Egy 20 éves zseni ötletével tisztulhatnak meg az óceánok

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Óriási, 50 kilométeres gyűjtőkarokkal tisztítaná meg a műanyag szeméttől az óceánok vizét Boyan Slat. A karok a vízfelszínt és az alatta lévő 3 méteres sávot szűrnék végig, így megakadályozva az egészségügyi és környezeti katasztrófákat, valamint megszüntetve a szemétből keletkező örvényeket - számol be a forradalmi kísérletről Josephine Pabst a Die Welt-en.

A mindössze 20 éves Boyan Slat Hollandiában folytat repülésmérnöki tanulmányokat és éli a hallgatók átlagos életét - kivéve, hogy közben világszerte tudósok százait győzte már meg ötletének sikerességéről. A jelenlegi becslések szerint valahol 100 és 142 millió tonnára teszik a műanyagok okozta szennyezést, de abban mindenki egyetért, hogy annak mértéke folyamatosan növekszik.

Az ENSZ adatai szerint az évi 225 millió tonnás termelésből 6,4 millió tonna végzi óceánokban, aminek a lebomlása lehetetlen, viszont apróbb részekre válik szét. Ezt a folyamatot a sós víz, az UV-sugárzás tovább gyorsítanak, s az így felszabaduló toxikus anyagok (még alacsony előfordulási gyakoriság mellett is) súlyos károkat okoznak az óceáni élővilágon túl az embereknek is.

Boyan Slat ötlete nem az első, de a leghatékonyabb és a legolcsóbb mindeddig a probléma kezelésére. A The Ocean Cleanup elnevezésű projekt költsége mindössze két millió euró lenne, ami a versengő ötletekhez képest messze a legköltséghatékonyabb variáns.

A feladat egyik nehézsége, az úgynevezett „szemét-örvények" kezelése, melyeket elsőként Charles Moore kutató fedezett föl 1997-ben - az információt a hajója bánta, amelyet el is nyelt a víztölcsér. Legalább 5 hasonló működik az óceánokon, a legnagyobb az órajárással megegyezően forog valahol Ázsia és Észak-Amerika között. Slat jelenleg erre fókuszál és állítása szerint 5 év alatt meg tudná tőle teljesen tisztítani az óceánt.

A modell lényege, hogy egy óriási V-alakú karral letakarítják a vízfelszínt. Az 50 kilométeres karokat ráfektetik a vízre és 4 kilométerenként megtámasztják a vízfenékről, valamint szűrőberendezésekkel látják el, amik úgy gyűjtik össze a szennyezést, hogy közben érintetlenül hagyják a tengeri élővilágot.

A projekt egyúttal pénzt is termel, hiszen az így kihalászott szemetet újra lehet hasznosítani. Az összegyűjtött műanyagot előbb egy óriási toronyban tárolnák, majd továbbadnának rajta. Jelenleg tonnánként 50 euróval lehet számolni, ám újrahasznosítva már 300-400 euró körül mozog az ára, ami összességében 56,8 milliárd eurós bevételt generálna.

ocean tisztito.jpg
 

FLAMINGO

Ne kérj hozzáférést! Ha jár, a rendszer ADJA.
Fórumvezető
Kormányos
Számok, becslések....
Ha ez az elképzelés olyan jövedelmező lenne, már rég lecsapott volna rá valamelyik gazdaségi konzorcium.
Amúgy enyhén szkeptikus vagyok a felől, hogy 2 millió EUR-ból, azaz kb. 600 millió Ft-ból 50 km-es - a fokozott igénybevételnek megfelelő (sós víz, áramlások ereje, víztölcsér...) karokat lehetne készíteni.
No meg az összegyűjtött hulladék elszállítása, tárolása, újrafeldolgozása sem piskóta - mármint költségoldalról nézve....
 

trefa

Állandó Tag
Állandó Tag
"50 kilométeres gyűjtőkarok? " A szemét a hajózási Útvonalakon termelődik. Hogyan, és hova képzelte el azokat a karokat? Vagy a gyüjtés idejére leállítják a kereskedelmi, turisztikai forgalmat? Érdekes, és valóban jónak tűnik az elgondolás, de a kivitelezés még érdekesebb lesz.:)
 
M

magdusis

Vendég
Elég sok érdekes dolgot ír a weboldalán.

