Döcögősen indult a legális fűbiznisz Kanadában, de 2020-ra már lesz THC-s üdítő és csoki is

Több mint egy év telt el azóta, hogy Kanada az első G20-as országként az egész államban legalizálta a marihuánát. A döntést kitörő örömmel fogadták az állampolgárok, és rögtön meg is rohamozták a fűboltokat.

Akkor mégis hogy lehet, hogy az emberek többsége továbbra is inkább a feketepiacon szerzi be a marihuánát?

A BBC cikke szerint ennek több, teljesen normálisnak tűnő és megoldható oka van, és a nehéz kezdet ellenére nagyon úgy tűnik, hogy hamarosan még jobban felpörög a kannabisz-üzlet, ami már tavaly is Kanada GDP-jének 3 százalékát adta.

Új piac
A legalizáció után úgy tűnt, mindenki be akar törni az újonnan megnyílt piacra. A sajtóban el is nevezték az új őrületet Kanada „zöld rohamának”, nem véletlenül, a nagy befektetők között volt például Snoop Dogg és Toronto korábbi rendőrfőnöke; sokan szeretettek volna egy szeletet kihasítani az ígéretes új bizniszből.


Csakhogy nagyon úgy tűnik, első nekifutásra csalódniuk kellett. A téma szakértője, a New Leaf Data Services igazgatója, Jonathan Rubin szerint jó előre lehetett látni, hogy ezek a nagy remények nem álltak túl stabil lábakon. Azt, hogy Amerika több államában és Kanadában legalizálták a kannabiszfogyasztást rekreációs céllal is, egy példátlan, soha vissza nem térő lehetőségnek tartotta. Azt gondolta, ez is csak egy olyan szabadon vásárolható árucikk lesz, mint bármelyik más. Ez azt jelentette, hogy úgy számolt, akárcsak a búza vagy a sertés ára, úgy a kannabisz nagykereskedelmi ára is fluktuál majd. Így ahelyett, hogy magába a kannabiszba fektetett volna, Rubin megalapította a New Leafet, hogy kövesse a kannabisz árának változásait azokban az államokban, ahol már legálisan árulják. A befektetők és a piac résztvevői az ebből nyert adatokért fizetnek.

Ennek az üzleti modellnek köszönhetően Rubin jóval mások előtt figyelhette meg, ahogy a piac megnyílt. Kanadában például - szerinte - csalódást okozott a bevezetés. Az eladási számok nem növekedtek az elvárt mértékben, és bár Rubin nem mondaná, hogy a terv elesett, azért meglehetősen frusztrálónak tartja a dolgot. A nagykereskedelmi árak mintegy 17 százalékkal estek vissza, mióta a New Leaf követi a számokat, ami nem teszi lehetővé túl nagy haszonkulcs alkalmazását. Az eladások is lelassultak a kanadai statisztikák szerint. Mindezek nem tettek jót a kannabisszal kereskedő vállalatok részvényeinek sem.

2018 májusában a kanadai Canopy Growth volt az első olyan marihuánával foglalkozó cég, amely megjelent a New York-i tőzsdén. Hat hónappal később a részvényeik ára megduplázódott, a csúcson 52 dollárt (úgy 15 ezer forint) is megadtak érte.

„Próbáltunk rájönni, milyen fajtákat, milyen formában és mekkora mennyiségben kéne termesztenünk - jó munkát végeztünk, de nem sikerült mindent tökéletesen eltalálni” - mondta a cég elnöke, Rade Kovacevic.

Hiába lehet árulni, ha nem jut el a vevőhöz
Kanadában nehezítette a termék eljuttatását a fogyasztóhoz, hogy ahány tartomány, annyiféle törvényi szabályozás van. Ontarióban, Kanada legsűrűbben lakott tartományában például a bürokrácia és a kannabiszt legálisan kínálható üzletek számának korlátozása lassította a termékbevezetést. A kiskereskedések sorsolással juthattak árusítási engedélyhez, és ebből csupán 24 darabot osztottak ki - egy olyan tartományban, ahol 14 és fél millió ember lakik.

