Hírek Egy éve tart az ukrajnai háború

Kitartottunk, nem győztek le bennünket – ezt mondta az ukrán elnök az Ukrajna elleni teljes körű orosz invázió megindításának első évfordulóján. Volodimir Zelenszkij kijelentette, Ukrajna mindent meg fog tenni a győzelem érdekében. Az évfordulón országszerte megemlékezéseket tartottak, például Bucsában, ahol az orosz hadsereg több száz civilt mészárolt le. Közben az ENSZ Közgyűlése határozatban ítélte el Oroszországot, és felszólította, hogy vonuljon ki Ukrajna területéről.

Hajnali négy órakor ébresztették fel a kijevieket az első robbanások 2022. február 24-én. Meghoztuk a döntést a különleges katonai művelet elindításáról – jelentette be Putyin, aki később készültségbe helyezte az orosz atomarzenált.

Az orosz hadsereg csaknem kétszázezer katonája indult meg három irányból, hogy bevegye Kijevet, elfoglalja Ukrajnát. A szárazföldi erők gyorsan nyomultak előre északkeleten, keleten és délen. Emellett rakétacsapásokat, illetve légi támadásokat intéztek az ukrán városok, és katonai célpontok ellen. Volodimir Zelenszkijnek Washington állítólag felajánlotta, hogy kimenti.
Nem fuvarra van szükségem, hanem lőszerre – válaszolta az elnök. Zelenszkij – dacolva a veszéllyel – kiment az utcára Kijevben, és kijelentette, hogy Ukrajna nem teszi le a fegyvert. Közben milliók menekültek a harcok elől, közülük sokan külföldre.
A nemzetközi közösség elítélte a brutális agressziót. A nyugati országok több körben is büntetőintézkedéseket vezettek be Oroszország ellen. A háború következtében az élelmiszer- és energiaárak világszerte az egekbe szöktek. Az orosz hadsereg közben Kijev alatt erős ellenállásba ütközött. A megszállók kénytelenek voltak elvonulni az ukrán főváros környékéről.
Később kiderült a környező településeken több száz civilt mészároltak le. Többeket megkínoztak, megerőszakoltak, elterjedt volt a fosztogatás. Áprilistól az orosz hadsereg már a Donbász elfoglalására összpontosított. Mariupol ostromában több tízezer ember halt meg. Több száz ukrán vesztette életét civil célpontok elleni rakétatámadások során, például a kramatorszki pályaudvaron, a kremencsuki plázában és egy dnyiprói panelházban.
Közben globális élelmiszerválság fenyegetett, miután több millió tonna ukrán gabona rekedt a silókban, amelynek egy részét elvitték az oroszok.
Az ukrán hadsereg szeptemberben Harkiv alól elűzte az oroszokat. Putyin részleges mozgósítással válaszolt. Több százezer orosz állampolgárt hívtak be. Sokan a szomszédos országokba menekültek a sorozás elől.
Szeptember végén Oroszország egy törvénytelenül megtartott népszavazásra hivatkozva kihirdette, hogy annektálta Doneck, Luhanszk, Zaporizzsja és Herszon ukrán megyéket. Októbertől pedig rendszeres időközönként bombázta az ukrán energetikai hálózatot. Milliók maradtak áram és fűtés nélkül. Az ukrán hadsereg azonban délen folytatta a megszállt területek felszabadítását.
Herszon novemberben szabadult fel.
A Donbászban közben patthelyzet alakult ki. Az oroszok csak januárban tudták elfoglalni Szoledart, de a május óta ostromlott Bahmutot még mindig nem vették be.

1677327943786.png
 
2014. óta tart.
Oroszország ugyanis akkor annektálta fegyveresen a Krim félszgetet, amely Ukrajna területe. Aztán, még akkor jött a Donbas, és a Luhanszki Népköztársaságok megalakulása.
 
2014. óta tart.
Oroszország ugyanis akkor annektálta fegyveresen a Krim félszgetet, amely Ukrajna területe. Aztán, még akkor jött a Donbas, és a Luhanszki Népköztársaságok megalakulása.
Valo igaz. Még a nyílt haború kezdetelének sem nevezhetjük, hisz az oroszok hivatalosan speciális katonai műveletbe kezdtek csupan egy éve.
 
Valo igaz. Még a nyílt haború kezdetelének sem nevezhetjük, hisz az oroszok hivatalosan speciális katonai műveletbe kezdtek csupan egy éve.
Háborúnak nevezni éppen lehet, mert az én hadászati ismereteim szerint, ha két különböző ország valamelyikének területén a reguláris haderőik fegyveres összetűzésbe bocsátkoznak, az már háborús konfliktus.
Csak egy példa. A vietnami háborúban 1959-1964-ig csak a Dél-vietnami hadsereg és a vietkong egysége (amelyet nem lehetett reguláris haderőnek nevezni), harcoltak egymás ellen, de csak 1964-től vett benne részt az Észak-vietnami katonaság, valamint az USA hadereje, mindezek ellenére mégem speciális hadműveletként, hanem háborúként tanítják, és van nyilvántartva a történelemben.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Amortisha wrote on sziporka78's profile.
Egy csoda vagy. Nagyon köszönjük a fordítást.
vorosmart wrote on sziporka78's profile.
Köszönöm szépen a legújjabb fordítást, öröm olvasni.
andris143 wrote on urbi8705's profile.
szia
Szervusztok!

Ha lassan is, de magunk mögött hagyhatjuk a Covid-19-et. Sajnos az én családomat, jól megcibálta ez a fránya vírus, de mind itt vagyunk. Kicsit megtépázva, van kinél ott hagyta a foga nyomát, de mindnyájan túléltük.
Szeretettel ölellek minden kedves ismerős, bár merre is vagytok a világban.
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönöm szépen a vámpírok amerikában 5.-ik részét.

Statisztikák

Témák
37,619
Üzenet
4,671,433
Tagok
607,391
Legújabb tagunk
peter7606
Oldal tetejére