Lehet még önkéntesnek is jelentkezni hozzájuk.
 

hombárfej

Állandó Tag
Állandó Tag
Az 50 kilométeres karokat ráfektetik a vízre és 4 kilométerenként megtámasztják a vízfenékről,
Hogy, mi? Itt valami félrefordítás esete foroghat fenn,
 

telaci

Állandó Tag
Állandó Tag
Az 50 kilométeres karokat ráfektetik a vízre és 4 kilométerenként megtámasztják a vízfenékről,
Hogy, mi? Itt valami félrefordítás esete foroghat fenn,
... Van egy ide-oda billegő, csavarodó (feltételezhetően elegendően rugalmas és "képlékeny", nehogy eltörjön) szerkezet, amit 4 kilométerenként lehorgonyoznak ... eddig műszakilag tiszta, csak az nem világos, hogyan lehet ezt elkészíteni illetve a helyszínen összeszerelni ...
 

hombárfej

Állandó Tag
Állandó Tag
... Van egy ide-oda billegő, csavarodó (feltételezhetően elegendően rugalmas és "képlékeny", nehogy eltörjön) szerkezet, amit 4 kilométerenként lehorgonyoznak ... eddig műszakilag tiszta, csak az nem világos, hogyan lehet ezt elkészíteni illetve a helyszínen összeszerelni ...
Hát nekem nem világos. Ha valami támaszt, akkor az merev. Ha horgonyoz, akkor az laza.
Ez olyan, mint a félig impotens férfi. -->Húzni tud, tolni nem. :p
A másik bajom a mélység. A Csendes óceán milyen mély ama bizonyos forgónál? 2-3 km?
A harmadik, hogy ez miképpen működne? Van 2 db 50 m-es karja, ami mit is csinál? Őröl? Felold? Összegyűjt? Feldarabol? Mindezt mivel?
És minek az? Arra megy egy nagy hajó, ami elöl beszív, és összemorzsolja, szétcincálja a pet palackokat - ezt még értem. De két hosszú kar ... szóval nem világos.
Valakinek igen? Kérlek magyarázd el!
 

telaci

Állandó Tag
Állandó Tag
Ha valami támaszt, akkor az merev. Ha horgonyoz, akkor az laza.
Biztos, hogy lehorgonyzásról van szó, nem alátámasztásról ... Valószínűleg a fordításnál került csak bele a támasztás szó ...
A másik bajom a mélység. A Csendes óceán milyen mély ama bizonyos forgónál? 2-3 km?
Az átlagos mélység 6-8000 m, a hajózási útvonalak körzetében is ennyi ... Csak a szigetek környékén emelkedik fel a talapzat a tengerszint környékére.
... hogy ez miképpen működne? Van 2 db 50 m-es karja, ami mit is csinál? Őröl? Felold? Összegyűjt? Feldarabol? Mindezt mivel? És minek az?
Nem 50 méteres, hanem 50 kilométeres karokról van szó ...
Az elv hasonló ahhoz, ahogy az olajfoltokat először lokalizálják a tenger felszínén, és utána kezdik kiemelni (leszivattyúzni, összegyűjteni, kemikáliákkal kezelhetővé tenni, stb.). Ilyen megoldást sokszor lehet látni különböző ismeretterjesztő filmekben -- úgy néz ki, mint egy hatalmas gumi- vagy műanyagkorlát, ami úszik a tenger felszínén és mintegy "karámot" építenek belőle ...
Engem inkább a "karok" kifejezés zavar, mert ez feltételezni engedi, hogy nem zárt idomot építenek, hanem csak egy "mólószerű", hullámtörőre emlékeztető valamit, aminek elvileg fel kellene tartóztatnia az úszó szemetet -- viszont "ki" vagy "mi" fogja odaterelni a kupacokat (elvégre a tengerek-óceánok áramlása elenyészőnek tekinthető ebből a szempontból) ...
 

