Egészen különleges hangulatú, szürreális képeket hozott a szombati gigatüntetés

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2018 Április 15.

Melitta - 2018 Április 15, 06:42
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Minden idők legnagyobb kormányellenes tüntetését rendezték meg szombaton demokráciát és új választójogi törvényt követelve. A szervezők azt ígérik, folytatják.

  Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után, középút nem maradt senkinek. Magyarország tehát egyrészt olyan maradt, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.

  Eltérő várakozással érkeztek az emberek a szombat délutáni tüntetésre: voltak, akik nem számítottak semmi forradalmira, egyszerűen csak jól esett kint lenniük - levezetni a feszültséget a sokakat váratlanul ért újabb kétharmad miatt -, mások viszont igenis reménykedtek valamiben. Sokan felvettették a tömegben, sosem gondolták volna, hogy egyszer jobbikosokkal fognak együtt vonulni, pedig most így lett: békésen megfért egymás mellett az Árpád-sávos és az EU-s zászló.

  [​IMG]
  © Túry Gergely
  A legszürreálisabb jelenet már este, a tüntetés végén volt. Kollégánk azt írta, a parlament lépcsőjén punkok állnak jobbikos pólós srácokkal, kicsit arrébb televarrt árpádsávos kopaszok állják körbe a trance zenét hallgató hippiket, egy nő pedig virágot oszt a rohamrendőröknek. Bár a tüntetés után a Kossuth téren ragadt pár száz fős tömeg kimozdította helyükről az épület elé tett kordonokat, és leült a rohamrendőrökkel szembe, nem sokkal később farkasszemet is nézett velük, semmilyen rendbontásról nem érkezett hír. Holott a szervezők a kezdetektől attól tartottak, provokátorok zavarhatják meg a tüntetést. A kormányoldali média hergelt is, Soros hadseregről és őrjöngő tüntetőkről cikkezett.

  [​IMG]
  © Fazekas István
  Ezzel szemben kifejezetten jó hangulatú demonstráció volt ez, amelyen a szervezők szerint több mint 100 ezer ember vett részt. A pontos számot nem áll módunkban megbecsülni, de a tömeg érzékeltetésére elég lehet, hogy mikor az eleje beért a Kossuth térre, a vége még az Operánál volt. Az Andrássy út zsúfolásig megtelt már az elején, így kollégánknak 40 percig tartott eljutni az Oktogontól az Operáig.

  Az indulás  A tömeg nagyon lassan haladt, de az emberek nem türelmetlenkedtek. Bár volt, aki inkább került, más eleve a Kossuth térre ment. Már ott összegyűlt annyi ember várni a többieket, mint amennyien pártrendezvényeken vagy gyengébb tüntetéseken összesen nincsenek. Volt, aki úgy érzékelte, többen vannak, mint a békemeneten - a kiugrott KDNP-s Lukácsi Katalin is ott érzékelt utoljára ennyi embert -, az viszont mindenképp különbség, hogy itt nagyon sok volt a fiatal. Be is mutattak a Kossuth térre fölállított térfigyelő kameráknak.

  [​IMG]
  © olvasónk
  Megtelt a Kossuth tér, de az Alkotmány utca is. A tömeg fütyülve, tapsolva, skandálva vonult - többször követeltek demokráciát, de előkerült a viktátor-diktátor szókapcsolat, jött a "mocskos Fidesz" és az "Orbán takarodj". Később, a tüntetés végén már hazaárulóztak is bőszen.

  Visszajönnek

  Különlegesen indult a szónoklati rész: Orbán Viktor egy korábbi nyilatkozatát játszották be, melyen arról beszél, az embereknek joga van elkergetni a kormányt, ha az nem a népért dolgozik. Komáromi Gergely, alias G. Ras kezdte a tüntetés érdemi részét. Ő az a zenész, aki már a tavalyi Szabadság téren, Gulyás Mártonék szabadulására megrendezett demonstráció előadta NER-ellenes számát. G. Ras azt mondja, a vasárnapi választások azt mutatták, hogy saját szabályai szerint a hatalom nem váltható le. De nem csak a kormánnyal elégedetlenek, az ellenzékkel is. Ez valaminek a kezdete, és nem az ország gyászolása – hangsúlyozta a zenész.

  [​IMG]
  © Fazekas István
  Gulyás Balázs, a tüntetés egyik szervezője arról beszél, sokak figyelmeztették a szervezőket, hogy "a cselekvés korai, a gyász még itt van. Hát, nekünk volt igazunk" – mondja Gulyás.

