, hogy egy weblapon egymás mellé szerkesztett két azonos méretűnek látszó kép eredetije nem szükségképpen azonos méretű. A bal oldaliak földi távcsövekkel készültek a fotográfia őskorában, és elektronikus úton annyira kinagyították őket, hogy már elkülöníthetőek rajtuk az egyes képpontok. A jobb oldali Jupiter-kép a Hubble űrtávcsővel készült, tehát kb. ugyanolyan távolságból, mint a párja, de sokkal jobb nagyítással, a légkör torzító hatása nélkül, és korszerű, nagy felbontású elektronikus képfelvevő áramkörrel. A Szaturnusz képét pedig 42 olyan felbontású képből állították össze, amik egyenként sem férnének el a monitorodon, ha olyan pixelesre nagyítanád őket, mint amilyen a "csinálmány" bal oldali párja.
  Azzal viszont - az eddig mutatott tudományos-technikai "felkészültségedből" ítélve - biztosan újat mondok neked, hogy ha a mobiloddal, vagy bármilyen elektronikus kamerával egy szelfit lősz, a kapott kép ugyanúgy "csinálmány" lesz, csak azt a masinád szerkeszti össze, természetesen kevésbé pontosan és igényesen, mintha képzett szakemberek tennék ugyanezt lényegesen nagyobb teljesítményű hardverrel és szoftverrel felszerelve.
  És természetesen a különböző szondák is készítenek távolról "egyetlen!!! totál" felvételeket a célpontjaikról (a Cassiniéit megtalálhatod a belinkelt oldalon, ha a rendezést dátum szerint növekvőre állítod, vagy ha az neked túl bonyolult, a lap aljáról a linkeken az utolsó oldalra ugrasz), de ezek értelemszerűen mindig rosszabb felbontásúak, kevesebb részletet mutatnak, mert távolabbról készültek.
   
 8. Csillagözön

  Csillagözön Állandó Tag

 9. Umaksuman

  Umaksuman Állandó Tag

 10. yeti108

  yeti108 Állandó Tag

  Kb. 5 éve láttam ilyet télen hajnalban.
   
  Umaksuman kedveli ezt.
 11. yeti108

  yeti108 Állandó Tag

  A világűrben rohadt hideg van. Mi az ami ilyen hideg? Az a köbméterenkénti egy atom?
   
 12. Mrs Tanár

  Mrs Tanár Állandó Tag

  Csillagözön és Umaksuman kedveli ezt.
 13. phoenyx

  phoenyx Állandó Tag

  Geminidák: https://ripost.hu/cikk-a-geminidak-meteorrajjal-erkezik-a-vilagvege

  ". Egyes elméletek szerint Napközelben nagy az esély arra, hogy a kisbolygó darabjaira hulljon, akkor viszont hiába az aránylag biztonságos távolság, a törmelékmező a meteorrajhoz hasonlóan elérheti a Földet, hatalmas katasztrófákat okozva. Az öt kilométeres űrszikla feleakkora, mint az a meteor, amely a Földbe csapódásával kipusztította a dinoszauruszokat....
  ...
  Az amatőr kutatók szerint ráadásul a NASA szándékosan alábecsülte a kisbolygó méretét, nehogy világméretű pánik törjön ki. Ezt arra alapozzák, hogy megtalálták az égitestet a Helioviewer napfigyelő műhold egyik felvételén, és ott másfélszer akkorának tűnik, mint maga a Föld.

  A kisbolygó december 17-én kerül a legközelebb a Földhöz... Csak remélni tudjuk, hogy nem lesz igazuk a vészmadaraknak..."

  Nem lett a vészmadaraknak igazuk.
  De minek hallgat el ilyeneket a NASA? H ne keltsen pánikot?! Az jobb, ha kiszivárog a hír, es még nagyobb pánik uralkodik el, v hiteltelenné válik a hamis tájékoztatás v annak is elmaradása miatt a NASA?!
   
