Dohányzás Angliában: fontos változások, szigorítások

A dohányzás Angliában is súlyos probléma. Becslések szerint ötből egy felnőtt dohányzik és évente 96000 ember hal meg a dohányzással összefüggő betegségek miatt az Egyesült Királyságban. Az újonnan bevezetésre kerülő szigorítások, törvénymódosítások megelőző céllal elsősorban a fiatalok védelmében történnek.

Szigorúbb cigaretta csomagolási szabályok lépnek hatályba az Egyesült Királyságban ezen a hétvégén. Ronda, olívazöld csomagoláson hatalmas fotókat láthatunk a jövőben, amelyek különböző, a dohányzás okozta betegségekre hívják fel a figyelmet. A kevésbé vonzó, kevésbé dekoratív szabványosított csomagolással és az elrettentő képekkel többek között azt szeretnék megakadályozni, hogy a fiatalok teljesen magukévá tegyék ezt az egészséget károsító rossz szokást Nagy-Britanniában.

Betiltják továbbá a cigis dobozokon látható logókat, semmiféle embléma nem lesz látható, a márkanév pedig kizárólag normál betűtípusban, méretben és színben jelenhet meg. Az egyetlen megengedett ábra vagy kép az egészségügyi kockázatra felhívó figyelmeztetés lehet.

A 10-es csomagolású cigarettákat betiltották, minden doboznak legalább 20 db cigarettát kell tartalmaznia, hogy a dobozon elegendő hely legyen az újonnan bevezetésre kerülő figyelmeztetéseknek. A zacskós cigarettadohány 10 és 20 grammos kiszerelése megszűnik, a legkisebb vásárolható mennyiség a 30 grammos csomag mától.

A gyümölcsös és fűszeres ízű cigarettákat már ezen a hétvégén betiltják, s a mentolos cigarettát lassabb ütemben ugyan, de ugyancsak kivonják a forgalomból, várhatóan legkésőbb 2020 május 20-ig.

Az

e-cigaretták
tankjai limitálva lesznek maximum 2 ml-es kapacitásra. Az

e-liquidek limitálva lesznek 10 ml-re, illetve maximum 20 mg/ml nikotin tartalmuk lehet. Az e-liquidek semmilyen vitamint, színezéket illetve koffeint nem tartalmazhatnak. “Gyerekzáras” mechanikával kell rendelkeznie az e-cigarettáknak és az e-liquideknek egyaránt. A csomagolások 30%-át el kell foglalnia a különböző figyelmeztetéseknek. Az összes e-liquidet illetve e-cigarettát regisztrálniuk kell a gyártóknak az MHPRA-nél (Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency) .
Tavaly májusban a boltokat és a dohánytermékeket árusító üzleteket már figyelmeztették a várható törvénymódosításra, hogy legyen elegendő idejük eladni a készletet és felkészülni a változásra. Immár a türelmi időszak lejárt, s a múlt hónapban a legfelsőbb bíróság elutasította a dohánygyártók fellebbezési lehetőségét.

A dohányzás több embert öl meg világszerte, mint bármely más megelőzhető halálok. Számos szívbetegség és rákos megbetegedés kialakulásának növeli a kockázatát és közel százezer ember korai halálát okozza az Egyesült Királyságban.

Nagy-Britannia az egész Unió területén híres a dohányzás szigorú törvényi szabályozásában. Tavaly októbertől például még a saját autójában sem gyújthat rá senki Angliában, ha kiskorú is ül a járműben. A mostani szigorításnak köszönhetően valószínűleg mélyebben kell a zsebébe nyúlnia minden brit dohányosnak, hiszen a legolcsóbb cigaretta ára £8.82 lesz mától.

cigi.jpg
 
Bár e szigorításoknak én örülök, de véleményem szerint általánosabban kéne a problémát megközelíteni. Arról van szó, hogy én alapvetően igenis elismerem, hogy mindenkinek joga van a saját (tehát a SAJÁT!) egészségét rongálni, ahogy akarja! Másokét nincs joga...

Tehát, itt szerintem nem kimondottan a DOHÁNY termékek ellen kéne harcolni, hanem általában véve MINDEN olyan dolog illetve cselekedet ellen, ami FÜSTÖLÉSSEL jár, mert a füst az, ami elszáll ahhoz is aki nem akarja belélegezni, s így MÁSOK egészségét is károsítja, nem beszélve arról hogy BÜDÖS, és UNDORÍTÓ.

Ennek fényében, ugyanilyen erősen kéne fellépni a marihuána ellen is. De ha valaki kitalálja hogy mittudomén szárított lapulevelet vagy száraz kecskeszart fog égetni és belélegezni, azellen is.

Ellenben, az e-cigik amennyire tudom nem füstölnek, azokra én messze sokkal kevésbé szigorú szabályozást rónák ki, már amiatt is, hogy inkább azt „élvezzék” az idióták, mint a „hagyományos” füstölgőset. (ha tévednék és az e-cigi is füstöl, az más, akkor nem szóltam).

Tehát én nem a dohányosokat akarom mindenáron korlátozni és kényszeríteni, egyszerűen azt akarom hogy úgy „élvezzenek”, hogy azzal senki MÁST ne zavarjanak. Eképp például a nikotinos tapaszok ellen sincs kifogásom. Sőt tőlem rághatnak nikotinos rágógumit is, legfeljebb nem csókolódzom az olyan illetővel...
 
Ha ilyen óriási egészségügyi következményei vannak a dohányzásnak akkor magyarországon is szigorítani kellene, az olyan rágógumi szerű törvények hogy az üzletek 5 méteres körzetében tilos az betarthatatlan hisz ha egy dohányzó megy az utcán az biztos hogy elmegy egy üzlet előtt......
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

petrucy wrote on sizsu's profile.
Megtisztelve érzem magam a követés bejelölése miatt.-))
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönömszépen a legújjab fordítást !
A "friss üzenetek + napok óta nem jelennek meg,hibát jelez
vorosmart wrote on DeeYoo's profile.
Köszönöm szépen a fordítást.

Statisztikák

Témák
38,094
Üzenet
4,794,807
Tagok
615,337
Legújabb tagunk
dublikaty_leKt
Oldal tetejére