Csipkeverés

Lessy

Állandó Tag
Állandó Tag
Lessy, ismeros a csunya szavas csipkezes :) de hidd el csak az eleje nehez, aztan amikor mar megy a minta el sem tudod kepzelni, hogy miert volt olyan nehez az eleje, tapasztalatbol mondom .... Milyen ivre gondolsz felveresnel? Ha felteszed a kepet egy jelzessel mire gondolsz talan jobban tudunk otleteket adni. Kitartas!!! En is azt hittem, hogy a lepkemmel sitty, sutty elkeszulok, aztan dehogy... de most mar kozeledik a vege. Utana Binche csipket fogok verni, hat az a ket nap alatt egy centi kategoria. Itt vannak kepek Binch csipkekrol:

https://www.google.com/search?q=binche kant&client=firefox-a&hs=uQV&rls=org.mozilla:nl:official&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=UDCwUaiuH4PB0QXvk4CwBQ&ved=0CEgQsAQ&biw=1920&bih=852

Stikiben elkezdtem mar egy kis elefantos mintat, kellett egy kis valtozatossag a lepke mellett, ez a minta kb. 5 cm szeles es 76 par orso kell hozza.



Remélem ezt választottad:
1190365329_binche5.jpg



Azért ezt valaki megtaníthatná. Ez valami gyönyör.
Meg a többi kép is, amiket láttam.

Én most nem csinálok semmit. Nem mert nincs kedvem, hanem mert..... és a többit találjátok ki.

A orhideát mentettem, de nekem ez - mint tyúknak az "abc".

Vigyázzatok magatokra!
Lessy
 

Niké Alno

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Marcsi ne légy bánatos, mert csodás lett a pillangód!!!A hétvégéig nyugisan leadod és ősszel meg is kapod érte a diplomát.Az a nyári 1-2 hónap úgy is hamar eltelik, hogy észre sem fogod venni.Persze tudom jobb lett volna most, de ami késik az nem múlik! A pillangódra visszatérve, látom gyönyörűen alkalmaztad a különböző technikákat, nagyon mutatós lett és a cérna is kiváló választás volt hozzá.Ügyes vagy!
A hegyes fordulatnál a visszatűzésen azt értjük, mindig egy párat lehagyunk legszélről és ezt ráakasztjuk a már kitűzöttre, amikor jövünk visszafelé.
Ott a csúcs előtt 3 párnak kell lenni, hogy szépen kijöjjön a hegyes fordulat.Ha már haladtunk 1-2 sort, szépen kihúzzuk ezeket a gombostűket, melyeken általában 2 pár cérna van, de lehet több is.(Láttam a pillangódnál jó sokat le kellett hagynod, de nagyon szép lett!) És finoman meghúzzuk a cérnát, hogy igazodjon.Nem tudom mennyire voltam érthető, gyakorlatban könnyebb lenne.:)
Új munkába kezdtél már?
 

Niké Alno

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Lessy!
Már hiányoltalak. Kérlek ne légy szomorú! A csipkeverés egy nagyon jó terápia mindenre!!!Ha bármiben segíthetek, nagyon szívesen.
 

Marcsi158

Állandó Tag
Állandó Tag
Nike, nem amiatt vagyok banatos, hogy a diplomat csak osszel kapom meg, igazandibol nem a diploma miatt csinaltam. Az bantott, hogy kituztem magamnak egy celt es nem tudtam teljesiteni. A het vegi nyugis leadas sincs meg rendben, meg mindig van egy-ket dolog amit meg kellene csinajak csak azt nem tudom mikor, mert ma hatig dolgozom, utana ceges szezonzaro buli van, a ferjuram meg meghivta ma estere 15 diakjat vacsorara... Holnapr eggel 8-kor pedig be kell uljek az autoba a motyoval es elvinni leadni..., igaz hosszu az ejszaka :)
Koszonom a hegyes fordulat leirasat, teljesen vilagos es ertheto! Lejegyzem magamnak (mert kulonben elfelejtem).
A pillangonal is hasonlo volt a helyzet, csak ott kozepen ket sor tu megy lefele, majd ha kicsit tobb idom lesz leirom.
Koszonom a dicseretet a pillangora, megkuzdottem vele rendesen. A technikaknal megadtak, hogy hany kulonfele technikanak kell benne lenni (3 technika 2 vezetovel, 2 technika 1 vezetovel, ket fordulas es ket alaphalo). Mondjuk mnost mar egy-ket dolgot maskepp csinalnek, de hat gondolom mindenki igy van vele, ha vegigkuzdotte magat valamin akkor tudja, hogy legkozelebb mire kell ugyeljen.
Te most mit csipkezel? Majd kuldok egy mintat a maradek cerna felhasznalasara a jovo het elejen.
Lessy, mi ez a nagy elbanatosodas??? Remelem nincs komoly baj, es csatlakozom Nikehez, ha tudunk segiteni szolj!!
 

