Dízelbotrány: precedens értékű döntést hozott a bíróság

Ha a tulajdonos kéri, a Volkswagennek vissza kell vásárolnia az autót, de a vételár megállapításakor figyelembe kell venni a jármű által megtett kilométereket.

A Volkswagennek fizetnie kell azoknak, akik a társaság dízelbotrányában érintett automodelljeiből vásároltak - így határozott egy ügyfél keresete alapján a német szövetségi legfelső bíróság (BGH) hétfőn.

A keresetet egy német férfi nyújtotta be, aki 2014-ben vásárolt egy Sharan típusú autót. A bíróság hétfőn azt mondta ki, hogy ha a tulajdonos kéri, a Volkswagennek vissza kell vásárolnia az autót, de a vételár megállapításakor figyelembe kell venni a jármű által megtett kilométereket.

A döntés precedens értékű. Azzal a kérdéssel, hogy az autótulajdonosok jogosultak-e a kártérítésre, alacsonyabb szintű bíróságok már foglalkoztak, de eltérő döntést hoztak. A beadvánnyal élő német autótulajdonos azt akarta elérni, hogy a Volkswagen fizesse vissza a teljes vételárat, amit 2014-ben kifizetett kocsijáért.

A VW dízelbotránya úgy került nyilvánosságra, hogy az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége (EPA) 2015 szeptemberében megvádolta a gyártót, hogy olyan szoftvert telepített 482 ezer dízelüzemű jármű kipufogógáz-tisztító berendezésébe, amely érzékeli a mérés körülményeit. Az autó így a teszteken a valóságos nitrogén-oxid-kibocsátás töredékét produkálja, vagyis csal a vizsgán. A VW elismerte a csalást. Az ügy világszerte a VW mintegy 11 millió gépjárművét érinti, ezek közül 8,5 milliót az EU-ban adtak el.

A botrány miatt indított vizsgálatokon más gyártóknál is kimutattak hasonló szabálytalanságot.

A VW az autóipar legnagyobb szereplője, a csoporthoz tartozik a névadó Volkswagen mellett az Audi, a Bentley, a Bugatti, a Lamborghini, a Porsche, a Seat és a Skoda, valamint a Ducati sportmotorkerékpár, és saját márkájú haszonjárművei mellett a Scania és a MAN tehergépjárműveket is a VW gyártja.

MTI
upload_2020-5-25_18-46-7.jpeg
 
Az az autó éppen pont egy magyarországi kisnyugdíjasnak való, mind a fenntartási költségek, mind az utak minőségének figyelembevételével. :rohog:
Kinek való?

Bugatti - Tenderbárónak
Bentley - Tenderbáró nejének (és focistáknak)
Lamborghini - Tenderbáró gyerekének (az Urust amúgy is csak csajoknak veszik)
Audi - Tenderbáró zsebében lévő politikusnak
Porsche - Kapuzárási pánikra nagynyugdíjasnak
Volkswagen - Akinek nem futja prémiumra
Skoda - Aki ült VW-ben, és tudja, hogy ugyanazt a minőséget megkapja fele annyiért...
Seat - Lásd az előző pont, plusz nem akar ugyanolyat, mint ami mindenkinek van a panelház parkolójában
Ducati - Gazdag szervdonoroknak
Scania/MAN - Csajozós verdák, lehet velük villantani, hogy "az enyém 700 lovas és 3500 Nm a nyomatéka!"
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

petrucy wrote on sizsu's profile.
Megtisztelve érzem magam a követés bejelölése miatt.-))
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönömszépen a legújjab fordítást !
A "friss üzenetek + napok óta nem jelennek meg,hibát jelez
vorosmart wrote on DeeYoo's profile.
Köszönöm szépen a fordítást.

Statisztikák

Témák
38,094
Üzenet
4,794,730
Tagok
615,330
Legújabb tagunk
AYN123
Oldal tetejére