  Umaksuman kedveli ezt.
 14. Umaksuman

  Umaksuman Állandó Tag

  Talán csak késnek egy kicsit, mert még mindig azon filóznak, miért nem tudnak arról, hogy lenne egy Helioviewer műholdjuk.:D Különben is, egy feketeöves Riposzt-olvasónak hiába is cáfolnák a hírt, az rögtön rávágná, hogy persze, megint tagadnak mindent, mint mikor legutóbb a Mars akkorának látszott, mint a telihold, mikor a láthatatlan galaxismag sugárzása világvégét okozott, vagy mikor a Nibiru elgázolta a Földet.:)
   
 15. Mrs Tanár

  Mrs Tanár Állandó Tag

  Szerintem roppant egyszerű a dolog:
  - nincs az emberiségnek elég ismerete ahhoz, hogy pontos, sőt, mi több, hiteles adatokra jusson. Találgatás ez is, mint oly sok minden más
  - manapság a hír az ha katasztrófa van, ha a hír rossz, ha szenzációhajhász, stb
  - végül, ha valaki valamit tud, és azt más nem, az hatalmat jelent.
   
 16. kishenceg

  kishenceg Állandó Tag

  Zöld szemem kék, ilyen a természetem, ez az igazság, mivelhogy így hiszem. Míg áll a Föld, és körötte forog a Nap, az én kis lelkem nyugalma megmarad. ;)
   
 17. kishenceg

  kishenceg Állandó Tag

  Egyik sem igaz! Nem gömbölyű, és nem is lapos. Brit tudósok már a XX. század elején bebizonyították, hogy a Föld banán alakú. Évtizedekig tartó szívós oknyomozó munkával életem kockáztatásával sikerült a féltve őrzött titkos archívumból kicsempésznem egy fotót ennek bizonyítására. Itt van, csak most, csak nektek! Végre fény derül a titokra:

  [​IMG]
   
  Umaksuman kedveli ezt.
 18. Umaksuman

  Umaksuman Állandó Tag

  Nem akarnám átvenni Csillagözön feladatát, de ha ő nem említi meg, hát kénytelen leszek én megtenni…;)
  Nemzetközi összeesküvést orrontok abban, hogy kedvenc orosz hírgyárai még nem nyomatják ezerrel a bizonyítékokat:D arra a kézenfekvőnek tűnő feltételezésre, hogy az Oumuamua “aszteroida” voltaképpen földönkívüli űrhajó, ráadásul az amcsik is éppen most jönnek elő egy állítólag több éves ufó-sztorival. Figyelemelterelés lenne?
  Aki nem tudná: médiában a csapból is folyó “fénykép” valójában az alkotó fantázia terméke. Az aszteroida a legnagyobb távcsövekkel is csak egy fényes pontnak látszik, a méretét, alakját, és a színét a pont fénye intenzitásának változásaiból saccolták meg olyan pontossággal, amitől az akár még valami ilyesmi is lehet:

  [​IMG]
   
  kishenceg kedveli ezt.
 19. Csillagözön

  Csillagözön Állandó Tag

  Az ajánlott cikkben ez szerepel:

  "...Így tévedés a világűr hőmérsékletéről beszélni, vagyis annak sincs értelme, hogy hideg világűrről beszéljünk... "


  Az is lehet, hogy "világűr" sincs. Azt ugyanis nem tudom elképzelni, hogy megy egy szonda a Földről a Holdhoz, - de tényleg nem:D:D:D - és egy kívülre elhelyezett hőmérő nem mutat semmit. Tudniillik a "semmi" nem szerepel egy hőmérőn sem...:rohog::rohog::rohog:
   
 20. kishenceg

  kishenceg Állandó Tag

  Söt a szemen a pupilla sem arra való, hogy a szembe jutó fény mennyiségét szabályozza, hanem azon át lehet látni, hogy a fejünk belül sötét és üres. :rohog:
   
  Utoljára módosítva: 2018 Január 18, 14:58

Megosztás