A gondok viszonylag korán megmutatkoztak. A kannabisz fogyasztását lazulási célból is engedélyező törvény 2018 októberében lépett hatályba. Természetesen ekkor még nem álltak rendelkezésre akkora készletek, amelyek a keresletet ki tudták volna szolgálni. Rengeteget kellett várni, akár a boltnál állt sorban az ember, akár online került várólistára. A gyártók még nem tudták biztosan, hogy vajon melyik fajták lesznek a legnépszerűbbek és a forgalmazási lánc sem volt még elég olajozott.


Egy vásárló szagmintát vesz egy vancouveri marihuána-kereskedésben 2019 októberében.Fotó: Elaine Thompson/AP
Ahol készlethiány volt, most túlkínálat van, részben persze annak is köszönhetően, hogy kevés kiskereskedés van. Szeptemberben a kanadaiak 11 707 kilogramm szárított kannabiszvirágot vásároltak. Ugyanekkor a termesztők 165 ezer kilogrammnyi kész és félkész terméket halmoztak fel, ami több mint egy évre elegendő mennyiség a kereslet kiszolgálására.

Rade Kovacevic, a Canopy Growt igazgatója elsősorban abban látja veszteségeik okát, hogy Ontario tartományban nincs elég kereskedés. Szerinte ez az egyik oka annak is, hogy sokan még mindig a feketepiacról szerzik be a kannabiszt.

Amikor a kormány bejelentette a kannabisz legalizálását, az egyik legfontosabb cél az volt, hogy csapást mérjenek a feketepiacra. Ehhez képest a kanadai statisztikai hivatal becslése szerint a fogyasztók 75 százaléka még mindig illegális csatornákon jut hozzá a marihuánához. Robin Ellis, egy torontói üzlet társalapítója, aki sokáig aktivistaként küzdött a kannabisz legalizálásáért, úgy véli, sokan azért szerzik be még mindig illegálisan a füvet, mert a legális sokkal drágább, ráadásul messze is vannak a boltok, így sokkal egyszerűbb továbbra is a helyi sráctól megvenni a cuccot.

Még mindig csak öt kannabiszt kínáló üzlet van Torontóban, ráadásul mind a belvárosban működik, ami azt jelenti, hogy a többségnek kilométereket kell vezetnie, ha legálisan akar fűhöz jutni. Ráadásul a legális kannabisz jóval drágább, mint a feketepiacon kínált áru; grammja tavaly októberben 9,82 kanadai dollár volt, idén júliusban 10,65 (úgy 2400 forint). Ehhez képest illegálisan csupán 6-6,5 kanadai dollárt kell grammonként fizetni.

Persze érdemes elgondolkozni azon is, hogy talán azért nem lett egyelőre mégse akkora biznisz ez, mert az, hogy legálisan hozzá lehet jutni a kannabiszhoz, nem változtatott mindenkit azonnal fogyasztóvá. Tavaly Kanadában csupán három százalékkal nőtt a számuk, 14-ről 17-re.

Kor szerint leginkább a 25-34 év közötti fiatalok hajlamosak kannabiszt fogyasztani, a második helyen a még fiatalabbak, a 15-24 éves korosztály áll. (Kanadában - tartománytól függően - 18-21 éves kortól lehet legálisan kannabiszt venni.) Az idősebb korosztály a Statistics Canada szerint nem nagyon él vele, viszont ők azok, akik valószínűleg tényleg csak legális helyekről szerzik be.

Hasonló képet festenek az Egyesült Államokban készült felmérések, már ahol a kannabisz legális: a tinédzserek körében még csökkent is, vagy változatlan maradt a fogyasztás.

THC-s kóla és csokoládé
A kesergés ellenére azért a kannabisz-biznisz fontos új iparága lett Kanadának. 2018 októberében 4405 kg szárított marihuánát adtak el legálisan, 2019 szeptemberében már 11707-et. Az iparág az ország GDP-jének 3 százalékát termelte ki 2018-ban.
Decemberben az ontariói kormány bejelentette, hogy a lassú start után a tartomány újabb kannabisz-kereskedés megnyitását tervezi. Felhagynak a sorsolásos módszerrel, nem limitálják az üzletek számát, és ezentúl a kereskedőknek az eddig szintén korlátozó erejű előminősítő feltételeknek sem kell megfelelniük. A gyártók ezentúl nyithatnak saját mintaboltot, ahogy például a sörgyáraknak is vannak üzleteik a gyártás helyszínén.

