Egész napos sötétség télen: innen jön a Télapó!

A legenda szerint a távoli Lappföldről indul útra a Télapó, hogy ajándékot hozzon neked. Itt van a „postaládája” is, ahová évente több százezer ajándékkérő levél érkezik.

Biztos hallottál már az északi Lappföldről, ahonnan minden évben rénszarvasok húzta szánon indul útra sok-sok ajándékkal a Télapó. Ezen a távoli, északi helyen található Mikulásfalva, vagyis Joulipukki.


Mégis, merre keressük Lappföldet?


Ha tudod, merre található Finnország az Északi-sarkkör, akkor jó az irány. A térképen megnézheted, hogy Rovaniemi, Lappföld fővárosa pont a sarkkörön található. Innen már csak nyolc kilométert kell megtenned, hogy az igazi Mikulásfalvára érkezhess. Képzeld, itt működik a Mikulás Főposta. Ide világszerte több százezer gyerek küld levelet, amelyben megfogalmazzak a kívánságukat. A legtöbben persze személyesen is szeretnének találkozni a Mikulással.


A postára érkezett leveleket szétválogatják és kiállítják, a helyi üzletekben pedig mindenféle ajándékot kínálnak, már ami a Télapóval kapcsolatos. Helyi kézműves termékeket, különleges bélyegeket, képeslapokat, és igazi rénszarvasbőrből készült ajándékokat.
Még a lappföldi Disneylandba (Santa Park) is ellátogathatsz, részt vehetsz egy varázslatos szántúrán, készíthetsz karácsonyi sütiket és megnézheted a föld alatti Jéghercegnő Birodalmát is.


A Mikulás legendája nagy üzlet ám a Lappföldön lakóknak! Olyan sokan érkeznek ide, hogy minden évben külön repülőjáratokat is indítanak a fővárosba, Rovaniemibe.


Ami a legérdekesebb: az északi fény


Ha az Északi-sarkkört átlépjük, különleges birodalomba érkezünk. Télen nagy a hideg, legalább fél évig a hó és jég birodalma ez a táj, de gyönyörű. Augusztus közepétől április közepéig majdnem 150 éjszakán át láthatsz egy csodálatos természeti jelenséget, az északi fényt. Kékes, zöldes, ultraibolya a színe és különböző formákban jelenik meg. Úgy jön létre, hogy a Naprendszerből részecskék kerülnek a Föld légkörébe, amelyeket az északi sarki mágneses tér vonz.

Egész nap sötétség télen, egész nap világos nyáron

Képzeld, a nyári napforduló környékén, vagyis június végén a nap egyáltalán nem megy le ezen a vidéken. Nincs reggel és este! Furcsa érzés, hogy már fáradt vagy, aludnál, de kint még mindig süt a nap...Télen ugyanennek a fordítottját tapasztalhatod: egész napra sötétségbe borul a táj. Ennek oka, hogy a Föld forgástengelye egy kicsit meg van dőlve, és télen az északi félgömb távolabbra kerül a Naptól, nyáron viszont közelebb.


Ha megnézed a térképen Lappföldet, láthatod, milyen hosszú utat kell megtennie a Télapónak, hogy Magyarországra érjen. Végigszánozik Finnországon, benéz Szentpétervárra, keresztülmegy a balti államokon (Észország, Lettország, Litvánia), majd következik Lengyelország, majd Szlovákia, és végül Magyarország.

images
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

keresztúr wrote on Maxell Miklós's profile.
Szia, ez a régi könyv 1994-es, ha érdekel, innen le lehet tölteni:
Iren84 wrote on usakriszta's profile.
Szia! Bocsika a zavarásért. :) Olyan kérdésem lenne hogy megvan még esetlega Zóna Fun 2 dvd-d? Sajnos a linkek közül már csak 1 müködött. :) Köszi szépen. Ici
joesea wrote on kevidiak's profile.
Helló!
Butcher - Fehér éjjel (Dresden akták 09) nincs meg véletlenül ebookban?
Köszönöm!
Joe
berczineani wrote on Ajuda67's profile.
Kedves Ajuda! Köszönet minden fordításodért. Csodálatos. Nemrégiben felfedeztem egy oldalt ahol is sok sok könyv magtalálható ( angolul). Christine Feehan több sorozata is. Szerintem sokakat érdekelhet. A Kárpátok vámpírjai 35 rész is fent van. címe Sötét tarot. Sandu és Adalasia története.

Statisztikák

Témák
37,180
Üzenet
4,558,886
Tagok
600,507
Legújabb tagunk
laurenwebster
Oldal tetejére