Egy kanadai színház előállt: két éve egy zaklatási ügy miatt megszakították a kapcsolatot Martonnal

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Október 31.

Melitta - 2017 Október 31, 23:57
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  "Két éve egy hivatalos belső vizsgálat után a Soulpepper megállapította, hogy Marton szexuális zaklatást követett el, és ezért a közte és a színház között fennálló kapcsolatot azonnal és véglegesen meg kellett szakítani" - írta közleményében a kanadai Soulpepper Theatre Company.

  A Canadian Press hírügynökség által ismeretett közlemény szerint jóval a Sárosdi Lilla által kirobbantott hazai botrány előtt, 2015 végén a színház közösségének egyik tagja nyújtott be panaszt, majd nem sokkal később előkerült egy másik sértett is. A színház azt állítja, azért nem tettek további lépéseket és azért nem árulnak el most sem részleteket, mert az áldozatok szerették volna megőrizni az anonimitásukat.

  Az eset ottani kezelése rámutat arra is, mennyire különbözik a hazai és a kanadai hozzáállás a szexuális zaklatáshoz. Először is az tűnik fel, hogy a társulat egyik tagja meg merte keresni a színház vezetőjét azzal, hogy a híres külföldi rendező zaklatta. Másrészt a színház azonnal vizsgálatot indított. Harmadrészt a színházban már eleve érvényben volt egy zaklatás-ellenes szabályzat, illetve egy ilyen esetekre vonatkozó eljárásrend, de a történtek után meghívtak még egy külső szakértőt, hogy véleményezze és fejlessze ezeket.

  Miután pedig értesültek a magyarországi botrányról, a színház két igazgatója külön összejövetelt tartott a munkatársaknak, ahol újra felhívta a figyelmüket arra, milyen eszközök állnak rendelkezésükre a szexuális zaklatások ellen. (Via Canadian Press)

  Urfi Péter

  74vAWUdHrM9vYzQGs.jpeg


  Marton László különösen büszke volt külföldi sikereire, életrajzi könyvében ezekről hosszan beszél. A torontói Soulpeppernél féltucatszor rendezett és az akadémiájukon is tanított.
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Október 31.

  1. tornando
   tornando
   Az egész üzenet jó.
   Kár hogy azt képzelik egyesek: bárki védené a nem földbe döngölő hozzászólások esetén. Hogy védés van
   Támadni sikk támadni kötelező?
   -------------
   De ez a kettőn áll a vásár az az kétszereplős eseményben két szereplő közreműködik.Ez bölcs
   Utoljára módosítva: 2017 November 1
   B.Péter és cdurmol kedveli ezt.
  2. setni
   setni
   Akkor miért is nem szóltak haza hogy van itt egy ilyen molesztálós fickó......??
  3. setni
   setni
   Ez így van hányszor hallottam amikor megtámadtak vagy megerőszakoltak egy nőt azonnnal neki estek...a NŐK. Mintha elvárnák hogy erről hallgatni kell, .......
  4. setni
   setni
   Aha....vastag nadrág, 10 méter távolság...lesütött szempár vagy eltakart arc....(ismerős?)
  5. setni
   setni
   Nem ez különbözetet meg bennünket.....(ráadásul a nők hívatkoznak a legtöbbször az ösztöneikre)
  6. setni
   setni
   Most ki is zaklat kit?
   Szerintem ha valaki meztelenül van a felöltözött emberek közt az zaklatás.
   B.Péter, tornando és cdurmol kedveli ezt.
  7. setni
   setni
   Ki nem nőtt ki?? A teremtés koronái felöltözve mennek az utcára nem szükséges mutogatniuk a másodlagos nemi jellegüket.
  8. Beka Holt
   Beka Holt
   Mert itthon titokba tudta tartani? Kiss László ügyét is tudta mindenki mégsem tettek semmit! Nehogy már a Kanadai színházat hibáztasd!
  9. setni
   setni
   :rohog:
  10. cdurmol
   cdurmol
   Nem feltétlenül, bár ez is alkalmas megoldás lehet.
   Azért ezek, az ismerősök által elkövetett "letámadások" nem előzménymentesek. Finomabb esetekben célzások, nyúlkálások előzik meg, amikre az ember egyértelmű elutasítással reagálhat. Még az olyan esetben is van lehetőség, amikor a nagy hatalmú szereposztó kijelenti, hogy a szerep ára, hogy "legyen hozzá kedves" a színésznő. Csak persze akkor más kapja a szerepet. Mindenki maga tudja, neki mi mennyit ér meg.
   B.Péter, tornando és setni kedveli ezt.
  11. setni
   setni
   Nem hibáztatom, hisz ezzel kitudja hány nő életét lehetett volna megkönnyíteni...dehogy hibáztatok én senkit. Üljünk a sarokban és ha kisírtuk magunkat akkor játszunk tovább hisz szinház az egész világ.....
  12. cdurmol
   cdurmol
   Figyelj, egészen másról fogok beszélni, hogy a témát és a hozzáállásomat megvilágítsam.
   Amikor betörtek hozzám, a helyszíni szemle során a biztosító elsőnek azt nézte meg, hogyan záródott az ajtóm, elég biztonságos volt-e a zár rajta. Ugye a törvény szerint csak kilinccsel becsukott ajtón sem szabad bemenni illetéktelenül és nem szabad a lakást kirámolni. Nincs olyan zár, amit nem lehetne kinyitni. A biztosító ahhoz, hogy jótálljon a betörés káráért, mégis megköveteli, hogy olyan helyzetet teremts, ami megnehezíti a betörő bejutását. Azt hiszem, ezt minden józanul gondolkodó ember jogosnak találja.
   A betörésben egyértelműen a betörő a bűnös. De az áldozattól is elvárható, hogy a lehetőségekhez mérten mindent megtegyen, hogy a betörőnek ne legyen lehetősége bejutni a lakásba, vagy legalább jelentősen megnehezítse a bejutást.
   Az ember kulcsra zárja, alkalmasint több zárral szereli fel az ajtaját. Igen, úgy élünk, mert olyan világban élünk, hogy zárjuk az ajtónkat akkor is ha belül vagyunk, ha meg elmentünk, akkor különös gondossággal figyelünk az ajtó zárására.