A jövőben ráadásul szélesebb termékválaszték várható. A kormány legalizál több alternatív kannabiszterméket, például az ehető verziót. Eddig a kanadai egészségügyi hatóság csak a kannabiszolaj, a marihuána szárított virága, magja és szára árusítását engedélyezte. Az új termékek bevezetésével várhatóan az eladások is jelentősen növekednek. A gyártók arra számítanak, ezeket főleg olyan vásárlók veszik majd, akik korábban nem próbálták a marihuánát.

Az új termékek bevonzzák a nagybefektetőket is. A Corona sört gyártó Constellation Brands 38 százalékot vásárolt a Canopy nevű cégben, melynek elnöke azt mondta, 2020 elején THC-tartalmú üdítők piacra dobását tervezik. Persze csak alacsony dózisban, így hatásuk például az alkohol tartalmú söréhez lesz hasonló - csak ezekben nem lesz alkohol. A cég THC-tartalmú csokoládét is kínál majd.

Boros Juli
 
de legalább nem droggal eteti a fiatalokat
igen, éppen erről beszélek :) és még migráncsok se jöhetnek, amíg szemet hunytok a lopás felett. Na jó, a pénzes migráncs az kivétel, van az a pénz, amitől tónika haja zsíros lesz. Vagy inkább a bankszámlája.
 
igen, éppen erről beszélek :) és még migráncsok se jöhetnek, amíg szemet hunytok a lopás felett. Na jó, a pénzes migráncs az kivétel, van az a pénz, amitől tónika haja zsíros lesz. Vagy inkább a bankszámlája.
természetesen jöhetnek a migránsok ... persze legálisan, ott ahol írja VÁM, ZOLL, CUSTOMS
Gondolom Te is azt szereted ha az ajtón keresztül érkeznek a vendégek....aki hivatlanul, a kerítésen keresztül mászik be azt már nem szokták vendégként fogadni
 
de legalább nem droggal eteti a fiatalokat...mások egy hónap alatt majndem 12 tonna kannabiszt fogyasztanak és még büszkék is rá sőt panaszkodnak, hogy gyengén megy az üzlet.
download (1).png
 
Nagykoruak hasznalhatjak ugyan ugy mint az alkoholt vagy a cigarettat.
Akik hasznaljak azok megtalaljak a modjat hogy a napi adagjuk meglegyen.
Rengeteg uzlet nyilt annak remenyebe hogy legalis a fu, mindent arulnak csak fuvet nem. Sokan mar be is csodoltek ,mert engedelyre hiaba vartak csak nem erkezett meg. Igy a fekete piac tovabbra is viragzik.
*
Mindenkinek saját választása, hogy füvezik, avagy nem. Ami tilos, titkos csatornákon érkezik, az egyáltalán nem biztos, hogy az-e, aminek gondolnánk. Valóban azt tartalmaz a zacskó, olyan füvet és nem mást, esetleg káros, v. éppen hatástalan füvet, amiért kár volt a sok pénzt kifizetni. Ezek a fekete piacok virulnak, de nem biztonságosak. Úgy hallottam, olvastam, hogy bizonyos fajtái ennek a fűnek orvosi célokra is hatásosak. Én mellette vagyok, annak ellenére, hogy soha, de soha nem drogoztam. Vallom, ami tilos, aminek beszerzése kockázatos, az veszélyes is, fent leírt okok miatt. Aki pedig rászánja magát, tegye. Mint ahogyan hiába emelik a dohány árát az egekig, aki erős dohányos, még akkor is megvásárolja, ha kenyérre nem telik.
Háborút megélt emberektől hallottam, hogy egy-egy cigaretta elszívása nagyobb örömöt, megnyugvást adott, mint egy-egy szelet kenyér. Pedig aki ezt elmondta, azt sem tagadta, hogy bizony volt, hogy a kenyér jegyét cserélte el cigarettára. Senkit, soha nem szólok meg, mindenki olyan életet él és azzal vígasztalódik, v. azzal szerez magának örömet, amivel akar. A legfontosabb, hogy mások egészségét, biztonságát ne veszélyeztesse. A dohányosok területei mára nagyon behatárolódtak, itt sem szabad rágyújtaniuk, ott sem stb. Többek között a kisvendéglők, kiskocsmák forgalma ezért is csappant meg úgy, hogy többeknek be kellett zárniuk.
Emlékszem olyan vendéglőre, ahol volt dohányzó asztal és nem dohányzó asztal. Nem dohányoztam, oda ültem, ahol nem volt hamutartó és nem fújták a füstöt a orrom alá. Azért nem rekeszteném ki ilyen vandál módon a dohányosokat, mintha pestisesek volnának. Kellene azért egy középút is. Vallom. No ilyen középutat tartsanak be azok is, akik füveznek és a saját örömeikre.
 