  „Ha a Fidesznek van becsülete, új választást ír ki.”

  Erre a tömeg skandálja: új-vá-lasz-tást! Áder megmutathatná, hogy nem csak báb - így Gulyás -, mire felzúg a tömegből a „bajszos szar”. Jövő szombaton, a Kossuth téren még többen leszünk – ígéri Gulyás, aki az új választásban jelöli ki a célt. Ez tehát a tervek szerint elhúzódó utcai küzdelem akarna lenni. „Itt lesztek jövő szombaton?” – kérdezi. A Kossuth téren zúg: IGEN!

  Nem tart örökké

  Lukácsi Katalin, a Viszlát Kétharmad aktivistája szerint a választást tömeges csalás nem befolyásolta, de a média bekebelezése, az uszítás sokkal inkább. Márki-Zay Péter, a Fidesz hódmezővásárhelyi legyőzője ott volt ugyan a tüntetésen, de más politikusokhoz hasonlóan ő sem állt színpadra. Beszédét felolvasták. Ebben az ellenzéket osotorozta, mert az nem állt össze a választásra, csak az emberek. Azzal biztat, ez a rendszer nem tart örökké.

  "A kommunistákat is el lehetett kergetni, pedig sokkal rosszabb helyzetből indultak az akkori magyarok."

  [​IMG]
  © Fülöp Máté
  A hódmezővásárhelyi független polgármester összefogást sürgetett. Ugyanezt követelte a Független Diákparlamenttől Gyetvai Viktor, aki szerint az ellenzék csak összefogva válthatja le a hatalmat. (Minderről bővebben percről percre tudósításunkban) olvashat. A beszédek 45 percig tartottak, a végén új választást követeltek, Gulyás Balázs szerint ez a cél, az eszköz pedig a tömeg.

  Nem mentek haza  Ahogy az az óriási tüntetésekre jellemző, a tömeg nem ment haza rögtön. Sőt, két-háromezer ember másfél órával a rendezvény lefújása után is még a Kossuth téren volt, több százan skandáltak.


  A "buli" este 11 fele kezdett elhalni, addigra már tüntetők lebontva a kordont farkasszemet néztek a rohamrendőrökkel, arcukba fújva a füstöt.

  Kordonbontás, tüntető módra


  Több százan átvonultak a Fidesz Lendvay utcai székházához tüntetni, míg mások - szintén ezres tömeg - az Oktogonon vertek tanyát a technopartin, amely a végén egy falusi diszkóhoz hasonlított leginkább.  [​IMG]
  © hvg.hu
  Közben a választás végeredménye is eldőlt: az összes szavazatot átszámolva sem változott az eredmény, a kétharmad maradt, egyéni körzetek nem billentek át.

  HVG
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2018 Április 15.

  1. ohp
   ohp
   röhej volt ahogy cingár hangok kiabálgatták: " mi vagyunk a többség" .... "vesszen a kétharmad" ... "új választást"


