Decembertől minden külföldről hazatérőnek átvizsgálják a csomagját a behurcolt növénykárosítók miatt

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 Szeptember 10.

Melitta - 2019 Szeptember 10, 01:30
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Akár egyetlen gyümölcs vagy hajtás is elég lehet veszélyes növényi károsítók behurcolására.

  A 2019. december 14-től alkalmazandó új szabályozás előírja az útipoggyász kötelező ellenőrzését, illetve az eddigiekhez képest szigorúbban jár el a kis mennyiségben (fogyasztási mennyiség) behozott növények, növényi termékek kapcsán is. Ez azt jelenti, hogy bizonyos növények esetében akár már egyetlen termés is csak növényegészségügyi bizonyítvány birtokában szállítható be valamely harmadik országból az Európai Unió tagállamaiba – írja a Nébih közleménye.

  A külföldre utazók nem gondolnák, hogy a csomagjaikba rejtett növényeken, növényi termékeken vagy terméseken jelen lévő nem-honos növénykárosítókkal mekkora veszélyt hozhatnak magukkal utazásaikról. A déli országokból vagy egzotikus tájakról származó, természetben gyűjtött, piacon beszerzett, de akár az üzletben vásárolt, ültetésre szánt növényeken és terméseken

  olyan, hazánkban nem honos növénykárosítókat hozhatunk magunkkal, amelyek komoly gazdasági és természeti károkat okozhatnak.

  Az Európai Unió tagállamai a 2019. december 14-től alkalmazandó szigorúbb szabályozással az utazóktól is felelős magatartást várnak el a növénykárosítók terjedésének megakadályozása érdekében. Az új előírások a növények, növényi termékek kis mennyiségű, saját célú behozatalát is korlátozni fogják.

  [​IMG]

  Bármilyen növényi rész behozatala jelenthet kockázatot – fotó: envatoelements

  A Nébih példát is hoz a lehetséges következmények érzékeltetésére: a Xylella fastidiosa baktérium, amelynek rendkívül széles a gazdanövényköre veszélyeztetheti többek között a szőlőt, bizonyos gyümölcsfafajokat, dísz- és fűszernövényeket. Kockázatos lehet azonban egy nyaralásról hazahozott leanderhajtás elültetése is, hiszen már

  egyetlen fertőzött hajtás – más növény esetében annak gyümölcse, termése – is potenciális veszélyforrás lehet egy nagyobb léptékű fertőzés kialakulásában.

  Bizonyos növényeket, a fokozott kockázatra való tekintettel, már jelenleg is tilos behozni az Európai Unión kívüli országokból (pl. vetőburgonya, szőlőoltvány, leveles citrom), míg mások behozatala előzetes növényegészségügyi vizsgálathoz kötött. A vizsgálatot a származási ország illetékes hatósága végzi el, amelyről igazoló dokumentumot, ún. növényegészségügyi bizonyítványt állít ki. Ha ilyen dokumentum kíséri a növényt, növényi terméket és azon nem láthatók betegségre, károsítóra utaló vizuális tünetek, akkor biztonsággal behozható.

  Az új szabályozással érintett növények végleges listáját tartalmazó jogszabály várhatóan november-decemberben jelenik meg, amelyről a Nébih a honlapján ad majd tájékoztatást.

  Az Európai Unión belülre nem vonatkoznak ezek az előírások, azonban a kockázatok csökkentése érdekében közös érdekünk, hogy utazásainkról sem az EU-n kívüli, sem azon belüli országokból ne hozzunk magunkkal növényt, növényi terméket Magyarországra.

   
  Georgina Bojana kedveli ezt.

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 Szeptember 10.

  1. setni
   setni
   Van alapja csak nem biztos hogy mint turista veszélyeztetem az ökológiai egyensúlyt.
   De, tényleg ha nem muszáj akkor ne hozzunk be ellenörizet-
   lenül növényeket ,állatokat.
  2. gumelig
   gumelig
   Lesz káosz a határokon.
  3. Éleskés
   Éleskés
   Persze.
   A márványpoloska sem kért engedélyt, mégis szinte inváziószerűen lepte el Magyarországot.
   A mongol pusztákon honos sakál is terjed nyugat felé, jelenleg már csak a Duna állja útját.
   Tavasszal ne menj külföldre és haza, mert a sok pollen is rátapadhat a ruhádra ...
   "Az igen veszélyes, invazív Szosznovszkij-medvetalp (Heracleum sosnowskyi) felbukkant a Kiskunságban is."