nézegetem a statisztikákat ... Magyarországon 26 liter bort fogyasztunk fejenként egy évben, a franciák (42 liter) és az olaszok (34 liter), nézzük a söfogyasztást Csehország (143.3 liter), Magyarország (65.2 lier).
Hogy áll össze az általad lefestett kép? hiszen a többiek még többet isznak.
Ennyi erővel azt is írhatnám hogy mit aggódsz? Hisz külföldön többen füveznek mint itthon...ha az alkohol NEM zavar akkor emiatt se aggódj, vagy ha aggódsz akkor az alkohol fogyasztás is háborítson fel!
 
Ennyi erővel azt is írhatnám hogy mit aggódsz? Hisz külföldön többen füveznek mint itthon...ha az alkohol NEM zavar akkor emiatt se aggódj, vagy ha aggódsz akkor az alkohol fogyasztás is háborítson fel!
vannak legális drogok: alkohol, gyógyszerek, nikotin, kávé ... és Illegális drogok: marihuána, kokain, amfetamin, heroin, stb.
Minek bővítsük a legális drogok számát, csak hogy javítsuk a statisztikát és több bevétele legyen a kormánynak?
Tanuljunk más kárán... a kanadaiak legalizálták, erre a drogkereskedők egyszerüen olcsóbban adják mint az boltok, maradt a feketekereskedelem.
 
Ennyi erővel azt is írhatnám hogy mit aggódsz? Hisz külföldön többen füveznek mint itthon...ha az alkohol NEM zavar akkor emiatt se aggódj, vagy ha aggódsz akkor az alkohol fogyasztás is háborítson fel!
A statisztikában csak a hivatalos helyen megvásárolt ital- és cigarettaáru szerepel. Az ukrajnából csomagtartószám becsempészett cigaretta, és az otthon kifőzött pálinka és bor sem, így a statisztika köszönőviszonyban nincs a realitással.
 
vannak legális drogok: alkohol, gyógyszerek, nikotin, kávé ... és Illegális drogok: marihuána, kokain, amfetamin, heroin, stb.
Minek bővítsük a legális drogok számát, csak hogy javítsuk a statisztikát és több bevétele legyen a kormánynak?
Tanuljunk más kárán... a kanadaiak legalizálták, erre a drogkereskedők egyszerüen olcsóbban adják mint az boltok, maradt a feketekereskedelem.
Hogy mi az illegális és mi nem...volt mikor tiltották a dohányt is...az alkoholt is...
Most a füvek jönnek legális úton.
Fogalmam sincs hogy ez jó-e vagy sem.
De, ha az adó miatt aggódsz akkor javasolni kellene hogy csökkentsék a dohány és az alkohol áfáját és így nem nőne az állam bevétele.....ha már az is zavar hogy az állam próbálja legális útra terelni az illegális jövedelmeket.
 
50liter palinka attol nem csak mozgekonyak lesztek hanem feher egerek fognak szorakoztatni nagyon hamar. Ilyen menyiseg aki nem alkesz az eladja feketen. A Marihuanatol eszel iszol alszol nagy mennyisegtol meg fel se birsz kellni az agybol.Akinek nem eleg az kemenyebb modosito szerekhez fordul.
Ezek az emberek nem kernek engedelyt se az allamtol se mastol.
 
A statisztikában csak a hivatalos helyen megvásárolt ital- és cigarettaáru szerepel. Az ukrajnából csomagtartószám becsempészett cigaretta, és az otthon kifőzött pálinka és bor sem, így a statisztika köszönőviszonyban nincs a realitással.
Igen.
Ismered a viccet ?
Egy városi megérkezik egy faluba az első szembejövőt megállítja és kérdezi.
-Hol főznek itt pálinkát?
-Látja a templomtornyot?
-Igen!
Nos , azon kívül mindenhol....
 