   Ja még mindíg azon elmélkedem a szónokok kitől kapták a felolvasott szövegeket? és micsoda titulosokkal mutatkoztak be.
   Ibituba, bubu és KARCSI2010 kedveli ezt.
  2. prominor
   prominor
   Azt mondják, vonatot, buszt lekésni nem lehet, csak a következőhöz túl hamar kimenni...
   Na ezek az emberek is elnézték a menetrendet.. Hol van még 2022?.... Hol voltak április 8-án?
   Egyetlen jó hír. A tüntetésen zömmel fiatalok voltak, nekik van idejük várni....
  3. Melitta
  4. eniko61
   eniko61
   hol voltak? gondolom a választóhelyiségben és leadták a szavazatukat
   én csak azt kérdezem, akik nem itt élnek életvitelszerűen (és ebbe nem tartoznak azok, akik munkavégzés miatt ingáznak), miért voltak jelen ápr. 8.-án?
   Kovipisti, sropi, Ernoe és 1 másik tag kedveli ezt.
  5. CasaLoma
   CasaLoma
   Az egyetlen jó hír valóban az, hogy ha a békemenetesek már alulról szagolják az ibolyát, ők még mindig fiatalok lesznek.
  6. Melitta
   Melitta
   Orbanhoz intezd keresed, mert o nyomta ezerrel a hataron kivuli szavazatokat ami felmillio volt es 96% Fideszre voksolt.
   Kovipisti és CasaLoma kedveli ezt.
  7. Melitta
  8. CasaLoma
   CasaLoma
   Kérdés csak az, hogy ezek a fiatalok hol lesznek 4 év múlva? Mennyi marad meg belőlük Magyarországon?
   varázsdoboz és setni kedveli ezt.
  9. tornando
   tornando
   Mindenképpen a sokszínűség a jelentősége.Talán ez kiüti a hazugságot a kormény kommunikációból.
   A bérenc nem lehet az ország lakossága.
   Mert ez egy keresztmetszet
   A legötletesebb az a tábla amit itt látok
   Mert nem fenyeget senkit mégis mindenki érti.
   Remélem mindenki észrevette a zsarnokság új típusú ostorát amivel minden embert fenyeget vagy korbácsol
   És ez a pénz korbácsa a büntetés,az anyagi csődbe juttatás.
   A vagyoni fenyegetés vagy a vagyoni előnyhöz juttatás.
   Az mostani zsarnok fegyvere.
   Legalább olyan rossz sőt még inkábbg mint a könnygáz
  10. tornando
   tornando
   És még ehhezadd hozzá a Semlyén által át buszoztattot duplán szavazásokat.Először leadta levélben majd személyesen másik igazolványszámmal(magyar)
   Valaki saccolja meg mennyi szavazat jött Románia felől ennek saccra a 30%-t
   Mennyi az valójában nem is magyarországiaktól jövő tehát tisztességtelen szavazat
   Mert ezeknek nem szabad beleszámítódni.
  11. CasaLoma
   CasaLoma
   Gyakorlatilag mindegy, kire adtad le a szavazatod, mert az a fidesznél íródott jóvá.
   varázsdoboz kedveli ezt.
  12. CasaLoma
   CasaLoma
   nem 8-ig, 10-ig! addig számolgattak, osztottak-szoroztak!
   Majd egyszer talán te is felébredsz, és rájössz, hogy ez a rendszer nem érted, és a hozzád hasonlókért van. Csakúgy, mint ahogy a stadion sem, ahová sem te, sem a gyereked még csak be sem léphet.
   Neked nincs helikopterkirándulás, és párizsi rucivásárlásos kiruccanások.

   Tiéd a közmunka, meg a befogott pofa, ha jót akarsz.

   U.i: Egyébként tényleg elmondhatnád, itt név nélkül megteheted, hogy ez a 8 év neked miért volt jó?
  13. tornando
   tornando
   Melyik módszerrel?
   A már beismert szoftveres csalással?
   Vagy ahol nem volt jelen ellenőr?
   Ernoe és varázsdoboz kedveli ezt.
  14. johannsebastian
   johannsebastian
   Megy a kormányablakba igényelni a CSÓK-ot és a családi adókedvezményt!
   Utoljára módosítva: 2018 Április 15
   setni és bubu kedveli ezt.
  15. CasaLoma
   CasaLoma
   Ezt csak az teheti meg, akiket a szüleik támogatni tudnak, és magas a keresetük.
   Lakásvásárláshoz önerő is kell, a csók az kevés!
  16. bassman
   bassman
   Ma reggel feltünt valami. Érdekes módon, az M1 reggeli híradó nagyon visszafogott volt. Se migránsozás, se sorosozás, se ellenzék savazás nem volt. A tüntetésről is csak egy rövid hír volt, mindenféle degradáló komment nélkül. Már furcsa volt, mert nem ehhez vagyunk szokva.
   setni, Kovipisti és CasaLoma kedveli ezt.
  17. CasaLoma
   CasaLoma
   Nem, a törvényes módszerrel, ami a 40%-ból is kétharmadot tud generálni.
   Vajon hány százalékot kell elérniük ahhoz, hogy ne kétharmaduk, hanem 100%-uk legyen? 60? Vagy 50% is elég?
   Kovipisti kedveli ezt.
  18. bassman
   bassman
   Én a magam részéről azért mérges vagyok az ellenzéki pártokra, mert hogy milyen a rendszer, azt tudták a választások előtt is, nem utólag kellene ez ellen fellépni, dehát akkor mással voltak elfoglalva :(
   setni és johannsebastian kedveli ezt.
  19. johannsebastian
   johannsebastian
   Gyönyörűen összekapaszkodtak a Jobbik és a Balliberálisok szavazói. Hamarosan együtt menetelnek a romák ellen is, mint Devecserben? Engem azért nagyon nem vigasztal, hogy egy szélsőjobboldali párt végzett a második helyen szinte mindenütt az országban. Remélem, a balliberális pártok is húzzák a szájukat emiatt.
   Utoljára módosítva: 2018 Április 15

Megosztás