Csillagászat és űrkutatás

zsoltika46 témája a 'Tudomány,Technika' fórumban , 2008 December 4.

 1. V.T.

  V.T. Állandó Tag

  A linkelt videon lehet olvasni hogy a prof eltunt az interju utan .....

  wikin meg....

  Robert Porter Foster (May 24, 1917 – March 10, 2008) was president of Northwest Missouri State University from 1964 to 1977.

  rohadt nehez az internet vilagaban eligazodni , ezt sokan ki is hasznaljak . Amugy mibol gondolod hogy a fold lapos? komolyan kerdezem milyen informacio gyozott meg? erdekelne
   
  Umaksuman kedveli ezt.
 2. Umaksuman

  Umaksuman Állandó Tag

  Persze mi már tudjuk, hogy az öregúr tévedett, hiszen Demjén "Rózsi" professzor már régen bebizonyította, hogy sajtból van a Hold.:)
  Csak megjegyezném, hogy az ausztrál ABC News eredeti videójában ( ) a riporter következetesen "Mr. Foster"-nek szólította az ürgét, ami, ha tényleg lett volna professzori címe, akkor súlyos, és azonnali helyreigazítást igénylő bunkóságnak minősült volna. A kísérő szövegben pedig azt írják, hogy Mr. Foster személyazonosságát tisztázni nem tudták, arra csak egyetlen bejegyzés utal egy korabeli jegyzetfüzetben, miszerint "People – Int Tasmanian Professor (FOSTER)”. Kijelentik azt is, hogy nem találták semmi dokumentált nyomát Foster munkásságának. Ha tényleg eltűnt, nyilván visszavitték oda, ahonnan elszökött.:D  És amint a jutyubos video alatt a szerző leírja: az közvetlenül egy repülőgép áthaladása után készült, és a hullámzást a gép által keltett légköri jelenség okozta.
   
 3. Csillagözön

  Csillagözön Állandó Tag


  Igen, én is utána néztem ennek az "úriembernek". Valóban nagyon nehéz az eligazodás ebben a Világban... Ezzel együtt megpróbál az ember eligazodni, és választ kapni a kérdéseire. Ha nem kap választ, akkor megpróbálja ezt saját magának megfogalmazni. Ami mindig kérdések formájában kezdődik.

  Ha pedig a kérdésre a "tudománytól" - finoman fogalmazva - ellentmondásos választ kap, akkor "keresztrejtvényt" fejt....

  Hogy lapos e a Föld? Szerintem az is nagyon "egyszerű" válasz lenne, hogy igen. Ez a kérdés jóval részletesebb kifejtést igényelne. Beírásaid alapján - melyeket más témában teszel itt a Canadahunon, azt gondolom, te is tudod, hogy több és más ez a világ, mint amit mondanak nekünk.... hogy milyen, talán sohasem tudjuk meg. Legalább is ebben a földi életben nem....  Néhány kérdést itt tettem fel: https://canadahun.com/blogbejegyzes/nem-igaz-abból-fiam-semmi.17574/
   
  Utoljára módosítva: 2019 Augusztus 4
  V.T. kedveli ezt.
 4. V.T.

  V.T. Állandó Tag


  Köszi , meglesem majd az írást amit linkeltel.
  Így van ahogy írod én is nyitott vagyok a dolgokra abszolút de mégsem találtam meg olyan infót ami elindított volna ezen a vonalon .
   
 5. Csillagözön

  Csillagözön Állandó Tag

 6. Umaksuman

  Umaksuman Állandó Tag

  Ha ezt kérdésnek szántad, szívesen segítek a megválaszolásában. ;) Clinton az idézett szövegekben nem üvegkupoláról ("glass dome"), hanem üvegplafonról ("glass ceiling") beszélt. Geometriai szempontból is elég nyilvánvaló a különbség (de ha nem érted, szívesen elmagyarázom), a jogász és politikus Clinton viszont átvitt értelemben használta a kifejezést. Ha megnézed a Wikipedia "üvegplafon" címszavát, láthatod, hogy a társadalomtudományok ezt arra a helyzetre használják, amikor egy társadalmi csoport tagjainak érvényesülése informális akadályokba ütközik. Konkrétan Clinton arra utalt, hogy nő létére elsőként került közel a legmagasabb politikai méltóság címének elnyeréséhez. (Ezt látszik alátámasztani az a tény is, hogy ezeket a kijelentéseket nem csillagászati vagy űrkutatási konferenciákon, hanem választási gyűléseken tette.:D)
  Ami pedig a Polaris kérdését illeti, az több sebtől is vérzik. Egyrészt nem ártana egy kicsit számolni hozzá. De tudom, hogy azt nem szereted:), ezért megpróbálom kicsit leegyszerűsíteni a dolgot. A videóban megadott utolsó két sebességadatot nyugodtan figyelmen kívül hagyhatod, mert "a NASA szerint" a Polaris is a Tejútrendszerben van, ezért az is kb. ugyanolyan sebességgel, ugyanolyan irányban mozog, mint a Nap. A Nap körüli keringésből adódó látszólagos elmozdulás óránkénti értékének kiszámolására én sem mernék vállalkozni, ugyanis az folyamatosan, éves periodicitással változik, attól függően, hogy a mozgás iránya éppen hogyan viszonyul a csillag irányához. De a szélső értékek, a Föld pályájának a csillag irányába mutató pontján mért adatok jó alapot adnak a becsléshez. Szerencsére ehhez sem kell túl sokat számolgatnunk, ugyanis "a NASA szerint" a csillagászati távolságegységek között szerepel egy "parszek" nevű is, ami definíció szerint az a távolság, ahonnan 1 Csillagászati Egység (a Földnek a Naptól mért átlagos távolsága) merőleges rálátás esetén 1 ívmásodperces szög alatt látszik. (És ez ugyebár fordítva is igaz: egy 1 parszekre lévő fénypont helyzetét két, egymástól látóirányra merőlegesen 1 CsE-re lévő pontból megmérve 1 ívmásodperces eltérést tapasztalunk.) Ezért egy megfelelő mértékegység konvertáló programmal bármikor átválthatod a mérföldben mért távolságot parszekre, de egyszerűbb direktben megnézni, hogy "a NASA szerint" a Polaris távolsága 132 parszek. Ebből már egyszerűen kiszámolható, hogy a maximális látszólagos elmozdulás fél év alatt 2*1/132 ívmásodperc lenne. Ezt összevetve az emberi szem átlagosan 1 ívperces felbontásával látható, hogy totál nevetséges a videónak ez a felvetése.
  Az ehhez képest már csak részletkérdés, hogy "a NASA szerint" a Polaris nem pontosan az északi pólus fölött látható, és nem is követi tökéletesen a Föld tengelyének elmozdulásait, de ez már egy másik mese.:)
   
 7. Csillagözön

  Csillagözön Állandó Tag  Még ilyet.gif
   

Megosztás