Drámai jövő: nem orvos altatna a műtőben

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 December 5.

Melitta - 2017 December 5, 03:20
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Egy aneszteziológus vallomása a furcsa ötletről.

  Laptársunk, az NLCafé közöl interjút egy névtelenséget kérő altatóorvossal, aki furcsállja, hogy amit ő 11 évig tanult, azt másfél év alatt megtanítanák egészségügyi főiskolát végzett gyógytornászoknak, dietetikusoknak. A gyorstalpalót a szaktárca csak a Kórházszövetség felé jelezte, de azzal már a Magyar Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Társaság is foglalkozik.

  Az aneszteziológus szerint az 5 éves szakképzést sem lehet belesűríteni 1,5 évbe, de az egészségügyi főiskola sem ér fel hat év orvosi egyetemmel.

  Erre még az sem érv, hogy Magyarországon egyetlen kórházban sincs elég aneszteziológus. A szakember hosszan sorolja az okokat, amelyek miatt,

  akinek van esze, menekül.  Szerinte vannak jó külföldi minták arra, hogy nem orvos végzi az altatást, de Amerikában azóta sokkal több lett a műhibaper, Norvégiában pedig az aneszteziológus asszisztens csak egyszerűbb esetekben altathat úgy, hogy folyamatosan felügyeli a munkáját egy vérprofi szakorvos, aki azonnal ugrik, ha kell. Amerikában egy altatóorvos keresi a legtöbbet.

  Ő nem fogad el hálapénzt, szerencsének nevezi, hogy az aneszteziológusnak nem is nagyon akarnak adni, mert vagy altat, vagy az intenzíven életet ment, de ismer sebészt, aki megmondja, hogy 200 ezerért műt, ha pedig a beteg azt feleli, nincs ennyi pénze, az OTP-t tanácsolja. Szerinte

  a legtöbb orvos szerencsére nem ilyen.

  Szerinte a műtőben mindent próbálnak megtenni a beteg életéért, de kevés a pénz és az ember.

  Roskadozik az egész rendszer, nemcsak tudásban, de emberségben is hiány van az egészségügyben. Ezért aztán megnő a hiba lehetősége is.

  Elismeri vannak eltussolt műhibák, amelyeknél összezár a rendszer, hogy soha ne is derüljenek ki, de előfordulhat az is, hogy meghal a beteg, pedig az orvos mindent a tankönyv szerint csinál. Csak a

  betegségek nem olvasnak tankönyvet…

  Ugyanakkor komoly rizikó, amikor már fáradt mindenki, az orvos, a nővér, az asszisztens is.

  [​IMG]
  Az altatóorvos menekül, a kormány ébredezik, a beteg vár

  Már a kormány is érzékelte, hogy orvosolnia kell a problémát.

  Farkas György

  altato.jpg
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 December 5.

  1. advocatus_diaboli
   advocatus_diaboli
   De hát Orbanisztán jobban teljesít akkor is. Tessék ennek örülni, a többi nem számít.
   És nem is értem, miért görcsöltök a Zegésségüggyel. Minek gyógyszer? Minek kórházba menni? Az ima ingyen van, aztán meg, úgyis Isten kezibe vagyunk, ha a mennyei kaporszakállú akarja akkor gyógyszar és kórház nélkül is meggyógyulunk, ha meg nem akarja akkor lehet neked akármilyen szuper kórházad meg aneszteziológusod, meg fizethetsz akárhánycsillió hálapénzt, úgyis elkaparnak!
   Szóval ne kórházba hanem egyházba tessék járni, és kész, ennyi, Magyarország úgyis keresztény nemzet, megaszondotta ezt már a Kormány nemegy prominens személyisége is, sőt nemcsak a Kormányé de a Féké és a Hátrameneté is!
   ladybug7spots kedveli ezt.
  2. advocatus_diaboli
   advocatus_diaboli
   Különben meg, komolyra fordítva a szót, legfeljebb pár év múlva újra olyan lesz az altatás mint a középkorban. Idézet az egyik regényemből: Az idézett rész ott kezdődik hogy egy beteg, sebesült kis barbár nőt felszed egy óriási hajó, amit egy sokkal fejlettebb nép küldött arra a környékre felderítőnek. A hajósok emberségesek, és felajánlják a kiscsajnak hogy meggyógyítják:

