Donald Trump kismiska a világ igazi gazdagjaihoz képest

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2016 November 25.

Melitta - 2016 November 25, 13:22
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Az tudjuk, hogy Donald Trump gazdag. Nagyon gazdag. De mennyire gazdag? Meg fog lepődni.
  Az új amerikai elnök vagyona 4,5 milliárd dollárra rúg. Magyarra lefordítva ez
  1300 milliárd forintot jelent.

  Ez több mint háromszorosa a magyar honvédelmi kiadásoknak vagy a magyar felsőoktatásra fordított összegnek, és a duplája a magyar kórházakra költött költségvetési összegnek.

  Trump vagyonát a Forbes 2016-os kiadványa becsülte ekkorára, de a mértékét pontosan nem tudni. Korábban maga Trump büszkélkedett azzal, hogy ennek akár a duplája is lehet a vagyona, de az is igaz, hogy 2016-ban sokat veszített a New York-i ingatlanpiac mélyrepülésén. A pontos szám akkor derülne ki, ha közzétenné adóbevallását, ezt azonban a kampányban nem tette meg.

  Trump azzal elbüszkélkedhet, hogy ő lesz az eddigi leggazdagabb amerikai elnök, a világ leggazdagabbjainak klubjában azonban elég kis pontnak számít. A Forbes 2016-os világranglistáján csak a 324. a sorban. Persze ez sem rossz helyezés a rangsorban szereplő 1810 ember között.

  [​IMG]
  Trump otthonában a 80-as évek végén
  Fotó: Joe McNally / Getty Images Hungary

  A lista élén álló Bill Gates vagyona tizenhatszorosa Trumpénak. Ott van az élen Warren Buffett befektető, Jeff Bezos, az Amazon.com alapítója és Mark Zuckerberg. Utóbbinak amúgy Trump igencsak sokat köszönhet, hiszen a Facebook végül az elnökválasztási kampány alatt nem merte bekapcsolni a hazugság- és kamuhír-szűrőjét.

  Ki ne hagyjunk a legfelsőbb ligából még valakit. A mexikóiakat illegális bevándorlósozó, bűnözőknek és erőszaktevőknek beállító Trumpnak nagyon meg kellene húznia magát azon az üzleti fórumon, ahol ott ülne az asztalnál a mexikói Carlos Slim. Ő ügyes privatizátorként jó időben vette meg országa telekommunikációs cégét, így ma a világ 4. legmódosabb embere, vagyona pedig több mint tízszerese Trumpénak.

  A top 10-es ligában találjuk még a pénzügyi adatszolgáltatásokkal és üzleti hírügynökségével hatalmas vagyont megalapozó Michael Bloomberget. A pénz egy idő után már őt sem boldogította, politikai karrierre vágyott: tizenegy évig volt New York polgármestere, közben volt tagja a Demokrata Pártnak, a Republikánus Pártnak, majd független lett.


  Azt nem tudjuk, ki tart most jobban a másiktól: Trump a nála hatszor gazdagabb Soros György machinációitól, vagy Soros György, aki idén januárban azt mondta, az ingatlanmágnásnak esélye sincs arra, hogy amerikai elnök legyen, Hillary Clinton pedig földcsuszamlásszerű győzelmet arat majd. Hát, nem így alakult.

  Nagyot fordulhat most a kocka Rupert Murdoch és Donald Trump viszonyában is. Murdoch, a médiamágnás nemcsak kétszer gazdagabb Trumpnál, de eddig a világ legbefolyásosabb embereinek listáján az előkelő 35. helyen szerepelt. Trump ez utóbbiban most lekörözheti Murdochot, és a fenti gyűjtésünkben szereplő összes hipergazdag figurát, hiszen az Amerikai Egyesült Államok elnöke azért mégiscsak benne van az első háromban valahol Angela Merkel és a pápa között.

