Drogautomata Kanadában, tűautomata Józsefvárosban?

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2020 Február 20.

Melitta - 2020 Február 20, 13:16
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Kanadában opiátautomatákat helyeztek üzembe a drogfüggők számára. A drogfüggő, ha használni szeretne, ujjlenyomatával azonosíthatja magát, így kiváltva a receptre felírt opiátszármazékot az automatából.

  Első hallásra felháborítónak tűnhet, hiszen miért is könnyítik meg a drogosok önpusztító életmódját és miért költenek erre egészségügyi fejlesztés címszó alatt?

  Egy dolog biztos az összes drogossal, alkoholistával kapcsolatban: aki használni akar, az használni is fog. Ebből a tényből kiindulva mindegy, hogy van-e automata vagy nincs, a drogos meg fogja szerezni a napi adagját, és akkor már miért is ne vásárolja meg az ellenőrzött anyagot egy automatából, ami adózási szempontból is lekövethető, tehát nem az illegális drogpiacot élteti. Plusz, ha felírták neki a szert, akkor az egésszel nincs is semmi probléma, nem igaz? Hát nem teljesen.

  A függők közös jellemzője az is, hogy a szerhasználat során kialakul egy fizikai és pszichés tolerancia, vagyis a tegnapi adag holnap már nem lesz elég. Ahhoz pedig, hogy csillapítsák sóvárgásukat és elvonásukat, bármire képesek. A súlyos szenvedélybetegek ezért gyakran kriminalizálódnak is, a tudatuk beszűkül, ebben a torzulttá vált valóságukban pedig belefér lopni még a szeretteiktől is, vagy akár rosszabb: hiszen a cucc a tét.

  Az opiátautomata beszerelése pontosan abba a halmazba tartozik, amibe a belövőszobák vagy a tűcsereprogram is: ez az ártalomcsökkentés köre.

  De kit is óvnak az ártalomtól? A többségi társadalmat, melynek tagjai valahogy megállták, hogy ne váljanak drogossá?
  Nem, ők azok lesznek, akik a drogosoknak kedvező tűcsereprogram miatt a használt tűket ropogtathatják talpuk alatt, vagy kerülgethetik az utcán a belövőszobák és drogautomatáknak köszönhetően beállt drogosokat. Persze érvelhetnek azzal a progresszívek, hogy ez egy ellenőrzött módja a szerhasználatnak, és ez így sokkal biztonságosabb, ráadásul legális, így inkább ilyen módon drogozzon az, aki drogozni akar. Csakhogy a drogos leleményes fajta, a drogautomatából vett anyagot például el is lehet adni, ahogy a tűcseréből származó tűvel is lehet kereskedni.

  Nem véletlenül buktak meg itthon is az ilyen kezdeményezések, sőt, még a szintén ellenőrzött körülmények között zajló metadonprogrammal is gyakran van baj. Utóbbi szintén az opiátfüggőknek van kitalálva: az opiátszármazékok ugyanis a legaddiktívebb anyagok közé tartoznak, egy bizonyos szintű használat után nem lehet csak úgy egyik napról a másikra abbahagyni, kell egy kis „átmenet” a teljes szermentesség és a használat között, erre van kitalálva a metadon, a „butított” opiát. Ezt csak orvos írhatja fel, az adagot pedig folyamatosan csökkentik, egy idő után pedig teljesen elhagyható. Mondtam már, hogy a drogos leleményes fajta? Az ugyanis rendre előfordul, hogy egy szerhasználó több metadonprogramon vesz részt párhuzamosan. A pluszadagot vagy felhasználja, vagy kereskedik vele. Persze a hiperellenőrzött rendszeren belül ez elméletileg nem fordulhatna elő, mégis valahogy rendre kiderül, hogy valaki visszaélt a helyzettel.

  A drogautomata és társai miatt jellemzően az aktív szerhasználók lelkesednek, azonban még szakmai körökben is vitákat vált ki az ártalomcsökkentés és annak módszerei. Itthon szerencsére nem valósultak meg a korábban tervezett belövőszobák, de a tűcsereprogrammal mégis folyamatosan próbálkoznak. Csak remélni lehet, hogy a kanadai példán felbuzdulva nem lesz itthon, még Pikóék nyolcadik kerületében sem tűautomata.

  Fodor-Horváth Zsófia

  [​IMG]
   
  Georgina Bojana kedveli ezt.

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2020 Február 20.

  1. setni
   setni
   Ez van a nagyvárosokban, itt vidéken mikor állítanak fel ital automatákat??
   Gyenge alkohol....majd itt megoldjuk okosban.
   deciso kedveli ezt.
  2. gumelig
   gumelig
   Ezt nem értem miért lenne szerencse...A zürichi heroineseken sokat segített.

