Ebbe a botrányba bukhat bele a svéd kormány

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Július 26.

Melitta - 2017 Július 26, 16:11
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Válságba kerülhet a kisebbségben lévő svéd kormány, mert az ellenzék szerdán három miniszter lemondását követelte egy informatikai botrány miatt.

  “Több miniszter semmibe vette kötelességét, ami nem maradhat következmények nélkül” – mondta sajtótájékoztatón Annie Loof, az ellenzéki jobbközép négypárti szövetség vezetője.

  Cseh informatikusok férhettek hozzá az adatokhoz

  A botrány lényege, hogy egy állami cég, a Nemzeti Szállítmányozási Hivatal informatikai ügyintézését 2015-ben kiszervezte az IBM-nek, amely azután több országból alkalmazott munkaerőt a svéd ügyek intézéséhez. A nem svéd alkalmazottak nem estek át a svéd előírások szerinti átvilágításon, biztonsági ellenőrzésen, holott az információk között akadnak érzékeny adatok is. A külföldi – többek közt cseh – informatikai szakemberek hozzáférhetnek például jogosítványok, járművek adataihoz, olyan személyekről szóló információkhoz, akik személyazonossága védett.

  A hivatal vezetőjét januárban már menesztették, és megbüntették bizalmas információk szabálytalan kezelése címén.

  Tudtak az esetről

  A svéd ellenzék azért is bírálja a kormányt, amiért nem adott tájékoztatást a történtekről, holott két miniszter is – a belügyi és a védelmi tárca vezetője – már 2016 elején tudott az esetről. A két miniszter ugyancsak elmulasztotta tájékoztatni a miniszterelnököt, Stefan Löfvent, aki azt állítja, hogy csak egy évvel később, idén januárban jutott tudomására a dolog.

  A két említett tárca vezetőjén kívül az ellenzék az infrastruktúráért felelős miniszter lemondását is követeli azzal érvelve, hogy nem felügyelte kellően a Nemzeti Szállítmányozási Hivatalt. Az ellenzékben lévő konzervatívok vezetője, Anna Kindberg Batra közölte, hogy a jobbközép szövetség kérni fogja a parlamenti képviselők visszahívását a nyári szünetről bizalmi szavazás végett.

  A három éve hatalmon lévő Löfven szociáldemokrata pártjának koalíciós partnerével, a Zöldekkel együtt 138 helye van a 349 fős parlamentben.

  MTI
  imformatikus.jpg
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Július 26.

  1. Georgina Bojana
   Georgina Bojana
   *
   Borzasztó! :o
   Tóthné K. Zsuzsa kedveli ezt.
  2. Hedniskhjertad
   Hedniskhjertad
   Hát rájár a Rúd Svédisztánra....

Megosztás