   —Tessék?! Meg tudtok gyógyítani?!
   —Hogyne, ez a betegség nálunk már régóta nem igazán komoly baj. De nem erről akartam szólni, hanem…
   —De hát nekem eddig mindenki azt mondta hogy ebbe belehalok!
   —De nem nálunk. Na de értsd már meg hogy most nem erről a jelentéktelen apróságról akarok beszélni hogy tüdőgyulladás, az semmi, hanem a leforrázott karod már komolyabb ügy, ugyanis…
   —Dehogy, fordítva, abba nem halok bele!
   —Ellenben csúnya maradhat a gyógyulás után. Sőt, már az is fájdalmas lesz, s hozzá nagyon, amikor most mindjárt bekenjük sebkrémmel! Épp erről akartam tehát szólni, hogy mennyire bírod a fájdalmat: bekenjük így, vagy altassunk előbb el?
   —Az altatástól jobban félek!
   —Minek attól félni?! - ámult a csiszí nő.
   —Mert végleg meg is hülyülhetek tőle ha fejbevágnak, hallottam már olyanról is, hogy az így elaltatott meghalt…
  3. Verbovszki Sándor
   Verbovszki Sándor
   Mi itt a probléma?
   Ha közmunkásból gyorstalpalón lehet katasztrófa-védelmis kéményseprő... aki rögvest megállapítja, hogy fennállhat-e a szénmonoxid mérgezés lehetősége.
   Ez a "névtelen" tudhatná, hogy a világon nincs kreatívabb a magyarnál. "Mi, szigszalaggal mindent megjavítunk..." :D
  4. analema
   analema
   Azt szokták mondani Magyarországon, hogy az altatás ingyenes, ha fel akarsz ébredni az kerül pénzbe. Köztudott, hogy aki tuti kap pénzt az a műtétet végző orvos és az aneszteziológus.
   Ma már ez nem opció és nem hála, sok helyen közismert és fix tarifák vannak és a többség ez az oldal. Konkrétan szeretnék én olyan emberrel találkozni aki kórházban járt, nem adott pénzt és nem érezte ennek negatív hatását...

   Egyébként meg el kell fogadni, hogy amíg az egészségügyi fizetések nincsenek paritásban legalább a magyar versenyszféra hasonló képzési és gyakorlati szintet megkövetelő állásaiban kapott fizetésekkel addig ez így is marad.

   Bármennyire nem szerette volna Orbán megvalósult a magán egészségbiztosítás, csak annak egy balkáni formája. Gyűjtesz vagy külön biztosítást kötsz, különben úgy leszel kezelve, mint akinek semmilyen sincs.
   ladybug7spots, Ernoe és phoenyx kedveli ezt.
  5. analema
   analema
   Ja, egyébként sajnálatos probléma a felvetésben, hogy úgy általában egészségügyi dolgozóból van hiány, tehát dietetikus és gyógytornász sincs elég, nemhogy még kivegyünk belőle átképzésre.
   phoenyx kedveli ezt.
  6. cdurmol
   cdurmol
   Tartok tőle, hogy a diagnosztikus orvosokon kívül senki nem lenne megelégedve a magyar versenyszféra hasonló képzettségű és gyakorlatú fizetéseivel. Ezt a pénzt a paraszolvenciázott orvos egy rossz bevételű héten megkeresi csak a borítékokból.
  7. analema
   analema
   Én azt írtam "legalább" :) Ott tudna egy fordulópont lenni, amikor a rendszer egy másik irányba indul. Addig semmi esély rá.
   cdurmol kedveli ezt.
  8. phoenyx
   phoenyx
   Nincs ezen mit ragozni:
   Saját két esetem van.
   Az egyiknél túladagolták az altatószert műtétem alatt, nos, olyan szinten mozgás- és komunikáció- és légzés blokkoló hatása van, h mikor felpofoztak azért, h magamhoz térjek, majd' megfulladtam, a kedves nővér ebből csak annyit észlelt, h még kiabálni kell velem, mert szinte ordította 'ne aludjon vissza, térjen magához', nekem meg erőm nem volt kimondani a segítség kérésem, de összeszedtem minden erőm, mintha néhány háztömbnyire kellett volna elkiabáljak, és kijött végre, h "nem kapok levegőt" Erre odahajolt teljesen rám a nővér, kérdi 'mit mond, nem hallom, mondja hangosabban' éreztem a leheletét az arcomon, nagy nehezen megismételtem, de a végéig nem jutottam, elájulhattam, mert legközelebb arra emlékszem, h a folyosón zötyög a betegágy velem a kórteremhez. Néhány óra múlva a még ijedt altatóorvos lépett be hozzám, többször kérlelve, ne haragudjak, túlaltattak, ellenszert adagoltak be hirtelen.
   Másik esetem pedig ennek az ellentetje:
   Hasi műtétnél hamarabb vonták/csökkentették vissza az altatót. Vagyis most ilyen jellegű mérgezés nem történt, de a kellemetlensége azért megvolt: a hátralévő öltéseket teljesen tisztán éreztem, ahhoz viszont erőtlen voltam, h szóljak, és ugye, le van rögzítve a kedves beteg, tehát sz sincs, h felemeled a kezed, mondjuk, jelzés gyanánt...