   Az írás régi, de szerintem nem veszitette el aktualitását.​

   TANULJUNK SVÁJCTÓL DRÓGENPOLITIKÁT

   https://ataszjelenti.blog.hu/2011/01/27/tanuljunksvajctol
   Utoljára módosítva: 2020 Február 21
  3. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Kedves Zsófia, nem mondta még senki magácskának, hogy az ingyen tű, a közös tűhasználat és ezáltal a HIV és a hepatitis terjedésének megakadályozására szolgál ?
   erika0601, setni, CasaLoma és 1 másik tag kedveli ezt.
  4. Georgina Bojana
   Georgina Bojana
   *
   Bármilyen furcsának olvasható, támogatom. Aki drogfüggő, mindenképpen beszerzi. Akkor miért ne ellenőrzött és nem kutyulmány anyagot használjon. Itthon, Magyarországon még csavar lazítót és patkánymérget is nyomnak a saját szervezetükbe, mert el akarnak szállni, s bizony többen elszállnak, de mindörökre. Ahonnét már nincs visszaút.
   A tűautomata pedig valóban mentsvár annak, aki szúrja magát. Pláne, ha ingyen jut hozzá. Mindenképpen támogatom. Miért? Akinek bármiféle megjegyzése lenne a beírásomra, előbb nézze meg az alábbi videót.
  5. CasaLoma
   CasaLoma
   Ez döbbenetes! Ugyanakkor érthető is. Ezeknek az embereknek abban a pokolban, amibe beleszülettek, semmi esélyük egy élhető életre.
   Magyarország jobban teljesít.
  6. Georgina Bojana
   Georgina Bojana
   *
   Bizony mondom én is, döbbenetes... S, ez a sok gyerek, s mire születnek? Nyomorra, a legmélyebb sötétségre... De azért kormányunk idegen országokba küldi a pénzt, ezeket a szerencsétleneket sorsukra hagyja. Elképesztő élethelyzetekben.... Hidd el, de sokszor ökölbe szorul a kezem. Dühös vagyok, mérhetetlenül és vigasztalhatatlan...
  7. Piti Sándor
   Piti Sándor
   Annak idején a 80-as évek végén az iskolában "nevelő-tájékoztató" jelleggel már esett szó a drogról osztályfőnöki órán.Gyerek fejjel,ésszel azt gondolta az ember,hogy ....,hú de messze van ez a drogos világ". Már a mindennapok részévé vált.A szegények mosóporból,öblítőből kreálnak mindenféle "kristályt",jönnek az ilyen-olyan tabletták.Ezt is hozta a rendszerváltás,a "nagy szabadság"!Mindenkinek egyéni joga,hogy miként,hogyan kockáztatja testi és szellemi épségét.Persze amikor megtörténik a baj,mindenki ártatlan,szerencsétlen áldozatnak vallja magát és talán szégyenli is,hogy drogozik.
   deciso és setni kedveli ezt.
  8. erika0601
   erika0601
   Fodor-Horváth Zsófia a véresszájú fideszes G.Fodor Gábor felesége... aki lek.rvázta Jeszenszky Zsoltot :D nincs több kérdésem...
   Utoljára módosítva: 2020 Február 24
   setni kedveli ezt.
  9. deciso
   deciso
   Nekem van feléd.
   Le kéne írnod érthetőbben.A kurvázáni azt anyagiakért lefekvőt jelent.
   De férfi esetén más neve van.
   Azonkívül a szeretetteljes emlegetés,óvó is lehet:"Az a kurva ország"
   "hanem megértették, hogy másról szól ez a kurva ország"
   Érzelmes kirohanás de nem ellenséges, az országgal szemben.
   Utoljára módosítva: 2020 Február 26
  10. deciso
   deciso
   A megközelítés sokféle lehet.
   Annyi biztos a szegénység,nyomor hoz magával de nem mindenkinek kilátástalan helyzetet.
   Azzal próbálom bizonyítani.A rendszerváltás munkanélküliségével megjelent a szubkultúrában élők nagyszámú csoportja.
   Akkor a közönséges filléres bódítás lett szokássá a technokol és palmatex a szipuzás.
   A lecsúszottak,a kilátástalanok élete mindig a bódítás felé ment.
   A 29-33 gazdasági világválság idején Megnőtt az alkoholisták száma.

   Nagyon kifejezte József Attila:
   Itt élünk mi! Idegünk rángó háló,
   vergődik benn’ a mult sikos hala.
   A munkabér, a munkaerő ára,
   cincog zsebünkben, úgy megyünk haza.
   Ujságpapír az asztalon kenyérrel
   s az ujságban, hogy szabadok vagyunk -
   poloskát űzünk lámpával s a kéjjel
   s két deci fröccsel becsüljük magunk’.
   De a másik is:
   Romlott fényt hány a korcsma szája,
   tócsát okádik ablaka;
   benn fuldokolva leng a lámpa,
   napszámos virraszt egymaga.
   Szundít a korcsmáros, szuszog,
   ő nekivicsorít a falnak,
   búja lépcsőkön fölbuzog,

   Ettől függetlenül a drogárusítás engedélyezését liberalizálását megkísérelte politikai csoport.
   Megbuktak nem akarjuk.