Niké Alno

Állandó Tag
Állandó Tag
Marcsi, értem már akkor.De kérlek, ne bosszankodj miatta! Hiszen nagyon sokszor közbe jönnek váratlan dolgok, amire az ember nem számít. Huuh, nem mondom a tegnapi napod is jó húzós volt!!Végül sikerült még az éjszakába belecsippenteni az elmaradásodat? Reggel el tudtad vinni leadni? Nagyon kíváncsi vagyok, hogy mit szóltak hozzá? A bőség zavarában biztosan nem volt könnyű kiválasztani ennyi technikát a kiírásnak megfelelően és úgy kombinálni, hogy mutatós legyen.A tervezés sem könnyű.De a kivitelezésen van a fő hangsúly.De száz szónak is egy a vége, hogy remekül megoldottad és gyönyörű lett!!! Szeretném megkérdezni, hogy a pillangód legalsó szárnyában a két széles sávban, az alsóban és a felsőben, mi a neve a technikáknak? Mert ezeket én még sajna nem tudom.:-( Látom, ahogy kanyarodik ott is különleges a lyukakkal.( Vagy talán pókok is vannak a vászonverésben.?)Nagyon klasszul kitaláltad és megalkottad, gratulálok hozzá!
Én éppen tegnap vettem le a párnámról egy kis Torchon könyvjelzőt.Most egy rózsaveréses terítővel szemezgetek, de már csak holnap fogom felrakni.A mintának örülni fogok és előre is köszönöm szépen! Jól fog jönni a maradék cérnák elhasználására.:)
 

Marcsi158

Állandó Tag
Állandó Tag
Nike, nem bosszankodom mar, ennyire tellett, most mar leadtam es massal tudok foglalkozni. Szombaton reggel meg a kocsiban is igazgattam a lepket :), de leadtam. Sok pozitiv visszajelzest kaptam de a hivatalos elbiralast majd oktoberben adjak ki. Elkuldom majd az also szarnyak mintajat. Mind a ketto a Milanoi egy-egy mintacsikja. A kanyarokban az egyikbe lyukat tettem, hogy ne legyen olyan unalmasan nagy felulet a vazonveres a masikban pedig egy pici pokot. Azt is kuldom majd. A maradek cernan gondolkodtam, itt van az a csipke amire gondoltam,
https://picasaweb.google.com/116766...llosBobbinLaceKantklossen#5432238604761676850
de aztan rajottem ket dologra. Az egyik az, hogy ez foleg szines cerna maradekokra jo, a masik pedig, hogy nem tudom, hogy otthon lehet-e kapni ilyen poharalateteket amibe ezt beletettem. Eredetileg fenykepeket lehet beletenni, de en csipkere hasznaltam. Ird meg, hogy tudsz-e ezzel a mintaval valamit kezdeni es elkuldom.
Van meg sok konyvjelzo mintam is, kuldok azokbol is szivesen ha erdekel.
 

