Hírek Dühösek az autósok: „Az szüntetné meg a káoszt, ha leváltanák Karácsonyt”

Hatalmas felháborodást keltett a budapesti autósok körében, hogy Karácsony Gergely végleg kitiltaná a gépkocsikat pesti-alsó rakpartról, de a polgármester a közvélemény és a szakmai szervezetek tiltakozásának hatására nem csak hogy nem kezdett társadalmi párbeszédet, de még emelte is a tétet: már a Lánchídról is száműzné az autósokat.

Szólnak érvek amellett, hogy a felújított Lánchídról tiltsák ki a személyautókat – közölte Karácsony Gergely szerdai sajtótájékoztatóján, miután rákérdeztek, hogy támogatja-e azokat a kezdeményezéseket, hogy csak buszok és kerékpárok közlekedhessenek a hídon. Szerinte ugyanis „a Lánchíd forgalma minimális a többi hídhoz képest”.

A főpolgármester – a várostervezési szakemberek véleményére fittyet hányva – két éve tervszerűen igyekszik kiszorítani az autósokat a belvárosi utakról. A héten egyszer már nagy felháborodást keltett a budapesti autósok körében azzal, hogy közölte: 2023-ban, a 3-as metró felújításának végétől teljesen kitiltaná az autósokat a pesti alsó-rakpartról a Lánchíd és Erzsébet híd közötti szakaszon, de még az is lehet, hogy egészen a Margit hídtól kezdődne a lezárás. A főpolgármester úgy tűnik, teljesen megfeledkezett arról, hogy a rakparti közlekedés legfontosabb célja, hogy tehermentesítse a – pont általa okozott – dugókkal sújtott fővárosi közlekedést. A szakmai érvelések ellen mindössze azt tudta felsorakoztatni indokként, hogy „Budapest történelmi belvárosa sokkal több annál, hogy autópályaként tekintsünk rá”.


A kommentelők leleplezték a főpolgármesteri „számmisztikát”​


Karácsony a budapesti közlekedést súlyosan érintő döntés előtt – akárcsak a hírhedt körúti biciklisávok esetében – itt sem készíttetett hatástanulmányt és megvalósíthatósági tervet, csupán egy 1000 fős Medián közvélemény-kutatással próbálta alátámasztani a döntését, azt a látszatot keltve, hogy a végleges lezárás a budapestiek akarata. Azonban a Facebookon közzétett, oszlopdiagramokkal szemléltetett posztja alatt sokan felhívták a figyelmet arra, hogy a diagram nem más, mint suta bűvészkedés a számokkal. A városvezető ugyanis a félreérthető.

„Egy szakaszon átadná a gyalogosoknak” lehetőséget megjelölőket nagyvonalúan hozzácsapta a teljes lezárást helyeslőkhöz, így jött ki „lezárást támogató” nagyon szűk többség (49%-43%). Valójában azonban csak a megkérdezettek 17%-a tiltaná ki az autósokat rakpartról.

1653033491557.png
 
Maga az elképzelés jó, lehetnének hangulatos kávézók, művészeti terek, játszóházak és egy csomó más dolog. Viszont ebben a formában ez olyan, mintha az ebédfőzést azzal kezdeni, hogy megeszem a desszertet és le van tudva a leves meg a második is.
Először is:
a. magát a Dunát kell rendbe rakni, azon a téren, hogy ne bontószökevény hajók közlekedjenek rajta ki tudja milyen olaj származékokat elpufogva, olyan füstbe burkolva a Dunapartot, ami 10 dugónál is rosszabb. Szóval új, lehetőleg minél környezet barátibb, kényelmes hajókat a Dunára. Vagy 10 éve volt egy terv, hogy Esztergomtól, talán Pakasig? fognak járni új katamaránok, talán 1-2 meg is épült belőlük. Röviden a BKV flottilla modernizálása, fejlesztése, közlekedési szempontból a víz versenyképessé tevése. Szóval a vízparti kikötők mellett az agglomerációban parkolók építésé, stb. Ez már kicsivel csökkentené a forgalmat.
b. A kötött pályás közlekedés javítása, amihez kell a Vasúti V0 "körgyűrű" és a Nyugatit a Délivel össze kötő alagút is. A hév szerelvények fejlesztése, esetleg új pályák építésé, korábban ipari célokra használtak bevonása a közlekedésbe. Itt is parkoló, biciklitároló és egyéb fejlesztések.
c. Több parkoló a peremkerületek intermodális csomópontjainál, de inkább a közösségi közlekedésre terelése az embereknek, pl. forgalmival 50% kedvezmény a bérletre, stb.
d. fokozatos kiszorítása a parkoló autóknak a belvárosból, pl. a közöségi autómegosztók támogatása, egy pl. 5 éves léptetésű három négy fokozatú terv bizonyos autók kitiltásáról a nagykörúton belül. Szóval a meghirdetés után 5 évvel indulna, majd kb 20 év múlva érne el a tiltás a nagykörútig. Ez alatt lenne idő cserélni az autókat és stb. a tulajoknak, vagy az autómegosztókra rászoktatni őket, stb.
e. több Duna híd és az M0 megépítése\ befejezése.
f. esetleg egy libegővonal kiépítése.
g. metrófejlesztések, pl. az M4 meghosszabbítása az Ázsia center környékére, ahol talán még van hely nagy földalatti parkolók létesítésére.

Nos kb. egy ilyen terv megvalósulása után lenne meg az esély több sétáló utcára, több fára a ma parkolóknak használt utcákban, alsórakpart gyalogossá tétele, stb. egy élhetőbb, zöldebb városra
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

beamix wrote on Ajuda67's profile.
Szia,bocs de csak most csatlakoztam,hogyan tudok hozzájutni a fordításaidhoz ? Főképp a Kárpátok vampirjai sorozat 36,37.reszei érdekelnek. Előre is köszönöm az útbaigazítást
Hi! Does anyone here have the easy deutsch books by Jan richter in English?
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322
katuskatus wrote on adabigel's profile.
Szia kedves Abigél! Neked sikerült letölteni Az egészség piramisa c. könyvet? Ha igen, elküldenéd nekem? Szép napot kívánok!
ametiszt99 wrote on boyocska's profile.
Szia,nem tudom,hogy megoldódott e a Bauer Barbara könyvvel kapcsolatban a problémád,de feltettem a könyvet ide:
Ne haragudj,de nem vettem észre hamarabb az üzenetedet:):)
ametiszt

Statisztikák

Témák
38,135
Üzenet
4,802,381
Tagok
615,752
Legújabb tagunk
RogerVak
Oldal tetejére