Döntött a Képviselőház: elmozdítanák Donald Trumpot

Az amerikai képviselőház megszavazta, hogy Donald Trump elnököt felelősségre vonják az ellene felhozott mindkét vádpontban, a hatalommal való visszaélés és a kongresszus munkájának akadályozása miatt, és ezzel döntött az elnök elmozdítását célzó alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) lefolytatásáról.

93000.jpg

Az amerikai kongresszus alsóháza (képviselőház) csütörtökre virradóan külön-külön szavazott a demokrata törvényhozók által megfogalmazott két vádpontról. Először 230:197 arányban fogadták el, hogy az elnök felelősségre vonható legyen az első vádpontban, a hatalommal való visszaélés miatt, majd 229:198 arányban magszavazták az eljárás lefolytatását a második vádpontban, a kongresszus akadályozása címén.


A törvényhozók párthovatartozás szerint voksoltak, az első információk szerint csupán egyetlen demokrata párti képviselő, a hawaii Tulsi Gabbard nem szavazott a pártjával együtt, az adatok pontosításakor azonban árnyaltabb kép bontakozott ki. Kiderült, hogy két demokrata párti képviselő - Jeff Van Drew New Jerseyből és a minnesotai Collin Peterson - mindkét vádpontban a republikánusokkal együtt voksolt, Jared Golden, Maine állam demokrata párti törvényhozója pedig az első vádpontot megszavazta, a másodikat illetően azonban nemleges szavazatot adott le. Elemzők ezzel kapcsolatban megjegyezték: Van Drew, Peterson és Golden olyan körzetek képviselői, ahol Donald Trump a 2016-os választásokon nagy arányú győzelmet aratott.

A voksolást megelőző vita több mint nyolc órán keresztül tartott, történelmi ihletésű magyarázatok és rendkívül heves szócsaták tarkították. A képviselők pártjaik álláspontját ismételve érveltek, és rendszerint nagy tapsvihar tört ki, amikor a republikánusok azt bizonygatták, hogy az elnök ellen felhozott vádpontok alaptalanok és nem bizonyítottak. Ezért az egész eljárással a demokraták szerintük a jövő évi választásokat akarják befolyásolni.

A demokraták szerint viszont Donald Trump korrupt módon visszaélt a hatalmával, amikor a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott telefonbeszélgetésében azt vetette fel, hogy Kijev indítson vizsgálatot a demokraták egyik elnökjelöltje, Joe Biden volt alelnök és fia, Hunter Biden ukrajnai üzleti ügyeiben. A demokrata törvényhozók állítása szerint az elnök ezzel idegen hatalmat buzdított arra, hogy beavatkozzék az amerikai választási folyamatba, és egyben veszélybe sodorta az amerikai nemzet biztonságát is.

73000.jpg
Joe Biden
A demokraták, köztük is például Adam Schiff, a képviselőház hírszerzési bizottságának vezetője, úgy vélekedtek, hogy sürgősen lépéseket kellett tenniük az elnök ellen. Jerrold Nadler, a képviselőház igazságügyi bizottságának elnöke pedig az amerikai demokráciát fenyegető veszélyekről beszélt, részletekbe nem bocsátkozva.

"A hatalomról van szó. Donald Trumpnak van hatalma, a demokraták pedig akarják a hatalmat" - hangsúlyozta Matt Gaetz floridai republikánus képviselő. Liz Cheney wyomingi republikánus törvényhozó - Dick Cheney volt alelnök lánya - pedig arra figyelmeztetett, hogy a Trump elleni impeachment megszavazása hosszú távon okoz károkat az amerikai demokráciának.

Az elnök elmozdítását célzó alkotmányos felelősségre vonási eljárás megosztja az amerikai közvéleményt.

Az elemzők szerint a demokraták iránt elfogult CNN hírtelevízió mindjárt a voksolás után közzétett egy közvélemény-kutatást, amely arról tanúskodik, hogy az impeachment éppen Donald Trumpot erősítheti a jövő évi elnökválasztás előtt.
A felmérést még szerdán, a voksolás előtt készítette a Gallup intézet. Kiderült, hogy amióta októberben a demokraták formálisan is megindították az impeachment előtti vizsgálatokat, Donald Trump népszerűsége 39 százalékosról 45 százalékosra emelkedett, az impeachment támogatottsága pedig 52 százalékosról 46 százaléknyira csökkent.

Fehér Ház: Trump biztos a Szenátusban

Donald Trump amerikai elnök meggyőződése szerint a szenátus helyreállítja a törvényes rendet, és tisztázza őt az ellene felhozott vádak alól - hangsúlyozta a washingtoni Fehér Ház szerda esti közleményében.

