Dollármilliárdossá vált a magyar emigráns

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2014 Május 27.

Melitta - 2014 Május 27, 18:32
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  A Bloomberg szerint a magyar származású, Kanadában élő Frank Hasenfratz a legújabb dollármilliárdos a világon.

  A kanadai Linamar gépipari vállalat sváb származású tulajdonosa, Frank Hasenfratz a háború utáni Budapesten motorkerékpárok javításával kezdte vállalkozói tevékenységét - írja a Napi.hu. Üzleti érzékéről tanúskodik, hogy némi extrabevételre tett szert azáltal, hogy kikölcsönözte a motorokat, ameddig a tulajdonos nem jött értük.

  A történelmi viharok is alaposan megedzették: családját 1948-ban kitelepítették, mindenüket elveszítették. Hasenfratz műszaki tanulmányokat végzett és a hajdani Csonka János Gépgyárban helyezkedett el tanoncnak. Az 1956-os forradalom idején katonaként átállt a felkelőkhöz, jobbnak látta, ha nem várja meg a szovjet csapatok bevonulását. Olaszországba menekült, ahonnan Kanadába került.

  A pincében kezdte
  Kanadában, házuk pincéjében indította el gépipari eszközöket gyártó vállalkozását - írja a Bloomberg Hasenfratzról szóló portréjában. A költségek alacsonyan tartása érdekében a konyhai tűzhelyet használta olvasztókemencének - az ezerdolláros befektetéssel létrehozott cég az első évben 20 ezer dollár nyereséget termelt.

  A Linamar nevű cég hamar a Ford beszállítója lett, és jelenleg is ők a legnagyobb partnerük. A Kanada második legnagyobb autóalkatész-gyártójának számító cégnek Magyarországon is vannak üzemei, közel 2000 embernek adnak munkát.

  79 évesen is bejár
  Frank Hasenfratz 23,6 százalékos részesedéssel rendelkezik a vállalatban, ami jelenleg 840 millió dollárt ér. (A Linamar papírjainak árfolyama idén eddig 36 százalékkal nőtt.) Opciós részesedése 19 millióval járul hozzá vagyonához. Az osztalékot és más vagyontárgyakat is figyelembe véve nettó vagyona így átlépte az egymilliárd dolláros határt - derül ki a Bloomberg Billionaires Indexből. Mint mondja, nem igazán érdekli személyes jómódja, 79 éves kora ellenére ma is bejár munkahelyére, bár a vezetői értekezleteken nem vesz részt, hogy ne zavarja lánya irányítását.
  Frank-Hasenfratz.jpg
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2014 Május 27.

  1. Elek Ilona
   Elek Ilona
   Nem lopott,megdolgozott a pénzéért. Én büszkén nézem ezt a szimpatikus idős embert.
   attimenyfreemail.com kedveli ezt.
  2. Elek Ilona
   Elek Ilona
  3. Elek Ilona
   Elek Ilona
   Az sem mellékes,hogy munkahelyeket teremtett Magyarországon,nem feledve szülőhazáját.
  4. magdusis
   magdusis
   Ha 79 éves,akkor 1935-ben született,ugye. A II.világháborúnak 45-ben lett vége,48-ban kitelepítették.
   Akkor 45 és 48 között ő olyan 10-13 éves volt,amikor a motorokat javította-kölcsönözte.
   Nem szőrszálhasogatásnak,de nem tudom,örülnék-e neki,ha akármimet -autó,motor,kerékpár,cipő - javításra otthagynám valakinél,és kölcsönadná -főleg haszonszerzésből- másnak. Főleg,ha a tudtom nélkül.
   075, cdurmol és Elek Ilona kedveli ezt.
  5. Elek Ilona
   Elek Ilona
   Tökéletesen igazad van, szertelen és fiatal volt,hogy ezt átgondolja.
  6. magdusis
   magdusis
   Amíg mások a romokat takarították.
   cdurmol kedveli ezt.
  7. setni
   setni
   Hidd el nem mindenki takarította a romokat, vidéken a földet művelni kellett hogy legyen a városnak élelme. A városban is el kellett kezdeni a normális életet volt aki takarított volt aki beindította a vállalkozását. Nem lehet az egyiket a másik fölé vagy alá helyezni.
   Főleg nem mai szemmel ítélkezni!
   attimenyfreemail.com kedveli ezt.
  8. sifralia
   sifralia
   Sokan szeretnének a helyében lenni most!:cool:
  9. Ribizlis
   Ribizlis
   én nem akarok a helyében lenni, nem akarok annyi pénzt.......csak megdobálhatna egy kisebb nem visszafizetendő összeggel :)
   cdurmol kedveli ezt.
  10. szocske42
   szocske42
   Az "uzleti erzek" miota elfogadott eufemizmus arra, hogy mas tulajdonat adja berbe?
   Mai magyar megfeleloje, amikor hazat epittetsz vagy ujittatsz fel generalkivitelezovel, es amig nem vagy otthon, pornot forgatnak benne...
   pacisi és cdurmol kedveli ezt.
  11. attimenyfreemail.com
   attimenyfreemail.com
   Pontosan!Üres gyomorral nem lehet romot takaritani.S vidéken is volt mit helyreállitani,miközben a földet müvelték.
   cdurmol kedveli ezt.
  12. attimenyfreemail.com
   attimenyfreemail.com
   Élt ahogy tudott...ne feledjük akkor ért véget a háború s minden romokban hevert.
   dianapat, pacisi és cdurmol kedveli ezt.
  13. attimenyfreemail.com
   attimenyfreemail.com
  14. Jaszladany
   Jaszladany
   Hát... Marxék már 150 éve megmondták, miből van a gyárosoknak a profitja.
   Kicsi Fecske, pacisi és cdurmol kedveli ezt.
  15. Lacika69
   Lacika69
   Úgy lenne igazságos,ha most csurgatna egy picit azoknak akik akkor a romokat takarították és nem a karrierjüket építették mert fontosabb volt számukra valami egészen más. Nincsenek már olyan sokan abból a csapatból. Sajnos.
   Kicsi Fecske kedveli ezt.
  16. dianapat
   dianapat
   Sokszor azt kívánom, bárcsak lenne bennem ennyi kurázsi. Keseregni könnyű, de kitalálni, hogy mivel tehetnénk jobbá, könnyebbé az életünk?! A magam részéről örülök, hogy neki sikerült! "És" még mielőtt valaki megsértődne, senkit sem akarok kritizálni!!! Az első gondolatom az volt, hogy de jó neki. A második pedig, mindenki előtt ott a lehetőség, csak meg kell találni és ragadni.
  17. Jaszladany
   Jaszladany
   Szal csak itt Magyarországon 2000 ember dolgozik neki éhbérért, hogy ő és néhány más részvénytulaj milliárdos legyen. És ezért őt most csodáljuk. Mekkorát változott a világ!

