Egy kanadai rendőr letartóztatás helyett inkább kifizette ....................

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Augusztus 8.

Melitta - 2017 Augusztus 8, 08:27
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Egy kanadai rendőr letartóztatás helyett inkább kifizette a bolti tolvajnak az ing és a nyakkendő árát, hogy eljusson az állásinterjúra.

  Egy 18 éves torontói férfi épp inget, nyakkendőt és zoknikat próbált lopni a Walmartból, amikor bolti alkalmazottak ráhívták a rendőröket. Amikor az intézkedő Niran Jeyanesan járőr megtudta, hogy egy állásinterjúra kellettek volna a ruhák, előállítás helyett inkább kifizette holmikat, mert úgy érezte, ha a fiatal férfi tényleg dolgozni akar, megérdemel egy második esélyt.

  Jeyanesan azt mondta, hogy a fiatal férfi egyenesbe akart jönni, hogy el tudja tartani a családját, de nem volt elég pénze. Csak az jár a fejében, hogy munkát szerezzen. Azért hozzátette, hogy a lopással hibát követett el. A rendőr úgy látta, ha megveszi a ruhákat, segíthet neki.

  A BBC-nek nyilatkozó Paul Bois őrmester megdicsérte a járőrt, Azt mondta, hogy senkinek sem állt volna érdekében letartóztatni a férfit. Úgy gondolja, hogy a rendőröknek pozitív változásokat kell elérniük az emberek életében.
  (CP24/BBC)
  ca rendor.jpeg
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Augusztus 8.

  1. gumelig
   gumelig
   Chapeau! Jó fej.:dr_31:
   Ternyák, Ernoe és Beka Holt kedveli ezt.
  2. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Több ilyen ember (rendőr, nem rendőr) kellene erre a világra....sokkal több.
   Ani540, Éleskés, Ternyák és 1 másik tag kedveli ezt.
  3. vazonosito
   vazonosito
   Végtelenül sajnálom, hogy nem tudok kanadai módon gondolkodni és ott élni, mentségemre szóljon, hogy a sok gonosz ember tehet róla, amiért ilyen deformált a látásmódom. Ezért én úgy látom, hogy ha valaki egyenesbe akar jönni, de nincs elég pénze, akkor kérjen kölcsön valakitől, lehetőleg rokontól, baráttól, végső esetben a banktól.
   Nem célszerű relativizálni a bűnt. A bűn az bűn. Oké, enyhítő körülmények lehetnek, de nem az, hogy állítólag milyen nemes célra lopott. Sokaknak majd' megszakad a szíve a sok kamu mentegetőzéstől, amikor "nyomják a vakert" a mesterszinten képzett bűnelkövetők ("anyámnak kell rákgyógyszerre", stb.) Mi a garancia, hogy igazat mondott és nem bankrablásra készült elegáns ruhában? A boltos is mérges lehet, félhet az új próbálkozástól. Ez a rendőr magyar szemmel nézve alkalmatlan. Canada, the True North az más világ, irigykedem is néha.
  4. vazonosito
   vazonosito
   Vagy inkább kevesebb tolvaj gazember kellene, az is megoldás, nem? ;)
  5. gumelig
   gumelig
   Ez most így történt, nem lehet átrendezni, így kell elfogadni. Talán lessz belőle Jean Valjean.;)
   Utoljára módosítva: 2017 Augusztus 8
   mechi, Evila és cdurmol kedveli ezt.
  6. Ernoe
   Ernoe
   "inget, nyakkendöt és zoknit... probált lopni" én megkérdeztem volna tölle, hogy nincs e szüksége esetleg egy uj öltönyre, cipöre, alsonadrágra, a fodrász is a közelben van.." de hát nem lehet mindenki olyan nagyvonalu mind én :)
   elovilagegyetem kedveli ezt.
  7. victorvacendak
   victorvacendak
   Ha pl. árvaházban nőtt fel és nincsenek barátai, akkor kitől? Ha meg állása sincs, akkor szerinted a bank ad kölcsönt? Ilyen háttérrel még egy uzsorás sem...