  Ahogy a cikk elején már megemlítettük, Trump egy másik ligában is abszolút első helyre kerül: messze ő az eddigi leggazdagabb amerikai elnök. Eddig George Washingtoné volt ez a cím, aki eleve egy gazdag ültetvényes család gyermekeként született. Ültetvényeiken több száz rabszolga dolgozott, majd George a családi vagyont különböző telek- és ingatlanspekulációival gazdagította. Így jött össze a mai áron számított kb. 500 millió dolláros vagyona.


  George Washingtont és Donald Trumpot az köti össze, hogy már elnökségük előtt gazdagok voltak. Bill Clinton egész más tészta. Hillary Clinton azt mondta, a Fehér Házból szegényen és eladósodva költöztek ki 2001-ben. Bill azonban nem lazázta el nyugdíjas éveit, sőt, akkor húzott bele igazán. Évi 200 ezer dolláros nyugdíja mellett elsősorban előadói és tanácsadói díjaiból, valamint könyvek jogdíjából keresett pénzt, de azt is tudni, hogy több százezer forintba kerül vele egy közös kép egy olyan vacsorán, ahová eleve borsos részvételi díjat kell fizetni. Kellett is a pénz, mert a felesége 2008-as kampányára felvett adósságot is nehezen tudták visszafizetni.

  [​IMG]
  Fotó: Joe McNally / Getty Images Hungary

  Hatalmas idézőjelek között Barack Obama nagyon szegénynek számít 8 millió dolláros vagyonával (ez szerény számítások szerint is több mint 2 milliárd forintot tesz ki). Gondoljunk bele: egy amerikai elnöknek nem sok kiadása van. Van hol laknia, kap enni, az utazásokért nem fizet, fizetése pedig emellett évi 400 ezer dollár, azaz kb. 115 millió forint.

  Ha szépen félrerakja a pénzt, két ciklusa végére kb. 3 millió dollárja (860 millió forintja) lesz a bankban. Ehhez jöhetnek a könyvek kiadásából származó esetleges jogdíjak, plusz a nyugdíj. A még most is fiatal Obama hasonló útra léphet, mint Bill Clinton. És volt elnökként sem lesz nagy a rezsije: nagyon sok juttatás jár majd neki, és könyveivel, előadásaival valószínűleg jobban is fog keresni elődjénél. Nézze meg, hogy keres a többi elnök és kormányfő a világban.

  Összehasonlításképpen nem hagyhattunk ki a sorból két gazdag magyart. Csányi Sándor OTP-vezért és Gattyán Györgyöt is elhelyeztük a világ nagyjai és a volt amerikai elnökök között. Van, akinél előbbre vannak a sorban.

  trump1.jpg
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2016 November 25.