   A fentiek azt mutatják, hogy a természet nem kér engedélyt .... Ettől függetlenül igaz, hogy legalább mi, emberek vigyázzunk!
   setni, ladybug7spots és Ernoe kedveli ezt.
  4. FLAMINGO
   FLAMINGO
   Ekkora - keresem a kulturált kifejezést, de sajna jobbat nem találok - , szóval ekkora baromságot.
   A spanyol déli gyümölcs nem fertőz csak a török?
   Vagy a lengyel gabona nem csak az ukrán?
   Nem mellesleg, párszor átlépve az ukrán-magyar határt, a nénikék kosár szám hozták a meggyet, szőlőt... (és nem csupán a gyümölcsöt, de a hajtásokat is. Eztán is fogják, csak az autó hátuljába rejtve.
   Elég egy választási időszak, amikor "gyorsan be kell engedni" őket és mit sem ér az intézkedés.
   Éleskés és setni kedveli ezt.
  5. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Van ország, ahol ez már régen így van...
  6. Éleskés
   Éleskés
   Ha Angliáról (és Ausztráliáról) van szó, akkor ott inkább csak önvédelemről beszélhetünk. Oda - és az EU-ba is - nem lehet mákot bevinni, mert az az ópium alapja. Mo. kivétel a mákos beigli és a mákos guba, mint kuriózum miatt.
   Ugyancsak Anglia, kutyát és macskát sem lehet bevinni semmilyen orvosi igazolással sem, csak egy fél éves angol karantén után. Félnek a veszettségtől, ami már évszázadok óta ott nem fordult elő.
  7. Verbovszki Sándor
   Verbovszki Sándor
   A megoldás: Meg kell gyorsítani Törökország és Ukrajna belépését az EU-ba és akkor ez a probléma is megoldódik. :D
   sidavoq, FLAMINGO és DanielXYZe kedveli ezt.
  8. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Róluk és az USA-ról és igen, önvédelemről... a cikk is erről szól nem ?
   setni kedveli ezt.
  9. Ernoe
   Ernoe
   [​IMG]
   -
   Egy ismerősöm mesélte, hogy sokáig tart amíg egy csirkelábról megállapítja a vám,
   hogy nem védet madarak lába és nem "fekete-mágiához" valo kellékek.
   Ö egy egész estét töltött a Schweiz-i határon. :)
   galeriy kedveli ezt.
  10. tng1
   tng1
   Nem gondolom Mo-ot kuriozumnak a mak tekinteteben. Ill.attol fugg honnan nezzuk, Amerikabol, Ausztraliabol? De akkor sem csak M.o. A legtobb kelet-eu-i EU orszagban ismerik, szeretik, kaphato a mak. Ausztriaban es Nemeto.ban is talalhato. Pl a makkal megszort zsemle nekem osztrak/nemet jellegzetesseg.
  11. Georgina Bojana
   Georgina Bojana
   *
   Állítólag a rovarokat is így hurcolják be Európába, mert a világ másik részén berepülnek a repülő rakterébe, meglapulnak a csomagok között, aztán itt szárnyra kelnek és lepetéznek össze-vissza... A betegségek is így terjednek, sokszor nem is gondolunk abba, hogy egyetlen kilincset hányan fognak meg? A gyerekeimbe már kicsi korában beléjük neveltem, hogy nincs utcán evészet, de még egy nápolyi sem, mert elmagyaráztam, amit anno' nekem is a nagyanyám, hogy milyen sok ember fog meg egy kilincset, egy villamoson-, buszon lévő kapaszkodót. Amikor kicsik voltak a gyerekeim, sportot űztem abból, hogy időnként, figyeltük az embereket, de akkor alaposan. S, bizony a fagylaltnak a tölcsérét , ott, ahol megfogták, bizony, bizony eldobták. Régen, sok évvel ezelőtt még nem volt divat, hogy szalvétával tekerjék körbe a tölcsért. Így inkább az a kukában landolt. De nem volt sem perec, sem aprósütemény kézzel való evése, pontosan az említett dolog miatt.
   Ide tartozik az is, hogy sok fiatal leány, akik nem nadrágot hordanak, de RÖVID szoknyát, hogy amikor leülnek egy-egy busz-, villamos-, vonat koszos ülésére, a szoknyájukra hiába is ülnek, mert az bizony még a bugyijukat sem fedi alulról. Ez is fertőzés forrása lehet. Mi magunkra is vigyáznunk kell, hát még arra, hogy ne hurcoljunk be az országba, de más országokba sem mindenféle növényt. Jobban kellene ügyelni a fertőzés lehetőségeire.
   setni kedveli ezt.
  12. Ernoe
   Ernoe
   Németorszagban egy idö ota "mosott mákot" árulnak.

   Korabban a jankie-k vettek egy fél kilo mákot, megmosták es ott volt a guborol a magokra került opiat.

Megosztás