Niké Alno

Állandó Tag
Állandó Tag
Marcsi, biztos vagyok benne, hogy nagyon jó elbírálást kapsz majd róla.Hiszen ennyi év munkája, gyakorlása ott van a kezeidben!
Kérdezném, hogy az elefántkád alakul? Én meg azon gondolkodtam, hogy miért nem ismerem azt a két technikát, amelyek a lepkéd alsó szárnyában vannak....De most már tudom, mert Milánóiak....Köszönöm szépen, ha elküldöd majd.
Ilyen poháralátétet nem tudom, hogy lehet-e itt nálunk kapni, de elég sok kreatív bolt van és majd szétnézek benne.Viszont a technika tetszik, mutatós.Még mondjuk terítő közepének kitöltésére is jó textil helyett.Köszönöm, ennek is örülnék.Nem akarok telhetetlennek tűnni, de a könyvjelzők is jól jönnének.:)
Én elkezdtem a rózsaveréses terítőmet.Ha elkészül és tetszik, küldöm a mintáját.Most kaptam elég sok Torchon mintát, ha küldöl egy e mail címet és persze Lessy is.Szívesen elküldöm Nektek.Holnaptól pár napig nem leszek internet közelben....
 

Lessy

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok,

akkor most magyarázzon meg nekem valaki valamit, mert hetek óta gondolkodom rajta és nem értem. (ez amolyan vitaindító, de ha nem ide tartozik, akkor kövezzetek meg nyugodtan.)

Miért van az, hogy a kézimunkának - csipkeverés, csipkevarrás, hímzés - semmi értéke nincs?
(Ha ajándékba adod se becsülik meg!)

Küldök egy oldalt, egy online áruház lapját. (Szép oldal, kimondottan ízléses kivitelezés a többihez képest. - Jaj, mik vannak!)
A terítőknél fog kinyílni, de van itt minden. ágyterítő, fürdőszobai dolgok, függönyök.
Az írja, garantáltan kézzel készül minden.

http://lafenice-oldlinen.com/la-tavola.html

Van fenn egy "riseliő"-s technikával - de kézzel varrott - terítő. 260x180 cm, 12 db 45x45 cm szalvétával, 100% pamut (len). Ára:129 euró.

Ok, ez nem egy hatalmas vert csipke terítő, de nézelődjetek, és látni fogjátok, hogy talán az ágyterítők (il letto rész) kerülnek kicsit többe (akár 590 euró (!!!) ). Van fenn egy - olaszul írom: "copriletto interamente in sfilato siciliano, azaz egy szicíliai szál(ki)húzogatós technikával készült 285x265cm ágytakaró 590 euróért (tudom, ez otthon egy vagyon, de ha azt nézed, hogy ugyanazt a szolgálatot teszi, mint a vásárban vett félműanyag izé), ennyi munkáért, tudásért, fáradtságért (biztos nem reggel 8-tól délig készül el!), miért csak kevesebb, mint 200 ezer forint?
Akinek nincs elég pénze, nem vesz Rolex karórát, csak Citizen-t, ami ugyanúgy mutatja az időt.
Gondoljátok végig, mennyi ideje tanuljátok (esetleg fizettek a tanulásért) anyagot tesztek bele (hát az minden, csak nem olcsó), csináljátok, bontjátok, csináljátok.... és újra és újra, amíg szép nem lesz.

Nem értem! Ezek a dolgok luxus cikkek. Ha valóban kézzel készül, akkor hatalmas tudás, gyakorlás, és sok-sok munkaóra van benne.(Akkor is ha Kínában csinálják 6 éves gyereklányok 0.5 centért naponta!) Egy ilyen ágyterítő szerintem minimum 2 hónap munka mindennap. 590 euró?
Szerintem 2590 reálisabb lenne...

MIÉRT?
A kézzel festett Zsolnay tányér miért ér sokkal többet, mint a KIKA-ban kapható leveses tál?

És most a magyar kézműipari termékekről nem is beszélek.

Cantúban bemegy a vevő és alkudozik....ÉRTED? Van bátorsága!!!!! Neki az a Madonna nem ér 70 eurót, csak 50-et....
Hallottatok már olyanról, hogy a vevő bemegy egy Chanel üzletbe és alkudozik? (Már ha nem mindennapos vendég, méretre készítik a cuccait és a cég felajánl 5-15% kedvezményt. Nem kialkudja a vevő!)

Nem értem, hogy lehet, hogy ez a munka semmit sem ér. (Ok, van amibe tényleg kár a cérna, de azért csajok, kitt valami baj van!)