   A kendermag egyesületet is elutasította az ország.támogató Pártjával együtt
   2002-20011 ig vergődött,társadalmi támogatottság híján elhalt

   2002-ben alakult meg. A drogtörvények átgondolására, felülvizsgálására és módosítására kívánják rábírni a politikai döntéshozókat, a következő alapelvek érvényesítésével:


   a drogjelenség teljes megszüntetése helyett reálisabb és pragmatikusabb stratégiai célok kitűzése, így például a drogok esetleges káros hatásainak minimalizálása
   az állampolgárok szabadságjogait az állam nem korlátozhatja saját egészségükre és jólétükre való hivatkozással,???!! ugyanakkor az állampolgárok számára biztosítania kell a tájékozott döntéshozatal feltételeit
   Utoljára módosítva: 2020 Február 26
  11. deciso
   deciso
   Ezt is hozta de a önkárosító nem drogokat de bódítót a szegénység hozta.
   Az oldószeres szipózást, nejlonzacskóval fejükön.
   A kocsma drogokat később hozta ahhoz már több pénz kell, vagy árcsökkenés.
  12. deciso
   deciso
   De le nem szokat soha sőt még mélyebbre viszi.Adagját növeli.
   Mit oldottál meg?
   Talán a bűnelkövetést a drogért csökkenti.Ha öntik ingyen ölébe
   Azért mond sok igazat is Fodor-Horváth Zsófia
   setni kedveli ezt.
  13. erika0601
   erika0601
   Azt gondoltam, hogy egy egyszerű mondat mindenki számára érthető, de a te kedvedért bővebben kifejtem : tehát mrs. Fodor egy régebbi cikkében "a jobboldal kurvája" jelzővel illette Jeszenszkyt. Így már érthető? Hogy a hölgyike milyen elgondolásból kurváz le egy férfit, ezt talán tőle kellene megkerdezni, de mindenesetre sokat elmond a jelleméről... ettől fogva a cikkben szereplő fröcsögése számomra nem mérvadó..
  14. deciso
   deciso
   Én úgy láttam és olvastam a "Kedves Zsófiá"-nak nevezetted.Nem csak a tűről ír.
   Azt hitted ezzel az egy megjegyzéseddel leseperheted A teljes írást?
   Az alábbi igazság odafigyelendő dologról van szó:
  15. deciso
   deciso
   Egy írás minél rövidebb annál érthetetlenebb tud lenni főleg ha visszautal valami régebbi eseményre
   Az hogy ki Jeszenszky Zsolt?
   Az nem egy híres ember.Van akit én ismerek te pedig nem.

   Egy szikra fröcsögés nem volt ott a cikkben.
   Érvelés az több, mint nálad.
   Hogy kit nevezett a jobboldal kurvájának.
   Az most ennél az írásnál teljesen mindegy.Hogy férje ki az se lényeges, most ekkor és itt. véresszájú Fideszessége is vitatott volt, akkor amikor politikai termékként jellemezte és leplezte minősítette le a Fideszt


   És ne leszoktassunk hanem automatából öntsük az ölébe?
   Mi ez a lehetetlenség?
   Mélyítsük függőségét?
   Utoljára módosítva: 2020 Február 27
  16. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Nem tudom miről beszélsz.... nem kívántam "leseperni" az írást.
   Ennyi megjegyzésem volt hozzá és passz.
   Egyébiránt az ingyen tűhöz való hozzáállása valamilyen szinten minősíti az írást.
   Ami az opioidokat illeti, van személyes (nem függő, mielőtt még kérdeznéd) tapasztalatom velük kapcsolatban, nem csak véleményem.
  17. erika0601
   erika0601
   Nem a fideszt minősítette, hanem a "polgári magyarország" kifejezést, mint szlogent, nem ártana utána olvasni... rádásul 5 évvel ezelőtt, amikor egy kis senki volt, kellett egy kis feltűnés, nnna, különben a kutya sem emlékezne rá... egyébként is csak a fidesznyikek ismérve az évtizedes visszamutogatás.... azok puffogtatnak ókori történéseket valódi muníció helyett... ja mert az nincs, bocs.... az is megmosolyogtató, hogy a 888 nevű hithű pártpropaganda szennylap főszerkesztője szerinted nem véresszáju fideszes... oké kinek a pap, kinek a papné :D:D:D
  18. erika0601
   erika0601


   Iiiigen, ismerjük a fidesz filozófiát.... a betegséget a 10 parancsolat betartásával, a drogfüggőséget a tűcsereprogram betiltásával meg lehet előzni, sőt a koronavírus ellen is elég, ha harisnyát húzunk a fejünkre, mert maszkot a nővérek, ápolók sem kapnak, nemhogy az utca embere :p:p:p

Megosztás