A képviselőházi szavazást a Fehér Ház "az amerikai történelem egyik leggyalázatosabb politikai epizódjának" minősítette - írja az MTI. A közleményben Stephanie Grisham szóvivő kiemelte: "a demokraták egyetlen republikánus szavazat és bűncselekményre utaló egyetlen bizonyíték nélkül keresztülnyomták a képviselőházban az impeachment törvénytelen cikkelyeit".

Pelosi: szomorú és egyben nagyszerű az eljárás megindítása

Az Egyesült Államok számára nagyon szomorúnak, de az alkotmányosság szempontjából nagyszerűnek nevezte Nancy Pelosi demokrata párti házelnök azt, hogy a képviselőház megszavazta a Donald Trump elnök elleni alkotmányos felelősségre vonási eljárás megindítását.

71000.jpg
Nancy Pelosi
A házelnök az impeachmentet előkészítő két képviselőházi bizottság vezetőivel, a hírszerzési bizottságot irányító Adam Schiff-fel és az igazságügyi bizottság elnökével, Jerrold Nadlerrel közösen tartott sajtótájékoztatót.

Adam Schiff úgy fogalmazott: "most az a kérdés, hogy (Mitch) McConnell szenátor (a szenátus republikánus frakciójának vezetője) lehetővé tesz-e egy tisztességes eljárást a szenátusban".

A képviselőházi szavazás után ugyanis az impeachment-folyamat a szenátusban folytatódik, ahol szabályszerű tárgyalást folytatnak le. Ennek vezetője az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság elnöke, John Roberts lesz, a szenátorok pedig egyszerre látják el az esküdtek és a bírák feladatát.

Trump: semmi rosszat nem tettem

A jövő évi választásokon "szavazással küldjék a pokolba" Nancy Pelosi házelnököt - szólította fel támogatóit Donald Trump amerikai elnök szerda éjjel egy michigani kisvárosban tartott választási nagygyűlésen, miután a képviselőház megszavazta az elmozdítását célzó alkotmányos vádemelési eljárás megindítását.

Az elnök szerint a szavazás csupán azt mutatta, hogy a demokrata párti politikusok "mély gyűlölettel és megvetéssel" viseltetnek a szavazók iránt.

Trump megjegyezte, hogy egyetlen republikánus törvényhozó sem szavazta meg az impeachment lefolytatását. Hozzáfűzte: az ország "jobban áll", mint valaha, s ő semmi rosszat nem tett.

atv
 
Nekem kissé távoli az USA választási rendszere.
H.C-re 65,8 millió, D.T-re 62,9 millió választó szavazott és a 327 milliós országból 200 millió a fülük botját sem mozdította meg. Az elektori támogatások rendszerét nem ismerem, az azonban jól látszik, hogy amerikai szavazók mindössze kb. 3.000.000. (hárommillió) mínusz (!) szavazatkülönbséggel választották meg (!?) Trumpot. Ez pedig koránt sem jelenti azt, hogy az "amerikai köznép tökéletesen meg van elégedve az elnökükkel".
 
Utoljára módosítva:
Nekem kissé távoli az USA választási rendszere.
H.C-re 65,8 millió, D.T-re 62,9 millió választó szavazott és a 327 milliós országból 200 millió a fülük botját sem mozdította meg. Az elektori támogatások rendszerét nem ismerem, az azonban jól látszik, hogy amerikai szavazók mindössze kb. 3.000.000. (hárommillió) mínusz (!) szavazatkülönbséggel választották meg (!?) Trumpot. Ez pedig koránt sem jelenti azt, hogy az "amerikai köznép tökéletesen meg van elégedve az elnökükkel".
Ezért szép az amerikai választási rendszer. Mindig háboroghat a vesztes, hogy Ő több szvazatot kapott :D Változtatni meg nem akarnak. Tuajdonképpen pár állam dönti el ki nyeri a válsztást, a "csatatér államok." Ők egyik évben republikánusok másikban demokraták a többi meg stabilan áll egyik párt mellett.
Tulajdonképpen egypártrendszer ami ott folyik, csak az egyik oldal jobbosabb a másik meg balosabb, de az érdekeik azonosak.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

petrucy wrote on sizsu's profile.
Megtisztelve érzem magam a követés bejelölése miatt.-))
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönömszépen a legújjab fordítást !
A "friss üzenetek + napok óta nem jelennek meg,hibát jelez
vorosmart wrote on DeeYoo's profile.
Köszönöm szépen a fordítást.

Statisztikák

Témák
38,094
Üzenet
4,794,588
Tagok
615,326
Legújabb tagunk
redbaron77
Oldal tetejére