   Egy nőnek is van lehetősége, vannak eszközei a nem kívánt közeledés elhárítására. Nem kell szemlesütve élnie, csak a pajzán célozgatásokat kell élből elutasítania, a felderítő úton járó kezeket kell azonmód megfogni és arrébb tenni. Ilyen világban élünk.
   Utoljára módosítva: 2017 November 1
   B.Péter és setni kedveli ezt.
  13. Beka Holt
   Beka Holt
   Az egyik megszólaló egy 50 évvel ezelőtti esetről számol be: a története idején 16-18 éves volt, a Balettintézetben tanult, és elmondása szerint a Szegedi Szabadtéri Játékokon találkozott Marton Lászlóval, aki elhívta egy rengeteg Kossuth-díjas művész részvételével zajló vacsorára, amitől az illető megtisztelve érezte magát. A vacsora után Marton felajánlotta, hogy hazakíséri: „Megfogta a kezem, és odahúzta a sliccéhez. Amikor elkaptam, újra megfogta, és visszatette. Aztán a kezemmel masszírozgatta magát. Ledermedtem, és azt hiszem, viszonylag sokáig lehettem sokkos állapotban, mire feleszméltem, kikaptam a kezem, és berohantam a kollégiumba”
   A cikk egy másik nyilatkozójával a 80-as évek elején, 19 éves korában történt hasonló, amikor vidékről járt fel vígszínházi próbákra. Marton nagyon szívélyes volt vele, „meghívott egy kólára vagy egy fagyira”, aztán mindig úgy alakult, hogy kettesben maradtak egy kocsiban vagy egy szállodai szobában, ahová pedig többen mentek be. „Mindig az volt, hogy erővel rányomta a fejemet a nemi szervére” – írja a 444 az akkor magát gyenge akaratúnak tartó, nehéz családi háttérrel rendelkező lányként jellemző nő szavai alapján. Elmondása szerint néhány alkalom volt, amikor Marton orális szexet kezdeményezett, egy alkalommal pedig le is feküdtek egymással.
   A harmadik megszólalóval a kétezres évek közepén esett meg a története, amikor 18-19 éves korában Vígszínház-rajongóként színésznő szeretett volna lenni. „Elmentem minden nyílt napra is, és az egyik ilyenen ismerkedtem meg Martonnal. Úgy néztem fel rá, mint aki ennek a hatalmas birodalomnak a császára. Azt mondta nekem, hogy elmehetnék egy próbára. Valamelyik hátsó sorban ültem le, de rémlik, hogy még ott is mászkáltak emberek. Marton leült a jobbomra, és egy idő után elkezdte fogdosni a combomat. Egyre feljebb és feljebb csúsztatta a kezét. Teljesen lemerevedtem, nem értettem, mi történik. Onnantól kezdve azt vártam, hogy vége legyen a próbának, felállhassak és elmehessek. A próbaszünetben elköszöntem, ő pedig azt mondta, hogy hamarosan utazik külföldre, kísérjem el oda” – olvasható a cikkben. Nem kísérte, Marton pedig a későbbi találkozások alkalmával „úgy tett, mintha nem tudná, ki vagyok”.