  1. Kocsis Magdi
   Kocsis Magdi
   ...,azért, tudhat valamit.
   njulianna kedveli ezt.
  2. cdurmol
   cdurmol
   Na végre! Igen jó fogás Trumpon, lehet cikizni. :D Nem is olyan gazdag, csak a száznyolcvanvalahanyadik a világ rangsorban. Nahát! :o
  3. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Mit mondott Rockefeller ? Hogy a második milliót már becsületesen is meg lehet keresni....
   Annak csak lehet valami oka, hogy rengeteg valóban okos ember szegény, nem?...;)
  4. njulianna
   njulianna
   "Ez több mint háromszorosa a magyar honvédelmi kiadásoknak vagy a magyar felsőoktatásra fordított összegnek, és a duplája a magyar kórházakra költött költségvetési összegnek."
   Ezt most miért kellett beleírni az ő pénze nem a miénk!
   cdurmol, Soproni Ede és pitti kedveli ezt.
  5. pitti
   pitti
   Mert te nem vagy Magyar. Igaz?
   sidavoq, cdurmol és Soproni Ede kedveli ezt.
  6. Georgina Bojana
   Georgina Bojana
   *
   Nagyon érdekes volt ez az áttekintés. Ezek szerint, nemcsak az átlagos embereknek (úgy általában nekünk, a többségnek) is vannak "mély repülései". Azt viszont megtudhatjuk, hogy mindig van újrakezdés, csak nagyon kell akarni. No ezt az akaratot, az újrakezdés lehetőségét kívánom mindnyájunknak, mostanra és az elkövetkezendő évekre. Egészség, s ami ezek után következzék - a legjobbak mindenben.
  7. Georgina Bojana
   Georgina Bojana
   *
   Igen. Többen vannak és lesznek okos emberek. Csak az a gond, hogy nem mindenki ismeri fel a lehetőségeit. S, azokat rendre hagyja maga mellett elslisszolni, mármint a lehetőségeket. Az okosok, de legfőképpen az ügyesek minden lehetőséget meg tudnak ragadni, már akkor, amikor a lehetőség még melléjük, eléjük sem ér, még az előtt. Ez egy született, vagy szerzett tehetség. No, ha ez párban sétál az okossággal, akkor terem meg a vagyon. Aztán vagy meg tudja tartani, vagy elveri. A megtartása a vagyonnak is művészet kategória. Mindig csak annyit költs, amennyit megengedhetsz magadnak. A sok pénz úgy lesz még több, ha befektetsz és ésszel, sőt jó matematikai tudással. A legtöbb full gazdag ember jól tud sakkozni. Miért? Mert előre gondolkodik, ha ezt lépem, s a többiek meg ezt, akkor abból hogyan húzok hasznot? Kb. így gondolkodnak. Azt már sejtem, hogyan is megy ez, csak az a gond, hogy nincs kezdő tőkém. Ha lenne, akkor sem mernék - ebben gyáva lennék! - kockáztatni, tőzsdézni. Pedig abban van a pénz. Pénzt - csak pénzzel lehet keresni, no meg kell ehhez bátorság, de olyan bátorság, ami okossággal, leleményességgel, előre látással együtt jár.
   De sok vagyonos emberről hallottam, akik megörököltek földet, több házat, öröklakást és mind, mind "elverték". Azt hitték, most már nekik mindent lehet, világutazást, ingyen élők "barátságát", akikről azt hitte ők az igazi barátai. Az igazi barátait, akik azelőtt voltak, lenézte, elkerülte. S, amikor szegényebbé vált, mint a templom egere, akkor kereste a lenézetteket, akik ezek után vetettek neki némi alamizsnát, de már nem tekintették barátjuknak.
   Hiába nehéz az élet, meg kell tanulnunk a lehetőségeinkkel sáfárkodni, de jól!
   Soproni Ede kedveli ezt.
  8. Georgina Bojana
   Georgina Bojana
   *
   Nem minden a pénz. Részemről nyomasztana ekkora vagyon. Ilyenkor a hozzánk csapódott emberekben sem lehetne feltétel nélkül megbízni, valóban csak az én barátságomat keresik, vagy a pénzemet? A kételkedés "krampusza" dolgozna bennem, rendesen. Ezt nem kívánnám. No meg a bólogatókat sem szeretem, sőt kerülöm. Azokat, akik ráébresztenek a hiányosságaimra, mindarra, amin javítanom kell, hogy ebben, vagy abban jobb legyek, mint előtte voltam, - no az az igazi barát. Őket viszont megbecsülöm és soha nem mulasztom el kimondani, hogy köszönöm a barátságukat.
   cdurmol kedveli ezt.
  9. Ernoe
   Ernoe
   Ha jol emlékszem Trump valahol azt mondta, hogy lemond az elnöki fizetéséröl, az évi majd 400.000 dollárrol. Ez sok választot meghatott.