Bocs, ma ez jutott az eszembe velencei minta helyett.

Üdv: Lessy
 

echan

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok,

akkor most magyarázzon meg nekem valaki valamit, mert hetek óta gondolkodom rajta és nem értem. (ez amolyan vitaindító, de ha nem ide tartozik, akkor kövezzetek meg nyugodtan.)

Miért van az, hogy a kézimunkának - csipkeverés, csipkevarrás, hímzés - semmi értéke nincs?
(Ha ajándékba adod se becsülik meg!)

Küldök egy oldalt, egy online áruház lapját. (Szép oldal, kimondottan ízléses kivitelezés a többihez képest. - Jaj, mik vannak!)
A terítőknél fog kinyílni, de van itt minden. ágyterítő, fürdőszobai dolgok, függönyök.
Az írja, garantáltan kézzel készül minden.

http://lafenice-oldlinen.com/la-tavola.html

Van fenn egy "riseliő"-s technikával - de kézzel varrott - terítő. 260x180 cm, 12 db 45x45 cm szalvétával, 100% pamut (len). Ára:129 euró.

Ok, ez nem egy hatalmas vert csipke terítő, de nézelődjetek, és látni fogjátok, hogy talán az ágyterítők (il letto rész) kerülnek kicsit többe (akár 590 euró (!!!) ). Van fenn egy - olaszul írom: "copriletto interamente in sfilato siciliano, azaz egy szicíliai szál(ki)húzogatós technikával készült 285x265cm ágytakaró 590 euróért (tudom, ez otthon egy vagyon, de ha azt nézed, hogy ugyanazt a szolgálatot teszi, mint a vásárban vett félműanyag izé), ennyi munkáért, tudásért, fáradtságért (biztos nem reggel 8-tól délig készül el!), miért csak kevesebb, mint 200 ezer forint?
Akinek nincs elég pénze, nem vesz Rolex karórát, csak Citizen-t, ami ugyanúgy mutatja az időt.
Gondoljátok végig, mennyi ideje tanuljátok (esetleg fizettek a tanulásért) anyagot tesztek bele (hát az minden, csak nem olcsó), csináljátok, bontjátok, csináljátok.... és újra és újra, amíg szép nem lesz.

Nem értem! Ezek a dolgok luxus cikkek. Ha valóban kézzel készül, akkor hatalmas tudás, gyakorlás, és sok-sok munkaóra van benne.(Akkor is ha Kínában csinálják 6 éves gyereklányok 0.5 centért naponta!) Egy ilyen ágyterítő szerintem minimum 2 hónap munka mindennap. 590 euró?
Szerintem 2590 reálisabb lenne...

MIÉRT?
A kézzel festett Zsolnay tányér miért ér sokkal többet, mint a KIKA-ban kapható leveses tál?

És most a magyar kézműipari termékekről nem is beszélek.

Cantúban bemegy a vevő és alkudozik....ÉRTED? Van bátorsága!!!!! Neki az a Madonna nem ér 70 eurót, csak 50-et....
Hallottatok már olyanról, hogy a vevő bemegy egy Chanel üzletbe és alkudozik? (Már ha nem mindennapos vendég, méretre készítik a cuccait és a cég felajánl 5-15% kedvezményt. Nem kialkudja a vevő!)

Nem értem, hogy lehet, hogy ez a munka semmit sem ér. (Ok, van amibe tényleg kár a cérna, de azért csajok, kitt valami baj van!)

Bocs, ma ez jutott az eszembe velencei minta helyett.

Üdv: Lessy


Én nem hiszem, hogy az oldalon lévő termékek kézzel készültek volna. Ahogy említetted a csipkekészítés folyamata nem egy pár órás munka, sok energia van benne, türelem és kitartás. A honlapon lévő kelmék a rendszer szerint akár több példányban is megrendelhetők, nincs korlátozva. Ha valóban kézzel készültek volna, szerintem korlátozva lenne a rendelhető mennyisége, hiszen egyedi darabokról lenne szó, és az ára is borsosabb lenne.
 