   Miért, mikor megkapta az új ruhát végül kirabolt egy bankot? És egyáltalán, bankot rabolni új ruhában szokás? Vagy ez most hogy?
   Beka Holt kedveli ezt.
  8. vazonosito
   vazonosito
   Most komolyan el akarod nekem magyarázni, hogy nincs más lehetőség, mint lopni?
   Nem, nem tudom azt sem, hogy bankot rabolni milyen ruhában szokás, mert nem szakmám az ilyesmi, de lássuk be, hogy vannak olyan utcák, épületek, ahol az öltönyös ember tud elvegyülni, eltűnni és a susogó mackós meg kitűnik a tömegből.
  9. *Rima
   *Rima
   ott bajosan azok nincsenek (csak neveloszulok)
  10. victorvacendak
   victorvacendak
   Nem igazából komolyan el akartam magyarázni, hogy hibás a gondolatmeneted...

   Mármint hol? Kanadában? Nem értek hozzá, de a net szerint vannak. De nem ez a lényeg, nem szó szerint értettem, sokkal inkább annak a lehetőséget vetettem fel, hogy nagyon sok ember van a világon, aki tök egyedülálló, semmilyen gyökere, támogatása nincs.
  11. NeuKriszta
   NeuKriszta
   Emberség! Köszönet érte.
  12. Éleskés
   Éleskés
   Nézzük meg másképpen.
   Az inget egy kis kínai gyártja éhbérért, napszámba. Hogy a következő napon is legyen munkája, inkább a gépe mellett alszik, hogy másnap ne happolhassa el más a nehezen megszerzett státuszát. A munkaadó pedig jól él. Ott ki a rabló? Szerintem a szívtelen munkaadó.
   A kész inget csomagolja egy másik kis kínai és ő is ott alszik .... Ott a bűnös a szívtelen nepper.
   ....
   Az ing áthajózik kézen-közön Kanadába, sok kis ember munkájaképp és kikerül a boltokba.
   ....
   Az ing effektív értéke 1$, ára 5$. A különbség a szívtelen üzletembereké.
   Ha tehát a 18 éves torontói férfi (sikeresen) ellopja az inget, akkor egy keveset elvesz a szívtelenektől. Lop a tolvajtól. Lop, hogy besorolhasson a kis kínaiak sorába.
   Ezt nem teheti meg, mert a világ most úgy van berendezve, hogy áttételesen sokan sok kicsit fizetnek végső soron valaki nagynak. Aki ebből a sorból kilóg, azt le kell ütni. Azt, aki mégis besegíti a kilógót a sorba, azt hősként ünnepeljük.
   OK, értem. Magyarországon csak annyi ellenjövedelem van, hogy mindenki, amíg bírja, benn áll a sorban, pengeélen. Itt nincs mód másoknak segíteni. Kanadában az a pengeél inkább egy laposvas vastagsága.
  13. cdurmol
   cdurmol
   Az igazságérzetem szerint tökéletesen igazad van.
   Mégis. Azokat az értékítéletek, amiket levonsz gaz munkaadó és méggazabb kereskedők vonatkozásában, nem érvényesíthetők az egyén szintjén. A társadalomnak az a dolga, hogy a sok egyéni akaratot érvényesítse intézményesen. A társadalom dolga, a közösség dolga, hogy az általad leírtakat ne hagyja megtörténni.
   Ja, hogy a társadalom hagyja, sőt támogatja?! Akkor sem az egyéni igazságtétel a megoldás.
   Éleskés kedveli ezt.
  14. Nikosz99
   Nikosz99
   Így lesz nálad a piti tolvajból Robin Hood...
   Regényt kéne írnod olyan szép történetet kerekítettél. De lehet másképp is. Tegyük fel te vagy a boltos akinek a megélhetése az az üzlet és talán még csak nem is kínai gyártású cuccot árulsz... Biztos örülnél ha ilyen Robin Hoodok látogatnák az üzletedet?