   -
   Angela Merkel vagyona kb. 3 millio eurora van becsülve, ami szinte szora sem érdemes. Ezért maximum két házat lehetne venni, vagy egy valamirevalot.
   -
   Miniszterként (1991 és 1998 között) havi 8.0000 eurot keresett, ha összeadjuk ezt a 8 év alatt megkeresett összeget akkor ez 384.000 eurot tesz ki.
   -
   Összehasonlitásként, Merkel miniszteri jövedelme a szegénységet éltetö keresztény egyház Püspökének a 2/3 részét tette ki. A Püspökök átlagfizetése 12.000 euro között van, és palotákban laknak nem a szabadpiacon találhato lakásokban.
   -
   Generalfötitkárként (1998 tol 2000-ig) megnött a fizetése 140.000-re amit megkapott volna bárhol mérnökként, vagy fizikusként.
   -
   Bundeskanzlarként (2015 ota) havonta 22.533 euro az appanage, a kanzlarságának az elején (2009) ez csak 15.768 volt. Nem analizálom tovább mert a sok hozzájárulás komplikáltá teszi a számitást, a vagyona 3 millio eurora tehet, jelenleg évente 270.000 euro a jövedelme évente.
   -
   Világszerte 1.810 milliardos él a földön, ha Merkel gazdagságát akarjuk érzékeltetni, akkor ahoz anyit tudni kell, hogy a millio a milliard 1000-ed része,
   a milliardosok között pedig több olyan van akinek a milliardjai több helyértéket tesznek ki.
  10. tornando
   tornando
   Csak akkor igazán közügy ha közpénzről van szó ahhoz pedig meg kell nézni mit honnan.
   Trumpál is volt mit turkálni az adóhivatalnak.
   Utálatos a mondatod, mert félrebeszél és úgy teszel mintha nem lennél magyar.
   cdurmol kedveli ezt.
  11. baggins
   baggins
   Ezt a ti magyarokat olyan gyűlölettel szoktátok odaköpni. Ha te magyarnak vallod magad, én nem. Pedig én kalandvágyból itthon maradtam. Mehettem volna pedig. Volt olyan fejlesztésem, ami annak idején a MIR űrállomásra felkerült. Szóval nem azért maradtam, mert teljesen tehetségtelen hülye vagyok. Csak ha mindenki elmegy, mi marad itt? Ki marad itt? Akkor miért áldozta életét annyi valóban MAGYAR? Szégyelld magad.
   sidavoq, tornando, cdurmol és 1 másik tag kedveli ezt.
  12. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Ezt kinek írtad ?...:o
  13. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Sok dologgal egyet értek abból, amit írtál, de van egy, ami irritál és elszomorít magunkkal, magyarokkal kapcsolatban.
   Ez pedig az, hogy nálunk az "ügyeseket" becsülik, nem a tehetségest, szorgalmast, kitartót. Nincs a munkának becsülete, sem a melósé, sem a szemetesé, vagy egy lelkiismeretes köztisztviselőé, pláne valakié, aki ki/feltalál valamit.
   Jellemző az a közszájon forgó mondás (az eredetét direkt nem írom), hogy aki 30 évesen busszal jár az sikertelen ember.
   Georgina Bojana, sidavoq és Soproni Ede kedveli ezt.
  14. cdurmol
   cdurmol
   :) OFF
   Néha engem is becsap, hogy nem látom a letiltott fórumtárs beidézett szólását. A válasz magában pedig a levegőben lóg.
   Alul az oldalon: "show ignored content" és minden kitisztul. :)
   ON
  15. tornando
   tornando
   A kérdésed rossz, hát láthatod annak és arra válaszolta akit beidézett.
   Vagy te nem látod?
   Segítek:
  16. cdurmol
   cdurmol
   Érdekes! Amerre én járok, akikkel én tartok kapcsolatot, ott ennek a halvány árnyékát nem tapasztalom.
   Tudod, van az a mondás, hogy a világ tükröt tart nekünk. Magunkat látjuk a visszatükröződésben. Annyi gyűlölet árad belőled irántunk, magyarok iránt, hogy ilyen a reflexiója. :)
   pitti kedveli ezt.
  17. cdurmol
   cdurmol
   Halkan merem csak említeni, a cikk kotorászik Trump zsebében, és nem Magyarországon élő magyar hozta fel...
   sidavoq kedveli ezt.
  18. Georgina Bojana
   Georgina Bojana
   *
   Nem volt szándékomban elkeseríteni, de kérlek, gondold áld az általam leírtalak. Sajnos többnyire igazak.
  19. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Vagy.
  20. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Írtam is, hogy a nagyjával egyet értek.

Megosztás