Lessy

Állandó Tag
Állandó Tag
Erre gondoltam első körben én is.
Cantúban, ahol tanultam, a kedves - és normálisabb vevő - bement, kiválasztotta a rajzot, esetleg a kelmét, megadta a méreteket (ágynemű, asztalterítő, függöny) aztán várt 1-2 hónapot.
De az ár ennyire egyedi esetben is méltatlanul alacsony. Láttam rendelt - ok nem túl nagy munkájú, de tuti kézzel készült ágynemű garnitúrát cca. 600 euróért. Azért ez se sok.
És igen, sokan elhiszik, hogy kézzel készült, pedig nem. Mert nem értenek hozzá, és bármit elhisznek. Kicsit olyan ez, mint a zene (ugyanazt a dalt, áriát lehet jól, jobban és csapnivalóan énekelni..... vagy nem?
De azért vissza kellene állítani a kézimunka értékét. Pont.
Csak hogyan fogjunk hozzá?
 

macleod

Állandó Tag
Állandó Tag
Hát, szerintem ... ez csak egy filozofálgató gondolat, és nem vezet sehova, amit mondani szeretnék ... mivel az emberek nagyon elszakadtak ebben az értelemben a kétkezi munkától, én ezt majdnem reménytelennek látom. Régen nem hobbi vagy úri huncutság volt a kézimunka sem: egy varrottas párna a kelengye része, nem szobadísz - valahogy így értem. És mivel nem az volt, volt becsülete is. Ma ezt a gépek csinálják meg, gyorsabban, tucatárunak. (Mint tanító néni sokféle dologban látom a gyerekek között is, nem véletlen az sem, hogy a félig rágott alma, kenyér megy a kukába, mert törvényszerűen semmi tapasztalat nincs arról, hogy micsoda munka egy kenyérdagasztás, mondjuk. Nem az elektromos gépben fél kilócskányit, kuriózumnak, hanem, ahogy öreganyám csinálta, 7 gyerekre és 2 felnőttre, egész hétre előre, egész nap azzal foglalatoskodva.) Igaz ugyan, hogy ennek is van haszna, és ki akarna ma már visszalépni ilyenformán a múltba. De akkor is elszakadt a világ a saját kezétől, és mint minden más előítélet, a "nemismeretből" fakad a ?lenézés?, ?lebecsülés?, ?mellőzés?. Néha elgondolom, ha például órabér árán akarna az ember beárazni egy tenyérnyi darabocskát is ... :o Lenne szemkerekítés, meg ráncolt szemöldök a hitetlenkedő ciccegés közepette. :) Pedig micsoda munka van benne, és mennyi idő a saját életedből. Furcsa a világ. De egyébként fordítva is igaz. Micsoda fájó szívvel állok néha egy-egy vásárban, csodálom a gyönyörű portékákat, én aztán értékelem a fantáziát, az energiát, mert tudom mi van mögötte. Egy szép korsóban, egy faragott tálban, egy szövött takaróban, egy csipkében. De mégsem engedhetem meg magamnak. Pedig tudnék élni :) :) :)
 