   Nemes gesztus a rendőrtől hogy adott egy második esélyt valakinek. De azért a lopást mint megoldást ne támogassuk.
   Beka Holt, cdurmol és Éleskés kedveli ezt.
  15. vazonosito
   vazonosito
   Szóval azért hibás a gondolatmenetem, mert szerinted akad olyan (szerintem csekély valószínűségű) eset, amikor az illető "árvaházban nőtt fel és nincsenek barátai" + "meg állása sincs" és csórikámnak "még egy uzsorás sem" ad kölcsön.
   Tudod van amikor hiába magyarázol, mert a másik fél nem akarja megérteni, és csak fújja a magáét körömszakadtáig. Ilyenkor abba kell hagyni.
  16. *Rima
   *Rima
   lehet ezt azeee maskent IS gondolni
   ha a gyaramat elhozom Kinabol
   mi lesz a kis kinaival??
   nem lesz munka meg ehberert SEM --- ehenpusztul gyerekestul
   akkor ki mive is alakul ??
   mi lesz belole ?? ehhalaltol megmeno vagy szivtelen munkaado
  17. Verbovszki Sándor
   Verbovszki Sándor
   Értem. Tehát van nagy lopás és van kis lopás. Úgy tűnik számomra, hogy a kanadai jog megengedi azt, hogy a rendőr mérlegeljen és döntsön ezzel levegye mérlegelés és az ítélkezés terhét a bíróság válláról. Ezek szerint létrehozták, a korábban csak a sci-fi filmekben látható "utcai bíró" intézményét?
   Ha ezt S. Stallone előre láthatta volna... :)
  18. *Rima
   *Rima
   Ha ugy tunik is nagy a tevedesed
   DE HA az uzlet eltekint a feljelentestol akkor nincs ugy
   sem Canadaban sem pedig SEHOL a vilagban (ezzel egyetertunk ) remelem
   a rendor teszi a dolgat bar ha nincs ugy akkor nincs mit merlegelni
  19. Verbovszki Sándor
   Verbovszki Sándor
   Hát, akkor jogászkodjunk egy kicsit, mert véleményeddel ellentétben van ügy.
   A világon mindenütt (már ahol jogállamiság van) a tulajdon elleni jogsértést a törvény büntetéssel fenyegeti. Ehhez négy szükséges elem megjelenése kell:
   1. törvény büntetni rendelje a dolog, vagy személy ellen elkövetett tettet, vagy mulasztást, amelyet
   2. valahol, valamikor, valahogyan, valamivel egy
   3. büntethető személy
   4. szándékosan, vagy gondatlanul valamilyen okból elkövetett.

   (ezek mellett vannak még szubjektív és objektív elemek, de ebbe most nem mennék bele)

   Ebben az esetben az újságcikk szerint, mind a négy elem megjelenik.
   Ez az adott ország, jelen esetben Kanada Büntetőeljárásról szóló törvényében is így van. Ez tehát az adott állam védekezése a törvényét megsértővel szemben.

   Azonban van a Polgári jog, amely a károsult joga az anyagi kárának megtérítéséhez. Úgy tűnik, hogy a bolt tulajdonosa ettől eltekintett, mert ehhez joga van, mint mindenkinek a világon.
   Ettől függetlenül a büntető jog sérült, mert mind a négy szüksége elem megjelent.

   Amit a rendőrnek tenni kellett volna az, hogy 100%-ban megbizonyosodik arról, hogy mi volt az elkövető motivációja, amely nem az elhiszem, vagy nem hiszem el kategóriába tartozik, hanem a bizonyítási körbe (a hit az egy másik kategória). Mindezt a helyszínen jegyzőkönyvben rögzíti, nyilatkoztatja a bolt vezetőjét a kártérítés igényétől való eltekintésre és ekkor bemegy a főnökéhez, jelenti neki az esetet és aki ezek után a kanadai jog szerint, egy gyorsított eljárást kér az illetékes bírótól azzal, hogy tekintettel a jogsértés csekély súlyára, valamint a méltányolható motivációra, vagyis az okra (4.) tekintsen el a büntetéstől.
   A bíró ebben az esetben mérlegel és (valószínűleg) elfogadja a rendőrség hivatalos álláspontját, és az elkövető távollétében meghozza a felmentésről szóló döntését.
   Ha mindez így történt, akkor az eljárás törvényes volt, azonban ez a történet így nem lett volna újsághír. :)

   Ezek után már csak arra kell ügyelni, hogy az eset ne jelenjen meg a médiában, mert ha a reménybeli munkaadó erről értesül, akkor (szinte) biztosan kirúgja a pasast, mert egy tolvaj (az mindegy hogy milyen motiváció okán) alkalmazása senkinek sem kötelező. Azonban vannak vajszívű munkaadók is, de az már egy másik kategória... :D

Megosztás