Varsényi Tamás Viktor

Állandó Tag
Állandó Tag
Az tuti hogy ez a fickó magyar! Gondolom szüksége volt 2 millio Eurora. Meghirdette a projectet, amit ha megkap , akkor azt zsebre teszi, és az önkénteseivel, meg gyűjtet még hozzá 5 milliárdot. Persze azt is zsebre teszi :) Nagyon elmés ötlet.
Én még mindig tartom magam a Mókus őrs változatnál!!!
 

Ernoe

Állandó Tag
Állandó Tag
A környezetvédelem akkor lesz komolyan véve ha keresni lehet majd rajta. :)
-
Ezek a gyerekek még 20 évesek sincsenek, nem járnak egyetemre de már megkezdték a tenger tisztogatását mert jövedelmez nekik.
-
plastik-aus-dem-meer-1.jpg

-
Egészen biztos vagyok, hogy az ötlet akkor fog megvalosulni ha a "szemetet" valaki elkezdi ujraértékesiteni.
-
 
Utoljára módosítva:

Ernoe

Állandó Tag
Állandó Tag
Az igazság, hogy minden féle berendezés nélkül is összegyülik a müanyag a tengeri örvényekben, ugy mind a tealevelek, a csészébe ha megkavarjuk, csak eltart pár tizezer évet.
-
4326.jpg.817948.jpg

-
A tengert nem kell megkavarni, mert az oceánokban több ilyen természetes örvény van
. A fiu csak egy rotort akar helyezni, az örvény közepén lehorgonyozva. A rotort az örvény maga forgatja és szép lassan összegyülik a müanyag a rotor forgásközpontjába. (a müanyag sürüsége kisebb mind a vizé, a ráhato centrifugális erö is, a viz eltávolodik a forgás közeppontjábol, a szemét meg összegyülik ott.) A filmböl kiderül, hogy a szemetet ujra lehet hasznositani sok pénzért.

Otthon kilehet probálni egy edénybe. Tealeveleket beleszorni, megkeverni, vagy a lábos alján furni egy lyukat. (ez utobbi esetén a feleséget okvetlen megkérdezni)

Az igazság, hogy nemcsak plasztiktáskák uszkálnak a vizeinkben hanem fogkrém is. A modern fogkrémben nem "krétapor" van mind korábban hanem möanyag golyocskák, nagyon finom. Ezek még kellemetlenebbek.

Még egy, a fiu ötlete nem "kavarás", szürés háloval, tehát a tengeri organizmusok nem szenvednek alatta. Ök ugyis mozognak ebben az örvényvben a "karok" nélkül is.
 
Utoljára módosítva:

FLAMINGO

Ne kérj hozzáférést! Ha jár, a rendszer ADJA.
Fórumvezető
Kormányos
Azért kíváncsi lennék én ara a szűrőre, ami a 2 méteres tonhalat/cáőát... átengedi, de a 2 l-es pet palackot megszűri.
Persze, ha feltalálta a srác a műanyagmágnest....
 

Ernoe

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Flamingo
-
Ha jol értem nem "szüröröl" valamiféle hálorol van szo, hanem arrol, hogy a tengerben bizonyos helyeken örvények vannak. Nem olyan erös örvények mind a Dunában Szentendrénél hanem lassuak és orjásiak, több kilométer átmeröjüek. Ha benne vagy szinte észre sem veszed.
-
Ez a körmozgás elöbb vagy utobb összegyüjti a müanyagot magátol, de ki akar 30-40 ezer esztendöt várni arra. Ez csupán egy "kar", egy szinte akár milyen alaku "tárgy" amit a tenger mozgása forgat azáltal, hogy a tárgy az övény közepe tályán megvan fogva.

Az állatok körültudják uszni, lebuknak, vagy tesznek egy kerülöt, az aprobb élölényeket meg sugár irányba kimossa a lassu vizáramlás.

Probáld ki otthon, tegyél tealeveleket vizbe és keverd meg. A tealevelek összegyülnek a bögre közepén, csak kikell venni.
 
M

magdusis

Vendég
A műanyag-golyócskás fogkrémet nem használnám;legföljebb műfogsorra.Ínyesre,élő-eredetire bizony nem.
A baj az,hogy a legtöbben meg se nézik,mi van benne.Igaz,hogy aki meg megnézi,szótárt kell hogy használjon.

