Hírek Egy friss kormányzati törvényjavaslat főispánná nevezi át a kormánybiztosokat

Varga Mihály kedd délután benyújtott egy salátatörvényt Magyarország 2023. évi központi költségvetésének megalapozásáról címmel. A 132 oldalas anyag egyik pontja az, hogy módosítják a kormánybiztosok elnevezését.
Mostantól főispánoknak fogják őket hívni.
A változtatást miniszter indoklása szerint mindezt a történelmi hagyományok tisztelete és újjáélesztése jegyében tennék.
A főispán kifejezés visszaépítése a magyar jogrendbe lehetőséget teremt arra, hogy a mai magyar közigazgatás több szállal kötődjön a kommunizmus előtti magyar államigazgatás fogalmi készletéhez és ezáltal az ezeréves magyar államiság alkotmányos hagyományai e formában is továbbéljenek. Az európai országok esetében is számos példát találunk korábbi korokba visszanyúló kifejezések modern kori használatára.

Az angolszász országokban több helyen a mai napig is használják a helyi önkormányzatok választott vezetőire az Alderman (a londoni City, Dél-Afrika, Kanada egyes kisebb települései) kifejezést, ami városatyát jelent és egy szép, régies, a hivatás szakralitását megragadó szinonimája a bürokratikusabb hangzású és érzelmű polgármester szónak. Hasonló példa, hogy Hollandiában a területi közigazgatásban végrehajtó pozíciót betöltőket nem tanácsosnak, hanem Wethoudernek, magyarra fordítva jogtartónak (jogbírónak) hívják
– érvelt Varga Mihály.

images.jpg
 

Csatolások

  • 1655839513185.png
    1655839513185.png
    91.8 KB · Olvasás: 5,071
  • 1655839635797.png
    1655839635797.png
    91.8 KB · Olvasás: 69
nézd már meg mekkora az USA államadóssága a GDP -hez képest ... na ez a cifra nyomorúság :rohog:


Képzeld azt, hogy az adósságod az éves nyugdíjad 130% -a ;)
Ma lattam egy reklamot arufeltoltoket kerestek $26 oraberert. NAlunk $15 dollar korul van a minimum ber.Az "AFA" itt 15% az otthoni 27% . A hitelt nagy beruhazasokra vettek fel. Amcsiknal sokkal kevesebb adot fizetnek mint mi. A cifranyomorusagot a korupcio a inflacio a szaguldo aremeles fele keresgeljed.
A nyugdijarol sehol nem sok itt sem. NAgyon sok embernek van + befizetese valamilyen nyugdij alapba. Nagy gyarak auto ipar stb is ad egy nyugdijt a volt dolgozoinak.
A bevandorlok vannak nehezebb helyzetbe mert keveseknek sikerul bejutni $100ezer fizetesu cegekhez es lehuzni 30-40 evet. Az elso 5-10 ev vagy iskolaval vagy a kezdo szakmai berrel kezdenek es csak utana kezd normalisan keresni es normalis nyugdijat befizetni. Se az idejovetelkor nem a legmagasabb penz keresek es a 65 ev elott sokan mar evek ota nem tudnak dolgozni egeszsegugyi bajok miatt. Ergo nincs annyi ledolgozott ideje a bevandorlonak hogy hu de nagy nyugdija legyen. Termeszetesen vannak kirivo sikeres emberek de a tobbseg nyugdija nem kirivoan magas.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

petrucy wrote on sizsu's profile.
Megtisztelve érzem magam a követés bejelölése miatt.-))
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönömszépen a legújjab fordítást !
A "friss üzenetek + napok óta nem jelennek meg,hibát jelez
vorosmart wrote on DeeYoo's profile.
Köszönöm szépen a fordítást.

Statisztikák

Témák
38,094
Üzenet
4,794,797
Tagok
615,335
Legújabb tagunk
KevinSon
Oldal tetejére