echan

Állandó Tag
Állandó Tag
A kétkezi munka értéke sajnos tényleg nagyon alacsony ma már. Hiszen csak a társadalom elit rétege engedheti meg magának, hogy egyedi kézzel készült kelméket, vagy bármiféle művészeti tárgyat vásároljon, nekünk meg marad az Ikea... :( Mégis én pl. a magam szűkös keretein belül, amit csak tudok kézzel készítek. Igaz ezt elsődlegesen konyhában történő tevékenységgel tudom megtenni. Pl. nem veszek tubusos majonézt, mert én is meg tudom csinálni adalékmentesen, sokkal jobb ízűre, igaz az energiát bele kell fektetnem. A kenyeret szintúgy, hiszen a bolti kenyér sosem lesz olyan finom, mint a magam által gyúrt és dagasztott kenyér. Lehet hogy több energiát igényel mint a boltba elmenni és leemelni a polcról a szeletelt kenyeret, mert ma már szeletelni sem muszáj otthon, mégis megéri a fáradságot, amikor párom arcára kiül az ízek élvezet által nyújtott elégedettség és nekem örömet okoz, ha másoknak örömet okozhatok, ez pedig kárpótol minden fáradságért és ez az igazi fizetség, ami pénzben nem mérhető. És a kertben rengeteg zöldség és gyümölcs terem, és hiába kérdezgeti a szomszéd, hogy minek küszködök annyit, hiszen ha csak pázsit lenne meg díszkert sokkal kevesebb munka lenne, ahogyan ő is teszi, a piac úgyis itt van közvetlenül mellettünk, miért nem ott veszem meg ami kell? A válasz egyszerű, azért mert a két kezem munkájával megtermelt javaknak sokkal édesebb és ízesebb a zamata, mert szeretettel gondoztam és a piacon sosem lesz olyan íze a paradicsomnak mint a kertemben.
A kézimunka, a kézzel készült dolgok, régen nem mentek különlegesség számba, hiszen nagyrészt minden nőnek az alapműveltségébe tartozott, hogy tudjon hímezni, kötni, varrni, dagasztani. Mindenki képes volt maga elkészíteni azt amire szüksége volt. Mióta iparosodtunk leszoktunk a kézművességről és kezdett értéke lenni a kézimunkának is, ugyanakkor az iparosodással megjelent a tömeggyártás, ami azonnal a kézimunka helyébe lépett, hiszen szükség volt rá. Az egyedileg készült termékek kizárólag a sznobok magamutogatását hivatott kiszolgálni a mai világban, és nem feltétlenül azért veszik meg méreg drágán a kézzel készült és márkázott! csipketerítőt mert értékelik, hanem presztízs kérdésből. Az oldalon tevékenykedő szorgos kézimunkázók termékeiért pedig azért nem fognak soha százezreket kifizetni, mert nincs neve, sem márkája, ami ma elengedhetetlen feltétel ahhoz, hogy valaminek értéke legyen, azok szemében, akik azt meg tudják fizetni. A márka és az üzlet mindenek felett áll! A Halasi csipke sokat ér, de csak akkor ha a megfelelő helyen adják el. De itt is feltűntek már a tömeg gyártott változatok, amik a turistákat szolgálják ki...
 

Lessy

Állandó Tag
Állandó Tag
Igen a márka....
De tudod mit, legyen, aki a márka kedvéért vásárol...

Én akkor sem adnám még azt a kis rusnya első fecnimet sem 150 euró alatt senkinek. Pedig nem is szép, nem is márkás, és Kínában 0,1 centért is megcsinálják.

Én egyszerűen nem adnám ezeket a gyönyörű - márkátlan termékeket sem az értékük alatt.
Mert:
1. lehet az Ikeában venni - ahol én is veszem, ha nincs időm megcsinálni,
2. meg lehet tanulni, vérrel és verítékkel - hímezni, csipkét verni, főzni, lekvárt eltenni, stb.)
3. lehet nélküle élni (az ikeás is elég jó, csak nem olyan szép)
4. aki pedig megengedheti magának, és van hozzáértő szeme, ízlése, az adja meg az árát!
5. ..... és a legfontosabb: aki csinálja, az ne szemérmeskedjen! Ha valaki meg akarja venni, akkor annak ÁRA van - vagy nincs, de azt ajándéknak hívjuk, ugye. (Vagy lehet menni a kínaihoz.)
 

Lessy

Állandó Tag
Állandó Tag
Ejj Lányok! Azért mert én nem csinálok (.......) semmit, azért olvasnám, nézném, ti mivel szorgoskodtok! Vagy mindenhol kitört a nyár?
 

Niké Alno

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Marcsi, dehogynem látszik az elefántid! A hátteret kezdted el, már jó sok gombostűt megevett és az a rengeteg verőke.....huuuhhh....Majd ha haladsz újabb fázis képet kérünk róla!Addig is jó munkát kívánok hozzá!
Lessy, de kis türelmetlenke vagy.:) Készülőben van egy rózsaveréses terítőm.A közepe kész és a két belső ív is.Most kezdeném a szélét.Pár nap és mutatom.Neked egy picit sem hiányzik a csipkézés?
 
Oldal tetejére