Egy 20 éves zseni ötletével tisztulhatnak meg az óceánok

FLAMINGO

A KERESŐ (általában) MŰKÖDIK!
Fórumvezető
Kormányos
Legyünk realisták, a szemétkérdés csak akkor oldódik meg, ha MINDENRE komoly betétdíjat számítanak majd fel. Ne faljatok fel, nem vagyok adópárti, de nem dobnám ki a műanyag flakont,vagy egyéb csomagolóanyagot, ha kb. 15℅ -al többet fizetnék és azt visszakapnám. Aki gazdag és mégis kidobja megélhetést biztosítana azoknak, akik ebből élnek...és nem lenne szemét.
Nem lesz más megoldás, csak idő kérdése
Valószínűleg fiatal lehetsz, mert vagy 20 évvel ez előtt volt betétdíj a kólás palackokra (nem mindre persze).
Nem érte meg fenntartani és kilobbizták a megszüntethetőségét, majd villámgyorsan meg is szüntették.
A mostani "vékony falú" palackokat újratölteni nem lehet, mert nem bírnák az 5-6 atmoszférás mosósugarat elviselni.
Ha meg a visszaváltást úgy nézzük, mint feldolgozási alapanyagot - ez is volt 5-6 éve (az azóta M.o-ról kivonult Cora-ban például).
Fizettek érte vagy 1-2 Forintot palackonként, ami nyilván sokaknak nem érte meg, mert a címkét le kellett mosni a flakonról és csak úgy vették vissza.
Szóval nem elég egyszerűen "betétdíjat" tenni a műanyagra (hisz gyakorlatilag most is rajta van, csak épp nem kapod vissza - környezetvédelmi díjnak vagy valami ilyesminek becézik), mert hiába a felár, az nem fogja a szennyezést csökkenteni...
 

Ernoe

Állandó Tag
Nincs már gyerek nállunk otthon, ugyhogy megtudtam mibe kerülnek a betétek.
A sörösüvegért, amiért gyerekkoromban 2 forintot, kapott az ember (ebböl vehetett 10 dkg nápolyit, vagy "kettes-kolbászt") ma 0,08 €-t kap az ember. A müanyag palackért, amit valoban lehet ujrahasznositani, meg 1/4 EURO-t.
 

telaci

Állandó Tag
Úgy egy évvel ezelőtt az összes üveg-visszaváltó automatát "átprogramozták", és most ugyanezek az automaták a műanyag (ú.n. PET) palackokat is visszaváltják. Ez valószínűleg a sörös-üdítős-energiaitalos fémdobozok visszaváltását végző automaták kb. 2 évvel ezelőtti üzembe helyezésével függhet össze, mert ezzel egyidőben (tehát vagy 2 éve) már a szupermarketek vevőszolgálatain le lehetett adni a PET-palackokat is. Alaphelyzetben az a szabály, hogy minimum 10 PET palackot (illetve 5 fémdobozt) lehet visszaváltani -- habár tapasztalatom szerint ezt az automaták nem kezelik ennyire szigorúan. A napközbeni tartózkodási helyemtől 1 - 1,5 km sugarú körben 3 üvegvisszaváltó automata (borosüveg, sörösüveg, szörpös üveg, pálinkás üveg, plusz PET palack) és 2 fém italosdoboz visszaváltó automata működik. Az árak mindenhol ugyanazok (biztos országos előírás lehet) : 1 PET palack 1 Forint, 1 fém italosdoboz 2 Forint. Ezenkívül minden boltban, ahol élelmiszert is árulnak, visszaváltják az ott kapható italok betétes göngyölegeit (üvegeket) -- és az ott kapható italok PET palackjait is, bár azokon nincs betétdíj.
 
Oldal tetejére