Fogkrémet lehet csinálni fogporból is,minden fogmosásra,és akkor nem kell műanyag tubus a gyártáshoz.(Igaz,akkor is még mindig ott van a fogkefe szemétnek.)
 

henibaboca

Állandó Tag
Állandó Tag
Legyünk realisták, a szemétkérdés csak akkor oldódik meg, ha MINDENRE komoly betétdíjat számítanak majd fel. Ne faljatok fel, nem vagyok adópárti, de nem dobnám ki a műanyag flakont,vagy egyéb csomagolóanyagot, ha kb. 15℅ -al többet fizetnék és azt visszakapnám. Aki gazdag és mégis kidobja megélhetést biztosítana azoknak, akik ebből élnek...és nem lenne szemét.
Nem lesz más megoldás, csak idő kérdése
 

Ernoe

Állandó Tag
Állandó Tag
Szerintem sokkal több dolog készül müanyagbol mind amit olyan egyszerüen mind egy ital-flakont vissza lehetne vinni az üzletekbe.
-
Egy müködö recycling-rendszernek az a feltétele, hogy kellö menyiségü anyag legyen a körforgalomban, különben az összegyüjtö autok több környezeti szenyezödést okoznak mind amit összegyüjtenek. Ez csak egy a kriteriumokbol. :)
-
A müanyag nemcsak "gonosz emberek" utján kerül a környezetbe hanem természetes uton is. Ahogy a börünk, ruhánk ledörzsölése minden héten egy csomo bolyhot hoz létre a lakásban amit porszivoval kell összegyüjteni mert az atkák nem tudják elég gyorsan felenni, ugyan ugy szorodik szét a müanyag is körülöttünk.
-
Már emlitettem, hogy a fogkrém, tisztitoszerek televannak porszerü müanyagokkal. Ezt összegyüjteni szinte lehetetlen.
-
Szabadjon megemlitenem, hogy per pillanat az organikus hulladék sorsa sem megoldott, az ételmaradék és az "átváltoztatott" élelmiszer mind a lefolyoba kerül.
-
Még egy szo a tengerek tisztitásához. Aki eddig nem értette volna meg a fiu ötletét, annak hagy emlitsem meg, hogy ez a szemét a tengerekben magátol együlik össze, ha egyenletesen eloszlana felsem tönne nekünk. Az ötlet tehát egy régota ismert jelenségre épit. Biztos láttatok már légifelvételeket ahol a tenger közepén hatalmas szemét-sziget uszik. Hát ezek igy jönnek létre. A szigetek, öblök is ilyen "mágnesek", a mozgo viz és az eltérö anyagsürüség ami ezt az "entropis-csökkenést" (rendezödést) létrehozza. (A témát már tárgyaltuk a Darwin topikba) :)
-
2013-04-10.1365575385.jpg

-
Itt vannak a nagy örvények amik közepén szépen összegyülik a müanyag. Az UNESCO ugy akarja a világ figyelmét felhivni ezekre az orjási szemét-szigetekre, hogy kinevezi öket államoknak. :) Nem tréfa.
 
Utoljára módosítva:
M

magdusis

Vendég
A fogkrémben meg a tisztítószerekben levő porszerű műanyagot összegyűjteni és attól megszabadulni a legkönnyebb.Hiszen eleve összegyűjtött állapotban van a gyárban,mielőtt belekeverik a fogpasztába,stb.-be.(Valöszínűleg valaminek a mellékterméke,amitől így szabadulnak meg.)
Nem kell szétkeverni a mindenfélébe,amit ''dúsítanak'' vele. Egyben,mielőtt a gyárban belekerülne az eladandó termékbe,azelőtt kellene elszállítani az újrafeldolgozó helyre.Ennek a szállításnak a költségét mondjuk levonhatná a ....fogkrémgyár a mondjuk műanyaghasználati környezetvédelmi adójából.
Az organikus hulladékot is könnyű fölhasználni,tesszük is több helyen;egyénileg komposztálhatunk,közösségileg hőt termelhetünk a bomlásával.A kezdés ugyan igényel némi költséget,és fenntartás munkát,de hát mi nem?
 
Oldal tetejére