   setni,
   látod a dátumokat? Ne azon lovagolj miért nem szóltak a Kanadai színház vezetői, azon lovagolj, hogy több, mint 50 évig miért alázhatott meg ennyi kiszolgáltatott nőt kénye kedve szerint? Nincs olyan, hogy ezt el lehet hallgatni ennyi évig!
   A Kanadaiak megmondták, elintézték házon belül, megszabadultak tőle, de nem árulják el az ottani színésznők nevét, ehhez pedig joguk van!
  14. Beka Holt
   Beka Holt
   Amikor még szocialista ország voltunk, történtek olyan dolgok amikről nem lehetett beszélni. A szocialista világképbe nem fértek bele. Nem fért bele a családon belül történő erőszak, nem fért bele a molesztálás, nemi erőszak, kiskorú megrontása. Ezek mind mind csak a rothadó kapitalizmusban történhettek meg! Kötelező volt munkát vállalni, ha egész nap csak lődörgött valaki nem számított, a lényeg az volt, hogy munkahelye van, munkanélküli csak kapitalista országban volt, itt nem! Nem voltak koldusok, hajléktalanok, szocialista országban csak elrettentő példaként találkoztunk ilyesmivel a mozihíradóban a film előtt. Akinek nem volt lakása az albérletben vagy munkásszállón élt, mindegy milyen körülmények között, a lényeg, hogy nem az utcán, mert olyan csak nyugaton volt, itt nem!
   Ha valakiből, VALAKI lett, bármit csinált agyonhallgatták, amiről nem beszélünk az meg sem történt!
   Sajnos nagyon jól lettünk nevelve.
   Kiss László tanítványai sorra nyerték a nemzetközi versenyeket, így nem számított a múltja, csak egy apró botlásnak minősítették, hiszen az eredmények mindennél fontosabbak voltak!
   Marton László is egy kivételezett ember volt, Kossuth díjat kapott, neve volt a szakmában, és nem csak itthon, külföldön, sőt nyugaton is tudták ki ő. Tehát szemet behuny, fület befog, szájra lakatot teszünk, egy híres embert nem engedünk meghurcolni, különben is vaj van a lányok fején is. Ki tudja mi történt, ki kezdte, hiszen a híres rendező patronálta, a színésznőcske biztos csak megsértődött és kitalált egy történetet.
   Lassan kimosódik ez a szemlélet belőlünk, látjuk, hogy a világ több országában ki merik mondani a nyilvánosság előtt mi történt mi történik egyes világhírű emberrel.
   Ha ott mernek beszélni róla, felvállalják mit tett velük egy VALAKI, akkor itt is elmondjuk, hátha megállítható egy egy VALAKI, aki már nem is olyan befolyásos, akinek a tisztességében már lehet kételkedni, már nem áll mögötte a hatalom ami megvédi.
   Nagyon nagyon lassan szabadulunk fel, nehezen mászunk át a gátakon, de alakul már.
   varázsdoboz kedveli ezt.
  15. eniko61
   eniko61
   már amelyik...ezek szerint te eddig ezzel a típussal találkoztál ;)
  16. eniko61
   eniko61
   kivéve amikor megcsodálhatjuk álomszép sörhasukat, kőműves-dekoltázsukat... :D
  17. eniko61
   eniko61
   nem tudtok a sorok közt olvasni...úgy tűnik, nemcsak Mo-on nem értik néha (néha????) az emberek a célzásokat :)
  18. eniko61
   eniko61
   sajnos eddigi olvasataim alapján pont a nők a legkevésbé együttérzők - így aztán hogy is merne megszólalni egy áldozat, amikor még betyárbecsület sincs a saját neméhez tartozókban?
   setni kedveli ezt.
  19. m-o-n
   m-o-n
   Ideális világodban nagyon értelmes férfiak vannak, akik egy szóból értenek, és nem próbálkoznak századjára is, akármilyen durván reagálsz.
   Lehet, hogy kéne csinálni a biztosító ajánlásaihoz hasonlóan a nőknek is valami kötelező védelmi elvárást, hogy mit kell csinálni, hogy ne legyen zaklatás áldozata? Burka? Nyilvános helyeken férfi kísérő? Senki hímneművel ne maradjunk kettesben sehol?
  20. cdurmol
   cdurmol
   Az ismeretségi köröm a félanalfabéta cigányoktól a tudományos akadémiai tagokig terjed. Vannak benne egyiptomi arabok is. Nekem tényleg egész kellemes. Komolyan hiszek abban, hogy a világunk a saját lényünk kivetülése. Sokszor csodálkozom, amikor valakivel gorombán és elutasítóan viselkedtek ott, ahol nekem kedvesen segítettek...

Megosztás