50liter palinka attol nem csak mozgekonyak lesztek hanem feher egerek fognak szorakoztatni nagyon hamar. Ilyen menyiseg aki nem alkesz az eladja feketen. A Marihuanatol eszel iszol alszol nagy mennyisegtol meg fel se birsz kellni az agybol.Akinek nem eleg az kemenyebb modosito szerekhez fordul.
Ezek az emberek nem kernek engedelyt se az allamtol se mastol.
Biztos nem kérnek engedélyt de, attól félek hogy aki ettől vagy attól függő az mindent elkövet hogy a függőséget elősegítő anyaghoz hozzájusson...Vagyis mennyire növelheti a bűnözést?
 
Igen.
Ismered a viccet ?
Egy városi megérkezik egy faluba az első szembejövőt megállítja és kérdezi.
-Hol főznek itt pálinkát?
-Látja a templomtornyot?
-Igen!
Nos , azon kívül mindenhol....
Ha azt szeretnénk megtudni, hogy nagyjából hányadik helyen állunk európai viszonylatban az alkohol- és cigarettafogyasztásban, én inkább a miattuk kialakult betegségek és halálozási statisztikáit vetném össze. Az reálisabb képet adna.
 
Biztos nem kérnek engedélyt de, attól félek hogy aki ettől vagy attól függő az mindent elkövet hogy a függőséget elősegítő anyaghoz hozzájusson...Vagyis mennyire növelheti a bűnözést?
Adod a választ is. Teljesen mindegy, hogy legális, vagy illegális, mindenképpen megszerzi. Vagyis semennyire, az egyik oldalról. A másik oldalról viszont a csempész- és kereskedői hálózatot erősíti vagy legalábbis szinten tartja.
 
Gazdagabb államok "elegánsabb" tudatmódosítókkal tudják elhülyíteni szavazó polgáraikat.
Egy függőségben szenvedő ember bármire rávehető, hogy hozzájusson a kívánt anyaghoz.
Ha meg már megszerezte, kiszámíthatatlanná válik.
Mindenesetre én úgy látom, egyre növekszik a tudatmódosító szerek által befolyásolt személyek által elkövetett erőszakos cselekmények és a súlyos közlekedési balesetek száma.
 
Döcögősen??
Egy magyar család hazamenekült...biztos sokat ittak az ˝üdítőből˝....
Egy magyar nő azt állítja, azért költözött haza Kanadából, mert ott óvodások ezreit viszik futószalagon nemváltó hormonkezelésre a szüleik háta mögött
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

joesea wrote on kevidiak's profile.
Helló!
Butcher - Fehér éjjel (Dresden akták 09) nincs meg véletlenül ebookban?
Köszönöm!
Joe
berczineani wrote on Ajuda67's profile.
Kedves Ajuda! Köszönet minden fordításodért. Csodálatos. Nemrégiben felfedeztem egy oldalt ahol is sok sok könyv magtalálható ( angolul). Christine Feehan több sorozata is. Szerintem sokakat érdekelhet. A Kárpátok vámpírjai 35 rész is fent van. címe Sötét tarot. Sandu és Adalasia története.
Kiss Tibor Miklós wrote on Melitta's profile.
Kedves Melitta! Érdeklődöm, miért nem reagál senki , ha kérek kottát a "kotta, akkord ,dalszövegek oldalon. Korábban flottul" működött. Lehet , hogy köze van ,ahhoz hogy megváltoztattam az E-mail címem. Nem az van amivel ide regisztráltam: Kérlek segíts, mert a zenei előmenetelem az oldal nélkül visszafejlődik/szaxofon/ Előre is köszönettel Kiss Tibor /bocs a nyafogásért
Sziasztok!Nincsen meg valakinek véletlenül Dianne Duvall Halhatatlan őrzők sorozata?
aszinész wrote on Melitta's profile.
Szia. Melitta, Kérhetnélek, hogy a lenti link témáról is feltennél egy cikket.

Statisztikák

Témák
37,169
Üzenet
4,556,834
Tagok
600,333
Legújabb tagunk
Bázis Jelenlétház
Oldal tetejére