   "Egy felmérés szerint a leggazdagabb 1 százalék rendelkezik a világ teljes vagyonának 39 százaléka felett. A folyamat ráadásul nem hogy lassulna, egyre gyorsabbá válik."
   Tapsoljunk nekik, hogy milyen ügyesek!

   http://gazdagisztan.blog.hu/2013/08/21/egy_szazalek_kezeben_a_vilagvagyon_harmada

   "Kaparj kurta...!" - Hadd legyen még több nekik!
   Utoljára módosítva: 2014 Május 29
   Kicsi Fecske kedveli ezt.
  18. szocske42
   szocske42
   Nekem 2 dolog villan be mindig, mikor azt hallom, hogy "Mindenki elott ott a lehetoseg":

   Egyreszt olyan ez, mint mikor a Nyugati aluljarojaban tiz csoves koze beguritasz egyetlen kisuveges palinkat, es az egyik megkaparintja, a tobbi meg sovarogva nezi, hogy bizony, "mindegyikuk elott ott volt a lehetoseg."

   A masik ami eszembe jut, az a rengeteg otlet es lehetoseg, amivel sosem eltem, mert tisztessegtelennek ereztem, aztan persze megcsinalta mas, ugyhogy a vilag semmivel nem lett jobb, csak azert, mert nem en csinaltam meg a disznosagot.
   (Najo, ez csak addig igaz, amig nem jon ossze valami hasznos dolog, ami eloreviszi a vilagot, ami nem jott volna letre, ha adocsalassal/nephulyitessel/tozsdezessel toltom az eletemet :) )
   Jaszladany kedveli ezt.
  19. magdusis
   magdusis
   Érdekes elovasni a cikk eredetijét,angulul.

   Valahogy mindig elfelejtődik a kitelepítéssel kapcsolatban,hogy szó sem volt válogatás nélküli származás szerinti megkülönböztetésről.
   Nem minden svábot,vagy német anyanyelvű személyt,családot telepítettek ki,csak azokat -törvény szerint- ,akik vagy aláírták,kinyilvánították ,hogy ők németek és nem magyarok,vagy a magyar katonaság helyett a Wermachtba vagy az SS-be mentek és még voltak más okok is,most nem jut eszembe mik.Persze folyt az agitáció,hogy a németek oldalára álljanak,de mégse mindenki volt könnyen meggyőzhető.Az olyan színsvábok,akik inkább magyar katonának álltak és nem írták alá ,hogy németek,azokat nem telepítették ki;persze ez bizonyos szempontból talán rosszabb is volt.
   A másik tény,hogy a kitelepítettek azonnali állampolgárságra voltak jogosultak az ún.anyaországban,ahonnan M.o.-ra települtek,ahogy mondják azok ,akik éltek ezzel.A németek tárt karokkal várták őket.Később is,akármikor,ahogy tudom.

   A cikk eredetijében szó van még az Anna Porterről,aki a Kertész Ákossal kapcsolatban Magyarországról írt Maclean-es cikk írója volt.
   setni és Kicsi Fecske kedveli ezt.

Megosztás