   Nem, még mielőtt félreértenétek, egyiknél sem tettem feljelentést.
   Emberek vagyunk, tévedés lehetősége mindenkinél felmerülhet.
  9. Ernoe
   Ernoe
   Kanadában elsö izben két robot végzett el egy prostata-operatiot, a pátiens él. :)
   Az egyik robot szabályozta az altatást a másik pedig operál.
   -
   A Da-Vinci-Robot 1998 ota használják az amerikai (USA) mütökbe, Németországba 2001 ota.
   A robotok minden bizonnyal precizebben eltudnak végezni bizonyos beavatkozásokat mind egy ember.
   -
   Ez nem jelenti azt, hogy egy egyetemi hallgato egy robott segitségével eltudná végezni egy aneszteziológus feladatát. :)
  10. szundi53
   szundi53
   Csak ellenzékben !
   Amit mondott akkor, ellenkezőjét csinálja kormányon. ( 2 milliós fizetési plafon a közszférában, offshor lovagok, Tibet függetlensége, oroszokhoz dörgölőzés, tandíj, stb, stb.)
   analema kedveli ezt.
  11. Bündi2
   Bündi2
   haha

   szoval faj a keze mert megegett es be kell kenni kremmel
   eleg durva krem lehet ha el kell altatni hozza

   nem biztos hogy el akarnek olvasni egy ilyen konyvet
  12. Georgina Bojana
   Georgina Bojana
   *
   Ez a dolog félelmetes, ha ez és így bekövetkezik. Az altatáson nagyon sok múlik, főként az ÉLET az, ami ilyenkor a tét.
  13. Georgina Bojana
   Georgina Bojana
   *
   Borzalmas. Örülök, hogy közöttünk vagy. Jó egészséget kívánok!
   phoenyx kedveli ezt.
  14. kishenceg
   kishenceg
   Baj esetén ki fogja vállalni a felelősséget?
  15. Georgina Bojana
   Georgina Bojana
   *
   Majd a kórház. Biztosan felszerelkeznek jó képességű ügyvédekkel, hogy ne kelljen pénzt fizetniök az esetleg bekövetkezendő bajokért, egészségi károsodás, esetleg halál miatt.
  16. RixavanDerMaat
   RixavanDerMaat
   Nehogy visszajussunk a sotet kozepkorba, amikor is lebunkozassal altattak a pacienst. :D:D:D:D

   Viccen kivul, azert ez gaz. De az anesztesek mar tizenplusz eve is kivandoroltak, koztuk az egyik unokabatyam, neki konkretan az egesz rendszerrel volt baja, hogy nem fizetik meg, hogy sunyiba dugdosnak neki a penzt, ami valljuk be, mindenkinek megalazo, es hogy szakmailag csak addig lehetett fejlodni, amig a fonokok erdekeit nem sertette.
   Most koszoni jol van, nem kap borravalot, de tisztesseggel megfizetik, es nem kell neki embertelen oraszamban dolgozni.

   Egyebkent ebben a barom otletben is az nyilvanul, hogy nem kepesek felfogni, hogy a valodi tudas megszerzese ido, energia, kepesseg kerdese, es NEM, nem lesz ugyanaz, ha szakasszisztens vegzi, nem kisebbitve ezzel persze az o erdemeiket, mintha olyan szakorvos, aki hat ev egyetem utan meg tovabbi ot evig tanulta elmeletben es gyakorlatban az anesztet, mielott "terepre" mehetett.
   Basszus, de gaz mar ez is, utalom ezt a rendszert.
   Georgina Bojana kedveli ezt.
  17. RixavanDerMaat
   RixavanDerMaat
   Hat ha konkretan szemelyesen nem is, de hello, itt vagyok :D :D tobbszor beszopattam mar otthoni hulye magyar orvosokat, hogy hagytam, hogy jol kivizsgaljanak, villantgatva elottuk a boritekot, majd miutan megkerdeztem, mivel tartozom, es khmmkhmm-ok kisereteben azt mondtak, hogy hatt ooo semmivel (ugye ilyenkor illik odaadni a borravalot) szepen kisetaltam, es kirohogtem oket. Nyilvan nem jott utanam borravaloert kovetelozni. :D :D
  18. udvarfy
   udvarfy
   Nemértem ezt a nagy felháborodást , ha Amerikában ez jó akkor nálunk miért is lenne ez elutasitó ?? Mert Orbán a király ? vagy miért ???
  19. Verbovszki Sándor
   Verbovszki Sándor
   Emlékezzünk. Ipari forradalom.
   Amikor a gépek felváltották a kézi munkavégzést, beindult a géprombolás.
   Ennyire nem egyszerű, de kb ez a lényeg: Lesz-e az altató-orvosnak munkája? Ugyanis ez egy olyan szakma, ahol a kuncsaft nem nagyon tesz pénzt a borítékba.

Megosztás